Bezienswaardigheden in de Aveyron

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Aveyron
Vakantie met jonge kinderen Stedentrip in Frankrijk De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk

Het regent in Zuid-Frankrijk. ‘Het is hier ook gewoon te groen’, moppert mijn vriend, die met zijn gezin op de terugweg is vanuit Spanje. We moeten er maar het beste van maken. Gisteren zijn we gelukkig nog wel in de zon aangekomen. En we zitten toch in een klein paradijsje. Op een camping langs de rivier de Viaur, waarin gezwommen kan worden. Zoals dezelfde vriend ook altijd zegt: ‘Volg in Frankrijk gewoon een rivier en je komt vanzelf bij een camping.’ Vanuit hier gaan we een paar leuke bezienswaardigheden in de Aveyron bezoeken!

Bezienswaardigheden in de Aveyron: Het Château van Najac vanuit de Rue de Barriou

Aveyron

De Aveyron. Een nog redelijk onontdekte provincie in Frankrijk. Zeker in het gebied waar wij zitten (zeg maar in het zuidwesten van de Aveyron) zien we vrij weinig landgenoten.

Het is verder zuidelijk genoeg om (normaal gesproken dan) veel zonuren te krijgen. En ver genoeg weg van de toeristische hotspots van de Dordogne en de Languedoc.

Naar Praktische informatie over de Aveyron
Typisch stadsgezicht van Cordes-sur-Ciel
Typisch Frans in Cordes-sur-Ciel

Cordes-sur-Ciel

Ondanks de regen besluiten we naar een van de hoogtepunten in de omgeving te gaan: Cordes-sur-Ciel. Een katharenstadje dat door de bewoners met maar liefst 4 vestingsmuren is omringt. Dat snap je, wanneer je leest wat voor gruwelijkheden de Katharen werd aangedaan. Ommdat ze net iets anders tegen de kerkelijke leer aankeken.

Het heeft 700 jaar later een prachtig stadje opgeleverd. Lees meer over de Katharen in mijn blog over de kastelen van de Katharen in de Pyreneeën.

Bezienswaardigheden in de Aveyron: één van die mooie patriciërswoning in Cordes-sur-Ciel; La Maison du Grand Veneur
Eén van die mooie patriciërswoning in Cordes-sur-Ciel; La Maison du Grand Veneur

Echt Frans

Wanneer we het stadje in lopen wordt de regen minder. We hebben daarom uitgebreid de gelegenheid om, om ons heen te kijken. En je kijkt je ogen hier uit. Nauwe straatjes, poortjes, overal oude gebouwen. Overal zie je van die mooie lavendelblauwe luikjes.

Tsja, daarvoor ben je toch een beetje in Frankrijk. 

Porte du Vainqueur in Cordes-sur-Ciel
Porte du Vainqueur

De één naar de andere poort door…

Het is wel een behoorlijke klim. Vanaf de Porte du Vainqueur gaat het stevig omhoog. Via de Porte de Rous lopen we de Grande Rue Raymond VII op. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is dit best een smal straatje.

En dat maakt het erg gezellig. Vooral door alle winkeltjes die rechts en links zitten. 

Porte de Rous in Cordes-sur-Ciel
De volgende poort: via de Porte de Rous naar de Grande Rue

Uitzicht

Vlak voor de Place de la Halle ligt aan de linkerkant een mooie, gotische patriciërswoning: het Maison du Fauconnier. Tegenwoordig zit hier de VVV. Hier tegenover steken we het Place de la Bride over, waar we een prachtig uitzicht hebben over de omgeving.

De Aveyron vanaf de Place de la Bride in Cordes-sur-Ciel
De Aveyron vanaf de Place de la Bride

Place de la Halle

Wanneer we weer terug- en verder lopen over de Grande Rue, komen we bij het Place de la Halle uit. Dit is het overdekte marktplein.

In de zomer is dit plein gevuld met terrasjes. Ondanks het regenachtige weer kunnen we dus lekker zitten.

Place de la Halle in Cordes-sur-Ciel
Place de la Halle met op de achtergrond de Église Saint-Michel
De kaart van de omgeving rondom 9 Pl. de la Halle, 81170 Cordes-sur-Ciel, Frankrijk. Zoomniveau 18, lengtegraad 1.951417028904, breedtegraad: 44.06351921135
Dit kaartje geeft een overzicht van de genoemde straten. De marker staat op de Place de la Halle. Daaronder loopt de Grande Rue.

Rue, Église en Place Saint-Michel

Na de lunch lopen we de Rue Saint-Michel op. Ook al zo’n leuk straatje met huisjes met lichtblauwe luiken en de Blauwe Regen aan de muren.

