Stedentrip in Frankrijk

Een stedentrip in Frankrijk. Dan denk je onwillekeurig toch aan Parijs. En dat is natuurlijk een prachtige stad. Toch wil ik jou met dit thema inspireren met al die steden en stadjes die Frankrijk rijk is. Steden vaak met een eeuwenlange historie en waar altijd veel te zien is. Van mooie kathedralen of kerken tot paleizen en musea. Denk in de Bourgogne bijvoorbeeld aan Dijon en Beaune, of aan Strasbourg in de Vogezen. Of de wat minder bekende steden Saint-Malo en Vannes in Bretagne. Hieronder vind je alle mogelijkheden op een rij. Daarna geef ik je nog wat tips.

Stedentrip in Frankrijk

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat jezelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Eén per departement

In alle 95 departementen van Frankrijk is altijd wel één mooie stad te vinden. Sommige departementen zijn erg rijk gezegend en hebben er wel meer.

Stedentrip in Frankrijk: op zoek naar de kathedraal

Tsja, want elke zichzelf respecterende stad in Frankrijk heeft er eentje. En die zijn vaak nog erg mooi ook. Hieronder een rijtje met voorbeelden:

 1. Chartres
 2. Strasbourg
 3. Amiens
 4. Bourges
 5. Albi

Parels in de Provincie

Hier en daar heeft Frankrijk een paar parels die qua grootte weliswaar niet zoveel voorstellen. Ze zijn door de bezienswaardigheden ontzettend de moeite waard om langs te gaan.

Dit zijn de steden waar je naartoe gaat, wanneer je in de buurt op vakantie bent. Ik noem de voor mij belangrijkste:

 1. Carcassonne: wanneer je alleen al aan komt rijden en alle torentjes van de oude binnenstad ziet, ben je al verkocht. Je moet wel even door de drukte heen kijken…
 2. Saint-Malo: deze stad heeft een prachtig ommuurde binnenstad en ligt heel mooi aan het water in Bretagne.
 3. Beaune: ook zo’n beauty. Wellicht minder spectaculair dan de vorige twee. Beaune maakt veel goed met het prachtige Hospices de Beaune en de omgeving met beroemde Route des Grands Crus.
 4. Colmar: hier spatten de kleuren je in de zomer tegemoet. Panden zijn in alle kleuren van de regenboog geschilderd. Overal komt het water van de Lauch omhoog. En elke brug is behangen met bloemen. Erg leuk om door dit decor heen te lopen!
 5. Briançon: ver weggestopt in de Alpen, is dit een leuke bestemming in die regio. Het is niet zo groot en heeft heel veel karakter.
 6. Bayeux: vanwege de mooie, oude binnenstad en ook de omgeving met de landingsstranden van D-day.

De grotere steden

Los van de hele grote steden die allemaal wel bekend zijn, zoals Lyon, Marseille, Bordeaux, etc. is er ook een categorie steden die daaronder zit. Deze steden zijn heel leuk om op doorreis richting of vanaf je vakantieadres te bezoeken. Als tussenstop. Ik noem weer degene die ik zelf het leukst vond:

 1. Parijs: natuurlijk. De buitencategorie.
 2. Straatsburg (alweer!): vanwege de kathedraal, de mooie, oude binnenstad en het levendige Petite France.
 3. Dijon: bakken met historie vanuit de tijd van de Bourgondische hertogen.

Uit eten…tijdens je stedentrip in Frankrijk

Laat ik voorop stellen: ik ben geen fan van de Franse keuken. Of beter: wel van de Franse keuken, zoals die zou moeten zijn. Maar die kom je in Frankrijk zo zelden tegen.

In steden is het vaak echt wel zoeken. Daarom geef ik bij alle reisverhalen over stedentrips bijna altijd een goede tip. Waar het eten gewoon lekker is. En dat kan ook gewoon een goede crêperie zijn!

Stedentrip in Frankrijk: Carcassonne is een fantastische bestemming met een indrukwekkende, oude binnenstad met ontelbaar veel torentjes
Stedentrip in Frankrijk: Beaune en de Côte d'Or zijn een afwisselende en leuke bestemming

Verwante thema's