Vakantie in de Franse Alpen

De bergen in! Dat vind ik altijd een genot. De reis er naartoe. De daarbij horende spanning van het landschap dat zich onderweg steeds meer verheft. De wegen die kleiner worden in de dalen die zich steeds meer om je heensluiten. Dat gevoel dus! En natuurlijk ook het gevoel tijdens het wandelen. De klim naar de top. Het uitzicht vanaf de top. Heerlijk! Op al deze punten scoren de Franse Alpen goed tot uitstekend. En daarmee leent een vakantie in de Franse Alpen zich uitstekend voor een vakantie die op de natuur is gericht. Hieronder vind je mijn reisverhalen over de Franse Alpen. Van de Vanoise in het noorden tot de Mercantour in het zuiden van de Franse Alpen. Daaronder geef ik nog wat extra informatie over wat je zoal kan verwachten van deze streek.

Reisverhalen Franse Alpen

Wil jij op vakantie in de Franse Alpen?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor de Franse Alpen!

Klik hier voor een ontspannen vakantie met jou en jouw gezin!

Wandelen!

Tsja, hiervoor kom je toch meestal in de bergen. Je wilt naar die toppen toe. Of in ieder geval aan de voet van een mooie waterval staan. Hoe dan ook: je wilt wandelen tijdens een vakantie in de Franse Alpen!

Daarvoor heb je natuurlijk een heleboel mogelijkheden. Ik noem hieronder een aantal mogelijkheden waar ik zelf enthousiast over ben en gemaakt heb!

Vanuit het dal van de Vénéon kan je het zo gek maken als je wilt. Je kunt een stevig stijgende wandeling pakken richting de Écrins of een mooie rondwandeling maken langs watervallen.

In de omgeving van het Lac de Serre-Ponçon heb je ook veel afwisselende mogelijkheden. Naar een bergmeer in de Mercantour bij de Col d’Allos. Of dichterbij het meer in het Fôret de Boscodon.

In de Vanoise zijn de mogelijkheden legio. Dit Nationale Park is het oudste van Frankrijk en men is hier al heel vroeg begonnen met het aanleggen en verbeteren van paden.

In de Vanoise zelf heb ik twee prachtige wandelingen gemaakt. Wat is de natuur hier overweldigend! En niet alleen de bergen. Ook de flora is vaak prachtig.

Dat laatste geldt ook voor het gebied net boven de Vanoise: de Tarentaise. Daar heb ik op de Côte d’Aime een koninginnenrit gemaakt onder de wandelingen.

Bezienswaardigheden en dingen om te doen in de Franse Alpen

De natuur is natuurlijk de grote trekker tijdens een vakantie in de Franse Alpen.

Tegelijkertijd is er nog veel meer te zien.

Gap en Briançon zijn twee steden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide shopmogelijkheden. Verwacht wel relaxte stadjes waar je een aangename middag kan doorbrengen en waar je ook lekker kan eten.

Rondom het Lac de Serre-Ponçon zijn er ook wat andere mogelijkheden zoals een dierentuin en mogelijkheden voor watersport.

Roadtrip tijdens een vakantie in de Franse Alpen

In de diepe dalen van de Franse Alpen kan je soms niet anders dan heen en weer rijden. Hier en daar voeren ook prachtige wegen over hoge cols heen.

Dat geeft de gelegenheid om af en toe een mooie dagtrip te maken. Of een meerdaagse roadtrip.

Ik heb er een aantal beschreven. En ik ben over al deze roadtrips heel enthousiast. Van noord naar zuid:

Streken

Van Noord naar Zuid onderscheidt ik in de Alpen grofweg de volgende streken.

Mont-Blanc

In dit meest noordelijke deel van de Savoye domineert de Mont-Blanc en alles dat ermee te maken heeft.

Hoewel in het noorden het meer van Genève wordt aangeraakt, kom je hier toch vooral om (op veilige afstand?) dit massief te bewonderen.

Ik ben zelf nog niet in dit gebied geweest. Ik weet wel dat de Cirque du Fer-à-Cheval een wandeling meer dan waard is.