Bezienswaardigheden in de Aveyron: de Rue Saint-Michel in Cordes-sur-Ciel
De mooie Rue Saint-Michel

Zo komen we bij de Église Saint-Michel. De kerk heeft een goed bewaard gebleven interieur met mooie schilderingen en een prachtig plafond.

Het interieur van de Église Saint-Michel
Het interieur van de Église Saint-Michel

Maison du Grand Venuer

Vanaf het plein (dat wonderbaarlijk genoeg Place Saint-Michel heet…) voor het kerkje werpen we een blik op het prachtige Maison du Grand Venuer aan de Grande Rue.

Weer zo’n mooie patriciërswoning waaraan Cordes de naam ‘Stad van de spitsbogen’ dankt. In dit geval gaat het om het Huis van de Grote Jager, een referentie aan de Graaf van Toulouse. Voor wie dit een goede rustplek was in één van zijn jachtgebieden. 

Maison du Grand Venuer in Cordes-sur-Ciel
Maison du Grand Venuer aan de Place Saint-Michel

Porte de ville dite le Portanel

We lopen de Rue Saint-Michel verder uit. Ook aan het einde van deze straat en de kruising met de Grande Rue zit weer zo’n mooi hoekje. En dit keer bij de mooie Porte de ville dite le Portanel.

Prachtige huizen, met gekleurde luiken en zo’n mooie poort. Geweldig!

Porte de ville dite le Portanel in Cordes-sur-Ciel
En nog zo'n fantastisch straatje bij de Porte de ville dite le Portanel

Elk nadeel…

We wandelen weer terug over de keien naar de auto. Ik bedenk me opeens dat wanneer het mooi weer was geweest, we hier hadden lopen zweten.

Bezienswaardigheden in de Aveyron: Najac
Najac met haar kasteel hoog op de heuvel

Bezienswaardigheden in de Aveyron: Najac

Het weer is een paar dagen later behoorlijk opgeknapt en we besluiten naar Najac te gaan.

Najac is een stadje met een kasteel op een hoge heuvel. Dat kasteel is in de wijde omgeving zichtbaar. Ook dit is een echt Frans dorpje met een gezellige lange hoofdstraat. 

Het Château van Najac vanuit de Rue de Barriou
Het Château van Najac vanuit de Rue de Barriou

Château de Najac

Het is daardoor een langgerekt dorp dat uitmondt aan de voet van het kasteel. Hier ligt ook het oudste deel van het stadje. Dat is meteen ook het mooiste deel. Waar ook een leuk kerkje staat.

Aan de voet van het kasteel van Najac
Aan de voet van het kasteel
En dat betekent dus even klimmen naar de ingang...

Belle vue

Vanaf de kerk is het ook hier een flinke klim naar boven. Het kasteel is vooral de moeite waard vanwege het uitzicht bovenop de toren.

Blik op de hoge torens van het kasteel
Uitzicht vanaf het kasteel op het kerkje van Najac
Uitzicht vanaf het kasteel op het kerkje van Najac

Bezienswaardigheden in de buurt van de Aveyron: Albi

Inmiddels is het behoorlijk warm geworden en we zijn blij dat we kamperen in het kleine paradijs aan de rivier.

Op de laatste avond dat we met z’n allen zijn, gaan we wat verder weg richting de grotere stad Albi.Technisch zijn we daarmee uit de Aveyron en zitten we in de Tarn.

Die rivier steken we bij binnenkomst ook over. En vanaf de brug trekt meteen de imposante kathedraal van Sainte-Cécile de aandacht. En ik denk meteen: ‘is dit een kerk of een vesting?’

De burchtkerk van Albi vanaf de brug over de Tarn
De burchtkerk van Albi vanaf de brug over de Tarn

Bewogen geschiedenis van de Katharen

Eigenlijk is het allebei. Albi heeft een historie die net als Cordes-des-Ciel alles met de katharen te maken heeft. De Katharen werden in de volksmond ook vaak Albigeois genoemd. Zo nauw verweven is deze stad met het katharisme.

En dat had er weer mee te maken dat de heren van het huis van Trencavel burggraaf waren van de steden Albi, Carcassonne en Beziers. En die waren op hun beurt leenheren van de graven van Toulouse. En die moesten niet zoveel hebben van het centrale Franse gezag.

De rest van deze geschiedenis lees je in mijn blog over de katharenkastelen van de Pyreneeën.

Bezienswaardigheden in de Aveyron: de Cathédrale Sainte-Cécile van Albi
De imponerende muren van Cathédrale Sainte-Cécile van Albi

Baksteen

Toen de katharen min of meer waren uitgeroeid, werd deze vestingkerk gebouwd. Deze was vooral bedoeld om te laten zien hoe machtig de kerk was. Hij moest imponeren! En dat doet ie!

