Wandelen op de eilanden in de Seine in Parijs

Vakantie in Frankrijk, Stedentrip naar Parijs
Stedentrip in Frankrijk De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Ja! We zijn eindelijk weer een keer in Parijs! De laatste keer was voor mij wel meer dan 20 jaar geleden. Hoe oud ben je dan? O nee, daar gaat deze blog niet over. We hebben het over hier en nu in Parijs! Net na de lunch zijn we aangekomen na toch best een lange autorit door België. De Thalys zat helaas al vol. En rondom Antwerpen viel het weer een keer tegen. Wij hebben er nog altijd enorm zin in. En we gaan vandaag wandelen over de eilanden van de Seine in Parijs: Île de la Cité en haar minder bekende zusje Île Saint-Louis. Het historische hart van Parijs. En we gaan op zoek naar wat er van dat historische hart nog over is.

Wandelen op de eilanden in de Seine: Île Saint-Louis vanaf de Pont de Sully

Parijs vanaf de prehistorie tot de middeleeuwen

Om dit reisverhaal een goed kader te geven, is het handig om wat meer te weten van de geschiedenis van Parijs. Hier volgt daarom een korte geschiedenisles over Parijs.

Kelten

Hoewel er resten van menselijke beschaving zijn gevonden die rond de 10.000 jaar teruggaan, begint de Parijse geschiedenis pas echt met de Parisii.

Een Keltische stam en wel specifiek van de Senones (de Kelten die uit Sens komen). In lijn met de Kelten die rondom Bribacte in de Morvan van Bourgogne woonden, werden zij uiteindelijk door Julius Ceaser overwonnen.

Romeinen

De resten van hun beschaving zijn niet echt meer te vinden. En is er wat discussie over of dit nu rondom Île de la Cité was of ergens bij een andere overbrugging van de Seine.

De Romeinen bouwden in ieder geval een stad. Die Lutetia Parisiorum heette. Ofwel: het moeras van de Parisii. Dit doet wat denken aan de noordelijk gelegen wijk Le Marais, zoals we die tegenwoordig kennen.

Naar Praktische informatie over Parijs
Wandelen op de eilanden in de Seine: De Notre-Dame onder constructie in deze eeuw
De Notre-Dame onder constructie in deze eeuw

Van de Merovingers tot de Capetingers

Met de Romeinen kwam uiteindelijk ook het christendom naar Parijs. Op het moment dat de Romeinen zelf christelijk werden. Na de Romeinen kwamen na wat schermutselingen door de eeuwen heen de Franken aan de macht. In het bijzonder onder Clovis I in de 5e eeuw. Zijn begrafenis in Parijs gaf de stad een symbolische waarde.

Ergens in deze eeuwen wordt er een eerste kasteel voor de koningen gebouwd op de Île de la Cité. Dat was ook nodig, want in de 9e eeuw werd de stad herhaaldelijk bedreigt door Vikingen.

In de 10e eeuw kwamen de eerste Capetingers aan de macht in de vorm van Hugo Capet. Via de zogenaamde Robertijnse koningen stonden ze in lijn met Karel de Grote en de Merovingische dynastie van Clovis.

Onder zijn bewind wordt het al aanwezige koninklijk paleis op het Île de la Cité grondig verbeterd. En wordt er op de plek van de Sainte-Chapelle een eerste kerk gebouwd.

Philipsen en Louisen

In 1163 wordt er begonnen met de bouw van wat uiteindelijk de Notre-Dame kathedraal wordt.

De Rive Gauche (zuidelijk van de Seine) wordt in de 12e eeuw steeds meer de plek van de universiteit en abdijen. Die in die tijd nog nauw met elkaar verbonden waren. De kerk van de Abbaye de Saint-Germain-des-Près is daar nog een overblijfsel van.

De Rive Gauche werd uiteindelijk de Quartier Latin gedoopt, omdat de studenten meestal Latijn als voortaal hadden. De Rive Droite (boven de Seine) het district van de handelaren en de havenactiviteiten.

Eind 12e eeuw bouwt Philips II een groot fort op de plek van het huidige Louvre om de stad van de noordkant te verdedigen. Evenals een grote muur die door de huidige Marais heen loopt. Hij noemt zich voor het eerst Koning van Frankrijk.

Zijn kleinzoon die later heilig wordt verklaard als Saint Louis zorgt voor de bouw van Sainte-Chapelle.