Vanoise

Via Chambéry kom je meestal eerst in dit deel van de Alpen terecht. Dit is het gebied ten zuiden van het Mont-Blanc massief. Met daarin het Nationale Park van de Vanoise.

Het gebied is van oudsher bekend vanuit de wintersport, met bekende skigebieden  als de Trois Vallées bij Courmayeur en Mirabel en Val-d’Isère.

Het nationale park is destijds ook opgericht om de slechte invloed van het wintertoerisme aan banden te leggen.

De Vanoise kent door de nabijheid van het Mont-Blanc massief ook een aantal hoge bergen.

Ten noorden van de Vanoise ligt het dal van de Tarentaise. In het zuiden die van de Maurienne.

Vercors en Grenoble

Ten zuidwesten van de Vanoise begint de Vercors. Deze streek ligt dicht tegen de Jura aan. En het is eigenlijk de poort naar de Alpen vanuit het noordwesten.

Zeker door de nabijheid van Grenoble. Dat de officieuze hoofdstad van de Franse Alpen is.

De Vercors is een bijzonder gebied met typische bergruggen en mooie rivierdalen. Een bezoek op doorreis zeker waard!

Het dal van de Oisans en de Écrins

Ten oosten van Grenoble kom je in de vallei van de rivier de Oisans terecht. Met beroemde dorpen als Alpe d’Huez en Le Bourg d’Oisans.

Dit gebied ligt in de schaduw van het Parc National des Écrins. Hoge, eenzame bergen van grijs leisteen. Die rondom La Grave met groene flanken worden bedekt.

Vanuit de Oisans kom je via de bekende Col du Lautaret in Briançon terecht. Met ten zuiden daarvan de weinig toegankelijke natuur van de Queyras.

Kom je voor echte rust en minder platgetreden paden? Dan is dit jouw bestemming!

Lac de Serre-Ponçon in de Hautes-Alpes en de vallei van de Ubaye

Ten zuiden van de Écrins ligt het grote en azuurblauwe Lac de Serre-Ponçon. Een mooie bestemming voor wanneer je van wat reuring houdt.

In deze omgeving is heel veel te doen. En het is een hele goed uitvalsbasis voor andere activiteiten. Zoals een trip naar Gap (de zuidwestelijke toegangspoort van de Alpen). Of een uitstapje naar het Geopark bij Digne-les-Bains.

In het zuidoosten mondt het dal van de Ubaye in dit meer uit.

De Mercantour en de Alpes-Maritimes

Ten zuiden van de Ubaye doorsnijden 3 cols het nationaal park van de Mercantour.

De Mercantour is een prachtig en vaak groen berggebied dat meer aan de Pyreneeën doet denken. De 3 cols van Allos, Cayolle en Bonette zijn wegen die vanwege de relatieve bereikbaarheid van de Mercantour hoog door de bergen voeren. Een ware belevenis om een paar of alle 3 te rijden!

Ten zuiden van de Mercantour ligt de grens van de Alpes-de-Haut-Provence en de Alpes-Maritimes. En zoals de naam al doet vermoeden dalen daar de Alpen langzamerhand naar de Côte d’Azur en de Provence af.

Weer in de Franse Alpen

Het weer in de Franse Alpen is zoals je het overal in de bergen meemaakt: wisselvallig. Waarbij het dan wel wisselvallig warm is. Omdat je al heel diep in het zuiden zit.

Toch kan het op hoogte natuurlijk flink koud zijn tijdens een regenbui of in de nacht. Ga je kamperen? Vergeet dan zeker niet om een kacheltje en extra slaapzakken mee te nemen.

Kamperen in de Franse Alpen

Want kamperen in de Franse Alpen is ook echt aan te raden. Wij hebben eigenlijk nooit echt leuke vakantiehuisjes in de Franse Alpen kunnen vinden. Behalve dan in de uitlopers van de bergen. En daar wil je nou net niet zitten.

Je wilt de bergen binnen handbereik hebben! In alle gebieden geef ik daarom ook een tip voor een camping.

5 dingen om te doen in de Franse Alpen: wandelen naar de Cascade de la Fare in de Oisans
Vakantie in de Franse Alpen: uitzicht op het Lac de Serre-Ponçon vanaf het Plateau de la Chau

Streken in de buurt

Verwante thema's