Wandelen in het noorden van het Lake District bij Buttermere

Vakantie in Engeland, Vakantie in het Lake District
Vakantie met kinderen Wandelen op vakantie

Langs Derwent Water rijden we de vallei in die Borrowdale heet. Dit is classic Lake District-schoonheid: een meer, een prachtig dal met glooiende heuvels, overal weilanden afgebakend door stenen muurtjes en daar omheen verheffen zich de hoge heuvels en bergen. We zijn onderweg naar Buttermere. Om te wandelen in het noorden van het Lake District. En om te genieten van de prachtige reis daar naartoe.

Wandelen in het noorden van het Lake District bij Buttermere

Borrowdale

Om in Buttermere te komen, moeten we via Borrowdale eerst de Honister Pass over.

Voordat we de draai richting deze pas nemen, komen we nog langs het leuke dorpje Grange-in-Borrowdale en verderop langs de populaire wandeling naar Castle Crag. 

Naar Praktische informatie over Borrowdale

 

Wandelen in het noorden van het Lake District via Borrowdale
Het lieflijke Borrowdale
Grange-in-Borrowdale
Grange-in-Borrowdale

Seatoller

Wanneer we Seatoller passeren, begint de klimt naar de Honister Pass. Eerst is dit een weg omgeven door varens tegen hoge bermen aan.

Na een tijdje worden de bermen vlakker en krijgen we zicht op het verlaten landschap van deze pas. De weg slingert hier prachtig doorheen.

De groene weiden en fells bij Seatoller
De groene weiden en fells bij Seatoller

Honister Pass

Bovenop de pas ligt de Honister Slate Mine, de enige leisteen mijn van Engeland die nog in gebruik is. Wij rijden door en slikken wanneer we het bord van 25% dalingspercentage zien. Even later zien we de weg voor ons uit flink naar beneden slingeren.

En natuurlijk geeft dat een fantastisch uitzicht. De weg kerft zich als een waterval tussen de hoge bergen door. En het riviertje dat langs de weg loopt, maakt het af.

Wandelen in het noorden van het Lake District: de Honister Pass met de muren van de Honister Slate Mine
De Honister Pass met de muren van de Honister Slate Mine

In de vallei van Buttermere en Crummock Water

Na een heel aantal flinke bochten wordt de vallei langzaam weidser. De desolaatheid blijft nog. Dat gaat pas over, wanneer we weer in de buurt komen van de bewoonde wereld van Gatesgarth, na de gelijknamige rivier die door dit dal stroomt. 

En dan komen we oog in oog met de prachtige vallei van Buttermere. Links van ons zien we de hoge pieken van Red Pike, High Crag, High Stile en Haystacks. 

Buttermere en het er naast gelegen Crummock Water zijn het resultaat van een gletsjer die hier diep de leistenen ondergrond heeft uitgemergeld. En zo ook de kloof van Honister Pass heeft gevormd.

Dit alles na een periode dat de crags (rotsige en steile kliffen) en fells (kale rotsachtige toppen) zijn ontstaan door oprijzende bergen en vulkanische activiteit. We kunnen stellen dat dit landschap lang geleden nogal onrustig was.

Daar is nu niks meer van te merken. Het hele landschap straalt nu een waardige, soms sobere en soms hele vrolijke rust uit. Het is een prachtig landschap van brem in het voorjaar, heide in de late zomer en geel en bruin kleurende gras- en heidelanden in de herfst. 

Gatesgarthdale Beck in de buurt van Buttermere
Gatesgarthdale Beck in de buurt van Buttermere

Wandelen in het noorden van het Lake District bij Buttermere

Wij parkeren de auto bij de parkeerplaats van Buttermere. Het weer is somber en we besluiten onze regenkleding aan te doen. Wil je in het Lake District wandelen, dan moet je bereid zijn om door te lopen in de regen. Tenminste op de dagen dat je daar zin in hebt.

Dit jaar is dat nog een heel gedoe, omdat ik onze jongste in de rugdrager met ons mee draag. We hebben er maar een skipakje voor geleend bij vrienden. 

Uitzicht op Buttermere vanaf de weg naar Crummock Water
Uitzicht op Buttermere vanaf de weg naar Crummock Water

Wil jij op vakantie in het Lake District?

En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt? Ontdek dan het gemak van mijn reisplannen!

Dan heb je ook alvast wat voorpret voor de vakantie! En heb je gegarandeerd een ontspannen vakantie met jouw gezin.