Leuk feitje: het is het grootste bakstenen gebouw van de wereld. Dat geeft de kerk ook een bijzonder aanzien. De rode kleur van de bakstenen is voor een kathedraal uniek.

De bakstenen pracht van de...
...kathedraal van Albi

Van buiten naar binnen

We lopen er omheen en bewonderen deze kerk die stijl omhoog loopt van alle kanten. Wanneer we binnenkomen, doet het interieur in eerste instantie heel donker aan. Daardoor lijkt het strenge karakter van de kathedraal zich voort te zetten aan de binnenkant.

Toch zien we steeds meer mooie elementen, zoals het prachtige plafond. Aan de voorkant is het doksaal dat het koor afsluit het toppunt van flamboyante gotiek. 

Van donker naar licht in de kathedraal van Albi
Bezienswaardigheden in de Aveyron: het doksaal van de Cathédrale Sainte-Cécile van Albi
Het prachtige, flamboyant-gotische doksaal van de Cathédrale Sainte-Cécile

Nadat we zo trek hebben gekregen, strijken we op een pleintje neer om gezellig samen te eten. Heerlijk in de avondzon en zo genieten we van deze laatste avond met elkaar.

Het prachtige interieur van de kathedraal

Saint-Antonin-Noble-Val

De volgende ochtend nemen we afscheid van onze vrienden. Wij hebben zelf nog een gezellige dag met ons gezin voor de boeg. Wij gaan daarom op ons gemak naar Saint-Antonin-Noble-Val.

We nemen daarvoor de route aan de noordkant van de rivier Aveyron; via de D958. Een prachtige route, waardoor we kennis maken met de Gorges de l’Aveyron.

Wanneer we aankomen in Saint-Antonin merken we meteen dat dit ook weer zo’n leuk stadje is. 

De kaart van de omgeving rondom D958, 82140 Feneyrols, Frankrijk. Zoomniveau 13, lengtegraad 1.8036092618652, breedtegraad: 44.145031926362
De D958 richting Saint-Antonin-Noble-Val

Roc d’Anglars

Natuurlijk hebben ook hier de Katharen het stadje versterkt. En ook hier zijn ze er uit gedreven. Maar: ook hier is alles net als in Cordes gelukkig prachtig bewaard gebleven.

Saint-Antonin ligt niet op een heuvel zoals Cordes. Het ligt wel weer prachtig aan de oevers van de Aveyron en vlak onder een indrukwekkende rotsmassa (Roc d’Anglars). 

Bezienswaardigheden in de Aveyron: Saint-Antonin-Noble-Val met op de achtergrond de Roc d’Anglars
Mooie straatjes in Saint-Antonin-Noble-Val met op de achtergrond de Roc d’Anglars

Église Saint-Antonin

We lopen er net als in de andere dorpjes heerlijk op ons gemak rond en genieten van de mooie huizen, de relaxte sfeer. Gewoon van het leven. En zo lopen we ook hier de lokale kerk binnen, de Église Saint-Antonin, vernoemd naar degene die hier het christendom bracht.

Aan de binnenkant is het een sobere, gotische kerk. Met mooie glas-in-lood-ramen. 

Église Saint-Antonin in Saint-Antonin-Noble-Val
Mooie glas-in-lood ramen in de Église Saint-Antonin
Het sobere interieur van de kerk

Maison du Roy

Verder zijn het oude stadhuis (Maisons des Consuls) en het Maison du Roy prachtige gebouwen. We komen er steeds meer achter dat dit stadje misschien wel het mooiste is dat we hebben gezien.

De mooie Aveyron

Ook hier is er een overdekte marktplaats en daar strijken we neer om wat te eten. Tijdens de lunch en zeker doordat het de laatste dag is, kijken we natuurlijk een beetje terug op ons verblijf in deze streek.

We zijn echt onder de indruk. De natuur is hier misschien niet zo indrukwekkend als in de nabijgelegen Tarn, Causses of Cévennes. Het is toch zeker mooi genoeg om heel regelmatig van te genieten. En daar komen dan al die mooie stadjes en dorpjes bij. En die heb je dan in die prachtige natuurgebieden weer niet of nauwelijks!

Ja, de Aveyron is veel beter dan we dachten. En misschien is het dan net iets te groen. Het weer is zeker mooi genoeg om volop van te genieten. 

Een typisch Frans huisje in de Aveyron

Praktische informatie over bezienswaardigheden in de Aveyron

Albi

In Albi zit nog het Musée Toulouse-Lautrec. Dat is ook vlak naast de Cathédrale Sainte-Cécile. Wij zijn er zelf niet geweest. Het lijkt mij wel de moeite waard.

