Het Mullerthal van Larochette naar Consdorf

Vakantie in Luxemburg, Vakantie in Luxemburg
Wandelen op vakantie Vakantie met jonge kinderen

Het pad waarop we lopen wordt steeds nauwer. Het steigingspercentage neemt toe. En wanneer we omhoog kijken, zien we voor het eerst de bijzondere rotsformaties van dichtbij. De formaties die het Mullerthal zo kenmerken. Zandstenen platen die miljoenen jaren lang zijn uitgesleten door de talrijke beken en riviertjes die dit dal rijk is. Geknapt zijn door vries en dooi. En uiteindelijk verworden zijn tot spelonken, smalle doorgangen en hoge kliffen. En soms is daaronder het dolomiet gesteente nog te zien. Zoals langs de Sauer. De eerste keer dat we zo tussen deze rotsen lopen is absoluut bijzonder. We maken vandaag kennis met het Mullerthal van Larochette naar Consdorf.

Het Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Tussen Rammelay en Schelmenlay

L’Our

We zijn gisteren via een roadtrip door de Ardennen, Clervaux, Vianden en het dal van de Our op onze camping aangekomen. De zon wil zich vandaag niet zo laten zien. En het is daarmee perfect wandelweer.

Camping Auf Kengert ligt vlakbij Larochette. Dat dorpje en dan vooral het kasteel willen we vandaag eerst verkennen. We pakken daarom onze camper om de heuvel af te rijden richting het dorpje. En om net voor het plaatsje de weg omhoog te pakken richting het kasteel.

Naar praktische informatie over het Mullerthal
Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Het kasteel van Larochette vanaf de omwalling gezien
Het kasteel van Larochette vanaf de omwalling gezien

Kasteel van Larochette

Het kasteel ligt mooi op een rots boven het dorp. En heeft daardoor uitzicht over twee dalen. Op het kruispunt van die twee dalen, onderaan het kasteel is Larochette ontstaan.

We komen na het betalen van onze entree binnen op een groot veld. Waar de buitenste muur omheen is gebouwd. Die nog in goede staat is.

Wanneer we dichterbij komen, is goed te zien hoe dit kasteel op en tussen de rotsen is gebouwd. Het wordt ook meteen duidelijk dat een groot deel een ruïne is.

Het Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Het kasteel van Larochtte gezien vanaf het pad naar de toegangspoort
Het kasteel van Larochtte gezien vanaf het pad naar de toegangspoort
Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Het woongebouw van het kasteel
Het woongebouw van het kasteel

Ruïne

We lopen over het pad richting te hoofdpoort van het oude kasteel. Vanaf hier is er mooi uitzicht over de verschillende delen van het kasteel.

Nadat we onder de poort zijn doorgelopen, krijgen we zicht op het woongebouw. Dit is eigenlijk het enige deel van het kasteel dat nog in redelijke staat is.

We klimmen eerst nog wat over en door de oude ruïnes heen, voordat we dit gebouw gaan bekijken. Dat heeft wel wat.

Hier en daar zijn de ruïnes bedekt met muurbloemen en planten. En het uitzicht over Larochette en de vallei is af en toe erg mooi.

Uitzicht op Larochette vanaf het kasteel
Uitzicht op Larochette vanaf het kasteel

Woontoren

In de woontoren zijn er verschillende vertrekken te bezichtigen. Geen daarvan is voorzien van meubilair of wat dan ook. In elke ruimte hangt wel een schilderij van hoe de ruimte er ongeveer uit zou hebben gezien.

Het is leuk om op deze manier een indruk te krijgen. Verder stelt het kasteel niet zoveel voor. Zeker niet vergeleken met het kasteel van Vianden waar we gisteren waren. Tegelijkertijd is het in al haar eenvoud wel om te ervaren.