Abonneer je via de link hieronder!

Wanneer je hieronder op de link klikt, krijg je:

  • Toegang tot alle reisplannen die ik geschreven heb.
  • Elk reisplan bestaat uit een kant-en-klaar reisschema, waarin ik je van dag tot dag vertel wat jij kan doen.
  • Van alle activiteiten geef ik een uitgebreide beschrijving.
  • Elk reisplan bevat tips voor restaurants, campings, huisjes en/of hotels in de streek.

Ik doneer 10% van al het geld dat ik binnen krijg aan goede doelen voor natuur- en cultuurbehoud en -ontwikkeling.

Klik hier voor ontspanning en gemak!

Wandelen in het noorden van het Lake District: op hoogte of in de fells

Buttermere is prachtig. Het is stil water, aan de zuidkant omgeven door het bos van Burtness Woods. En daar bovenuit die prachtige fells.

We kiezen vandaag voor een wandeling langs het meer, omdat we niet weten of we wel in de regen tegen de bergen op kunnen klauteren.

En of dit ook wel verantwoord is met onze jonge kinderen. Het is een prachtige wandeling. En ja, het gaat inderdaad regenen. En dan natuurlijk net als we al behoorlijk ver van Burtness Woods zijn verwijderd richting de zuidelijke punt van Buttermere. 

Wandelen in het noorden van het Lake District bij Buttermere
De beroemde lone tree van Buttermere

Klein geluk

Snel lopen we terug naar het bos en kunnen zo onder het dikke bladerdek van de oude eiken aan de rand van Buttermere uitrusten. Een bijzondere en intieme ervaring. Om dat gevoel te vergroten komen er nog een paar eendjes bij ons kijken.

Hier in de regen te zijn met elkaar als gezin, beschut door de bomen en de mooie natuur aan onze voeten. Dit is geluk.

Schuilen aan de oever van Buttermere
Schuilen aan de oever van Buttermere

Praktische informatie over wandelen in het noorden van het Lake District

Veel locaties in The Lake District worden beheerd door The National Trust. Je kan ook als buitenlander een jaarabonnement kopen. Deze heb je er naar een paar plekken al uit. En je kan gratis of goedkoper parkeren op parkeerplaatsen van hen zelf.

Kijk voor meer informatie op The National Trust.

Zeker het familielidmaatschap is een interessante optie voor een gezin met twee kinderen. Dat doen wij eigenlijk altijd wanneer we in Engeland zijn. Dit jaarabonnement kan je gewoon kopen bij de eerste plek van de trust waar je aan de balie komt.

Wandelen in het noorden van het Lake District

Het Lake District is een wandelparadijs. In al mijn blogs over The Lake District beschrijf ik bijna wel een wandeling.  

Wandelen naar Castle Crag

De wandeling naar Castle Crag start vanaf de parkeerplaats vlakbij Grange-in-Borrowdale. Ga vanaf de B5289 het stenen bruggetje van Grange over en sla meteen linksaf en rij door tot de parkeerplaats.

Vanaf de parkeerplaats is het een mooie wandeling door de bossen naar deze crag. Voor Castle Crag zelf is het even klimmen. Het is een wandeling van ongeveer 1,5 uur retour. 

Borrowdale

Wandelen in het noorden van het Lake District bij Buttermere

Bij Buttermere zijn er veel mooie wandelingen om te maken. Hieronder geef ik er drie aan.

In mijn reisplan voor het Lake District kies ik voor weer een ander alternatief. En die is natuurlijk het beste voor jou en jouw gezin! Abonneer je daarvoor op mijn reisplannen via de link!

In het geval van beide alternatieven hieronder loop je vanaf de parkeerplaats in het dorp richting Buttermere, totdat je bij het bruggetje komt dat over het riviertje gaat, dat tussen Buttermere en Crummock Water loopt.

Wandelen bij Buttermere: Buttermere Horseshoe

Mocht je een geoefende wandelaar zijn dan kan je via Red Pike richting High Crag en High Stile lopen en dan terug naar Buttermere. Deze horseshoe is niet ongevaarlijk.

Er zitten steile stukken tussen, waar je echt moet klauteren. En wanneer je het echt gek wilt maken pak je daar Haystacks nog bij dat ten zuiden van Buttermere ligt. De eerste variant duurt ongeveer 6 uur, met Haystacks erbij is het zeker 8 uur.

