Wandelen in het hart van het Lake District: Langdale

Vakantie in Engeland, Vakantie in het Lake District
Wandelen op vakantie Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Kamperen in Engeland

Allemachtig! De paden lopen hier gewoon recht tegen de berg op, zonder enige bocht erin. En dat terwijl ik onze jongste in de rugdrager op mijn rug heb. Ik heb het gevoel dat wanneer ik iets naar achteren leun, ik met kind en al spontaan naar achteren val. Het klamme en warme zweet breekt mij uit. Ja, zo gaat dat in Engeland. Jaren later kom ik daar ook achter wanneer ik met mijn oudste Stac Pollaidh in Schotland beklim (lees daarover mijn reisverhaal via de link). Hoewel ze er in de Auvergne ook wat van kunnen. Maar goed, terug naar 2009. We zijn aan het wandelen in het hart van het Lake District!

Wandelen in het hart van het Lake District: zicht vanaf Loughrigg Fell op Lake Windermere

Loughrigg Fell

We zijn vanuit de lieflijke omgeving van Loughrigg Tarn richting de berg gewandeld waar Loughrigg Fell onderdeel van is.

Wanneer we aan de voet staan, wordt meteen duidelijk dat dit geen morning stroll wordt. Nee, we maken ons op voor een pittig half uurtje klimmen.

Naar Praktische informatie over de Langdales
Wandelen in het hart van het Lake District bij Loughrigg Tarn
Langs Loughrigg Tarn waar het nog lekker vlak is...

Uitzicht op Little en Great Langdale

Gelukkig kunnen we in dat half uurtje af en toe ontzettend genieten van het uitzicht achter ons.

We kijken zowel de dalen van Little en Great Langdale in. We zien in de verte de Wrynose pass lopen. Daarover heb ik nog wel een adembenemende ervaring te vertellen in mijn blog over Wast Water en deze pas.

We kunnen vanaf hier eigenlijk alle toppen zien die veel voorkomen op de lijstjes van de lange afstandwandelaars. Van de Pike of Blisco tot de Harrison Stickle.

En dat maakt wandelen in het hart van het Lake District echt geweldig!

Wandelen in het Lake District: uitzicht op Elter Water vanaf Loughrigg Fell
Uitzicht op Elter Water halverwege de wandeling naar Loughrigg Fell

Wil jij op vakantie in het Lake District? Kik dan hier voor het reisplan dat ik het gemaakt voor het Lake District!

Klik hier voor inspiratie, ontspanning en gemak!

View from the top!

Boven wacht ons een hele, grote beloning.

We hebben naar het zuiden een fabuleus uitzicht op Lake Windermere en aan de andere kant op Grasmere.

Daar tussendoor ontwaren we richting oosten de Kirkstone Pass richting Patterdale en Ullswater. En achter Grasmere zien we nog net de weg richting Borrowdale en Derwent Water. 

Wandelen in het zuiden van het Lake District: uitzicht op Lake Windermere vanaf de flanken van Loughrigg Fell
Uitzicht op Lake Windermere vanaf de flanken van Loughrigg Fell

The Fells en Grasmere

Loughrigg Fell is verder een rotsige bergtop.

Een fell staat in het Engels voor een kale heuvel of bergtop. Een sterke referentie aan het oude Noors (fjall). Dit hele gebied, inclusief Schotland, de Shetland eilanden en de Isle of Man hebben zo nogal wat Noorse/viking invloeden.

Wij laten deze kale, rotsige heuvel achter ons en beginnen aan de afdaling richting Loughrigg Terrace.

Dat is een genot, omdat we voortdurend uitzicht hebben op het mooie Grasmere in het noorden en links van ons weer dat mooie Langdale.

Uitzicht op Grasmere vanaf Loughrigg Fell
Uitzicht op Grasmere vanaf Loughrigg Fell

Loughrigg Terrace

Bij Loughrigg Terrace draaien we linksom richting Langdale. En komen zo aan op een verharde weg. Die ons langzaam maar zeker terugbrengt bij Loughrigg Tarn.

Hoewel deze terugweg qua ondergrond wat minder avontuurlijk is, lopen we tussen de mooie groene heuvels. En vinden deze ondergrond ook wel prima.

We voelen de stevige klim richting deze fell nog behoorlijk in de kuiten. Dat is iets om rekening mee te houden bij het wandelen in het hart van het Lake District.

Grasmere vanaf Loughrigg Terrace
Grasmere vanaf Loughrigg Terrace

Wandelen in het hart van het Lake District: Great Langdale

Een dag eerder hebben we (noodgedwongen…) een kortere wandeling gemaakt in Great Langdale. We zijn er toen via Little Langdale naartoe gereden.

Deze Langdale is een idyllische omgeving van rollende heuvels, riviertje met op de achtergrond de hoge pieken van Great Langdale en Coniston.

We kunnen bijna niet anders dan af en toe eens uitstappen. Om een foto te maken van de River Brathay. Met op de achtergrond al dat moois. 

