Stadswandeling door Durham: oude stad aan de River Wear

Vakantie in Engeland, Vakantie in Durham en de North Pennines
De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Stedentrip in Engeland Kamperen in Engeland Vakantie met tieners

We rijden op een regenachtige middag Durham binnen. Vanuit Northumberland. Dat brengt ons via de A691 naar Framwellgate Peth. Wanneer deze weg naar beneden daalt, zien we de hoge vieringtoren van Durham Cathedral opeens boven de bebouwing opdoemen. Even verderop draaien we Leazes Road op naar links. Vanaf de brug over de River Wear krijgen we nog een keer vol uitzicht op het stadseiland dat een bocht van deze rivier hier heeft laten ontstaan. Met hoog op dit schiereiland Durham Castle en Durham Cathedral. Een schitterend gezicht. Ondanks de regen krijgen we meteen zin in de stadswandeling door Durham. Die we vanmiddag nog willen maken.

Stadswandeling door Durham: Durham Castle en Durham Cathedral vanuit de Great Hall van Durham Castle

Old Shire Hall

We rijden via New Elvet, Old Elvet op. Om daar aan de rechterkant tegen een prachtig gebouw aan te rijden. En dat is onze bestemming. Hotel Indigo. In de prachtige in Victoriaanse stijl opgetrokken Old Shire Hall.

We willen de kampeervakantie in stijl afsluiten in dit hotel. Enigszins op aandringen van onze jongste zoon. Die het wel even gehad heeft met de camper. Na 3 weken vinden wij dat al lang goed.

Naar Praktische informatie over Durham
Uitzicht op Durham Castle en Cathedral vanaf de brug over Leazes Road
Uitzicht op Durham Castle en Cathedral vanaf de brug over Leazes Road

Elvet Bridge

Na een pitstop in het hotel, lopen we eerst over Old Elvet richting het oude centrum. Via Elvet Bridge steken we de Wear over.

Aan onze linkerkant zien we het stadseiland dat de River Wear hier op een haar na heeft gecreëerd. De bocht in de rivier is bijna 360 graden rond.

Het eiland is een heuvel. Waar de huizen tegenaan en op zijn gebouwd. En in de verte ontwaren we de torenspitsen van de kathedraal.

Stadswandeling door Durham: De River Wear vanaf Elvet Bridge
De River Wear vanaf Elvet Bridge
Het oude Market Place in Durham
Het oude Market Place in Durham

Stadswandeling door Durham: Market Place

We lopen via Saddler Street eerst richting Market Place. Om hier alvast wat historie te snuiven. Het is het gezellige, centrale plein van het oude centrum. Waar omheen leuke winkels en restaurants liggen.

Vanuit hier lopen we weer terug Saddler Street in. Dit is een gezellig straatje van cobblestones. Met erlangs leuke winkeltjes en boutiques.

We klimmen vervolgens omhoog naar Palace Green via Owengate. En het klimmen moet je letterlijk nemen. Het gaat hier flink omhoog.

Aan Palace Green ligt de ingang van Durham Castle.

Stadswandeling door Durham: Owengate
Owengate
De ingang van Durham Castle vanaf Palace Green
De ingang van Durham Castle vanaf Palace Green

Wil je weten hoe je Durham kan integreren in een vakantie in Noord-Engeland?

Lees dan mijn reisplan voor het Lake-District! Klik daarvoor op de link hieronder!

Reisplan voor het Lake District

Durham Castle

We moeten eerst even langs de Library om kaartjes te kopen. In de zomer is een deel van het kasteel zonder gids te betreden. Daar maken we vandaag gebruik van. Hoewel we zo niet op alle plekjes komen.

Via de poort komen we op een grote binnenplaats terecht. Waar we oog in oog staan met het kasteel. Dat uit meerdere delen bestaat.

Het valt meteen op dat we hier te maken hebben met een stuk oude historie.

Stadswandeling door Durham: Durham Castle
Durham Castle

Motte en Bailey

Het kasteel heeft een lange geschiedenis. Deze begint ten tijde van Willem de Veroveraar eind 11e eeuw. Het was belangrijk in de noordelijke verdedigingslinie van het Normaans-Engelse rijk van Willem en zijn opvolgers.

Het kreeg eerst de vorm van een zogenaamd ‘Motte and Bailey’-castle. In Nederland noemen we dat een Mottekasteel. Het was een door mensen gemaakte heuvel, waarop een versterkte toren (Keep) werd neergezet. Met daar omheen een gracht of houten muur.

Op deze manier zijn veel kastelen in Engeland ontstaan. Zoals, Alnwick Castle (waar we net vandaag komen),  Arundel Castle en Windsor Castle (over dit laatste kasteel vind je een ongepubliceerde blog in mijn reisverhaal voor Zuid-Devon en Zuid-Cornwall; klik daarvoor op de link!).

