Wandelen in de Highlands: bestorming van de Stac Pollaidh

Vakantie in Schotland, Vakantie in de Highlands
Vakantie met tieners Wandelen op vakantie

‘I’m the man on the Silver Mountain’, klinkt het uit de boxen van onze camper. Ik maak met mijn zoon van 16 jaar een roadtrip door de Highlands. En aangezien hij, tenminste op dit moment, van vintage metal houdt, staat het geluid al snel hard aan. De Silver Mountain waar we vandaag op willen staan is de Stac Pollaidh in het westen van de Highlands van Schotland. Wandelen in de Highlands! Ik heb er zin in. En ik ben optimistisch over deze wandeling die ongeveer 3 uur (heen en weer) zou moeten duren. Ik maak mij geen zorgen over het aangekondigde stijgingspercentage.

Wandelen in de Highlands: Uitzicht vanaf de Stac Pollaidh op de Cùl Mòr

Clachtoll

We zijn vanmorgen op tijd vertrokken vanaf een camping aan de oevers van de Atlantische Ocean in Clachtoll. Het weer was on-Schots zonnig toen we wakker werden. En het genieten is vandaag meteen begonnen.

De rit naar de Stac Pollaidh was al prachtig. Hoewel… af en toe zenuwslopend…

Waarin de zon na de ronding van elke bocht schitterde op weer een ander loch. En het servies in de kastjes alle kanten op lijkt te trillen. Beter dan dit wordt het leven niet!

Naar Praktische informatie over wandelen in de Highlands
De prachtige kust van Clachtoll Bay in de Highlands
De prachtige kust van Clachtoll Bay

Wandelen in de Highlands: het eerste half uur van de Stac Pollaidh…

We parkeren de camper en trekken onze bergschoenen aan. Het pad begint zoals bijna elk Schots pad bij een klaphek. En het gaat meteen steil omhoog. Zoals gezegd: ik ben optimistisch. Dat optimisme is na een half uur voorbij.

Dit pad gaat net als elk pad in de Noord-Engelse (lees bijvoorbeeld mijn blog over onze beklimming van Loughrigg Fell in de Lake District) en Schotse bergen snel omhoog. Er zijn geen dalen zoals in Zwitserland of Oostenrijk waar je langzaam omhoog klimt. De paden liggen gewoon recht tegen de berg op. 

Wandelen in the Highlands: zicht op de Stad Pollaidh met links Loch Lurgainn
Zicht op de Stad Pollaidh met links Loch Lurgainn

Genieten van het uitzicht

Het uitzicht maakt veel goed. Af en toe even stilstaan en om je heenkijken is ook belangrijk. Toch?

Mijn zoon lijkt nergens last van te hebben en dat is ook niet het geval. Ik ben jaloers op zijn conditie. En ik moet daar als vader toch nog aan wennen. Ik ben niet meer degene in mijn gezin die fysiek overal het beste in is…

Wandelen in de Highlands: uitzicht op Loch Lurgainn vanaf het eerste deel van de beklimming van de Stac Pollaidh
Loch Lurgainn vanaf het eerste deel van de beklimming van de Stac Pollaidh

Wandelen in de Highlands: het echte werk gaat beginnen…

Nadat we op een soort van plateau hebben gelopen, begint het echte werk eigenlijk pas. Serieus? Ja, serieus. Wanneer we vanaf het plateau bij de andere kant aanbelanden gaat het nog steiler omhoog. Ook hier maakt het uitzicht veel goed.

Onbeschrijfelijk hoe mooi het hier is. We zien de oceaan, Cùl Mòr, de Canisp en verderop Ben More Assynt. En overal lochs die schitteren in de zon. Ik denk dat we Lewis, een van de Buiten-Hebriden ook kunnen zien liggen.

Wandelen in de Highlands: uitzicht vanaf de Stad Pollaidh op de Canisp
Uitzicht op de Canisp vanaf de andere kant van de Stac Pollaidh

Op de top van de Stac Pollaidh

Na nog een kwartier stevig klimmen, zijn we min of meer boven. We staan op het plateau-tje tussen de twee punten in.

We besluiten om het hierbij te laten. Nog verder omhoog klauteren kan. Het lijkt ons toch (te) gevaarlijk en bovendien is het uitzicht waarschijnlijk niet veel beter.

En dat uitzicht is zo mogelijk hier nog mooier dan halverwege. We besluiten het thuisfront te FaceTimen vanaf deze plek. Heerlijk dat we ook hier even contact kunnen hebben en zo ons enthousiasme kunnen delen.

Wandelen in the Highlands: uitzicht vanaf de Stac Pollaidh
Uitzicht op Loch Lurgainn vanaf het plateau tussen de twee punten van Stac Pollaidh
Een ontspannen avontuur vol inspiratie zoals hier op de Stac Pollaidh in Schotland
Heb je bewijs? Ja!

Snel naar beneden…

De afdaling gaat snel en is daarmee niet minder vermoeiend. Binnen 2 uur vanaf de start zijn we weer terug bij de parkeerplaats. Voldaan doen we onze schoenen uit en drinken even wat.

Wanneer we wegrijden, zet zoonlief ‘Kickstart my heart’ van Mötley Crüe op. Wandelen in de Highlands! Het hart gaat er inderdaad wel sneller van kloppen.

