5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent

Vakantie in Engeland, Vakantie in Zuid-Engeland
Stedentrip in Engeland Vakantie met kinderen Wandelen op vakantie

We zijn voor het eerst in Engeland! We schrijven 2005. En dat betekent dat er nog geen tunnel onder het Kanaal ligt. We zijn daarom met de ‘Seacat’ van Calais naar Dover gevaren. Een jaar ook na de eerste kampeervakantie met onze oudste. En dat was geen succes. Elke ochtend half 5 wakker. Proberen hem rustig te houden, terwijl hij ‘Bob de bouwer’ aan het zingen is. Het was nogal vermoeiend. Dit jaar hebben we besloten naar een huisje te gaan. En toen was de beslissing voor Engeland snel genomen. Ik heb er zin in. Zoveel gelezen en gezien over dit Ancient Land, zoals The Lonely Planet het beschrijft. En zo barstensvol leuke geschiedenis. Van al die koningen en koninginnen met een typische dingen. Smullen gewoon. Wij gaan 5 leuke dingen doen in Sussex en Kent!

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Hever Castle

Het weer…

Tsja… we weten het. En het is toch wennen. We gaan de zon deze week de eerste dagen niet zien. Maar wat staat daar een prachtig groen landschap tegenover. Wanneer we vanaf de M20 The High Weald op de grens van Kent en East-Sussex in rijden, zijn we meteen verkocht aan dit land.

Wat een leuke, heuvelachtige weggetjes. En overal die heggetjes. Geweldig! Mijn vrouw moet in de bijrrijdersstoel wel even wennen aan al die auto’s die recht in haar lijken te rijden. Vanwege het rijden links. Ik wen daar zelf vrij snel aan. Hoe wel ik later in deze vakantie in Oxford wel bijna een ongeluk maak…

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: De avondzon over Witherenden Hill bij Burwash in de High Weald in Kent
De avondzon over Witherenden Hill in de High Weald tijdens onze eerste avond...

Leeds Castle

De eerste dag willen we meteen wat moois zien. Daarom rijden we naar Leeds Castle. Dwarsdoor de Weald naar Maidstone. Een kasteel met een roemruchte historie. 

Ooit gecreëerd door de Normandische edelen ten tijde van Willem de Veroveraar. En in de 13e eeuw langzaam uitgebouwd door koningen en koninginnen.

Door de meeste koningen in de 13e en de 14e eeuw werd dit kasteel aan hun koninginnen gegeven. Aan bekende namen als Eleanor van Castilië, Margaret of France, Isabelle, Anne of Bohemia, Joan van Navarra en Catherina van Valois.

Allemaal namen waaraan je de politieke intriges en bondgenootschappen van die tijd kunt aflezen.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Leeds Castle vanuit het omliggende park
Leeds Castle vanuit het omliggende park

Henry VIII

Henry VIII is uiteindelijk de laatste koning die er heeft geresideerd met zijn eerste vrouw. Vanaf daar gaat het van de ene edele naar de andere.

Tot het in de 18e eeuw in verval raakt. En begin 19e eeuw helemaal wordt opgeknapt door de eigenaren. En in de 20e eeuw van binnen nog een keer door Lady Bailly, een bekend gezicht binnen de Engelse upper class circles van de jaren 20-60 van de vorige eeuw.

De Gloriette van Leeds Castle
De Gloriette van Leeds Castle

Leeds Castle Estate

We maken met dit kasteel voor het eerst kennis met een Engels landhuis. Omgeven door een prachtig park, waar we rustig doorheen kunnen wandelen.

Langzaam en zeker kunnen we het grote kasteel zien liggen. Een deel ervan ligt midden in het water. Dat wordt vanaf de tijd van Eleanor van Castilië de Gloriette genoemd. 

Strawberry Hill

Nadat we een draai hebben gemaakt, lopen we het grote eiland op. Waaopr het kasteel ligt. En even later staan we oog in oog met een perfect, gotisch aandoende façade. Het ziet er heel kastelerig uit.

Dit deel van het kasteel is er pas in de 17e eeuw voorgezet. En op een prachtige manier verbonden met de Gloriette. De façade stamt echter uit de 18e eeuwse ‘Strawberry Hill’-bouwstijl en heeft daarom een neo-gotische uitstraling.

