Canal Saint-Martin en Coulée Verte: stadse natuur in Parijs

Vakantie in Frankrijk, Stedentrip naar Parijs
Stedentrip in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We hebben de afgelopen dagen veel van de mooie gebouwen in Parijs bezocht. Van de Grande Galerie de l'Évolution tot het Louvre. Van de Eiffeltoren tot het Institut du Monde Arabe. We merken dat we langzamerhand ook wel behoefte hebben aan wat rust. We besluiten daarom om vandaag de omgeving van het Canal Saint-Martin te verkennen. En de groene strook die min of meer in het verlengde van dit kanaal ligt richting het Bois de Vincennes. Twee voorbeelden van stadse natuur in Parijs. Canal Saint-Martin en Coulée Verte.

Canal Saint-Martin en Coulée Verte: Het Canal Saint-Martin bij de Écluse du Temple

L’Atelier des Lumières

Voordat we beginnen aan de fietstocht lang het Canal Saint-Martin, willen we eerst nog een bezoek brengen aan het Atelier des Lumières. Een soort 3d-tentoonstelling van schilderijen. Ondersteund door muziek.

In de tussentijd is eenzelfde concept ook opgestart in Amsterdam. Dat maakt het niet minder leuk om in Parijs te bezoeken!

Ik heb gezien dat ze vandaag iets doen met Cézanne en Kandinsky. En daar ben ik erg benieuwd naar.

Naar Praktische informatie over Parijs
Schilderijen van Cézanne in het Atelier des Lumières
Schilderijen van Cézanne in het Atelier des Lumières

Schilderijen voor en onder ons

We vallen letterlijk middenin de voorstelling van Cézanne. Boven ons, onder ons en overal om ons heen komen delen van een schilderij voorbij. Ondersteund met toepasselijke (piano-)muziek.

Ik vind het een superleuk concept. En zo te zien vinden een heleboel jonge kinderen dat ook. Die links en rechts voor het doek langs rennen. Om van alles en nog wat te pakken te krijgen.

Mijn puberzonen zijn wat minder onder de indruk. Cultuurbarbaren zijn het!

De ‘film’ met schilderijen van Kandinsky valt beter in de smaak. Vooral om dat hier de muzikale omlijsting wat moderner is. Space Oddity van David Bowie past wonderwel bij de gekke, geometrische vormen van Kandinksy.

Boulevard Richard Lenoir

Op de heenweg naar het Atelier zijn we voor een deel al via de Boulevard Richard Lenoir gereden. Deze boulevard loopt een flink stuk langs het park dat bovenop het Canal Saint-Martin is aangelegd.

Het Canal Saint-Martin neemt vanuit het Bassin de l’Arsenal een flinke duik onder de grond. Om een paar kilometer verderop weer boven water te komen.

We keren daarom na ons bezoek aan het Atelier terug naar dezelfde boulevard. Om met onze Vélib’s (gehuurde fietsen; zie onder Praktische informatie) lekker langs dit stadspark te fietsen.

Canal Saint-Martin en Coulée Verte: Canal Saint-Martin vanaf de brug bij de Écluse du Temple
Canal Saint-Martin vanaf de brug bij de Écluse du Temple

Canal Saint-Martin

Het is een relaxte fietstocht. Wat ons meteen in een wat andere ritme brengt.

Bij het Square Frédéric Lemaître parkeren we onze fietsen. Om vervolgens via een loopbrug de Écluse du Temple te overbruggen.

Deze sluis brengt de boten op hoogte. Om vanaf hier ondergronds door te kunnen varen. Een boottocht die wij niet maken, maar wel te boeken is. Kijk daarvoor verder onder Praktische informatie.

Wij gaan even onthaasten bij een leuk restaurant. Dat hier vlakbij de Écluse du Temple aan het kanaal ligt.

Pont tournant de la Grange aux Belles
Pont tournant de la Grange aux Belles

Pont tournant de la Grange aux Belles

Na de lunch vervolgen wij te voet onze weg langs het Canal Saint-Martin. Het is een leuke wandeling om te maken.

Overal zitten hier toeristen en Parijzenaren langs het water. Wat een relaxte gevoel geeft.

Het volgende mooie punt langs dit kanaal is de draaibrug van de Grange aux Belles. Dat net als de Écluse du Temple mooi tussen de bomen ligt.

Verder lopen we totdat we in de buurt komen van metrostation Jean Jaurès. Vanaf de Rue Louis Blanc is het laatste stukje langs het kanaal wat ruiger. En wat minder groen.

We vinden het daarom prima om vanaf hier de metro te pakken richting Montmartre. Vandaag tussen Canal Saint-Martin en Coulée Verte.

Lees daarover meer in mijn blog over deze bekende wijk!

Canal Saint-Martin en Coulée Verte: De Coulée Verte
De Coulée Verte

Coulée Verte

Wanneer we aan het einde van de middag terug zijn uit Montmartre vallen onze jongens op bed neer. En heb ik zelf na een half uurtje lezen nog wel energie. Voor iets dat ik op deze laatste dag in Parijs nog graag wil zien.

