Arras en Amiens: de slow road door Noord-Frankrijk

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Noordwest-Frankrijk
De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Stedentrip in Frankrijk

De wind waait door mijn haren. Voor mij kronkelt een smalle, Franse D-weg door het landschap. De zon staat laag aan de hemel op deze late middag in september. We zijn onderweg tussen Arras en Amiens. En we willen in deze late middagzon heel graag de kathedraal van Amiens zien glinsteren. Tenminste het licht door de prachtige glas-in-lood-ramen van deze kathedraal. Ik trap daarom het gas van de cabrio van mijn vriend nog een keer goed in. De motor ronkt nog eens lekker. En bij de volgende heuvel stijgt Amiens uit het landschap van de Somme omhoog. Als een luchtspiegeling. Mijn goede vriend en ik kijken elkaar met een grote glimlach op ons gezicht aan. Wat een topdag is dit!

Vanuit Gent naar Doornik en verder

We zijn vanmorgen vertrokken in Gent. En hebben onszelf een mooie weg gebaand door Vlaanderen. In Doornik hebben we de prachtige kathedraal bekeken. Aan de voet ervan zitten lunchen.

En dat is ook een beetje het thema van deze roadtrip. De gotiek in Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Dan moet Amiens natuurlijk op het programma staan. En wat is mooier om daar via Atrecht (Arras) naartoe te rijden?

Naar Praktische informatie over Arras en Amiens
Arras en Amiens: Uitzicht op de Belfort van Arras vanaf het Place de la Vacquerie
Uitzicht op de Belfort van Arras vanaf het Place de la Vacquerie

Arras

We parkeren de auto op het Place de la Vacquerie. Pal achter de hoge belfort van Arras.

Ook een onbedoeld thema van deze roadtrip. We komen de belforts (klokkentorens) in bijna alle plekken tegen die we aan doen. Gent, Doornik, Arras en Mechelen. Amiens is de uitzondering. Maar dat is dan ook een echte Franse stad. En niet een Vlaamse of voormalig Vlaamse stad.

Dat is Arras wel. Lange tijd hoorde het als hoofdstad van het graafschap Artesië (Artois) bij de Nederlanden. Deels als onderdeel van Vlaanderen, later als onderdeel van de Bourgondische Nederlanden (lees daarover meer in mijn reisplan voor de Bourgogne) en de 17 Verenigde Provinciën van Nederland.

De Unie van Atrecht bracht daar min of meer verandering in. Toen verzoenden een aantal gewesten van de Nederlanden zich met de hertog van Parma. En werden zo de Spaanse Nederlanden. In 1659 werd het daardoor onderdeel van Frankrijk. Toen de Spanjaarden en Fransen vrede met elkaar sloten in een andere oorlog.

Arras en Amiens: Het Place des Héros in Arras
Het Place des Héros in Arras

Place des Héros

Langs het Belfort lopen we richting het Places des Héros. Een bijna perfect ontworpen plein. Net als z’n grote broer verderop. Het Grand’Place (Grote Markt). En wordt daarom ook wel Kleine Markt genoemd.

In beide gevallen staan rondom de pleinen allemaal dezelfde soort huizen. Met barokke gevels. Die van steen zijn. Zo verordonneerd naar een grote brand in de eeuwen voor de bouw.

Hoewel alle huizen min of meer op elkaar lijken, hebben ze allemaal verschillende details.

We hebben al dit moois te danken aan Philips II van Spanje. Die na de Unie van Atrecht stevig zijn stempel wilde drukken op deze hoofdstad van deze streek.

De pleinen zijn na de Eerste Wereldoorlog volledig opnieuw opgebouwd. Nadat ze flink verwoest waren.

Belfort en stadhuis

We genieten midden op het plein even van het bijzondere schouwspel dat dit plein biedt. Tegelijkertijd geeft het ook een wat onwerkelijk gevoel. Het lijkt wel alsof we in de Efteling staan. En op het punt staan de voorstelling van Raveleijn te bekijken.

Dat gevoel wordt versterkt doordat bomen en een fontein ontbreken. Dat zou helpen om het geheel wat minder statig en hard te maken.

Toch blijft het een bijzonder schouwspel.

We draaien onze blik richting de Belfort. Deze 75 meter hoge klokkentoren, steekt hoog uit boven het stadhuis van Arras. Dit stadhuis heeft een hooggotisch uiterlijk. Net zoals het stadhuis van Gent. Of het stadhuis van Brugge.

Ook in dit geval is het echter volledig opnieuw opgebouwd. En is daarmee beter te vergelijken met het Provinciaal Hof en het Historium in Brugge.

Aan de binnenkant van het stadhuis is er voor gekozen om het niet in de oorspronkelijk stijl in te richten. En juist te kiezen voor de stijl van die tijd. Daardoor vind je daar veel Art Deco.

