Leukste dingen om te doen in de Jura

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Jura en de Doubs
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Wandelen op vakantie Kamperen in Frankrijk Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners

In de Jura gaat de natuur een versnelling hoger. Het is een streek van steeds hoger wordende bergen. En ook van watervallen, rotsen en diepe dalen. Vanzelfsprekend gaat het nog niet in de hoogste versnelling. Daarvoor moet je nog verder naar het zuiden. Naar de Franse Alpen. En tegelijkertijd is er in deze omgeving ontzettend veel moois te zien en te beleven. In deze blog geef ik een overzicht van de leukste dingen om te doen in de Jura. En dat doe ik aan de hand van het verslag van twee vakanties die wij in deze streek hadden.

Leukste dingen om te doen in de Jura: Baume-les-Messieurs vanaf Le Belvédère de Granges-sur-Baume

De slow road

We zijn dit jaar voor het eerst met een camper weg. Een gehuurde California. We zijn er al vrij snel achter dat dit formaat voor ons gezin wat te klein is. En toch genieten we volop van deze manier van vakantie vieren.

Door omstandigheden zijn we vanuit het Duitse Schwarzwald Frankrijk ingereden. En we willen vrienden van ons ontmoeten in de Cévennes. Dat brengt ons als vanzelf in de Jura.

Tenminste wanneer je een beetje binnendoor wilt rijden. En de slow road wilt pakken…

Leukste dingen om te doen in de Jura: De Réculees de la Haute Seille bij Baume-les-Messieurs
De Réculees de la Haute Seille bij Baume-les-Messieurs

De Jura: een lesje geologie

Het departement Jura is genoemd naar het gebergte dat grotendeels in het departement is gelegen. Bovendien is het gebergte ook naamgever van een geologisch tijdperk. Zo genoemd vanwege het ontstaan van het kenmerkende gebergte in deze periode.

Het is een gebied dat uit mergel en kalksteen bestaat. Dat relatief veel last heeft van erosie door water. Dit geeft de Jura ook kenmerkende natuurformaties.

Zo zijn er relatief veel cluses. Dit zijn rivieren die de opheffing van het gebergte door geologische krachten heeft doorstaan. En er voor heeft gezorgd dat bergketens door midden braken. Loodrecht of relatief recht op de bergketen. Een fenomeen dat regelmatig terugkomt in plaats- of gebergtenamen.

Een ander verschijnsel is een reculée. De diepe uitscheuring van een kalkplateau. Veroorzaakt doordat een plateau aan de onderkant ondermijnd wordt door watererosie. Het meest kenmerkende voorbeeld daarvan is te zien in het hieronder beschreven Baume-les-Messieurs.

Wanneer de ondergrond hard genoeg is en relatief diep is uitgesleten kunnen er in de dalen meren blijven staan. Vanzelfsprekend zijn er in al dit erosiegeweld ook veel grotten en watervallen ontstaan.

Naar Praktische informatie over de Jura
Leukste dingen om te doen in de Jura: Le Saut Girard, één van de Cascades du Hérisson
Le Saut Girard, één van de Cascades du Hérisson

Cascades du Hérisson

Bij één van die watervallen zijn we vandaag. Of beter: bij een verzameling van watervallen. Hoewel ik er pas later achterkom dat we behoorlijk wat watervallen hadden kunnen zien, wanneer we wat verder waren gelopen.

We lopen vanaf de parkeerplaats in de buurt van Ilay op ons gemak naar beneden. Om kennis te maken met de eerste waterval. De Saut Girard. Die staat helaas dit jaar vrij droog. De omgeving is wel spectaculair. Ondanks het beperkte water, vinden we het daarom toch echt de moeite waard.

Les Cascades du Hérisson: Le Saut Girard vanaf de andere kant
Les Cascades du Hérisson: Le Saut Girard vanaf de andere kant

Saut de la Forge

We lopen een klein half uurtje het leuke pad af richting de Saut de la Forge. Daar vinden we het door de warmte wel voldoende. We hebben bovendien een leuk restaurant gezien bij de Saut Girard. En daar willen we graag lunchen.

Daardoor missen we de 60 meter hoge Grand Saut. En de brede L’Éventail. Meer informatie daarover vind je onderaan deze blog bij Praktische informatie.