De oude Keep op de Motte
De oude Keep op de Motte

Prince Bishop

De graaf van Northumberland was wat minder loyaal aan William en zijn nazaten. En na een rumoerige periode werd deze opgevolgd door de bischop van Durham.

Dat was het begin van een traditie. Daarmee had Durham eeuwen lang een unieke positie met een zogenaamde Prins-Bischop aan het roer. Dit bleef zo tot in de 19e eeuw. Toen werd het kasteel onderdeel van Durham University.

Feitelijk besloeg het kasteel het hele eiland, waarop het oude centrum van Durham ligt. Dat betekent dat ook veel straatjes en huizen nog resten of vormen bevatten van de oude vestingwerken.

Interieur

Van de delen die je op eigen gelegenheid kunt bekijken, zijn de oude, Normaanse kapel, de Great Stairs en de Great Hall het leukst.

De Normaanse kapel van Durham Castle
De Normaanse kapel van Durham Castle
De Great Stairs van het kasteel
De Great Stairs van het kasteel

Great Hall

De Great Hall is nu in gebruik als formele eetzaal van de universiteit. Zoals we ze ook in de colleges van Oxford en Cambridge ziet. Het doet ook erg aan Christ Church College in Oxford denken. Met een Harry Potter-achtige vibe.

Wanneer we binnen komen staat er prachtige muziek aan. Waardoor we in hemelse sferen terecht komen.

Durham Cathedral

Van nog veel grotere, monumentale waarde is de kathedraal van Durham.

De kathedraal ontstond op deze plek, omdat het lichaam van Sint Cuthbert hier bij toeval terecht kwam. Dit was de heilige die verantwoordelijk is voor een groot deel van de kerstening van Engeland.

Zijn lichaam lag aanvankelijk op Holy Island/Lindisfarne begraven. Door de invallen van de Vikingen werd de kloostergemeenschap die daar ontstaan was weggedreven. En op de zoektocht door deze gemeenschap naar een nieuwe plek, maakte Cuthbert via een visioen duidelijk dat hij op het toen nog verlaten eiland van Durham begraven wilde worden.

Aldus geschiedde. Op deze manier ontstond hier een machtige en invloedrijke kloostergemeenschap.

De Castle Gate met de kathedraal op de achtergrond
De Castle Gate met de kathedraal op de achtergrond
Stadswandeling door Durham: De kathedraal van Durham vanaf Palace Green
De kathedraal van Durham vanaf Palace Green

Ribben

De kathedraal dateert uit de late 11e en begin 12e eeuw. Het is een gigantische, laat-Romaanse kathedraal en daarmee bijna uniek in zijn grootte en schaal.

Dat komt vooral door zijn bouwwijze: het is één van de eerste Europese kathedralen die gebouwd is met een stenen ribgewelf om het stenen dak te ondersteunen. Of misschien wel de eerste.

Voor die tijd werd er gebouwd met stenen tongewelven. Met een ribgewelf werd het mogelijk om een hogere en bredere constructie te maken. Vooral die hoogte werd van belang geacht. Want de kathedralen moesten natuurlijk de glorie van God reflecteren. Hoe hoger, hoe beter dus…

Het stenen ribgewelf met de bijzondere pilaren van de kathedraal van Durham
Het stenen ribgewelf met de bijzondere pilaren van de kathedraal van Durham

Interieur

Het interieur van de kathedraal is los van het ribgewelf ook bijzonder vanwege de pilaren met patronen.

Aan de bogen die door de pilaren ondersteund worden, is ook goed te zien dat de kerk nog Romaans is. Ze zijn nog rond aan de bovenkant. En niet puntig zoals bij gotische kathedralen.

Het schip van de kathedraal van Durham en verderop het koor
Het schip van de kathedraal van Durham en verderop het koor

Viering

We lopen langzamerhand vanuit het schip richting het koor. Wanneer we in de viering omhoog kijken, zien we hier een gotisch geheel. De viering is de plek waar het schip en de zijbeuken die het kruis van het grondplan vormen samen komen.

De vieringtoren is duidelijk nieuwer en daarmee gotisch van ontwerp.

 

De gotische vieringtoren
De gotische vieringtoren
Het praalgraf
Het praalgraf

Koor

We lopen door richting het koor. Daar is mooi houtsnijwerk te zien. Net als in zoveel Engelse kathedralen.

Hier bevindt zich ook het prachtig bewerkte orgel. En het praalgraf van een prins-bischop van Durham.

Het mooi bewerkte orgel
Het mooi bewerkte orgel
De romaanse opbouw van de kathedraal in het schip
De romaanse opbouw van de kathedraal in het schip

Weer buiten

De kloostergangen van de kathedraal zijn gebruikt voor de eerste twee Harry Potter-films. In die films figureren ze als de gangen waardoor Harry en zijn klasgenoten lopen, waneer ze in Hogwarts (Zweinstein) zijn.