Wandelen rondom Buttermere

Het relaxte alternatief is om vanaf het bruggetje langs de waterrand te blijven lopen. Je kan dan zover lopen als je wilt. Je kan ook om het meer heen lopen.

Dat is ongeveer 7 kilometer en duurt dan ongeveer 1,5-2 uur, afhankelijk van hoe hard je loopt.

De kaart van de omgeving rondom buttermere. Zoomniveau 14, lengtegraad -3.2645968, breedtegraad: 54.5312665
Op dit kaartje kan je de wandeling rondom Buttermere goed volgen. Het pad aan de noordkant wordt niet weergegeven en loopt gewoon langs de oever.

Wandelen in het noorden van het Lake District bij Crummock Water: Scale Force

Een andere optie die ik nog wil noemen is richting Scale Force. Een indrukwekkende waterval bij Crummock Water.

Vanaf hetzelfde bruggetje loop je dan rechtsaf, totdat je langs Crummock Water loopt en je een splitsing krijgt. Hier ga je links omhoog richting de waterval. Dit duurt retour ook ongeveer 1,5 uur.

De kaart van de omgeving rondom Scale Force. Zoomniveau 13, lengtegraad -3.314514, breedtegraad: 54.5419382
Op deze kaart staat de marker op Scale Force. Het begin van het pad staat hier niet goed aangegeven, omdat de schaal wat groter is. Daarvoor kan je het kaartje hierboven gebruiken van de wandeling rondom Buttermere.

Uit eten in Borrowdale en bij Buttermere

Daarvoor verwijs ik je naar mijn reisplan voor het Lake District!

Vakantiehuis in het Lake District

Wij zaten in deze streek niet in een goed huisje. Inmiddels heb ik een fantastische site ontdekt met huisjes in The Lake District: Sally’s Cottages.

Mijn favoriet vertel ik in mijn reisplan!

Kamperen in het noorden van het Lake District

Vanzelfsprekend kan je ook kamperen in de Lake District. Dat is een behoorlijke gok. Ik weet nog dat wij voorbij een camping kwamen in Grasmere, waar diepe plassen op het veld stonden. Wij hadden medelijden…

Met een camper is het op doorreis natuurlijk heel goed te doen.

Bij Buttermere ligt Syke Farm Campsite. Dit is een basale camping met een toiletgebouw en douches. Dat is het dan ook. De locatie is echt geweldig! En bovendien verhuren ze ook yurts voor meer comfort. Deze zien er ook leuk uit. Ze hebben ook een eigen toilet en overdekte keuken.

Helaas worden campers alleen op de parkeerplaats toegelaten.

Een alternatief is Seatoller Farm Campsite. Hier worden campers overigens helemaal niet toegelaten, mits ze kleiner dan 5 meter/busformaat zijn. Ook dit is een mooi gelegen camping met alle benodigde basisfaciliteiten. Zij verhuren ook een cottage. Deze is traditioneel ingericht. En je moet het leuk vinden om op deze werkende boerderij te zitten. 

Hotel in het Lake District

Wanneer je een hotel wilt boeken dan is de Bridge Hotel de beste keuze in deze omgeving met de beste waarderingen. Verwacht echt Engelse kamers met bloemen behang, hemelbedden en de hele santenkraam. Heerlijk!

Dit hotel verhuurt ook appartementen. Die liggen verderop in het dorpje zelf. Deze zien er van binnen ook goed uit. De buitenkant is wat minder.

Informatie over Buttermere en het Lake District

Voor meer informatie over deze streek, klik je op de link hieronder over het Lake District. Daar is over alle lakes en gebieden van alles te vinden. Van wandelingen tot dorpjes.

Stel je voor: je bent in één van de mooiste gebieden ter wereld geweest en je komt thuis en er gaat wat fout met de geheugenkaart van je fototoestel (dat deden we toen nog niet met smartphone…). Alle foto’s weg… Dat gebeurde mij na onze vakantie in de Peak en het Lake District.

Ik heb links en rechts nog wat foto’s van mijn oudste kunnen bewaren en gelukkig waren mijn schoonouders ook een paar dagen bij ons in de Lake District, waardoor we toch nog wat foto’s hebben.

Om jou een compleet beeld te geven heb ik voor deze streek wel gebruik gemaakt van stockfotografie. Ik heb daarbij zoveel mogelijk foto’s geselecteerd die overeen komen met mijn herinnering. Hoewel die soms gekleurd kan zijn 🙂

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!