Rue de la Taillerie tussen Place des Héros en Grand'Place
Rue de la Taillerie tussen Place des Héros en Grand'Place
Grand'Place van Arras
Grand'Place van Arras

Grand’Place

Voordat we wat gaan drinken op de Petit Place lopen we via de Rue de la Taillerie nog richting het Grand’Place. Daar wacht ons eenzelfde beeld als op het Place des Héros.

Het plein zelf wordt wat ontsierd door een soort braderie-achtig geheel dat hier is uitgestald. Daardoor kunnen we het niet zo mooi op de foto krijgen als zijn kleinere broer.

We lopen weer terug naar het Place des Héros. Om onder het genot van een Vlaams biertje nog even van de prachtige Belfort te genieten.

Arras en Amiens: Het Belfort en stadhuis van Arras
Het Belfort en stadhuis van Arras

Tussen Arras en Amiens

We verlaten Arras en pakken de kleine D919 richting Amiens. Een weg die ons eindelijk in het binnenland van Frankrijk brengt. Langs meer bochtige wegen. Waar de Saab-cabrio van mijn vriend zich meer thuis voelt.

Dichterbij Amiens zien we dat de kathedraal geen luchtspiegeling is. Het gigantische schip van dit gotische meesterwerk is meer dan solide.

Via de Boulevard des Célestins en de Boulevard Baraban kruizen we de Somme.

De Somme heeft hier middenin Amiens een moerasachtig park laten ontstaan. De Hortillonages. Wat verderop naar het westen kan je daar goed langs lopen. Via de Chemin de Halage. Meer informatie daarover vind je onderaan deze blog bij Praktische informatie.

Vakantie in Noordwest-Frankrijk: De kathedraal van Amiens gezien vanuit de levendige wijk Saint-Leu
De kathedraal van Amiens gezien vanuit de levendige wijk Saint-Leu

Arras en nu Amiens

We rijden in één streep door naar de kathedraal. De zon staat er prachtig op. En we verwachten dat we nog flink kunnen genieten van dit schitterende licht door de glas-in-lood-ramen.

Op de parkeerplaats voor de kathedraal aan de Place Saint-Michel is nog net een plekje vrij. Zo staan we middenin Amiens.

Deze stad werd door de Romeinen al Samarobriva genoemd. Brug over de Somme. En dat maakte dat deze stad al snel uitgroeide tot een belangrijke plaats.

In de 12e eeuw werd het al onderdeel van de Franse kroon. De Capetingers moesten in de eeuwen daarna, tot de Bourgondische successieoorlogen Amiens en de streek Picardië wel regelmatig afstaan aan Bourgondische hertogen.

Daarna kwam het vanaf de 15e eeuw stevig in Franse handen.

De stad is verdeeld in een Ville Haute en Ville Basse. In de eerste torent de kathedraal boven alles uit. Tenminste…

Tot de 110 meter hoge wolkenkrabber Tour Perret hier na de Tweede Wereldoorlog werd neergezet. Een brutalistische abominatie. Hoewel je hier via Booking kamers kunt huren die een geweldig uitzicht over de stad geven.

De Ville Basse ontstond rondom de Somme. Met de introductie van watermolens ontstond daar de voor Amiens belangrijke textielindustrie.  In de 18e en 19e eeuw werd Amiens beroemd vanwege het velours dat hier vandaan kwam.

Tegenwoordig is dit gebied grofweg de wijk Saint-Leu.

Arras en Amiens: het westelijke front met de torens van de Notre-Dame van Amiens
Het westelijke front met de torens van de Notre-Dame van Amiens

Cathédrale Notre-Dame d’Amiens

Wij beperken ons voorlopig tot de kathedraal. En lopen vanaf de parkeerplaats snel naar binnen.

De kathedraal is in de 13e eeuw in slechts 49 jaar gebouwd. Het is samen met de kathedraal van Chartres en Reims één van de zuiverste voorbeelden van de gotiek. Specifiek de hooggotiek.

Bovendien is de kathedraal de grootste kathedraal van Frankrijk. En diende het als voorbeeld voor onder andere de Sint-Jan in Den Bosch.

Arras en Amiens: De viering en het koor van de kathedraal van Amiens
De viering en het koor van de kathedraal van Amiens

Interieur

Het blijkt al snel dat we een schitterend moment hebben uitgekozen om hier te zijn. Het licht komt prachtig door de ramen naar binnen. En dat is meteen ook één van de belangrijkste kenmerken van deze kathedraal.

Het schip bestaat in verticale zin uit arcades met daarboven een triforium dat traditioneel blind is. Daarboven bevindt zich de lichtbeuk. Deze doet zijn naam eer aan, want het bestaat uit gigantisch hoge vensters.

En daar komt bakken met licht naar binnen.

De blauwe ramen in de middelste straalkapel van het koor van de kathedraal van Amiens
De blauwe ramen in de middelste straalkapel van het koor van de kathedraal van Amiens

Straalkappelen

Het licht bereikt zijn hoogtepunt in de middelste straalkapel achter het koor. Daar is het blauwe licht van een buitenaardse schoonheid. Dat ons de adem ontneemt.