De Strawberry Hill façade van Leeds Castle
De Strawberry Hill façade van Leeds Castle

Tudor

Aan de binnenkant zijn de ruimtes prachtig vorm gegeven. Meestal in 19e of 20e eeuwse uitdossing.

We kunnen bijna alle tijdsgewrichten herkennen wanneer we op een binnenplaats komen. Van ‘Tudor’-style tot Jacobean en Georgean. Kortom: zeker één van de 5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent.

De verzameling van bouwstijlen in de binnenhof van Leeds Castle
De verzameling van bouwstijlen in de binnenhof van Leeds Castle

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Rye

Een dag later is het weer helaas nog steeds niet veel beter. We besluiten daarom toch weer op stap te gaan. Rye ligt op iets meer dan een half uur van ons huisje. En op de rand van de High Weald en de kust.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: St Mary's Church in Rye
St Mary's Church in Rye

Eerste blik op Mermaid Street

We parkeren onze auto langs de A259 even ten zuidoosten van The Deals op de Strand Car Park. Daar lopen we aan de achterkant uit op The Strand en steken meteen Mermaid Street in. En dat is meteen superleuk. We houden dit lekkers alleen nog even over voor straks.

We slaan namelijk direct rechtsaf Traders Passage in, om onze tour van dit dorpje te beginnen bij The Hope Anchor Hotel. Een hotel met een leuke tea room. Die slaan we nu over, want we hebben nog geen trek.

St Mary’s Church

Wij lopen Watchbell Street verder op richting St Mary’s Church. Een typische Engelse kerk, met zo’n kerkhofje er omheen. Met als prachtige entourage allemaal oude, Tudor-style cottages.

De Tudor-stijl huizen rondom St Mary's in Rye
De Tudor-stijl huizen rondom St Mary's in Rye

Rye op z’n pittoreske

Natuurlijk lopen we de kerk ook even in. En ontdekken dat de buitenkant en yard het meest pittoreske zijn.

Heerlijk om hier even op één van de bankjes te zitten. Te genieten van het uitzicht.

Rye op z'n meest pittoreske

Rye Castle

Even verderop ontwaren we de torens van het plaatselijke kasteel. Of tenminste wat ervan over is. Eigenlijk is alleen de zogenaamde Ypres Tower over. Een soort mini-kasteel.

Naast het kasteel hebben we mooi uitzicht op het kasteel en de River Rother.

Mermaid Street

We lopen weer terug naar St Mary’s en lopen er rechts langsop. Via Market Street en Lion Street (linksaf op Market Street) komen we zo in High Street.

Deze route brengt ons zo ook langs een heel aantal leuke winkeltjes. In mooie panden.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Mermaid Street in Rye
Mermaid Street in Rye met rechts de Mermaid Inn

The Mermaid Inn

Even verderop slaan we West Street in, om vervolgens rechtsaf Mermaid Street in te lopen. Dit is toch echt het mooiste stukje van Rye!

Vooral rondom de Mermaid Inn. Vlak daarna kunnen we onder een deel van de Inn doorlopen. Wanneer we dan terugkijken, wanen we ons even helemaal in de middeleeuwen.

We hebben inmiddels wel trek, dus we zakken lekker neer in de Mermaid. En dat is overigens ook wel nodig, want de regen heeft ons weer ingehaald…

Vakantietips voor de kerstvakantie: de leuke straatjes van Rye in East-Sussex
Achter de Mermaid Inn

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Canterbury

Dat we een regenachtige, eerste ontmoeting hebben met Engeland, is inmiddels wel duidelijk. Ook de volgende dag wil het nog geen mooi weer worden. Toch lijkt er voor morgen mooi weer in de lucht te zitten. Fingers crossed…

Reden voor ons om vandaag het verwachte, culturele hoogtepunt van deze week te bezoeken: Canterbury Cathedral. De Sint Pieter van Engeland.

Daar kan ik mij los het regenachtige weer erg op verheugen! En de stad zelf natuurlijk. Die overigens vanuit de High Weald wel een dik uur rijden is. Maar goed, met dit weer is dat geen punt.

Het achterste deel van de immense Canterbury Cathedral
Het achterste deel van de immense Canterbury Cathedral

OId Weavers

We parkeren bij North Lane Car Park, vlakbij de oude stadsmuren van de stad. We lopen vanaf daar onder de oude stadspoort St Peter’s Street in. En zijn dan eigenlijk al min of meer in het centrum. Dat met elk stap wat mooier wordt.