Oude schouw in de banketzaal
Oude schouw in de banketzaal
Het kapelletje van het kasteel
Het kapelletje van het kasteel

Larochette

Weer terug op de parkeerplaats rijden we het dorp zelf in. Dat stelt ook niet zo heel veel voor. Aan de hoofdweg liggen een paar restaurants en wat winkeltjes. Gezellig genoeg om een keer avond te eten. Verder niet bijzonder om doorheen te wandelen.

We willen vandaag het Mullerthal van Larochette naar Consdorf bekijken. Dus we zetten via de CR118 koers richting Christnach.

Dat brengt ons op een hoogvlakte die typerend is voor dit gebied. Het is een landschap van diepe kloven en rollende hoogvlaktes er tussen. Veelal bedekt met graanvelden.

Die afwisseling maakt dit gebied erg leuk!

Het Mullerthal van Larochette naar Consdorf: De Schliessentumpel
De Schliessentumpel

Schliessentumpel

Vanaf Christmach blijven we de 118 volgen. Om zo terecht te komen in het hoofddal van het Mullerthal. Het dal van de Ernz Noir. Waar het 112 kilometer lange Mullerthal-trail zelf ook doorheen loopt. Daarover onderaan deze blog bij Praktische informatie meer.

We pakken de CR121 richting Berdorf en het plaatsje Mullerthal zelf. Dit is een schitterende weg dwarsdoor deze rivierkloof. We zien hier en daar heel wat mensen wandelen. En dat is ook begrijpelijk. Bovendien legt het wandelpad hier een mooi traject af over trappen en rotsen.

Even verderop ligt de markante brug van de Schliessentumpel. We proberen hier even te parkeren om een blik op deze omgeving te werpen. Daarvoor is het helaas te druk.

Het Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Rotsformatie Rammelay bij Consdorf
Rotsformatie Rammelay bij Consdorf

Konsdreffer Millen

Vanuit het dal pakken we de wat avontuurlijker CR356 richting Consdorf. Die de loop van de Consdrëffer Baach volgt. Een mooie weg die weer omhoog krult richting de CR118.

Net nadat we weer op de CR118 zitten, zetten we onze camper neer op de parkeerplaats bij de Konsdreffer Millen.

Naast dat we hiermee in het hart van het Mullerthal zitten. Zitten we ook in het hart van de taalproblematiek van Luxemburg. Het plaatsje heet Consdorf, het riviertje Consdrëfer en de plaatselijke molen Konsdreffer. Ik kan er geen touw meer aan vastknopen. De ene kaart spelt het op z’n Duits, de ander op z’n Luxemburgs. En meer richting zuiden is alles weer Frans georiënteerd.

Wij besluiten de verwarring maar weg te eten 🙂 Door op de parkeerplaats even te lunchen. Altijd handig om alles bij de hand te hebben met de camper.

Na de lunch stappen we uit voor onze wandeling. Want we kunnen het Mullerthal van Larochette naar Consdorf pas goed leren kennen, door hier een stuk te lopen! Dat doen we met route C5.

Zicht op de eerste, typische rotsformaties van het Mullerthal
Zicht op de eerste, typische rotsformaties van het Mullerthal
Het brede pad aan het begin van de wandeling
Het brede pad aan het begin van de wandeling

Wandelen in het Mullerthal bij Consdorf

Daar lopen we dan! Ik ben behoorlijk benieuwd, want we zijn heel bewust naar deze streek afgereisd. Specifiek ook voor de wandelingen.

Het Mullerthal staat bekend om z’n typische rotsformaties. Ontstaan doordat het zandsteen dat hier miljoenen jaren geleden is ontstaan in het Trias, in de Jura werd uitgesleten door de talrijke rivieren. En die rotsformaties zijn vaak alleen via wandelingen te bereiken.

Rotsformaties

We krijgen aan het begin van de wandeling hier en daar door de bomen heen al zicht op deze formaties. Helaas is het begin van het pad wat erg breed en wat minder avontuurlijk. Ook is het verkeer van de CR356 die evenwijdig aan het pad wat dieper in het dal loopt ook nog net te horen. Als een lichte beroering van de lucht aan onze linkerkant.

