Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën en de Ariège

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Pyreneeën
Wandelen op vakantie Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk Vakantie met jonge kinderen

‘Is het er echt één?’, vraag ik aan mijn zoon? Hij is er van overtuigd dat hij een lammergier heeft gezien. Gieren zie je hier in de Pyreneeën genoeg. Dat is eigenlijk vaste kost bij het wandelen in de Oostelijke Pyreneeën. Vaak zijn het dan vale gieren. Toch lijkt deze inderdaad groter te zijn. Het geeft mij in ieder geval de gelegenheid om even flink uit te puffen. We hebben net weer een behoorlijke klim achter de rug, naar de top van onze wandeling. En alles bij alles hebben we heel wat hoogtemeters gehad.

 

 

 

Wandelen in de oostelijke Pyreneeën: Uitzicht vanaf de Corneille de l'Ours richting de Étang Blue en Noir en met uitzicht op de Col de l'Euge

Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën bij Port de Pailhères

We willen vandaag een rondje (of zeg maar gerust een grote ronde) bij de Port de Pailhères wandelen. We zijn vanmorgen vanuit onze camping in Camurac daarom de prachtige weg naar Ax-les-Thermes op gegaan. Die niet voor niks La Route des Cols heet.

De hoogste col die genomen moet worden is de Col de Marmare. Via het ski-oord Ascou komen we via een niet al te brede weg op de Port de Pailhères uit. Hoe dan ook is het een geslinger om rondom Ax ergens te komen. Overal gaan de wegen omhoog en hier en daar behoorlijk steil. Ik heb er wel lol in…

Naar Praktische informatie over wandelen in de oostelijke Pyreneeën.
De Pla de Mounégou aan het begin van de wandeling bij de Port de Pailhères
De Pla de Mounégou aan het begin van de wandeling bij de Port de Pailhères

Pla de Mounégou

De wandeling begint op een breed pad en gaat geleidelijk omhoog. Bij de splitsing naar de Pic de Tarbesou laten we deze rechts liggen en houden het pad richting de Corneille de l’Ours aan. Geleidelijk moeten we meer klimmen en wordt het pad ook smaller en steiler.

Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën: richting de Corneille de l'Ours met rechts de Pic de Tarbesou
Richting de Corneille de l'Ours

Alpenlandschap

We komen door een mooi alpenlandschap heen, van naaldbossen en heide. Met hier en daar een riviertje dat we moeten oversteken. Dat zorgt ook voor wat verfrissing. Op deze hoogte (rond de 2.000 meter) is het niet snel warm en toch is het best zweten met de zon hoog aan de hemel.

Het vervolg van deze wandeling vind je in mijn reisplan voor de Pyreneeën. Klik daarvoor op de link.

Vakantie in de Pyreneeën: De weg naar de Pic de Tarbesou
De weg naar de Pic de Tarbesou

Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën in de Gorges de La Frau

Een paar dagen eerder hebben we na een voorzichtige start met de beklimming naar het kasteel van Montsegur een wandeling gemaakt in de Gorges de La Frau. Vanuit onze camping is dit pad makkelijk te bereiken vanaf de ‘parkeerplaats’ in Comus.

Het pad begint breed en overal langs het pad staan mooie bloemen. Doordat de zon goed schijnt, belanden we af en toe in een wolk van vlinders. Het lijkt wel een fantasy-film. 

Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën: Onderweg naar de Gorges de la Frau in de Ariège
Onderweg naar de Gorges de La Frau in de Ariège
Prachtige flora en fauna langs het pad naar de Gorges de la Frau
Prachtige flora en fauna langs het pad naar de Gorges de La Frau

Wil jij op vakantie in de Pyreneeën? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Klik dan hieronder op de link voor het reisplan voor de Franse Pyreneeën!

Klik hier voor voorpret, gemak en ontspanning!

l’Hers

Eenmaal in het bos, langs het riviertje de Hers klimmen de rotswanden hoger om ons heen. De kloof wordt smaller en we voelen ons steeds meer in ons element. We denken even terug aan de wandeling die we vorig jaar maakten bij de Gole dell’Infernaccio in de Monti Sibillini.

Het is hier te lieflijk om het net zo spectaculair te maken. Toch hebben we na het Katharenkasteel van Montsegur van de eerste dag, de schitterende weg daar naartoe via het Plateau de Sault en deze mooie kloof een heel goed gevoel over deze vakantie en dit deel van de Pyreneeën.

Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën: uitzicht op de Col de la Gargente bij de Gorges de la Frau
Uitzicht op de Col de la Gargente bij de Gorges de la Frau

Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën bij de Forges d’Orlu

Een paar dagen later gaan we met vrij donker weer richting de Forges d’Orlu. Daarvoor moeten we vanaf Camurac de prachtige weg afdalen naar Ax-les-Thermes en van daaruit de D22 nemen richting Orgeix. Dit is ook een mooie weg om te rijden.

De kaart van de omgeving rondom 108-109 Fanguil d'en Bas, 09110 Orlu, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad 1.9491580745239, breedtegraad: 42.679506497546
De marker staat op de parkeerplaats bij Le Fanguil.

Orlu

We passeren eerst een stuwmeertje en rijden vervolgens langzaam maar zeker een groene bergkloof in. Bij Orlu laten we de eerste parkeerplaats aan ons voorbij gaan.

Even verderop is het Maison des Loups dat we eigenlijk wel willen bekijken. Het weer wordt alleen steeds minder. Dus we besluiten door te rijden naar de parkeerplaats bij Le Fanguil.

Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën: brug over de Oriège bij de Forges d'Orlu
Brug over de Oriège bij de Forges d'Orlu

Meerdere wegen…

Vanuit hier lopen verschillende wegen de bergen in.

Wil je weten welke wandeling wij hebben gemaakt? Klik dan hier voor meer informatie over mijn reisplan voor de Pyreneeën.

Maison des Loups

Op de terugweg stoppen we bij het Maison des Loups.

Leuk om hier nog even door het bos te lopen, waar ze in een natuurlijke omgeving verschillende soorten wolven hebben lopen. Met katharen, gieren en wolven hebben we de grote 3 van de Pyreneeën wel gehad 🙂

Praktische informatie over Wandelen in de Oostelijke Pyreneeën

Hieronder vind je een interactieve kaart met alle bestemmingen uit deze blog. Je kunt op de letters klikken voor meer informatie. Wanneer er bij de letters geen tekst staat, dan komt dit overeen met een locatie uit mijn reisplan voor de Pyreneeën. Klik daarvoor op de link!

Onder de kaart vind je nog wat meer informatie over de wandelingen.

Port de Pailhères

Bij de Port de Pailheres ligt een grote parkeerplaats, waar tegenover de wandeling begint. Grofweg ligt deze Port tussen Ascou-Pailheres en Mijanes in. Het kaartje met de exacte locatie heb ik aan het begin van dit reisverhaal al weergegeven.

De wandeling bij de Port de Pailhères duurt qua looptijd ongeveer 2,5-3 uur. Je kunt deze wandeling uitbreiden tot een zogenaamd circuit. Ook daarover lees je meer in mijn reisplan voor de Pyreneeën.

Gorges de la Frau

Voor de Gorges de La Frau moet je vanaf de D613 in Camurac de D20 richting Comus pakken. Rijdt in Comus niet het dorpje in, maar volg de l’Hers totdat de geasfalteerde weg ophoudt. Hier kan je de auto altijd wel ergens kwijt.

Forges d’Orlu

Voor Orlu is het belangrijk om door te rijden naar de tweede parkeerplaats. Net na Orlu zit de eerste. Vanuit daar kan je richting het Etang de Naguille lopen.

De tweede parkeerplaats zit een stuk verder bij Fangeuil. De weg daar naartoe is af en toe smal. Hieronder zie je een foto van het bord dat aan het begin van het wandelgebied staat.

Meer informatie over deze wandeling vind je dus in mijn reisplan voor de Pyreneeën.

Picknicken in de Oriège
Picknicken in de Oriège

Dierentuin

Klik hier voor meer informatie over het Maison des Loups. Wanneer je in de buurt bent, is dit absoluut een aanrader. Het is niet zo groot, dus je loopt er in een uurtje wel doorheen.

Uit eten in de Ariège

In Ax-les-Thermes hebben we lekker gegeten aan het plein waaraan de doorgaande weg richting Andorra ligt. Geen rustige plek, wel heerlijk om lekker van alle drukte te genieten. Dit was bij Le Breilh. Een goede, Franse keuken. Het is leuk om dan meteen door het stadje te lopen. Vooral langs de rivier is het best leuk.

Kamperen in de Pyreneeën

Wij zaten op een erg leuke camping. Daarover vertel ik je meer in mijn reisplan voor de Pyreneeën. Klik daarvoor op de link.

Uitzicht vanaf onze campingplaats
Uitzicht vanaf onze campingplaats

Informatie over de streek

Via de onderstaande link vind je meer informatie over de Pyreneeën. De streken waar deze wandelingen zich bevinden zijn de Ariège en de Pyrénées Oriëntales (Oostelijke Pyreneeën).

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!