Zeker wanneer we de Stour oversteken bij het prachtige, Tudor-style-hotel Old Weavers. Vanaf hier kan je ook trips maken op de Stour. Dat laten we met dit weer maar even voor wat het is. 

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Old Weavers in Canterbury
Old Weavers in Canterbury

Beaney House

Inmiddels zitten we op High Street en komen we langs nog een bijzonder gebouw: The Beaney House of Art & Knowledge. Het lijkt ook helemaal in Tudor-stijl te zijn.

Ik kom er later achter dat het een ‘Tudor Revival’-stijl is van eind 19e eeuw. Het maakt het allemaal niet minder mooi. 

Beaney House of Art & Knowledge in Canterbury
Beaney House of Art & Knowledge in Canterbury

Christ Church Gate

Even verderop slaan we linksaf Mercery Lane in. Daar worden met Christ Church Gate in de verte de eerste tekenen van de kathedraal zichtbaar.

Wanneer we onder de poort doorlopen, zien we opeens het gigantische gebouw recht voor ons staan. 

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Christ Church Gate van veraf en dichtbij in Canterbury
Christ Church Gate van veraf en dichtbij

Canterbury Cathedral

Het is een beetje op een Engelse manier weggestopt op The Precincts. Wanneer ik het vergelijk met de Sint Pieter, is daar in Rome alles er omheen gebouwd om de kerk zo mooi mogelijk uit te laten komen. Dat is hier niet het geval.

Zo werd er ook altijd gespot met het Engelse koninklijke paleis in de Middeleeuwen van Whitehall. Ze doen toch meestal wat meer bescheiden die Britten.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Canterbury Cathedral
Canterbury Cathedral

Hooggotiek

De locatie daar gelaten is het een prachtig, hooggotisch bouwwerk van behoorlijke proporties. In Engeland noemen ze dit de Perpendicular Style. Dat valt aan de binnenkant nog meer op dan aan de buitenkant.

Het schip is gigantisch lang en heeft ook een heel groot koordeel. Dat bijna volledig met steen is afgesloten van het schip. Ze houden toch van hun privacy die priesters. 

Blik op het koor van Canterbury Cathedral
Blik op het koor

Interieur

Binnen weet ik ook niet precies waar ik kijken moet. Er is een hoop moois te zien. In het schip is wellicht het houtsnijwerk van de preekstoel wel het mooist.

Hoewel het plafond in Perpendicular stijl ook behoorlijk mooi is. Met de spitsborgen die overal bij elkaar komen in decoratieve elementen.

De preekstoel van Canterbury Cathedral
De preekstoel van Canterbury Cathedral

Koor

Het koor is prachtig vorm gegeven met mooie beeldhouwdetails aan en op de rand. Toch heb ik niet het wow-effect wat ik een week later in The Cotswolds wel heb bij Glouchester Cathedral. Daar is het plafond prachtig bewerkt. Op een manier dat je er naar blijft kijken.

Canterbury Cathedral en de Sint Pieter hebben dan toch met elkaar gemeen dat ze wellicht vooral willen imponeren met hun omvang. En dat doet deze kathedraal absoluut.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Het koor van Canterbury Cathedral
Het koor van Canterbury Cathedral

Wandelen over Beachy Head, The Seven Sisters en Birling Gap

De High Weald is een prachtig, bosrijk en heuvelachtig gebied. Richting West-Sussex en het westen zakken de heuvels van de Weald eerst in. Om zich daarna weer op te heffen in de The South Downs. Dit nieuwste nationale park van Engeland is een treat voor de fans van Engelse Countryside.

Richting de kust vinden de South Downs hun dramatisch einde in de witte kliffen van de Seven Sisters. En de daaraan voorafgaande kliffen van Birling Gap en Beachy Head.

Doordat onze jongste nog klein is, blijft het in ons geval bij een ‘drive-by’ van deze prachtige natuurfenomenen.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Beachy Head en de Seven Sisters in South Downs National Park
Beachy Head en de Seven Sisters in South Downs National Park

Drukte

Wanneer jij wel uitstapt, doe dat dan bij Belle Tout Car Park en loop zo ver als je wilt richting het westen. Je hebt gegarandeerd een spectaculaire tocht.

