Ruige en kleurrijke natuur op the Lizard Peninsula

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
Wandelen op vakantie De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Engeland

‘Dat een plek zo mooi kan zijn en ook zoveel ongeluk kan brengen’, schiet het door mij heen. Ik zit met een latte en een scone met clotted cream en aarbeienjam voor me te genieten van het uitzicht. De natuur is hier overweldigend. De zee diepblauw, het gras donkergroen en de rotsen gitzwart. Dit is de meest zuidelijke punt van het Engelse vaste land: The Lizard Peninsula in Cornwall. De rotskust slingert hier alle kant op. En dat maakt dat de zee hier verraderlijk is. Het aantal schepen dat hier door de eeuwen heen schipbreuk heeft geleden is ontelbaar. Is de natuur hier daarom wellicht bijna pijnlijk mooi?

Vakantie in Engeland: Bass Point op The Lizard Peninsula

The Lizard Peninsula

De naam Lizard lijkt te verwijzen naar de slingerende kustlijn, die als een hagedis alle kanten op kronkelt. Dat is niet het geval.

Het is een verbastering van het Cornish en betekent zoiets als hoogverheven land. En dat is het zeker ook. De rotsen rijzen hier en daar hoog en rechtop uit zee. 

Lizard Point en Wavecrest cafe

We laten de koffie met scones van Wavecrest cafe achter ons en besluiten richting Bass Point te lopen. Dat is een keuze, want richting het westen en Kynance Cove is ook een optie. We hebben alleen al besloten om daar te gaan lunchen en vanuit daar verder te rijden.

De wandeling richting Bass Point loopt over het Southwest Coastpath. Een van de mooiste, lange afstandswandelpaden van Europa.

We hebben inmiddels al heel wat stukken van dit pad gelopen. En nergens was het saai. Sterker: overal was het mooi tot overweldigend mooi.

Lees daarover mijn andere blogs over Cornwall.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over The Lizard[/jumpto]

Wandelen op vakantie: onderweg naar Bass Point op het Lizard Peninsula
Onderweg naar Bass Point op het Lizard Peninsula
Lunch with a view. En hoe! Lekker eten met dit uitzicht is te mooi om waar te zijn.

Eerst blauw, dan groen, dan zwart

Onze jongens rennen ver voor ons uit en komen af en toe terug om te vertellen hoe het er om de hoek uit ziet. Het pad gaat op en neer en geeft voortdurend een ander uitzicht.

Wanneer we denken dat het niet mooier kan, dient er zich om de volgende bocht een nog mooier uitzicht aan. Overal waar we lopen en kijken zien we de kleurencombinatie van blauw, groen en zwart. Hier en daar afgewisseld met stukken geel en roze van de struiken en bloemen.

Wij zijn zwaar verliefd, of beter passend bij dit landschap en de taal: we vallen diep in de liefde voor dit gebied.

Bass Point

We laten het strand van Housel Bay rechts liggen en bewaren dit voor de terugweg. En lopen door richting het Telegraafstation dat hier op de rotsen staat van the Lizard Peninsula staat. Marconi heeft hier een van de eerste draadloze berichten ontvangen.

Ondertussen blijven we naar zee turen, want we kunnen hier wanneer we geluk hebben basking sharks zien. Mensenhaaien die ondanks dat de naam dit niet doet vermoeien, niks ophebben met vlees. Maar zich voeden met plankton. Helaas laten ze zich vandaag niet zien.

Uitzicht op Bass Point
Uitzicht op Bass Point
Uitzicht terug...

Housel Bay op The Lizard Peninsula

We besluiten vanaf hier weer terug te lopen en af te dalen richting Housel Bay. Het pad naar deze baai daalt stijl af. Door het water dat hier en daar over de rotsen sijpelt, voelt het aan als een tropisch oord. Ik heb een flits van een herinnering aan de Gole dell’Infernaccio in de Monti Sibillini (lees via de link mijn blog daarover).

Wanneer we beneden zijn aangekomen, kunnen we niet verder. Het water staat te hoog. In de zomer zouden we hier bij laag water heerlijk kunnen zwemmen.