Zijn nazaat Philips IV zorgt voor de verbouwing van het koninklijk fort op de Île de la Cité tot een paleis. Delen van dit paleis zijn nu nog te zien in de Conciergerie. We zijn dan aan het begin van de 14e eeuw.

Meer over de historie van Parijs lees je in mijn reisplan voor Parijs.

Reisplan voor een stedentrip naar Parijs: De Conciergerie vanaf de Pont au Change
De Conciergerie vanaf de Pont au Change

Pont de Sully

Wij zijn net ingecheckt in ons heerlijke hotel (zie onder Praktische informatie onderaan deze blog). Na een uurtje relaxen, gaan we Parijs dan eindelijk in.

We doen dat vandaag nog even met de benen. Morgen pakken we de Vélib (zie ook onderaan deze blog). We vinden het gewoon leuk om eerst Parijs wandelend te bekijken!

Vlakbij ons hotel slaan we de Boulevard Morland in. Wat een heerlijk gevoel om hier in Parijs te lopen. Onder de eindeloze rijen platanen die Parijs rijk is. De zon schijnt. En we voelen ons op en top!

Deze Boulevard komt uit op de Boulevard Henry IV die overgaat in de Pont de Sully.

Wandelen op de eilanden in de Seine: Rue Saint-Louis-en-l’Île op Île Saint-Louis
Rue Saint-Louis-en-l’Île op Île Saint-Louis

Wandelen op de eilanden in de Seine: Île Saint-Louis

Vanaf de Pont de Sully hebben we ons eerste mooie uitzicht over de Seine. En eiland nummer 1: Île Saint-Louis. En dat is gelijk mooi!

Het blauwgroene water van de Seine, de kades met de platanen en de mooie, typische Parijze woningen uit de 19e eeuw. Dit is Parijs zoals ik het in mijn hoofd heb!

We lopen van de Pont de Sully de Rue Saint-Louis-en-l’Île op. Dit is de centrale straat over dit eilandje heen. En we proeven meteen het voordeel van dít eiland: het is hier heerlijk rustig.

Voordat we de Pont de Sully overstaken, zaten we volop in het drukke verkeer van Parijs. En hier, hier is bijna niks te doen. Heerlijk!

Toch voelen we ons midden in Parijs met alle typische gevels en straatjes. Dat is een voordeel van wandelen op de eilanden in de Seine!

Uitzicht op Quai de Bourbon vanaf de Pont Saint-Louis
Uitzicht op Quai de Bourbon vanaf de Pont Saint-Louis

Quai de Bourbon en Pont Saint-Louis

Aan het einde van de Rue Saint-Louis-en-l’Île slaan we linksaf richting de Pont Saint-Louis.

Rechts hebben we prachtig uitzicht op de kades langs de Seine van dit eiland. Daar lopen we dan ook meteen even overheen. Vanaf de punt van de Quai de Bourbon kijken we zo mogelijk nog mooier uit over de Seine.

Ik ben hier wel even in de war en zit verkeerd met mijn oriëntatie. Ik snap maar niet waarom ik de Notre-Dame niet zie. Maar ik kijk verkeerd… De twee eilanden liggen hier meer naast elkaar dan in elkaars verlengde. Wat ik wel in mijn hoofd had.

Het uitzicht is wel prachtig richting het stadhuis van Parijs in Le Marais. En de Tour Saint-Jacques die hier vlakbij staat. Een mooi, gotisch overblijfsel van de Église Saint-Jacques-de-la-Boucherie. Het Franse beginpunt van de route naar Santiago.

Hier komen we later op de middag nog langs!

Wandelen op de eilanden in de Seine: De façade van de Notre-Dame
De façade van de Notre-Dame de Paris

Wandelen op de eilanden in de Seine naar de Notre-Dame

We lopen terug naar de Pont Saint-Louis en steken deze over. En lopen zo via de Rue du Cloître Notre-Dame onder de Notre-Dame door.

Toch een surrealistisch idee dat je hier nu opeens zo rondloopt. Zo’n bekende plek. En opeens staan we er onder.

Wat het nog surrealistischer maakt zijn de enorme steigers en bouwdoeken die er langs hangen. Want de kathedraal is sinds de brand nog altijd onder constructie. En we kunnen er dus ook niet in…

Vanzelfsprekend kijken we vanaf het plein voor de kathedraal wel even naar de schitterende façade van dit enorm bekende bouwwerk. En dat is toch schitterend!

Het is op-en-top gotisch. En tegelijkertijd qua beeldhouwwerk aan de buitenkant eenvoudig in zijn symmetrie.