Houdt wel in de gaten dat je niet in de enige bent. En houdt in de gaten dat het aan de rand steil naar beneden gaat…

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Hever Castle
Hever Castle

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Hever Castle

Terug in de Weald gaan we de laatste dag van deze drukke, maar o zo leuke week in Engeland naar nog een kasteel. En dat is wederom een voltreffer. Ook qua weer overigens. Wat de zon schijnt zowaar! 

Hever Castle zal voor altijd geassocieerd worden met de vrouwen van Henry VIII. Waarvan er 2 in dit kasteel woonden. 

Onder andere de notorious Anna Boleyn. Waarvoor Henry VIII brak met de paus in Rome, omdat hij per sé met haar wilde trouwen. Terwijl hij nog getrouwd was met Catherina van Aragon. Overigens liet hij Anna een paar jaar later onthoofden…

Geschiedenis

Het kasteel dateert van origine uit de 13e eeuw. De herkenbare delen zijn pas in de 15e en 16e eeuw ontstaan. Daardoor is aan de binnenkant de Tudor-style nog te zien. En ook aan de buitenkant is de stenen-variant daarvan goed zichtbaar.

Uiteindelijk is het huidige, gerestaureerde aanzicht door Waldorf Astor gerealiseerd. Die van de hotels…

Klimop op de façade van Hever Castle
Klimop op de façade van Hever Castle

Het kasteel

Dit is weer zo’n kasteel waar we op ons gemak op af lopen. Door een prachtig, groen park, waarin het kasteel zich langzaam maar zeker laat zien. En dat aanzicht is mooi.

Aan de binnenkant is het ook genieten geblazen. Het geeft een prachtig beeld van het leven in deze tijd.

Details aan de binnen- en buitenkant van Hever Castle
Details aan de binnen- en buitenkant van Hever Castle

Hever Gardens

Maar met het kasteel zijn we er nog niet. Hever Castle heeft prachtige Hever Gardens. Met daarachter nog een gigantisch meer, voor wanneer je nog wat wilt lopen.

In de tuin zijn vooral de 4.000 rozen een prachtig gezicht. 

Zo sluiten we deze week in stijl af. Hoewel, met de zon heerlijk op ons gezicht is het een andere dag dan de rest van deze week. Maar Engeland is gewoon heerlijk, weer of geen weer!

Achter aanblik van het kasteel
Achter aanblik van het kasteel

Praktische informatie over 5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent

Leeds Castle 

Voor meer informatie over Leeds Castle klik je op de link. Kijk hier voor een overzicht van het Estate. Onder Uit eten in Kent vind je nog meer informatie over de restaurants op het terrein.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Leeds Castle in volle glorie met links de Gloriette
Leeds Castle in volle glorie met links de Gloriette

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Rye

In Rye is het leuk om Ypres Tower te bezoeken, wanneer je kleinere kinderen hebt. Die vinden zo’n kasteel toch altijd een avontuur…

Verwacht hier niet teveel van, want het is niet groot. Het is ook maar een paar euro per persoon. 

De kaart van de omgeving rondom 4 Mermaid St, Rye TN31 7ET, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 17, lengtegraad 0.73267878700257, breedtegraad: 50.950127067975
De marker staat op de kruising van West en Mermaid Street. Links zie je The Strand Car Park.

Wanneer je wat meer tijd hebt, is het ook erg leuk om door te rijden richting zee. Daar is Rye Harbour Nature Reserve. Hier kan je mooie wandelingen maken door het waddenachtige gebied dat stikt van de vogels en ander waterleven.

Het Rye Harbour Discovery Centre is een mooie plek om de omgeving te leren kennen. In het centrum zit ook een leuk café. En vanuit het centrum kan je wandelingen maken.  Erg leuk!

Wanneer je op deze manier van Rye een dagje uit maakt, kan je er zeker een uur voor om rijden. 

De kaart van de omgeving rondom WQM9+P2 Rye, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 13, lengtegraad 0.76761588280031, breedtegraad: 50.934312716363
De marker staat het Discovery Centre.

Canterbury

Zoals aangegeven kan je een tochtje op de River Stour maken. Je komt dan wel echt langs mooie plekjes. Het duurt maar drie kwartier, dus wel leuk om tussendoor te doen! Je komt dan onder andere langs Greyfriars Garden en Chapel, waar je anders vrij lastig kunt komen.