Leukste dingen om te doen in de Jura: Au moulin des Fées bij de Saut Girard
Au Moulin des Fées bij de Saut Girard

Roadtrip door de Pays des Lacs

Ons bezoek aan de Hérisson is onderdeel van een roadtrip die we gemaakt hebben door de Pays des Lacs. Dat is absoluut één van de leukste dingen om te doen in de Jura!

We zijn daarvoor op de N5 ten zuiden van Champagnole begonnen. Dat is een weg door een prachtig, bosrijk gebied. Nog mooier wordt het wanneer we ter hoogte van Pont-de-la-Chaut de D75 naar het westen in slaan.

Daarmee komen we in het gebied van de Quatre Lacs. Dat zijn de Narlay, Ilay en de kleine en grote Maclu. De D75 draait prachtig tussen deze meren door.

Leukste dingen om te doen in de Jura: De D75 bij het Lac d'Ilay
De D75 bij het Lac d'Ilay

Pic de l’Aigle

Na ons bezoek aan de Cascades du Hérisson volgen we de D75 naar het zuiden. Om op de D678 een klein stukje richting La Chaux-du-Mombief te rijden.

Na een paar bochten slaan we linksaf bij een afslag naar het noorden om bij de parkeerplaats voor de Pic de l’Aigle te komen.

Na een korte klim staan we op een uitzichtpunt. En vanaf daar hebben we prachtig uitzicht over het gebied van de 4 Lacs.

Lac de Chalain

We keren op onze schreden terug totdat we op de D75 bij Ilay zijn. Daar pakken we de D39 richting het westen en Menétrux-en-Joux.

Net voor Doucier hebben we een prachtig uitzicht op het Lac de Chalain.

Wij maken deze roadtrip af via de D27 en de D471. Waarmee we weer bij Champagnole uitkomen. Daarmee laten we dit jaar Baume-les-Messieurs links liggen. Daarover hieronder meer!

Uitzicht op het Lac de Chalain vanaf de D39
Uitzicht op het Lac de Chalain vanaf de D39

Leukste dingen om te doen in de Jura: Baume-les-Messieurs en omgeving

5 jaar later hebben we alweer 2 zomers onze eigen camper. En we willen dit jaar via de Doubs en de Jura richting de Franse Alpen. En dit jaar staat Baume-les-Messieurs wel op mijn lijstje.

Het wil dit jaar niet echt lekker zomer worden. Tenminste niet in het noorden en midden van Frankrijk. En dan is het meestal gegarandeerd minder weer in de Jura.

Zo komt het dat we onder een dreigend wolkendek richting Baume-les-Messieurs rijden.

We komen vanuit Lons-le-Saunier. En zitten daardoor op de D471. Om in Hauteroche richting het noorden en Baume af te slaan.

Leukste dingen om te doen in de Jura: Uitzicht op Baume-les-Messieurs
Uitzicht op Baume-les-Messieurs

Regen…

De D4 vertakt vlak voor Baume in de D70. Die al snel naar beneden duikt richting de Cirque de Baume. Zoals het op de kaarten staat. Waarbij er officieel dus sprake is van een reculée. Of nog betere reculées. Meervoud.

De D70 daalt met een scherpe haarspeldbocht naar het dal van Baume af. Wat een schitterend uitzicht geeft op de omgeving.

Eénmaal in het dal zoeken we een plek voor de camper. Dat valt niet mee, want het is druk hier. Het idee was eigenlijk om een wandeling te maken. Het blijkt echter al snel dat een deel van die wandeling langs de weg loopt.

Dat plan gaat dus maar even in de ijskast. We proberen daarom met de camper bij de Cascades des Tufs te komen.

Zo’n typisch fenomeen van de Jura, waarbij een waterval over allerlei rotsen klotst. Dat een feeëriek effect geeft. Vergelijkbaar met L’Éventail van Hérisson.

De parkeerplaats is zo druk dat we dit ook maar laten zitten. Het is lunchtijd. Dus we gaan gewoon in het dorpje lekker eten. Om de regen uit te zitten.

Uitzicht over het dal van Baume vanaf restaurant Le Grand Jardin
Uitzicht over het dal van Baume vanaf restaurant Le Grand Jardin
De abdijkerk van Baume
De abdijkerk van Baume

Abbaye

Het restaurant waar we eten heet niet voor niks l’Abbaye. Middenin in het dorp staat een flinke abdij. Waar we natuurlijk het kerkje even van willen bekijken.

