Wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon in de Franse Alpen

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Franse Alpen
Wandelen op vakantie Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We zagen gisteravond het dal van de Ubaye (de rivier waarlangs onze camping ligt) langzaam dicht trekken. Een mooi gezicht, omdat de zon deels nog scheen. Helaas kwam na dit prachtige fenomeen ook de regen. En hebben we onszelf opgesloten in onze tent. Het is daarom ‘s nachts behoorlijk koud. En ook vanochtend is het nog fris. Even wennen na heel wat dagen mooi weer. Zelfs van hitte tijdens een paar weken ItaIië! Tegelijkertijd is het daarmee vandaag goed wandelweer. We besluiten daarom een wandeling te doen bij de Abbaye de Boscodon. Eén van de mogelijkheden voor wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon in de Franse Alpen!

Vakantie in de Franse Alpen: uitzicht op het Lac de Serre-Ponçon vanaf het Plateau de la Chau

Fôret de Boscodon

De abdij is vanaf de N94 makkelijk te bereiken. We zijn hier eigenlijk voor de wandeling, maar eenmaal binnen in de abdij zijn we aangenaam verrast door de abdijkerk.

Een prachtige ruimte waar we stil worden van de eenvoud. Een plek om te gaan zitten en ons even te laten meevoeren door de stilte en de rust. Er zit zelfs nog een klein restaurantje bij de abdij, waar we lekker wat kunnen drinken.

Naar Praktische informatie over Lac de Serre-Ponçon
Interieur van Abbaye de Boscodon
Interieur van Abbaye de Boscodon

Sentier des Moines

Vanaf de parkeerplaats wandelen we het Sentier des Moines op. Wel toepasselijk in deze omgeving. Aan het begin van de wandeling bij de parkeerplaats is een klein arboretum gemaakt. Daar kunnen we in korte tijd even zien welke planten en dieren hier allemaal voorkomen.

Het Fôret de Boscodon heeft blijkbaar een bijzondere samenstelling, waardoor er veel flora en fauna is. We zien daar verderop ook diverse voorbeelden van. Het pad wordt op verschillende plekken door prachtige planten en bloemen omzoomd.

Het is daardoor een erg leuk pad om te lopen. Daarvoor moeten we in eerste instantie wel via een mooi paadje met een paar haarspelden omhoog klimmen.

Wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon: Abbaye de Boscodon
Abbaye de Boscodon vanaf het Sentier des Moines

Belvédère du Colombier

Het eerste stuk klimt ongeveer 200 meter. Daar merken we doordat er zoveel te zien is, eigenlijk niet veel van. En al snel zijn we bij een uitzichtpunt: Belvédère du Colombier.

Toch echt leuk dat wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon!

De rest van deze wandeling vind je in mijn reisplan voor de Franse Alpen! Klik daarvoor hieronder op de link.

Wil jij op vakantie in de Franse Alpen?

Klik dan hieronder voor het gemak van een reisplan voor de Franse Alpen! En alvast wat voorpret…

Klik hier voor een ontspannen vakantie met jouw gezin!
Nog een laatste blik op de Abbaye

Wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon bij het Plateau de la Chau

Een paar dagen later besluiten we terug te gaan naar Col Saint Jean, waar we eerder deze week langs zijn gereden met onze roadtrip via de Col de la Cayolle (lees via de link mijn blog hierover).

We besluiten de Télésiège de Belvédère te nemen naar het Plateau de la Chau op 1.900 meter. Het is daarmee een stoeltjeslift. Dat is wat ons betreft altijd al een belevenis op zich. 

Wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon: Télésiège de Belvédère
Uitzicht uit de Télésiège de Belvédère op Montclar

Station de Montclar

Het is een echt skigebied. En dat betekent dat de paden wat minder spectaculair zijn. Het zijn vooral brede pistes die in de zomer fungeren als wandelpaden. De omgeving en het uitzicht maakt wel alles goed.

We lopen op ons gemak naar beneden en krijgen steeds vaker vol uitzicht op het Lac de Serre-Ponçon.

En niet alleen het uitzicht op het meer is mooi. Wat kijk je vanaf hier ver in de richting van het Massif des Ecrins!

Wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon: uitzicht op het meer vanaf het Plateau de la Frau
Uitzicht op het Lac de Serre-Ponçon vanaf het Plateau de la Frau

Les Clapeiries

We stoppen bij het tussenstation om te lunchen. En dat bevalt heel goed. Les Clapeiries is een leuke skihut en het is gezellig om hier te zitten.

