Canal Saint-Martin en Coulée Verte: stadse natuur in Parijs

Vakantie in Frankrijk, Stedentrip naar Parijs
Stedentrip in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We hebben de afgelopen dagen veel van de mooie gebouwen in Parijs bezocht. Van de Grande Galerie de l’Évolution tot het Louvre. Van de Eiffeltoren tot het Institut du Monde Arabe. We merken dat we langzamerhand ook wel behoefte hebben aan wat rust. We besluiten daarom om vandaag de omgeving van het Canal Saint-Martin te verkennen. En de groene strook die min of meer in het verlengde van dit kanaal ligt richting het Bois de Vincennes. Twee voorbeelden van stadse natuur in Parijs. Canal Saint-Martin en Coulée Verte.

Canal Saint-Martin en Coulée Verte: Het Canal Saint-Martin bij de Écluse du Temple

L’Atelier des Lumières

Voordat we beginnen aan de fietstocht lang het Canal Saint-Martin, willen we eerst nog een bezoek brengen aan het Atelier des Lumières. Een soort 3d-tentoonstelling van schilderijen. Ondersteund door muziek.

In de tussentijd is eenzelfde concept ook opgestart in Amsterdam. Dat maakt het niet minder leuk om in Parijs te bezoeken!

Ik heb gezien dat ze vandaag iets doen met Cézanne en Kandinsky. En daar ben ik erg benieuwd naar.

Naar Praktische informatie over Parijs
Schilderijen van Cézanne in het Atelier des Lumières
Schilderijen van Cézanne in het Atelier des Lumières

Schilderijen voor en onder ons

We vallen letterlijk middenin de voorstelling van Cézanne. Boven ons, onder ons en overal om ons heen komen delen van een schilderij voorbij. Ondersteund met toepasselijke (piano-)muziek.

Ik vind het een superleuk concept. En zo te zien vinden een heleboel jonge kinderen dat ook. Die links en rechts voor het doek langs rennen. Om van alles en nog wat te pakken te krijgen.

Mijn puberzonen zijn wat minder onder de indruk. Cultuurbarbaren zijn het!

De ‘film’ met schilderijen van Kandinsky valt beter in de smaak. Vooral om dat hier de muzikale omlijsting wat moderner is. Space Oddity van David Bowie past wonderwel bij de gekke, geometrische vormen van Kandinksy.

Boulevard Richard Lenoir

Op de heenweg naar het Atelier zijn we voor een deel al via de Boulevard Richard Lenoir gereden. Deze boulevard loopt een flink stuk langs het park dat bovenop het Canal Saint-Martin is aangelegd.

Het Canal Saint-Martin neemt vanuit het Bassin de l’Arsenal een flinke duik onder de grond. Om een paar kilometer verderop weer boven water te komen.

We keren daarom na ons bezoek aan het Atelier terug naar dezelfde boulevard. Om met onze Vélib’s (gehuurde fietsen; zie onder Praktische informatie) lekker langs dit stadspark te fietsen.

Canal Saint-Martin en Coulée Verte: Canal Saint-Martin vanaf de brug bij de Écluse du Temple
Canal Saint-Martin vanaf de brug bij de Écluse du Temple

Canal Saint-Martin

Het is een relaxte fietstocht. Wat ons meteen in een wat andere ritme brengt.

Bij het Square Frédéric Lemaître parkeren we onze fietsen. Om vervolgens via een loopbrug de Écluse du Temple te overbruggen.

Deze sluis brengt de boten op hoogte. Om vanaf hier ondergronds door te kunnen varen. Een boottocht die wij niet maken, maar wel te boeken is. Kijk daarvoor verder onder Praktische informatie.

Wij gaan even onthaasten bij een leuk restaurant. Dat hier vlakbij de Écluse du Temple aan het kanaal ligt.

Pont tournant de la Grange aux Belles
Pont tournant de la Grange aux Belles

Pont tournant de la Grange aux Belles

Na de lunch vervolgen wij te voet onze weg langs het Canal Saint-Martin. Het is een leuke wandeling om te maken.

Overal zitten hier toeristen en Parijzenaren langs het water. Wat een relaxte gevoel geeft.

Het volgende mooie punt langs dit kanaal is de draaibrug van de Grange aux Belles. Dat net als de Écluse du Temple mooi tussen de bomen ligt.

Verder lopen we totdat we in de buurt komen van metrostation Jean Jaurès. Vanaf de Rue Louis Blanc is het laatste stukje langs het kanaal wat ruiger. En wat minder groen.