De kaart van de omgeving rondom Stac Pollaidh Car Park, Ullapool IV26 2XY, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad -5.2072620391846, breedtegraad: 58.034621482476
De marker staat op de parkeerplaats voor deze beklimming.

Praktische informatie over wandelen in de Highlands

Wandeling naar de Stac Pollaidh

De beklimming van de Stac Pollaidh begint vanaf de parkeerplaats bij Loch Lurgainn. Er is een mogelijkheid om een rondje te lopen.

Ga daarvoor wanneer je weer van het plateau-tje afkomt, linksom. Dan gaat de afdaling waarschijnlijk ook wat geleidelijker…

Wandeling naar de Falls of Mesach

Wij hebben na de wandeling in Ullapool gegeten (zie onder Eten en drinken). Na Ullapool zijn we verderop naar het zuiden langs de A835 nog gestopt bij de Falls of Mesach, of in het Gaelic: de Corrieshalloch Gorge.

Een korte wandeling brengt je naar twee prachtige uitzichtpunten op deze geweldige watervallen en kloof.

Falls of Mesach, of in het Gaelic: de Corrieshalloch Gorge
Falls of Mesach, of in het Gaelic: de Corrieshalloch Gorge
Falls of Mesach vanaf het viewing platform
Falls of Mesach vanaf het viewing platform
De kaart van de omgeving rondom falls of messach. Zoomniveau 9, lengtegraad -5.0200003, breedtegraad: 57.7550512
De marker staat op de Falls of Mesach. Gruinard Bay ligt ten noordoosten van deze watervallen bij Laide.

Roadtrip door de Highlands

Al mijn blogs over de Highlands vormen één grote roadtrip door de Highlands.

Voorafgaand aan de route die ik hierboven heb beschreven (dus vanuit Clachtoll naar de Stac Pollaidh en via Ullapool naar de Falls of Mesach en daarna naar Laide (zie hieronder bij de campings)), gaat de blog over het noordwesten van de Highlands en Foinaven vooraf.

Vanuit Laide zijn we richting Inverewe, Loch Maree, Torridon en de Bealach-na-Ba gereden.

Uit eten in de Highlands

We hebben ‘s middags gegeten in Ullapool bij The Arch Inn. Een goed restaurant waar je rond € 15,00 voor een hoofdgerecht goed kan eten. En de Gin-kaart is uitgebreid… Ik raad The Botanist aan!

Kamperen in de Highlands

De nacht voor deze trip en wandeling hebben we geslapen in Clachtoll Beach Camp Site. De ligging is geweldig. Verwacht verder weinig luxe.

‘s Avonds hebben we gekampeerd op de Gruinard Bay Caravan Park & Camping in Laide. Er zijn veel plekken aan het water van de Gruinard Bay. Echt fantastisch qua uitzicht. Het sanitair is dik in orde.

Clachtoll Beach Camp Site
Onze plek op Clachtoll Beach Camp Site
Gruinard Bay Caravan Park & Camping in Laide
Gruinard Bay Caravan Park & Camping in Laide
Hotel in de Highlands

In de buurt van Clachtoll ligt het Albannach hotel. Ook hier is de locatie dik in orde. En de kamers zien er mooi uit.

Er is wel sprake van een verandering van concept een eigenaren. Dus check even of alles nog klopt qua kamers en waarderingen! Tot nu toe kreeg het alleen maar ‘uitstekend’ als score.

Wat verder naar het noorden ligt het Kyleksu hotel in een prachtige omgeving. Voor het verre noorden van de Highlands is dit een erg goede uitvalsbasis.

De kamers zien er goed en leuk uit. Hou in de gaten dat je wel een kamer met uitzicht hebt. Anders is het bijna jammer… Naar de Stac Pollaidh is het ongeveer 45 minuten rijden.

Vakantiehuis in de Highlands

Afhankelijk van wat jouw plannen precies zijn, geef ik een paar tips van supermooie huisjes in het noorden van de Highlands.

De locatie van deze huizen is prachtig. En zorgen er ook voor dat ze vaak wat dieper in het binnenland liggen. Hou dus wel rekening met aanrijtijden, wanneer je stukken wilt rijden.

In de buurt van Lochinver ligt Mountain Lodge Retreat. Een luxe huisje voor 6 personen met een geweldig uitzicht. Bovendien is deze cottage mooi ingericht. Het heeft de echte ‘lodge-stijl’ die je in Amerikaanse nationale parken vaak ziet.

Ongeveer op dezelfde plek en met dezelfde uitstraling, alleen wat anders ingericht is Waterloo Lodge. Mountain Lodge is wat moderner ingericht.

Wat meer naar het zuiden ligt boven Ullapool The Brochs. Op een net zo mooie locatie en ook mooi ingericht. De grotere ‘broch’ is geschikt voor 4 personen. Eventueel kunnen er 2 personen in de kleinere ‘broch’ die er naast ligt.

Informatie over de Highlands

Kijk voor meer informatie over de Highlands op de link hieronder, onder Handige Links. Klik daar op Bestemmingen en klik vervolgens op de kaart aan de linkerkant op de Highlands.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!