Wandelen op vakantie

Wandelen op vakantie met kinderen! Het ultieme gevoel van vrijheid. In alle rust genieten van de natuur, op je eigen tijd, met je partner en kinderen. Dit is leven! De laatste jaren zitten we bijna altijd wel op een plek, waar we in ieder geval een keertje kunnen wandelen. Toen onze kinderen nog jong waren, lukte dat niet altijd. Hoewel we toen ook regelmatig met de jongste in de rugdrager de bergen in zijn gegaan. Dat was pittig. En toch ook erg leuk. In dit thema geef ik je inspiratie voor een vakantie waarin je kunt wandelen met kinderen. Vanzelfsprekend leent niet elke streek zich voor een goede en leuke wandeling. Daarom kan je in al mijn reisverhalen zien of er gewandeld is. Waar moet je nu rekening mee houden? Ik noem de punten waar wij rekening mee houden, wanneer we willen wandelen. Dat begint vaak al voor de reis.

Wandelen op vakantie

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat je zelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Waar moet je voor de vakantie aan denken wanneer je wilt wandelen met kinderen op vakantie?

Zorg dat je bij de keuze van een streek aandacht geeft aan de natuur

Wanneer er heuvels, bergen, rotskust of een regionaal of nationaal park in de buurt zit, kan je bijna altijd wandelen.

Zoals in de Monti Sibillini in Italië. Of in de Auvergne in Frankrijk. Of gewoon dichtbij in Nederland, zoals op de Hoge Veluwe of in de natuurparken van Drenthe.

Natuurlijk zit je in de Alpen altijd goed!

Zorg voor goede schoenen en kleding

Zeker ook voor goede regenkleding, wanneer het klimaat van de streek van bestemming wat wisselend is.

Zorg dat je thuis af en toe ook een uurtje loopt

Dan is de basisconditie in orde en is het voor de kinderen ook vanzelfsprekend om op vakantie te wandelen. Hoewel wij de kinderen thuis niet altijd meekrijgen, is het toch handig om het wel te doen. Pokémon Go blijft een uitstekende motivator…

Jong geleerd…

…maak wandelen en bewegen vanzelfsprekend.

Waar moet je op vakantie aan denken?

Bepaal van te voren hoever je ongeveer wilt wandelen

Zorg voor een wandeling die je eventueel halverwege kan afbreken

Of waar je halverwege via een andere route kan teruglopen.

In Cornwall langs het Southwest Coastpath gaat dat bijvoorbeeld heel makkelijk.

Niets is zo vervelend dat wanneer het halverwege om wat voor reden niet lukt, om dan toch door te moeten modderen. En langs de kust is het makkelijk om weer om te keren.

Bij deze wandelingen in de Monti Sibillini kan dat ook heel goed.

Maak een wandeling waarin de kinderen een beetje bezig zijn

Soms zijn dat toch de kleinere paadjes, het klimmen, of het klauteren. Dan zijn de kinderen, zeker als ze wat jonger zijn, veel bezig en vliegt de tijd voorbij.

Ik denk dan aan deze wandeling in de Marken. Of aan deze in de Pyreneeën. Ook in het binnenland van Bretagne hebben we zoiets leuks gevonden.

Zorg voor uitdaging wanneer je kinderen tieners zijn

Wanneer ze het op die leeftijd leuk vinden om te wandelen, dan willen ze stevig kunnen klauteren of flink kunnen klimmen. Zoals de wandeling naar de Plomb du Cantal in de Auvergne. Of deze wandelingen in het Lake District. En deze schitterende wandeling in de Highlands van Schotland.

Maak het niet te gek

Vaak is een wandeling van 2-3 al supergaaf. Soms voegt een extra uur of 2 uur nog wat toe. Heel vaak ook niet. Zeker voor kinderen niet. Dat doe je vaak meer voor jezelf.

Wandelen op vakantie: onderweg naar Bass Point op het Lizard Peninsula
Wandelen op vakantie: onderweg naar de Corneille de l'Ours in de Ariège

Verwante thema's