We vinden het daarom prima om vanaf hier de metro te pakken richting Montmartre. Vandaag tussen Canal Saint-Martin en Coulée Verte.

Lees daarover meer in mijn blog over deze bekende wijk!

Canal Saint-Martin en Coulée Verte: De Coulée Verte
De Coulée Verte

Coulée Verte

Wanneer we aan het einde van de middag terug zijn uit Montmartre vallen onze jongens op bed neer. En heb ik zelf na een half uurtje lezen nog wel energie. Voor iets dat ik op deze laatste dag in Parijs nog graag wil zien.

Vlakbij de Place de la Bastille ligt een groene corridor die met een beetje fantasie helemaal tot in de Bois de Vincennes loopt.

Meer daarover lees je in mijn reisplan voor Parijs!

Stadse natuur

Al met al een bijzondere dag. Hoewel Parijs een fijne en relaxte stad is, voegen de groene stroken van het Canal Saint-Martin en Coulée Verte echt wat toe.

En ik kan mij voorstellen dat een echte Parijzenaar het heerlijk vindt om af en toe aan de hectiek te ontsnappen. Om lekker langs het water te gaan zitten. Of om op het gemak door de Coulée Verte te lopen.

Vijvers en bloemen op de tweede sectie van de Promenade Plantée
Vijvers en bloemen op de tweede sectie van de Promenade Plantée

Praktische informatie over Canal Saint-Martin en de Coulée Verte

Hieronder volgt in volgorde van de activiteiten meer informatie over deze activiteiten. Eerst vind je een interactieve kaart met daarop de bestemmingen uit bovenstaande blog.

Er staan ook een aantal bestemmingen tussen die matchen met de letters die ik aangeef in mijn reisplan voor Parijs. Klik daarvoor op de link! Via de wolkjes vind je daarover geen informatie.

Atelier des Lumières

Via de link vind je meer informatie over het Atelier des Lumières. Om de zoveel tijd veranderd de tentoonstelling.

De thema’s concentreren zich altijd rond schilders. Een enkele keer zit er een wat abstracter thema tussen.

Het is letter K op bovenstaand kaartje.

Canal Saint-Martin

Op de interactieve kaart hierboven correspondeert letter G met de Écluse du Temple en H met de Pont tournant de la Grange aux Belles.

De boottocht over het Canal Saint-Martin naar Musée d’Orsay is te boeken via de link. Het duurt wel 2,5 uur. Ik vind dit persoonlijk iets te lang. Waarbij het natuurlijk wel een ultieme manier is, om in deze drukke stad te onthaasten.

Hoewel het eigenlijke kanaal nog ver doorloopt. Houden de mooie stukken wel op in het Parc de la Vilette. Vanaf het Bassin de l’Arsenal is dat ongeveer 6 kilometer enkele reis. En dat is dus heel goed te doen met de fiets.

Coulée Verte

Meer informatie over deze mooie, groene boulevard boven de stad, vind je in mijn reisplan voor Parijs!

In en rondom de Jardin des Plantes: De Jardin des Plantes zelf met op de achtergrond Musée National de Histoire Naturelle
De Jardin des Plantes zelf met op de achtergrond het Musée National de Histoire Naturelle

Nog meer stadse natuur in Parijs

De Jardin des Plantes is ook een relatief groot park met veel groen. En ook dichtbij de activiteiten uit deze blog. Lees daarover mijn blog via de link!

Fietsen in Parijs

In Parijs kan je ook heel goed met gehuurde fietsen uit de voeten. Deze kan je echt overal pakken en weer weg zetten. En dit zijn zowel elektrische als gewone fietsen. Hoe dit precies werkt, lees je in mijn reisplan voor Parijs.

Canal Saint-Martin en de Coulée Verte: Bistro Le Marine aan de buitenkant
Bistro Le Marine aan de buitenkant
Het interieur van Le Marine
Het interieur van Le Marine

Uit eten in Parijs

We hebben langs het Canal Saint-Martin geluncht bij Le Marine. Een oer-Franse bistro met lekker eten en een leuke en toch ook relaxte sfeer. Dat is letter I op bovenstaande interactieve kaart. Nog meer tips vind je in mijn reisplan voor Parijs!

Hotels in Parijs

De beste tips qua hotels in Parijs vind je ook in mijn reisplan voor Parijs.

Een andere tip is Le Roi de Sicile. Een prijzige en ook mooie optie in Le Marais.

Informatie over Parijs

Via onderstaande links vind je meer informatie over Parijs. De tweede site is wat rommelig. Het bevat wel heel veel informatie over wat er te doen is in Parijs.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!