Het is een kerkje met serene rust. Romaans aan de onderkant. Met gotische ribgewelven die het dak omhoog houden. Altijd fijn om even van de rust te genieten in zo’n kerkje.

Vroeger was het hier natuurlijk een ondoordringbaar dal. Dat ver overal vanaf lag. Wat dat betreft vergelijkbaar met de abdij in de Cirque de Consolation. Waar we een paar dagen geleden in de Doubs waren.

Belvédère de Granges-sur-Baume

Tijdens de lunch hebben we besloten om het programma van de dag om te gooien. De wandeling laten we zitten. We gaan gewoon een mooie roadtrip maken. Want de Cirque van Baume is niet het enige spectaculaire natuurfenomeen in de omgeving.

We nemen daarom de D70 terug de heuvel op. Om bovenaan richting noorden en Château-Chalon te rijden.

Dat brengt ons eerst in Granges-sur-Baume. En middenin het dorpje kunnen we naar een uitzichtpunt lopen. Wat nog een flink stuk naar beneden is.

We hebben daar een geweldig uitzicht over het dal van Baume. Wow! Dit is toch echt spectaculair wat we hier kunnen zien.

Alles wat de Jura zo bijzonder maakt, ligt hier voor ons uitgespreid. Echt één van de leukste dingen om te doen in de Jura!

De rivier de Seille heeft hier overduidelijk zorggedragen voor watererosie. En er uiteindelijk voor gezorgd dat een kalkplateau is uitgesleten. Waardoor hier een dal is ontstaan.

Uitzicht op de Cirque de Ladoye
Uitzicht op de Cirque de Ladoye

Cirque de Ladoye

We lopen weer terug naar de auto. Om de D70 te vervolgen richting het noorden. In Nevy-sur-Seille nemen we de D204 richting Ladoye-sur-Seille.

Dit is een prachtige weg die dwarsdoor de kloof loopt die de Seille hier in het landschap heeft uitgekerfd.

Vlak voor de kruising met de D5 gaat de D204 met een haarspeld omhoog. Om uit het dal te komen. Voor de Belvédère van Ladoye die hier ligt, moeten we een klein stukje de D5 op richting oosten. Om op de kruising met de D96 het uitzichtpunt te vinden.

Ook hier is het kalksteen uitgesleten. En is er een dal ontstaan. Dat in dit geval wat nauwer is dan bij Baume. Het uitzicht is wat minder spectaculair dan die van Granges-sur-Baume. En ook zeker de moeite waard.

Leukste dingen om te zien in de Jura: Uitzicht over de wijngaarden van Château-Chalon
Uitzicht over de wijngaarden van Château-Chalon

Château-Chalon

We rijden via de D5 richting Château-Chalon. Een prachtige weg om te rijden. En het dorpje zelf is een erg gezellig, Frans dorpje. Hier wordt de zogenaamde Vin Jaune gemaakt. Een wijn die meer als sherry wordt gemaakt. En vaak erg oud is.

Ik heb het op aanraden van de maître van l’Abbaye bij de lunch geproefd. Ik ben niet direct fan. En het was ook een leuke afwisseling.

Na het dorpje en richting Voiteurs hebben we schitterend uitzicht op de wijngaarden.

In Voiteurs pakken we de D70 en komen zo weer terug in Baume.

Een mooie rit om de Jura en haar natuur in vogelvlucht te ontdekken. En we zijn er dan ook weer in bevestigd: De Jura is prachtig!

Een ontspannen vakantie vol inspiratie: Richard met zijn gezin in de Jura
Met gezin in de Jura bij Baume-les-Messieurs

Praktische informatie over de leukste dingen om te doen in de Jura

Hieronder vind je in volgorde van bovenstaande beschrijving meer informatie over deze bezienswaardigheden.

Cascades du Hérisson

Via deze link vind je een kaart van de wandeling die je langs de Cascades du Hérisson kunt maken.

De wandeling is zeker tot de L’Éventail de moeite waard. Dan daal je ongeveer een klein uurtje af. Dat betekent dat je op de terugweg wel 600 meter moet stijgen. Houdt dit met warm weer dus even in de gaten.

Bij elkaar duurt de wandeling door de stijging wel 2 uur.