Het weer is prachtig. We hebben daarom moeite om weer weg te komen om onze wandeling weer te vervolgen.

Op enig moment hebben we toch de moed weer bij elkaar geraapt en lopen we langzaam naar beneden.

Heerlijk dat het weer ondanks wat regenachtige dagen toch zo goed is geworden. Het is dubbel genieten!

Omgeving van Les Clapeiries
Omgeving van Les Clapeiries

Praktische informatie over wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon

Hieronder vind je een interactieve kaart met alle bestemmingen uit deze blog. Klik op de ballonnetjes voor de exacte naam van de bestemming. Staat er geen titel bij, dan stemt de bestemming overeen met de betreffende bestemming uit mijn reisplan voor de Franse Alpen.

Wandelen in het Fôret de Boscodon

De abdij is niet groot en je betaalt € 7,00 per persoon. Je moet zelf de afweging maken of je dit het geld waard vindt. Ik vind dat zelf altijd wel. Zeker wanneer je er ook echt tot rust kan komen. En er is nu één keer geld nodig om dit soort plekken te restaureren…

De wandeling in het Fôret de Boscodon start vanaf de parkeerplaats die net voorbij de abdij ligt. Het eerste stuk van de wandeling is aangegeven met een rode stip (Sentier des Moines).

De rest van de wandeling en de aanwijzingen daarvoor vind je in mijn reisplan voor de Franse Alpen! Klik daarvoor op de link.

Wandelen rondom het Lac de Serre-Ponçon bij het Plateau de la Chau

De wandeling vanaf het Plateau de la Chau bij Col Saint-Jean, is hierboven voldoende beschreven. De stoeltjeslift start bij het Station de Saint-Jean-Montclar. Meer informatie over de Télésiège du Belvédère vind je via de link.

Wandelen in de buurt van het Lac de Serre-Ponçon

Tenslotte heb ik in mijn blog over de Mercantour ook een wandeling beschreven richting Lac d’Allos. Ook dat is een prachtige wandeling die je in deze omgeving kan maken.

Roadtrips in de Hautes-Alps en Mercantour

In mijn blog over de Mercantour beschrijf ik een grote dagtrip door dit prachtige gebied over een schitterende en heftige col.

Dierentuin

Aan de oostkant van het Lac de Serre-Ponçon zit een leuke dierentuin: Parc Animalier de Serre-Ponçon.

Het is niet groot, maar voor een ochtend of een middag is het leuk. En met regelmatig een prachtig uitzicht op het meer, is het wel een aanrader.

Eten en drinken bij Montclar

Wij hebben lekker gegeten in het restaurant bij Les Clapeiries. Het krijgt op Google ook hele goede recensies. Die kunnen wij onderschrijven!

Ook op onze camping (zie hieronder) hebben we lekker gegeven.

Het restaurant bij Les Clapeiries
Het restaurant bij Les Clapeiries

Kamperen in de Hautes-Alpes

Wij hebben op camping River gestaan in Le Martinet. De camping ligt geweldig langs de rivier de Ubaye. Het zwembad is klein, maar fijn. Je kunt er lekker eten. En het sanitair is prima in orde.

Ik raad een plek langs de rivier aan, omdat je daar prachtig uitzicht hebt (zie de foto’s hierboven). Houdt er wel rekening mee dat de rivier hard stroomt en dus veel lawaai maakt. Kleine kinderen moet je dus ook heel goed in de gaten houden!

De plekken zijn niet geweldig qua ondergrond en ze bieden wat weinig privacy. Het is even afwegen waar je de voorkeur aan geeft. Overigens zijn er ook safaritenten te huur.

De recensies zijn over het algemeen goed tot erg goed, waarbij de negatieve reacties vaak over de eigenaar gaan. Wij hebben daar geen last van gehad. Ze zijn overigens Nederlands. Kijk verder op Zoover River.

Informatie over de streek

Alle locaties die ik beschrijf in dit reisverhaal liggen in de Hautes-Alpes. Kijk voor meer informatie over deze streek hieronder via Handige Links.

Uitzicht vanaf onze plek op camping River in Le Martinet
Uitzicht vanaf onze plek op camping River

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!