Het is een volledig door rotsen afgesloten baai en dan heb je gewoon een privé-strand. Wij springen eind april echt het water niet in.

Terug naar Lizard Point

Weer boven gekomen lopen we terug naar de vuurtoren die op de punt van Lizard Point staat. Deze is in 1752 gebouwd om meer schipbreuken te voorkomen. Het spierwitte van het gebouw steekt prachtig af tegen het groen, zwart en blauw van de omgeving. Net alsof de bouwers met de verfkeuze de ruigheid van de zee en de onverbiddelijkheid van de rotsen hebben proberen te overwinnen.

Onderaan Housel Bay op The Lizard Peninsula
Aan de voeten van Housel Bay
De mooie kust bij Housel Bay
Stukjes paradijs bij Housel Bay

Kynance Cove op The Lizard Peninsula

Terug bij de auto zetten we koers naar Kynance Cove. Bovenaan deze baai ligt een grote parkeerplaats en we dalen af richting deze baai. Door deze afdaling raken we steeds meer onder de indruk van de omgeving.

Lees meer over Kynance Cove in mijn reisplan voor het westen van Cornwall. Via de link vind je daarover meer informatie.

Kynance Cove op The Lizard Peninsula
Kynance Cove
Lunchen bij Kynance Cove
Lunch with a view bij Kynance Cove!

De tuinen van Cornwall

Na de lunch rijden we richting de Helford Passage om een van de tuinen die daaraan liggen te bezoeken. Deze liggen nog net op The Lizard Peninsula.

We zijn er een paar dagen geleden achtergekomen dat het bezoeken van een Engelse tuin enorm de moeite waard is. Ze zijn prachtig aangelegd en door het subtropische klimaat dat het zuidelijk deel van Cornwall kenmerkt, is de natuur ook op deze plekken overweldigend.

Trebah Garden

We hebben de keuze uit Glendurgan en Trebah. We besluiten voor de laatste te kiezen. De tuin ligt hoog op de oever van de Helford River en er is gebruik gemaakt van dit hoogteverschil. Hierdoor loopt de tuin zigzaggend naar beneden.

Het is eind april en overal staan daarom de Blue bells en rododendrons in bloei. Met hier en daar een palmboom. (Ja, ze staan hier echt! Het subtropische klimaat zorgt voor dit soort bijzondere natuurlijke omstandigheden.) 

Vakantie in Engeland: Trebah Garden op The Lizard Peninsula
Uitzicht op Trebah vanaf 'Valley View'

Airborne

We genieten hier met volle teugen. Wanneer we onderaan de tuin richting de oevers van de rivier lopen, komen we een gedenkteken tegen dat ons bekend voorkomt. Het laat het Airborne-symbool zien, dat we goed kennen vanuit Arnhem en omgeving.

Dit teken is van een bataljon dat in Arnhem en omgeving zwaar slag heeft geleverd in een oversteek die uiteindelijk a bridge to far bleek te zijn (lees meer hierover in mijn blog over Oosterbeek).

Age shall not weary them, nor the years condemn…

Zo komen we bij de Helford River uit. Hier staat een ijsco-tent. Heerlijk om op deze plek, langs het water in de zon een ijsje te eten. Ik denk terug aan het gedenkteken dat we zojuist zagen en de tekst ‘Age shall not weary them, nor the years condemn’.

Ja, leeftijd zal ze niet deren en de jaren zullen hen niet ouder maken.

‘Precies’, zeg ik tegen mijzelf, ‘Dat is ook het gevoel dat de natuur mij hier vandaag heeft gegeven’. De natuur die vanmorgen zo ruig en ongenaakbaar zwart was en hier zo zacht en toegankelijk roze. Zij zal hier morgen ook nog zijn en overmorgen. Leeftijd zal de natuur niet deren.

Misschien voelt het hier daarom bijna pijnlijk mooi aan. Het ontstijgt het aardse leven. Het is onveranderlijk, oneindig, eeuwig. Het is dat wat we uiteindelijk zijn.