River Brathay bij Skelwith Bridge
River Brathay bij Skelwith Bridge

Little Langdale

Vanaf de Three Shires Inn loopt een wandelpad naar de fotogenieke Slater’s Bridge en Little Langdale Tarn.

Wij laten dat links liggen, omdat we deze dag een andere wandeling voor ogen hebben.

Aan het einde van de vallei splitst de weg zich. De zuidelijke route gaat richting Eskdale via de dramatische Wrynose en de steile Hard Knott Pass.

Wij pakken de noordelijke route, omdat we zo via de ‘achterkant’ in Great Langdale willen komen.

We passeren in deze mooie route Blea Tarn, waar we ook een mooie wandeling zouden kunnen maken (zie onderaan deze blog daarover meer). 

Wandelen in het hart van het Lake District bij Blea Tarn
Uitzicht vanaf Blea Tarn op de Langdale Pikes

Great Langdale

Wij rijden door op het overigens erg smalle weggetje. En komen dan opeens oog-in-oog met het prachtige decor van Great Langdale.

Groene velden met daartussen en daar bovenuit overal bruinige, groene en grijze punten. Het is niet te beschrijven hoe mooi dit is.

Eigenlijk kom ik pas 10 jaar later in Schotland soortgelijke uitzichten tegen.

We rijden na van dit uitzicht genoten te hebben verder Great Langdale in en passeren even later de prachtig gelegen gelijknamige camping. En tegenover de Stickle Barn parkeren we de auto.

We kijken even bezorgd achter ons. Wanneer we dit zonder nat te worden gaan redden, hebben we geluk. En dat is elke keer ook een keuze.

Al eerder hebben we in de regen gelopen. De kans is gewoon groot en het is handig om van tevoren te bedenken of we doorgaan of niet.

Stickle Ghyll onderaan de wandeling
Stickle Ghyll onderaan de wandeling

Richting Stickle Tarn

Bij Stickle Barn kunnen we zowel richting Dungeon Ghyll of richting Stickle Tarn. We kiezen voor de tweede, omdat we wel zin hebben om wat langer te lopen.

We komen direct in ruig gebied terecht. Het is een pad met een behoorlijke stijging. Waarbij het ontzettend leuk is dat de Stickle Ghyll (rivier) steeds naast het pad loopt. Dit riviertje baant zich hier een pad door ruig terrein heen. Dat geldt dan natuurlijk ook voor het pad zelf. 

Dat maakt wandelen in het hart van het Lake District lekker avontuurlijk.

Wandelen in het hart van het Lake District: Stickle Ghyll onderweg naar Stickle Tarn
Stickle Ghyll onderweg naar Stickle Tarn

Uitzicht op Great Langdale

En achter ons. Wow! Wat een uitzicht. We kijken prachtig uit over alles wat de Langdales zo mooi maakt.

De mooie weilanden met dry stone walls die er tussendoor slingeren. Die heuvel op langzaam overgaan in de crags en fells van Great Langdale.

Uitzicht op Great Langdale op een zonniger moment jaren later
Uitzicht op Great Langdale op een zonniger moment jaren later

Weer, reis en bestemming…

Na ruim een half uur en met de Stickle Tarn bijna binnen handbereik, wordt het weer toch te gortig. Ik heb onze jongste in de rugdrager en we hebben dit keer geen regenkleding voor hem bij ons.

We besluiten om rechtsom te maken. Ik baal. En toch hebben we nu ook weer genoten van wandelen in het Lake District. Wat zeggen ze ook alweer; iets met reis en bestemming 🙂

We hebben op deze manier wel echt het Lake District gevoel te pakken.

Prachtige vergezichten. Over fells en lakes. En daar tussendoor rollende weilanden, riviertjes en heuvels van een romantische schoonheid.

En die ontdek je het beste door te wandelen.

Uitzicht op Great Langdale en Lake Windermere toen wij deze wandeling jaren later hebben herhaald
Uitzicht op Great Langdale en Lake Windermere toen wij deze wandeling jaren later hebben herhaald

Praktische informatie over wandelen in het hart van het Lake District

Hieronder vind je een kaartje ter oriëntatie, met daarop de verschillende bestemmingen. Tenminste de parkeerplaatsen. De bestemmingen die corresponderen met de letters vind je in mijn reisplan voor het Lake District.

The National Trust

Veel locaties in The Lake District worden beheerd door The National Trust. Je kan ook als buitenlander een jaarabonnement kopen. Deze heb je er naar een paar plekken al uit. En je kan gratis of goedkoper parkeren op parkeerplaatsen van hen zelf.

Kijk voor meer informatie op The National Trust.

Zeker het familielidmaatschap is een interessante optie voor een gezin met twee kinderen. Dat doen wij eigenlijk altijd wanneer we in Engeland zijn. Dit jaarabonnement kan je gewoon kopen bij de eerste plek van de trust waar je aan de balie komt.

Wandelen in het hart van het Lake District

Het Lake District is een wandelparadijs. In al mijn blogs over The Lake District beschrijf ik bijna wel een wandeling. Lees dus ook mijn andere blogs over het Lake District.