Hieronder vind je meer informatie over Uit eten en overnachten in Canterbury.

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: De kloosteromgang van Canterbury Cathedral
De kloosteromgang van Canterbury Cathedral
De kaart van de omgeving rondom 56 St Peter's St, Canterbury CT1 2BE, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad 1.0779352047546, breedtegraad: 51.280262550482
De marker staat op High Street. In het noordwesten bevindt zich North Lane Car Park bij de Westgate Towers.

Beachy Head, Seven Sisters en Birling Gap

Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden langs de kust van de South Downs? Klik dan op de link.

Wanneer je hier in de buurt bent, kan je het ook combineren met een bezoek aan Brighton. Bekend van zijn pier (Engelser wordt het niet…) en het bijzondere Royal Pavilion. Het ‘pleasure palace’ van George IV. Toen monarchen zich nog konden veroorloven dit soort megalomane gebouwen neer te zetten. Bijzonder is het wel!

Royal Pavilion van Brighton
Royal Pavilion van Brighton
De kaart van de omgeving rondom Belle Tout, Eastbourne BN20 0AD, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad 0.22060532514857, breedtegraad: 50.737505901008
De marker staat op Belle Tout Car Park. Rechts links Beachy Head. Links Birling Cap en de Seven Sisters.

Hever Castle and Gardens

Hever Castle vind je via de link. Via deze link vind je ook een interactieve plattegrond om je een wat beter beeld te geen van het kasteel en het park.

Wandelen in de High Weald

Wil je in deze omgeving wandelen? Ik heb hier twee mogelijkheden die je tijdens de wandeling in de typische omgeving van deze natuur brengen:

Rotherfield Parish Walk

Broad Oak Walk

Uit eten in Kent

Bij Leeds Castle kan je goed eten in het Castle View Restaurant. Je kunt hier ook ‘s avonds eten, wanneer het park rondom het kasteel niet open is. Kijk op de site hoe je er dan komt.

In Canterbury is Wildwood een leuk restaurant op de route door de stad die ik heb aangegeven. Dit is ook een erg kindvriendelijk restaurant. Vlakbij de parkeerplaats aan North Lane is het Café des Amis nog een leuke plek, wanneer je van Mexicaans houdt.

Ook bij Hever Castle kan je op verschillende manieren uit eten. Het Moat restaurant is een buffelachtig geheel. Guthrie Café is wat stijlvoller Engels. Guthrie restaurant ziet er een beetje te chique en ook wat ongezellig kaal en groot uit.

St Mary's in Rye
St Mary's in Rye

Uit eten in East-Sussex

In Rye is natuurlijk Mermaid Inn een fantastische tip. Al was het maar voor de sfeer er omheen. Van binnen is  vooral het gedeelte bij de bar is erg gezellig (The Giant’s Fireplace).

Een iets andere ervaring is Tatner’s vlakbij de parkeerplaats. Een steakhouse-achtig restaurant, waar je lekker met kinderen neer kan strijken.

Hotels in East-Sussex

Wanneer je op doorreis bent is de Mermaid Inn in Rye een erg leuk hotel met allemaal verschillende, leuke en goed verzorgde kamers. Engels op zijn best!

Vanuit hieruit kan je de Weald ook goed verkennen en de genoemde plekken. En vervolgens kan je op doorreis langs de Seven Sisters en bijvoorbeeld Arundel.

Arundel en Arundel Castle: zicht op Arundel Castle vanaf Arundel Cathedral
Zicht op Arundel Castle vanaf Arundel Cathedral

Vakantiehuis in Kent

Verder heb ik 2 opties voor je geselecteerd qua huizen in de Weald. Orchard Cottage in Stonegate heeft een prachtige tuin met uitzicht. En is voor de rest ook leuk ingericht.

Het huis wat er naast staat heet Little Bardown en is net wat duurder. Maar heeft dezelfde leuke features. Mijn voorkeur zou uitgaan naar de eerste door de tuin.

Ik heb zelf meerdere keren via Holiday Cottages geboekt en dat is altijd heel fijn gegaan.

Informatie over Kent en Sussex

Hieronder vind je onder de Handige Links meer informatie over Kent en East-Sussex.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!