Het doet sterkt denken aan de vensters van de Sainte-Chapelle in Parijs. Die ongeveer in dezelfde periode is gebouwd. En waar het effect al net zo adembenemend is.

De westelijke gevels en de torens

Nadat we door al dat mooie licht helemaal zen zijn geworden, lopen we weer naar buiten. Om de westgevel nog in ons op te nemen. Dit is de gevel met het hoofdportaal en de torens.

Het geheel is net wat minder evenwichtig dan bij de Notre-Dame van Parijs. Tegelijkertijd is het een grote orgie van prachtige beeldhouwkunst. Met als hoogtepunt het centrale portaal. Met daarop comme d’habitude een voorstelling van het Laatste Oordeel.

De voorgevel van de Cathédrale Notre-Dame van Amiens
De voorgevel van de Cathédrale Notre-Dame van Amiens
Het centrale portaal van de kathedraal van Amiens met het Laatste Oordeel
Het centrale portaal van de kathedraal van Amiens met het Laatste Oordeel

Saint-Leu

Na deze uitgebreide bezichtiging zoeken we ons hotel op in de buurt van het station van Amiens.

Voor het avondeten dalen we via het park rondom de kathedraal (Parc de l’Evêché) naar de kanalen van Saint-Leu af.

Dit is een levendige wijk waar het op deze nog warme septemberavond gonst van gelach, gepraat en muziek.

Vanaf hier hebben we ook schitterend uitzicht op de kathedraal. Hoog torent deze hier in het avondlicht boven ons uit.

Weer kijken mijn vriend en ik elkaar aan. Arras en Amiens, vooral de laatste heeft met haar kathedraal deze dag tot een topdag gemaakt.

De kathedraal van Amiens nogmaals vanuit Saint-Leu gezien
De kathedraal van Amiens nogmaals vanuit Saint-Leu gezien

Praktische informatie over Arras en Amiens

Arras

Hieronder vind je een kaartje van Arras. De marker staat op Rue de la Taillerie, tussen het Place des Héros en de Grand’Place. Parkeren kan dus in het verlengde van de Place des Héros achter de Belfort. In westelijke richting dus.

De kaart van de omgeving rondom 21 Rue de la Taillerie, 62000 Arras, Frankrijk. Zoomniveau 17, lengtegraad 2.7791480584747, breedtegraad: 50.291275916881

Amiens

Hieronder vind je ook een kaartje van het centrum van Amiens. De marker staat op de kathedraal. Daar boven ligt Saint-Leu bij de Place Parmentier. In het noordoosten zie je de Hortillonnages. In het zuidwesten net buiten de kaart bevindt zich het station.

De Hortillonnages is een mooi moerasgebied. Je kunt er alleen onder begeleiding doorheen. En dat doe je dan op het water. Erg leuk om te doen.

Een andere mogelijkheid is om vanaf de Boulevard de Beauvillé de Chemin de Halage op te lopen. Dat is in oostelijke richting.

Dit is een wandelpad langs de Somme. Waar je voor een deel ook achter de Hortillonages door loopt. Je kunt niet echt een rondje lopen, dus het is een kwestie van heen en weer. Dus loop zover je wilt!

Erg leuk om op deze manier een andere kant van de stad te zien!

De kaart van de omgeving rondom 18 Pl. Saint-Michel, 80000 Amiens, Frankrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad 2.3025258687866, breedtegraad: 49.894837412347

De kathedraal van Amiens

Vanzelfsprekend vindt er in de zomer op de kathedraal ook een lichtshow plaats. Klik daarvoor op de link!

De driedelig opbouw van de kathedraal van Amiens
De driedelig opbouw van de kathedraal van Amiens
Rondom het koor is de kruisgang in steen afgebeeld
Rondom het koor is de kruisgang in steen afgebeeld

Uit eten in Arras

Vanzelfsprekend is het leuk om op het Place des Héros wat te drinken en te eten. Le P’tit Demon op nummer 9 (vlakbij de Belfort) krijgt de beste recensies.

Uit eten in Amiens

Wij hebben heerlijk gegeten bij Le 8. Lekker eten in een vrij moderne sfeer. Een goed alternatief is Leu Duo.

Beide restaurants liggen vlakbij of aan het Place Parmentier in Saint-Leu.

Overnachten in Amiens

Wij hebben overnacht in de buurt van het station bij Moxy Amiens. De locatie was niet top qua directe omgeving. Het ligt wel dichtbij het centrum. En de kamers zijn goed. Ook voor kinderen is dit een leuk hotel.

Een alternatief middenin Saint-Leu en dus net wat dichterbij het eigenlijke centrum is Amiens Loft. Dit is een B&B. Het ligt ook aan de Somme, dus ook een goede uitvalsbasis voor de wandeling of boottocht bij en door de Hortillonnages.

Informatie over Arras en Amiens

Wil je nog meer informatie over Arras en Amiens, klik dan hieronder op de handige links!

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!