Wandelen naar Loughrigg Fell

Meer informatie over deze wandeling in combinatie met een kaartje van de route vind je in mijn reisplan voor het Lake District.

Loughrigg Tarn en op de achtergrond ontwaar je Harrison Stickle en Pike O'Stickle
Loughrigg Tarn en op de achtergrond ontwaar je Harrison Stickle en Pike O'Stickle

Wandelen naar Stickle Tarn

De wandeling naar Stickle Tarn begint vanaf de parkeerplaats tegenover Stickle Barn. De klim is pittig en je moet er ongeveer een uur voor rekenen. Daardoor ben je in 1,5 uur wel terug.

Vanaf dezelfde plek kan je ook richting Dungeon Ghyll, een twintig meter hoge waterval in een dramatische omgeving. Ook een aanrader.

Great Langdale horseshoe

Over deze wandeling vind je meer informatie in mijn reisplan voor het Lake District, met daarbij ook een kaartje van de wandeling.

Wandelen bij Blea Tarn

Hierboven heb ik ook de wandeling rondom Blea Tarn genoemd. Rondom het meer is het decor ook al zo idyllisch en dramatisch tegelijk. Vanaf het meertje kan je ook doorlopen richting de weg naar Great Langdale. Om vanaf daar te genieten van het mooie uitzicht over deze vallei.

Blea Tarn is ook van de National Trust en daarmee een populaire locatie en wandeling. Loop dus zeker via het pad en niet via de weg terug.

De kaart van de omgeving rondom blea tarn. Zoomniveau 15, lengtegraad -3.0913873, breedtegraad: 54.4299752
De marker staat op Blea Tarn. Met rechts de parkeerplaats.

Uit eten in de Langdales

In Skelwith Bridge ligt Chesters by the river. Een erg leuke eetgelegenheid met hartige maaltijden voor de wandelaars. Kijk op Chesters by the River. Let op dat het om 17:00 uur sluit. Voor het diner dus niet geschikt.

Meer tips vind je in mijn reisplan voor het Lake District.

Vakantiehuis in het Lake District

Wij zaten in deze streek niet in een goed huisje. Inmiddels heb ik een fantastische site ontdekt met huisjes in The Lake District: Sally’s Cottages.

Mijn favoriete keuze vind je in mijn reisplan voor het Lake District. Klik daarvoor op de link. Dat vind je ook meer informatie over mijn reisplannen. En hoe jij je daarop kan abonneren.

Kamperen in het hart van het  Lake District

Vanzelfsprekend kan je ook kamperen in de Lake District. Dat is een behoorlijke gok. Ik weet nog dat wij voorbij een camping kwamen in Grasmere, waar diepe plassen op het veld stonden. Wij hadden medelijden…

Met een camper is het op doorreis natuurlijk heel goed te doen. En dat hebben wij jaren later ook met veel plezier gedaan. De beste camping vind je daarom in mijn reisplan voor het Lake District.

The National Trust heeft een aantal prachtige campings in deze streek. Kijk daarvoor op Lake District Campsites The National Trust.

Low Wray ligt prachtig aan Lake Windermere, Hier kan je ook tenten en kleine pods huren.

De Great Langdale camping heeft het allerbeste uitzicht. Prachtig gelegen in dit keteldal met 360-graden bergpanorama. Ook hier is glamping mogelijk.

Bij Grizedale ligt tenslotte Hoathwaite campsite. Dit is back to basics, zoals de National Trust het zelf ook aangeeft. Een toiletgebouw met douches en wc’s en dat is het.

Hotel in het hart van het Lake District

Ook hierover vind je meer informatie in mijn reisplan voor het Lake District.

Daarnaast wil ik jou ook nog wijzen op een leuke B&B in het dorp Windermere zelf: Archway Guesthouse. Gerund door een Nederlands stel. Een erg gezellig huis met mooie kamers. En op een mooie plek.

Informatie over het Lake District

Voor meer informatie over deze streek, klik je op de link hieronder over het Lake District. Daar is over alle lakes en gebieden van alles te vinden. Van wandelingen tot dorpjes.

Stel je voor: je bent in één van de mooiste gebieden ter wereld geweest en je komt thuis en er gaat wat fout met de geheugenkaart van je fototoestel (dat deden we toen nog niet met smartphone…). Alle foto’s weg… Dat gebeurde mij na onze vakantie in de Peak en het Lake District.

Ik heb links en rechts nog wat foto’s van mijn oudste kunnen bewaren en gelukkig waren mijn schoonouders ook een paar dagen bij ons in de Lake District, waardoor we toch nog wat foto’s hebben.

Gelukkig ben ik jaren later nog een keer terug geweest. Wij hebben toen de wandeling naar Stickle Tarn nog een keer gedaan. Die naar Loughrigg Fell niet. Daarom maak ik daarvoor gebruik van een aantal foto’s uit stockfotografie. Ik heb daarbij zoveel mogelijk foto’s geselecteerd die overeen komen met mijn herinnering. Hoewel die soms gekleurd kan zijn 🙂

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!