We gaan klimmen!
We gaan klimmen!
Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Eerste blik op de Rammelay
Eerste blik op de Rammelay

Klimmen

Wanneer ik mijn twijfels hierover uit, zegt mijn partner: ‘be careful what you wish for!’ En inderdaad gaat het pad aan het einde van het dal van de Consdrëfer Baach de hoek om. Direct wordt het pad smaller, de omgeving ruiger en het stijgingspercentage hoger.

En even later krijgen we zicht op de indrukwekkende rotsformatie van de Rammelay. Om daar te komen moeten we nog even klauteren. En enigszins buiten adem sta ik te puffen bij de bordjes die op het kruispunt van de C5 en de C6 staan. Toch altijd lastig zo’n eerste wandeling in de heuvels/bergen…

De Rammelay

In de tussentijd kan ik de Rammelay wel even goed in mij opnemen. Wat geen straf is. Om er te komen, moeten we een klein stukje de C6 oplopen richting noordoosten.

En deze formatie stelt niet teleur! We kunnen via een smalle gang doorheen lopen. Het lijkt wel alsof we in de Lord of the Rings terecht zijn gekomen. En richting de Army of the Undead lopen in de White Mountains.

Schelmenlay

We lopen weer terug naar het kruispunt van de C5/C6 en lopen verder het pad van de C5 op. Vanaf hier blijft het pad stijgen en dalen. En blijft het ook lekker smal en avontuurlijk.

Hier en daar tussen rotsen door. En dan weer met volop uitzicht op het dal dat inmiddels aan onze voeten ligt.

De Schelmenlay zelf is wat minder indrukwekkend dan de Rammelay. Het is meer een rots die over het pad ligt heen gebogen.

Richting Schelmenlay
Richting Schelmenlay
Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Terugblik op de Schelmenlay
Terugblik op de Schelmenlay

Richting Pärdskapp

Vanaf hier is het nog een kilometer richting de Pärdskapp. Om daar te komen passeren we eerst nog een riviertje.

Eigenlijk ontbreekt het in deze wandeling alleen aan een uitzichtpunt. Voor de rest zijn alle ingrediënten voor een geweldige wandeling meer dan aanwezig! Kloven, rotsen, smalle paadjes, riviertjes, ga zo maar door!

 

Het riviertje...
Het riviertje...
...en het bruggetje
...en het bruggetje

Het Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Pärdskapp

Vanaf hier gaat het pad nog wat steiler omhoog via een aantal trappen. Eenmaal bovenaan wordt het pad weer wat breder.

Vlak voor de Pärdskapp pakken we een bankje om even uit te rusten. We zijn inmiddels over de helft. Tenminste dat zouden we moeten zijn, maar we krijgen het idee dat de kilometerbepaling hier wat met de Franse slag gaat.

Het is na de rust direct weer klimmen geblazen. Om op de Pärdskapp te komen. Dat gaat via een serie van twee trappen. Die uitgehakt zijn in de rotsen.

Mullerthal van Larochette naar Consdorf: De trappen richting Pärdskapp
De trappen richting Pärdskapp

Rotsen

We zijn inmiddels zo verwend met al die mooie rotsen, dat het al bijna niet meer opvalt hoe mooi dit is. Die smalle doorgangen. De hoge rotsen die boven ons uit torenen. En dan opeens weer het uitzicht over het dal. Het is geweldig!

Bovenop de Pärdskapp
Bovenop de Pärdskapp

Budelerkummer

Verderop wordt het zo nodig nog mooier. Ook voor de Budelerkummer moeten we weer even klauteren. En bovenaan lopen we door een serie van smalle doorgangen heen. Ik krijg hier flashbacks naar de spectaculaire wandeling door de Golle dell’Infernaccio van de Monti Sibillini in de Italiaanse Marken.

Het voelt een beetje alsof het mooiste tot het laatst bewaard is gebleven!