Tropische pracht in Trebah Garden
Trebah Garden vanaf de Helford River
Zicht op Trebah Garden vanaf de Helford River

Wil je op vakantie in Cornwall?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor dit deel van Cornwall!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over The Lizard Peninsula

The Lizard is nog redelijk ongerept en beduidend minder toeristisch dan andere, noordelijke delen van Cornwall.

Een behoorlijk deel van de kust is eigendom van The National Trust. Wanneer wij een week in Engeland zijn, worden we meestal voor  dat jaar lid van deze organisatie, omdat je dit na het bezoek aan 3 locaties er alweer uit hebt. Bovendien kan je op de meeste parkeerplaatsen van de Trust gratis parkeren. Klik op de link voor meer informatie.

Hieronder vind je op het interactieve kaartje alle bestemmingen van deze blog.

Vakantie met kinderen

Wij merken dat onze jongens het wandelen over de kustwandelwegen erg leuk vinden. Het zijn smalle paden die continu op en neer gaan. En van al dat geklauter worden ze wel enthousiast. Lees via de link meer over andere wandelingen langs het Southwest Coastpath in Cornwall.

Ook de tuinen vinden ze leuk. Vaak zijn er voor kinderen speurtochten of andere activiteiten. In het geval van Trebah zijn er bovendien verschillende speeltuinen voor verschillende leeftijden.

Wandelen op The Lizard Peninsula

Lizard Point

De wandeling van Lizard Point naar Bass Point met de omweg via Housel Bay duurt ongeveer 1,5 uur heen en terug. Wanneer je er voor kiest om naar Kynance Cove te wandelen, of vanuit daar naar Lizard Point, moet je rekening houden met 2,5 tot 3 uur.

Helford Passage

Vlakbij Trebah ligt Helford Passage. Het Southwest Coastpath steekt hier net als de pont de rivier over. Je kunt daarom aan beide kanten van de Helford River wandelen. De zuidkant bij Helford zelf is het minst bewoond, waardoor deze kant het mooist is om langs te wandelen. Doe dit vooral rondom Bosahan Cove.

Vakantie met kinderen: in Cornwall zit je goed!
Lekker klauteren bij Bass Point

Stranden op The Lizard Peninsula

Zowel het strand bij Housel Bay als bij Kynance Cove is prachtig.

Housel Bay is kleiner en is ook bijna helemaal weg bij hoog water. Iets om rekening mee te houden. Beide plekken vind ik schitterend.

Tuinen in Cornwall

Klik voor informatie over Trebah Gardens op de betreffende Handige Link onderaan dit reisverhaal.

In deze blog geef ik nog andere tips over tuinen in Cornwall. En ook Saint Michael’s Mount heeft een prachtige tuin.

Een bloeiende roos van Trebah Garden
Natuur...

Uit eten op The Lizard Peninsula

Lunchen kan goed bij Kynance Cove. Kijk op The National Trust – Kynance Cove.

Ook Wavecrest cafe bij Lizard Point is erg leuk, alleen de lunchkeuze was wat kleiner.

Voor het avondeten verwijs ik je graag naar mijn reisplan voor het westen van Cornwall. Via de link vind je meer informatie over mijn reisplannen. En hoe jij je daarop kan abonneren.

Vakantiehuis in Cornwall

In mijn reisplan geef ik de perfecte tip voor een vakantiehuis in het westen van Cornwall. Klik op de link voor meer informatie!

Hotel op The Lizard Peninsula

Wil je specifiek naar The Lizard? Dan raad ik Housel Bay Hotel aan. Klassiek Engels en goed betaalbaar. En heel dichtbij dat hele, mooie strand.

Kamperen op The Lizard Peninsula

Wanneer je wilt camperen, dan kan dit heel goed bij Henry’s Campsite in Lizard zelf. Het is geen plek om weken te blijven. Wel een goede basis om een paar dagen The Lizard te verkennen. Het is echt een grappige camping. Kijk op: Henry’s Campsite.

Informatie over The Lizard Peninsula

Voor meer informatie over deze streek, klik je op de link hieronder. Ga vervolgens bovenin naar Map en van daaruit kan je de specifieke streek zoeken. Klik bijvoorbeeld op Land’s End en dan krijg je alles in de omgeving van Land’s End.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!