We lopen de kathedraal aan de achterkant (zuidkant) uit. Zo komen we op een leuk pleintje terecht dat The College heet.

Aan de andere kant van The College lopen we South Bailey in. Wanneer we deze in noordelijke richting volgen, komen we eerst op North Bailey. En vervolgens gaat deze straat weer over in Saddler Street.

Het pleintje achter de kathedraal
Het pleintje achter de kathedraal
Uitzicht op de kloostergangen van de kathedraal vanaf The College
Uitzicht op de kloostergangen van de kathedraal vanaf The College

Schiereiland

North Bailey en Saddler Street zijn heerlijke, Engelse en ook oude straatjes. Met links en rechts leuke winkeltjes. Daar shoppen we nog even wat. Om vervolgens terug te gaan naar ons hotel voor het avondeten.

Durham is al met al een compacte stad. Met een aantal prachtige hoogtepunten. Mooi gesitueerd op het schiereiland in de River Wear.

Saddler Street
Saddler Street

Praktische informatie over de stadswandeling door Durham

Parkeren

Wanneer je overdekt wil parkeren, dan kan dat op het eiland onder het Prince Bishop’s winkelcentrum aan 15 High Street.

Heb je een camper bij je, dan kan je aan de kant van Old Elvet parkeren bij Territorial Lane/Elvet Waterside.

Hieronder vind je eerst nog een kaartje met alle punten uit bovenstaande stadswandeling op volgorde van bovenstaande blog. Het hotel (zie ook hieronder) heb ik als laatste aangegeven. Klik op de ballonnen voor meer informatie over dat punt.

Onder het kaartje vind je nog verdere informatie.

Durham Castle

Durham Castle is in totaliteit alleen toegankelijk met een gids. Via de link kan je een guided tour boeken. Dat kan ook bij de receptie in Palace Green Library. Deze ligt tussen het kasteel en de kathedraal in; niet te missen, wanneer je Owengate bent ingelopen. Een tour duurt 50 minuten.

Je kunt een deel van het kasteel in ieder geval in de zomer ook zelf bezichtigen. Ook daarvoor kan je bij de Library terecht.

Durham Cathedral

Durham Cathedral is geopend van 10.00 tot 16:00 uur en op zondag vanaf 12:00 tot 16:00 uur. Een leuke attractie is de hoge toren van de kathedraal, waar je onder begeleiding in mag. Klik daarvoor op de link.

Eventueel kan je vanaf Elvet Bridge nog een cruise van een uur maken over de River Wear. Klik voor meer informatie op de link.

Stadswandeling door Durham: De kathedraal vanaf Palace Green
De kathedraal vanaf Palace Green

Uit eten in Durham

Een leuk brunch- of lunchcafé in de buurt van kasteel en kathedraal is Cafedral. Een andere optie is Flat White Kitchen aan 40 Saddler Street. De recensies van Cafedral zijn het beste.

Dineren kan heel goed in het Indigo Hotel. Daar zit een goed restaurant van de tv-kok Marco Pierre White. Het lijkt wellicht wat chique, maar dat valt reuze mee. En je kunt hier van alles eten. Reserveren doe je via de link hierboven.

Stadswandeling door Durham: Het prachtige interieur van het Indigo Hotel in Durham
Het prachtige interieur van het Indigo Hotel in Durham

Hotels in Durham

Overnachten kan in het mooie Hotel Indigo. Helaas hebben ze hier geen familiekamers. Het mooiste uitzicht hebben de kamers met Cathedral of Castle View. Dat zijn wel de duurdere Premium kamers.

Hier zit een parkeerterrein achter (waar je overigens ook met een camper kunt kamperen).

Kamperen in Durham

Wanneer je in deze omgeving wilt kamperen, dan ligt de Barnard Castle Camping and Caravanning Club erg mooi. Dat is wel een uurtje rijden, maar dan zit je ook meteen in de prachtige North Pennines. Daar kan je prachtig wandelen. Lees daarover meer in mijn blog via de link!

De camping is erg netjes en schoon. Wel typisch Engels met plaatsen voor campers en caravans op gravel. Voor tenten zijn er gewoon plekken op gras.

Let op dat er vlak bij een campsite ligt van de Caravan en Camping Club. Een beetje verwarrend de kampeerclub-namen in Engeland…

Stadswandeling door Durham: Het Indigo Hotel in de Old Shire Hall
Het Indigo Hotel in de Old Shire Hall
Onze plek op Barnard Castle Camping & Caravanning Club Site
Onze plek op Barnard Castle Camping & Caravanning Club Site

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!