Aan de D75 ligt bij de Saut Girard een parkeerplaats dicht bij het begin van het pad. Dat is een andere parkeerplaats dan die wordt aangegeven op het kaartje via bovengenoemde link. Hieronder vind je de exacte locatie bij de marker.

De kaart van de omgeving rondom 2 Rte du Saut Girard, 39150 Bonlieu, Frankrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad 5.8822493125366, breedtegraad: 46.609414987759

Leukste dingen om te doen in de Jura: Roadtrip door de Pays des Lacs

De roadtrip door dit gebied staat hierboven goed beschreven. Hieronder vind je een kaartje met de marker op de Pic de l’Aigle, zodat je dit ook goed kunt vinden.

De rest van de route richting D39 is hierop ook goed te vinden.

De kaart van de omgeving rondom 1 Ham. des Rollets, 39150 La Chaux-du-Dombief, Frankrijk. Zoomniveau 13, lengtegraad 5.9045842434082, breedtegraad: 46.610216546416

Baume-les-Messieurs

Parkeren kan op verschillende plekken in het dorp. Wij hadden geluk en konden de camper tegenover de abdij parkeren. Grote parkeergelegenheden liggen buiten het dorp aan de D70 richting noorden.

Hieronder zie je op het kaartje de Belvédère aangeduid met de marker. Deze is te bereiken door vanuit de parkeerplaats bij de kerk van Granges richting het dal te lopen.

De kaart van de omgeving rondom belvedere de granges-sur-baume. Zoomniveau 17, lengtegraad 5.644739, breedtegraad: 46.7125643

Roadtrip van Baume naar Château-Chalon

Voor de roadtrip en het overzicht daarvan, vind je hieronder een kaartje. De marker staat op de D204 voorbij Nevy-sur-Seille.

Daaronder een kaartje met wat meer ingezoomd op de Belvédère van Ladoye. Met ten westen daarvan Château-Chalon.

De kaart van de omgeving rondom PJPW+HX Nevy-sur-Seille, Frankrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad 5.6473802910156, breedtegraad: 46.736415251278
De kaart van de omgeving rondom cirque de ladoye. Zoomniveau 13, lengtegraad 5.693195, breedtegraad: 46.766011

Eten en drinken in de Jura

Bij Hérisson is Au moulin des Fées dus een erg leuk restaurant om te eten.

In Baume-les-Messieurs hebben wij erg goed gegeten bij L’Abbaye. Het er tegenover gelegen Le Grand Jardin is ook een uitstekende keuze. Je kunt in dit dorpje wat dat betreft lekker eten!

Eten bij Moulin des Fées
Eten bij Au Moulin des Fées

Kamperen in de Jura

Wij vinden het niet heel makkelijk om goeie campings in de Jura te vinden.

Wij hebben de laatste keer op een grote familiecamping bij Lons-le-Saunier gestaan. Niet direct een aanrader, want wat ons betreft wat te groot en wat teveel animatieactiviteiten.

Het is wel een hele goede uitvalsbasis. Daarom noem ik m toch: Camping de la Marjorie. De plekken zijn lekker groot. En het was er in ons geval niet druk. Op Zoover krijgt de camping een prima beoordeling.

Wij hadden plek nummer 7 in zone C. Nummer 11 en 15 zijn soortgelijke plekken met veel groen en voldoende privacy. Let op dat de camperplekken in zone A vaak geasfalteerd zijn.

In Baume ligt ook een camping die eigenlijk nergens echt lekker aangegeven staat.

Het is een camping municipale. En heet Camping de la Toupe. Op de foto hieronder zie je een overzicht van het terrein vanaf de Belvédère de Granges-sur-Baume. De camping krijgt geen goede recensies op Zoover. Dus je moet het echt wel zien als een uitvalsbasis voor een paar dagen om de omgeving te verkennen.

Het ligt wel mooi langs het water!

Onze plek op Camping de la Marjorie
Onze plek op Camping de la Marjorie
Uitzicht op Camping de La Toupe
Uitzicht op Camping de La Toupe

Hotels in de Jura

Au Moulin de Fées bij Hérisson is ook een hotel. De kamers zien er erg leuk uit. En het is natuurlijk een geweldige uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. De recensies op booking.com zijn ook goed.

Informatie over Jura

Meer informatie over de Jura vind je hieronder via de Handige Links!

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!