Moe

Inmiddels zijn we al dik over de 5,2 kilometer heen dat aan het begin van het pad werd beloofd. En we zijn het voortdurend stijgen en dalen ook wel enigszins moe…

Het smalle pad houdt nu ook op. De officiële route gaat nog verder richting Camping La Pinède. Vanaf hier gaat er ook weer een breed pad terug richting de parkeerplaats. We besluiten die te pakken. Om zo 5 minuten later terug te zijn bij de Konsdreffer Millen.

Het Mullerthal van Larochette naar Consdorf: De Budelerkummer
De Budelerkummer

Mullerthal van Larochette naar Consdorf: een eerste kennismaking

Wat was dit een toffe wandeling. En in combinatie met het kasteel van Larochette en de weg naar Consdorf toe, was het een zeer geslaagde eerste kennismaking met het Mullerthal. Dit smaakt naar meer!

Het brede pad terug naar de Konsdreffer Millen
Het brede pad terug naar de Konsdreffer Millen

 

Praktische informatie over het Mullerthal van Larochette naar Consdorf

Ik vind Luxemburg en het Mullerthal echt een uitstekende locatie voor gezinnen. En dan bij uitstek geschikt voor jonge gezinnen. Met kleine kinderen is het niet te ver rijden. En je kunt hier toch heel wat leuke dingen doen. De wandelingen zijn vaak ook prima geschikt voor kleine kinderen. En de kastelen maken het dan af.

Openbaar Vervoer

Het Openbaar Vervoer in Luxemburg is helemaal gratis! Daarmee kan je dus ook heel makkelijk een wandeling maken en aan het einde van de wandeling de bus terugpakken. Dat doet bijna iedereen! Hier vind je meer reisinformatie!

Mullerthal van Larochette naar Consdorf

Hieronder vind je een interactieve kaart, waarop de route die we gereden hebben met de camper goed is te volgen. Klik op de ballonnetjes met de letters om te zien om welke locatie het gaat!

Kasteel van Larochette

Via de link vind je meer informatie over het kasteel van Larochette.

Wandelen in het Mullerthal bij Consdorf

Het hele Mullerthal is een netwerk van een heleboel wandelingen. Die allemaal zijn gelinkt aan het grote Mullerthal-trail (zie hieronder). Rondom de meeste dorpen bevinden zich allerlei rondwandelingen, waarvan het nummer dan begint met de eerste letter van het plaatsje. Alle lokale wandelroutes vind je via de link.

Wij hebben dus nummer C5 gelopen. Ik heb hieronder de belangrijkste punten van deze wandeling op de interactieve kaart gezet, inclusief het startpunt bij de molen. Klik op de ballonnen met letters voor de naam van de locatie.

Via de link hierboven vind je ook een gedetailleerde beschrijving van de route. Op deze site kan je eventueel ook de GPS-coördinaten uitlezen voor een GPS-tracker.

Ik denk persoonlijk nog steeds dat dit één van de mooiste routes in de omgeving is. Alleen het eerste deel is dus wat minder avontuurlijk. Je kunt de route daardoor ook andersom lopen. Dan heb je het brede pad aan het einde.

Enne… de wandeling is dus wat langer dan de beloofde 5,2 kilometer. Wij hadden volgens mijn Runkeeper als 6,5 kilometer gelopen. En dan hadden we het laatste stuk nog afgesneden…

Deze route leent zich ook prima voor kleine kinderen. Het is hier en daar wel klauteren en dat is tegelijkertijd ook leuk. De route is nergens echt gevaarlijk. Vanzelfsprekend moeten de kinderen al wel wat kilometers aan kunnen. Voor tieners is de wandeling leuk genoeg door de afwisseling met de rotsformaties.

Een andere route beschrijf ik in de andere blog die ik binnenkort zal publiceren over de Wolfensschlucht bij Echternach. De bekendste route in het Mullerthal.

Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Zo staan de routes aangegeven
Zo staan de routes aangegeven

Wandelen in het Mullerthal: de Mullerthal-trail

Door het Mullerthal is een lange-afstandspad uitgezet: de Mullerthal Trail. Dit is een pad van 112 kilometer. Deze is onderverdeeld in 3 delen. Dat zijn alle drie rondwandelingen die aan elkaar verbonden zijn. De drie rondwandelingen zijn op hun beurt ook weer onderverdeeld. Meestal in 2 delen. Bij elkaar is elke grote ronde ongeveer 35-40 kilometer lang.

Bovendien is het hele trail ook nog uit te breiden met 4 extra trails. Die zijn genummerd van A tot en met D.

Route 1 en 2 zijn vanuit Echternach te lopen. Route 2 bestaat voor een deel uit route C5 en E4 die ik in deze en mijn andere blog beschrijf.

Via de link hierboven vind je meer informatie over het trail en alle andere informatie!

Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Uitzicht op de Rammelay
Uitzicht op de Rammelay
Naar de Budelerkummer
Naar de Budelerkummer

Uit eten in het Mullerthal

In de Konsdreffer Millen kan je zowel lunchen als avondeten. Let op: de molen is op maandag en dinsdag gesloten. De rest van die dagen is het vanaf 11:00 uur open. De recensies zijn erg goed!

Kamperen in het Mullerthal

Wij hebben best even moeite moeten doen om een goede camping te vinden. De meeste campings zaten voor meerdere nachten ook al behoorlijk vol, waarbij op onze camping (zie hieronder) elke dag nog wel plekken over waren voor een nacht.

Voor meer dagen moet je in het hoofdseizoen dus toch echt wat verder van tevoren reserveren. Verder zijn de meeste campings niet heel goed beoordeeld. En van dichtbij is het ook wel helder waarom. Soms wat vervallen, te druk, etc.

Auf Kengert

Wij hebben een aantal dagen heel goed op camping Auf Kengert gestaan. Een leuke familiecamping in de natuur. Met ruim 100 plekken is het een vrij grote camping, waarbij dit niet echt opvalt, doordat er diverse velden zijn.

Het sanitair is goed voor elkaar. Schoon en nieuw. Verder is er op de camping een buitenzwembad, een winkeltje met elke ochtend ruim voldoende brood en een restaurant. Die hebben wij niet uitgeprobeerd. Kijk ook op Zoover Auf Kengert.

Het zwembad en het restaurant worden wat minder beoordeeld. Het zwembad is niet heel groot, maar wel prima voor een duik. En in Luxemburg zal het qua weer niet altijd meer hoeven te zijn dan dat.

Wanneer we nu zelf zouden moeten kiezen, zouden we grofweg de plekken 148 tot en met 158 pakken. Deze plekken zitten het meeste in de open natuur en rustig aan de rand. Of de plekken 20 tot en met 102 langs de bosrand. Deze plekken zijn wat donkerder en wat minder open. Zie daarvoor de plattegrond.

De camping ligt net wat aan de westkant van het Mullerthal, waarbij je er binnen een kwartier ook middenin staat. Vanaf de camping lopen ook diverse wandelroutes naar het kasteel en ook de andere kant op richting Medernach.

Op de camping zijn ook trekkershutten voor lange afstandswandelaar. En er zijn ook chalets en safaritenten te huur.

De eigenaren praten Nederlands. En ga er ook maar vanuit dat er veel Nederlanders op de camping zitten.

La Pinède

Een alternatief is Camping La Pinède. Deze camping ligt heel goed voor de wandelingen die ik heb beschreven. Zowel C5 als E4 zijn nagenoeg vanaf de camping te lopen. Daarvoor lever je wel in aan kwaliteit, want de camping krijgt hier en daar ook slechte beoordelingen. Kijk ook op Zoover La Pinède.

Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Onze plek op camping Auf Kengert
Onze plek op camping Auf Kengert

Informatie over het Mullerthal en Luxemburg

Wil je nog meer informatie over het Mullerthal en Luxemburg? Klik dan hieronder op de Handige Links!

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!