Deze schilder uit de roemruchte tijd van de impressionisten en kubisten had een eigen stijl die je meteen herkent, wanneer je zijn werken ziet. Hij werd in deze stad geboren en de collectie hier ter plaatse ziet er mooi uit. Meer informatie vind je via de link. Ik vind dat deze schilder ook erg toegankelijk is voor kinderen.

Nog meer bezienswaardigheden in de Aveyron

Abbaye de Beaulieu-en-Rouergue

De abdij van Beaulieu-en-Rouergue bij Ginals is ook een aanrader. Zie daarvoor ook de foto’s hieronder.

Abbaye de Beaulieu-en-Rouergue
Abbaye de Beaulieu-en-Rouergue
Villefranche-de-Rouergue

We zijn ook nog in Villefranche-de-Rouergue geweest. Dit stadje wordt gedomineerd door de indrukwekkende kerktoren van de Collégiale. Daarvoor ligt het mooie plein Place Nôtre-Dame, waaraan gallerijen liggen met arcades.

Dit is een leuke stadje om ’s avonds naartoe te gaan. Of op de donderdagochtend voor de markt die daar wordt gehouden. Klik op de link voor meer info over de markt van Villefranche-de-Rouergue.

In Villefranche-de-Rouergue kan je lekker uit eten bij Marycia. En dan alleen voor na de genoemde markt, omdat het ’s avonds niet open is. Het zit aan de 2 Rue Durand de Montlauzeur.

Op het Place Notre-Dame in Villefranche-de-Rouergue
Op het Place Notre-Dame in Villefranche-de-Rouergue
Conques

Een topattractie die wel in de Aveyron en toch ook ver weg ligt, is Conques. Lees daarover mijn blog via de link. Het is vanaf de camping die hieronder genoemd ongeveer anderhalf uur rijden. Dat is natuurlijk ver. Wel de moeite waard!

Villefranche-de-Rouergue ligt wel precies op de route, dus kan dienen als tussenstop op de terugweg.

Het is ook mogelijk om er langs te rijden op de heen- of terugweg vanaf of naar huis. Dan moet je wel in de omgeving slapen, want het ligt niet logisch richting één van de snelwegen in de omgeving (A20 of A75). Daarvoor geef ik je in mijn reisverhaal natuurlijk tips! Klik op de link hierboven.

Grands Causses en de Gorges du Tarn

In het meest oostelijke puntje van de Aveyron liggen de Grands Causses en de Gorges du Tarn. Daarover heb ik mooie reisverhalen geschreven. Klik daarvoor op de betreffende links. Ook in dit geval is het ver rijden. Zeker 2 uur. Dit hoort qua natuur wel tot de top van Frankrijk!

Uit eten in Cordes-sur-Ciel

In Cordes-sur-Ciel is La Panoramique aan de Place de la Bride een mooie plek om te zitten (zoals de naam al doet vermoeden). Het eten is niet geweldig. Dat is beter aan het Place de la Halle bij La Table d’Yvonne. Hoewel ook niet perfect, is dit in het stadje de beste keuze.

Uit eten in Albi

In Albi is Lautrec een aanrader, waar het wel chique is. Daar moet je zin in hebben. Een alternatief in Albi is Les Arcades. Dit zit aan 17 Place du Cloître Saint-Salvy.

De kaart van de omgeving rondom kathedraal van albi. Zoomniveau 17, lengtegraad 2.1426106, breedtegraad: 43.9283405
De marker staat op de kathedraal van Albi.

Uit eten in Saint-Antonin-Noble Val

In Saint-Antonin hebben wij lekker geluncht bij Zoga. Lekkere burgers voor de kinderen. En mooi gelegen aan het dorpsplein.

Kamperen in de Aveyron

Wij hebben gecampeerd op camping La Prade in Lagarde-Viaur. We hadden daar een huurtent van Greencamp. Onze vrienden hadden hun eigen tent mee. In beide gevallen waren de locaties goed.

De camping is rijk aan bomen en andere beplanting en biedt dus bijna overal natuurlijke schaduw. De camping zit aan een rivier, waar je ook vlakbij kan staan. Alles met alles is het een prachtige plek, middenin de natuur. En alle genoemde plekken in deze blog zijn binnen een uur te bereiken.

Hier vind je de recensies over deze camping: Zoover La Prade.

Uitzicht op Camping La Prade in de Aveyron
Uitzicht op Camping La Prade
De rivier de Viaur bij camping Le Prade
De rivier de Viaur bij camping Le Prade

Informatie over de Aveyron

Meer informatie over de Aveyron en alle stadjes en dorpen die ik beschreven heb en andere bezienswaardigheden vind je via de link hieronder. Voor informatie over Albi geldt hetzelfde.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!