Vlakbij de Place de la Bastille ligt een groene corridor die met een beetje fantasie helemaal tot in de Bois de Vincennes loopt.

Vanuit ons hotel aan het Bassin de l’Arsenal steek ik eerst dit bassin via de loopbrug over. Om vervolgens via de Rue Julus César en de Rue de Lyon bij het startpunt van de Coulée Verte te komen.

Canal Saint-Martin en Coulée Verte: Startpunt van de Coulée Verte aan de Rue de Lyon
Startpunt van de Coulée Verte aan de Rue de Lyon
Canal Saint-Martin en Coulée Verte: De boog waarmee je het groene pad inloopt
De boog waarmee je het groene pad inloopt

Vogels

De Coulée Verte is aangeplant op een oud spoorwegviaduct. Die een aantal kilometers vanaf dit startpunt richting het zuidwesten loopt.

Vroeger verbond deze spoorlijn Vincennes met het centrum van Parijs. En een genie heeft bedacht om hierop een soort park aan te leggen.

Ik voel mij direct een stuk relaxter, wanneer ik de trap oploop naar dit groene pad. En door de eerste poort loop. Opeens valt het op dat ik vogels hoor. Iets dat ik de afgelopen dagen in de drukte van de stad nauwelijks heb gehoord.

Promenade Plantée

De eerste kilometers van dit bijzondere pad zijn een aaneenschakeling van planten, bomen, bankjes. Met af en toe een uitzichtpunt op de straten beneden. En de panden om deze straten heen.

Vlak voor de Passage Miriam Makeba moet ik mij even door wat beton heen worstelen. Om vervolgens op de volgende sectie uit te komen van de Promenade Plantée. Zoals dit pad ook wel wordt genoemd.

Daar wordt alles om mij heen nog groener. Hier zijn langgerekte vijvers aangelegd. Met allerlei bloemen erin en omheen. Met de zon die schijnt, een heerlijke plek om even te zitten en te genieten.

Vijvers en bloemen op de tweede sectie van de Promenade Plantée
Vijvers en bloemen op de tweede sectie van de Promenade Plantée

Jardin de Reuilly

Dit parkachtige stuk komt uit op de Jardin de Reuilly. Vanaf hier neemt de Coulée Verte een bocht. Weg van de Avenue Daumesnil. Richting het oude station van Reuilly. Langs de Allée Vivaldi.

Daar steekt het pad de Rue de Reuilly over. Om aan de andere kant verder te gaan. Tussen de steeds groter wordende woontorens van Parijs.

Om vervolgens via het Square Charles Péguy tegen de Boulevard Périphérique aan te botsen. Via de Avenue de Daumesnil eindigt het dan vervolgens bij het Bois de Vincennes.

Stadse natuur

Dat is voor mij allemaal een beetje te ver. In het Jardin de Reuilly ga ik op zoek naar een Vélib-fiets. Die staan aan het begin van de Allée Vivaldi.

Via de Avenue Daumesnil fiets ik op mijn gemak terug naar het Bassin de l’Arsenal. Weer volop terug in de realiteit van de drukte van deze wereldstad. Waar tegelijkertijd de sfeer ontzettend relaxed is.

Al met al een bijzondere dag. Hoewel Parijs een fijne en relaxte stad is, voegen de groene stroken van het Canal Saint-Martin en Coulée Verte echt wat toe.

En ik kan mij voorstellen dat een echte Parijzenaar het heerlijk vindt om af en toe aan de hectiek te ontsnappen. Om lekker langs het water te gaan zitten. Of om op het gemak door de Coulée Verte te lopen.

Nogmaals de parkjes van de Coulée Verte
Nogmaals de parkjes van de Coulée Verte
Uitzicht vanaf de Coulée Verte op de Avenue Daumesnil
Uitzicht vanaf de Coulée Verte op de Avenue Daumesnil

Praktische informatie over Canal Saint-Martin en de Coulée Verte

Hieronder volgt in volgorde van de activiteiten meer informatie over deze activiteiten.

Atelier des Lumières

Via de link vind je meer informatie over het Atelier des Lumières. Om de zoveel tijd veranderd de tentoonstelling.

De thema’s concentreren zich altijd rond schilders. Een enkele keer zit er een wat abstracter thema tussen.

Canal Saint-Martin

Hieronder vind je een kaartje van de omgeving het Canal Saint-Martin. Waarbij de marker op de Écluse du Temple staat.

De boottocht over het Canal Saint-Martin naar Musée d’Orsay is te boeken via de link. Het duurt wel 2,5 uur. Ik vind dit persoonlijk iets te lang. Waarbij het natuurlijk wel een ultieme manier is, om in deze drukke stad te onthaasten.