De Sainte-Chapelle vanaf de Rue de la Cité
De Sainte-Chapelle vanaf de Rue de la Cité

Île de la Cité

Ik probeer nog even of ik op het Place Notre-Dame bij Point Zéro kan komen. Dat is helaas momenteel ook onderdeel van de bouwplaats. Point Zéro ligt vlak voor de kathedraal. En is het nulpunt van waaraf alle afstanden in Frankrijk worden gemeten.

Overigens is het op dit plein ondanks de verbouwing van de kathedraal flink druk. Wij duiken daarom snel de Rue de la Cité in naar het noorden. Om vervolgens op het eerste plein linksaf te slaan.

We wandelen op de eilanden in de Seine zo richting de zo mogelijk nog mooiere Sainte-Chapelle. Waar we nu ook zicht op hebben.

Wandelen op de eilanden in de Seine: Het schitterende interieur van Sainte-Chapelle
Het schitterende interieur van Sainte-Chapelle

Historisch hart

De oplettende lezer heeft door dat we nu in het historische hart van Parijs zijn aanbeland. Rechtdoor zien we de gebouwen van het Palais de Justice. Waar de oude Conciergerie onderdeel van uitmaakt. En daar zijn nog de zalen te zien van het koninklijk paleis uit de 14e eeuw. Die Philips IV liet bouwen.

We lopen echter eerst naar die net nog wat oudere Sainte-Chapelle toe. Want die moet van de binnenkant echt heel mooi zijn.

De benedenkapel van Sainte-Chapelle
De benedenkapel van Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle

Ik schrik eerst even wanneer ik binnenkom. Is dit het? Laat Instagram dan zoveel beelden zien, die in werkelijkheid echt heel anders voelen?

Nee, we zitten namelijk nog in de benedenkapel. Deze is op zich aardig. Maar geeft niet de enorme hoogte van een typisch flamboyant gotisch werk.

Via een heel nauw trapje klimmen we omhoog naar die magistrale bovenkapel. En daar zijn we dan toch met stomheid geslagen.

Wat een schitterende kleuren komen hier van alle kanten binnen. En wat treft het dat de zon er zo mooi doorheen schijnt!

Politiek

We hebben hier overigens te maken met een enorm stuk politiek. Louis IX had door dat wanneer hij wilde rivaliseren met zijn evenknie van het Heilige Roomse Rijk, Keizer Frederik II, hij ook een trekker moest hebben.

Hij kocht daarom voor een astronomische bedrag enkele relikwieën. Voor alles betrof dit de doornenkroon. Dat was het kroonstuk 🙂 Daarnaast kreeg hij later ook een deel van het Heilige Bloed, een stuk van de Lans, waarmee Jezus werd doorboort en het Heilige Kruis in zijn bezit.

Dit alles bracht hij onder in een kerk waardig voor dit bezit. En dat werd uiteindelijk de Sainte-Chapelle, omdat deze Louis later heilig werd verklaard.

Alle glas-in-lood is er verder op gericht op de heilige oorsprong van de koningen van Frankrijk te laten zien.

Het flamboyant gotische roosvenster in de Sainte-Chapelle
Het flamboyant gotische roosvenster in de Sainte-Chapelle

Marketing

Kortom: deze kerk is één grote marketingcampagne. Waarbij ik kan vertellen: een uitermate geslaagde campagne.

Want wat is het prachtig om hier te staan en al die prachtige vensters te zien. Of beter: te ervaren. Want de lichtinval geeft een bijna spirituele ervaring!

Het altaar in de Sainte-Chapelle waarin de relikwieën werden ondergebracht
Het altaar in de Sainte-Chapelle waarin de relikwieën werden ondergebracht

Conciergerie

Wij vervolgen onze weg richting de Conciergerie die even ten noorden van de Sainte-Chapelle ligt. Helaas zijn we daar net te laat voor. We moeten die oude zalen van het paleis dus een andere keer bekijken.

De Conciergerie dankt zijn naam aan de Comte des Cierges (graaf der kaarsen). Deze had hier zijn zetel. Deze graaf was verantwoordelijk voor de belastingen en huisvesting.

De Salle des Gardes en de Salle des Gens d’Armes zijn te bezichtigen. Twee grote, gotische zalen.

De Tour d'Horloge aan het einde van de Boulevard du Palais
De Tour d'Horloge aan het einde van de Boulevard du Palais

Pont au Change

Wij lopen de Boulevard de Palais verder af om op de Pont au Change te komen. Vanaf daar hebben we een fabuleus uitzicht op de Conciergerie. Deze ligt er prachtig bij aan de oevers van de Seine.

Wanneer we wat verderop zijn, kunnen we bovendien de Eiffeltoren ook nog toevoegen aan dit panaroma. Wat een plaatje!

Stedentrip naar Parijs: De Conciergerie aan de Seine met op de achtergrond de Eiffeltoren
De Conciergerie op de Île de la Cité aan de Seine

Le Marais

Wij lopen de Pont au Change over. En komen zo op het Place du Châtelet uit. Hier werd in de 9e eeuw een fort gebouwd om het poortgebouw dat hier stond te beschermen tegen de Vikingen. Die overigens de stad nooit echt zijn ingekomen.

Rechts van ons zien we de eerder genoemde Tour Saint-Jacques. Daar komen we via de Rue de Rivoli langs.

We zitten nu middenin het gebied dat ooit het moeras van Parijs was. Le Marais. Dit was de Rive Droite. De plaats van de handelaren en de haven.

Handel wordt hier nog steeds gedreven. Wil je gewoon normaal winkelen (en dus niet de chique kant van de Grands Boulevards op)? Doe dat dan hier!

We lopen hier verder tussen die typische Parijse, neoclassicistische gebouwen. Het is hier gezellig terug. De zon schijnt. Leuk om hier te zijn!

Wandelen op de eilanden in de Seine: Het stadhuis van Parijs in Le Marais
Het stadhuis van Parijs in Le Marais

Place des Vosges

Meer over het Place des Vosges lees je in mijn reisplan voor Parijs.

Wandelen op de eilanden in de Seine: Place des Vosges
Place des Vosges

Klaar

Gelukkig is ons hotel nu vlakbij. Het is vanaf hier nog een klein stukje naar de Place de la Bastille. En vanaf daar zijn we zo bij ’thuis’!

Wat hebben we zo een heerlijk begin van deze stedentrip. We zijn de historie van Parijs ingedoken. Hebben een paar belangrijke monumenten gezien. En hebben volop de sfeer van Parijs geproefd. Met haar prachtige boulevards, gebouwen en pleinen.

We hebben de smaak te pakken. Morgen naar de Jardin des Plantes!

In en rondom de Jardin des Plantes: uitzicht op het gebouw van de Grande Galérie d’Évolution vanuit de Jardin des Plantes
Uitzicht op het gebouw van de Grande Galerie d’Évolution vanuit de Jardin des Plantes

Praktische informatie over Wandelen op de eilanden in de Seine in Parijs

Hieronder volgt in volgorde van de activiteiten meer informatie over deze activiteiten. Allereerst vind je in de volgorde van deze activiteiten ook een interactieve kaart, waarop je de route kunt volgen. De extra letters waarbij geen verklaring staat, verwijzen naar aanduidingen voor mijn reisplan voor Parijs.

Notre-Dame

Dit is de officiële site van de Notre-Dame de Paris. Hier kan je ook bekijken of de kathedraal inmiddels alweer open is.

Sainte-Chapelle

Via de link vind je meer informatie over de Sainte-Chapelle en kan je ook tickets kopen.

Conciergerie

Hier vind je meer informatie over de Conciergerie. En ook in dit geval kan je hier tickets kopen.

Je kunt overigens ook een combinatieticket met de Sainte-Chapelle kopen.

De prachtige ramen van de Sainte-Chapelle
De prachtige ramen van de Sainte-Chapelle

Fietsen in Parijs

In Parijs kan je ook heel goed met gehuurde fietsen uit de voeten. Deze kan je echt overal pakken en weer weg zetten. En dit zijn zowel elektrische als gewone fietsen. Hoe dit precies werkt, lees je in mijn reisplan voor Parijs.

Uit eten in Parijs

De beste tips om uit eten te gaan in Parijs, vind je in mijn reisplan voor Parijs! Of in mijn blog over de beroemdste plekken van Parijs of het Canal Saint-Martin.

Hotels in Parijs

De beste tips qua hotels in Parijs vind je ook in mijn reisplan voor Parijs.

Een andere tip is Le Roi de Sicile. Een prijzige en ook mooie optie in Le Marais.

Informatie over Parijs

Via onderstaande links vind je meer informatie over Parijs. De tweede site is wat rommelig. Het bevat wel heel veel informatie over wat er te doen is in Parijs.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!