Hoewel het eigenlijke kanaal nog ver doorloopt. Houden de mooie stukken wel op in het Parc de la Vilette. Vanaf het Bassin de l’Arsenal is dat ongeveer 6 kilometer enkele reis. En dat is dus heel goed te doen met de fiets.

De kaart van de omgeving rondom Écluse du Temple. Zoomniveau 13, lengtegraad 2.3668335, breedtegraad: 48.8696268

Coulée Verte

Op deze site staat een mooi kaartje van een mogelijke route van Place de la Bastille tot het Bois de Vincennes. Deze route volgt niet helemaal de Coulée Verte, zoals ik deze hierboven heb beschreven. En voegt tegelijkertijd een aantal andere leuke bestemmingen toe.

Hieronder vind je een kaartje van de het startpunt van de Coulée Verte.

Daaronder vind je nog een kaartje met het stuk vanaf de Allée Vivaldi. Dat geeft een goed overzicht van het stuk dat ik niet heb gelopen. In tegenstelling tot het kaartje op de site hierboven gaat de Coulée Verte dus verder aan de noordkant van de Avenue Daumesnil.

Dit beroemde pad figureert overigens ook in de schitterende film Before Sunset van Richard Linklater. Met mooie rollen voor Ethan Hawke en Julie Delpy.

De kaart van de omgeving rondom coulee verte. Zoomniveau 15, lengtegraad 2.3714863, breedtegraad: 48.8494548
De kaart van de omgeving rondom 20 Rue de la Gare de Reuilly, 75012 Paris, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad 2.3953247349487, breedtegraad: 48.841131142527

Nog meer stadse natuur in Parijs

De Jardin des Plantes is ook een relatief groot park met veel groen. En ook dichtbij de activiteiten uit deze blog. Lees daarover mijn blog via de link!

Fietsen in Parijs

In Parijs kan je ook heel goed met gehuurde fietsen uit de voeten. Deze kan je echt overal pakken en weer weg zetten. En dit zijn zowel elektrische als gewone fietsen.

Lees er meer over via de site van Vélib. Het huren spreekt niet helemaal voor zich.

Via deze pagina van Vélib kan je via YouTube kijken hoe het werkt. Het makkelijkste is optie 4: via smartphone. Dat kan helaas alleen met een Android.

Voor Apple moet je het gewoon met een code doen, die je via de mail krijgt bij het aanmaken van een inlog. De app kan je dan gebruiken om locaties te zoeken waar de fietsen staan. Deze locaties staan overigens ook op Google en Apple Maps.

Canal Saint-Martin en de Coulée Verte: Bistro Le Marine aan de buitenkant
Bistro Le Marine aan de buitenkant
Het interieur van Le Marine
Het interieur van Le Marine

Uit eten in Parijs

We hebben langs het Canal Saint-Martin geluncht bij Le Marine. Een oer-Franse bistro met lekker eten en een leuke en toch ook relaxte sfeer.

Eén van de eerste avonden hebben we in de buurt van ons hotel (zie hieronder) ontzettend lekker en gezellig gegeten in Le Temps des Cerises.

Een paar avonden later hebben we dat ook gedaan in Vins des Pyrenées. Dat ligt wat dichterbij het Places des Vosges.

Vins des Pyrenées in Parijs
Vins des Pyrenées in Parijs
Vins des Pyrenées aan de binnenkant

Hotels in Parijs

Wij hadden in Parijs een luxe hotel. Of beter: een complex met appartementen. Ik vind persoonlijk dat je met een stedentrip moet zorgen dat je een goede plek hebt, waar je af en toe ook even fijn kan relaxen. Dus ik kies vaak voor wat meer luxe tijdens een stedentrip.

Het heet Goralska Résidences. En de appartementen zijn prachtig. ’s Ochtends kan je ontbijt op de kamer bestellen. En dat was ook super.

Het ligt dichtbij het centrum, aan de binnenstedelijke jachthaven van het Bassin de l’Arsenal aan het begin van het Canal Saint-Martin. Dat is ten zuiden van de Place de la Bastille.

Ons appartement in Goralska Récidences
Ons appartement in Goralska Récidences
De badkamer
De badkamer

Een andere tip dat vlakbij het Canal Saint-Martin ligt, is Le Robinet d’Or. Vrienden van ons hebben daar gezeten en zij waren erg enthousiast. De beoordelingen zijn ook erg goed. En het is wat betaalbaarder.

Tenslotte had ik zelf ook als optie Le Roi de Sicile. Ook dit is een prijzige optie. En betreft ook appartementen. De locatie qua bereikbaarheid hiervan is eigenlijk nog beter. Het ligt aan Rue de Rivoli. Tussen Place des Vosges en het Louvre.

Uitzicht vanuit ons appartement richting de Place de la Bastille
Uitzicht vanuit ons appartement richting de Place de la Bastille

Informatie over Parijs

Via onderstaande links vind je meer informatie over Parijs. De tweede site is wat rommelig. Het bevat wel heel veel informatie over wat er te doen is in Parijs.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!