Beroemdste plekken van Parijs: Eiffeltoren, Louvre en meer

Vakantie in Frankrijk, Stedentrip naar Parijs
Stedentrip in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Mijn plannen voor vandaag zijn flink in de war geschopt. Doordat de Grande Galerie de l'Évolution op dinsdag dicht is, staan we opeens onder de Eiffeltoren. En ik ben onder de indruk. Ooit heb ik hier ook gestaan toen ik in een heel grijs verleden met 5 VWO naar Parijs ben geweest. Toen stonden bijzondere gebouwen nog niet zo hoog op mijn interesselijstje. Het samenzijn met klasgenoten en vrienden. De sociale interactie was toen vele malen belangrijker. Nu die prioriteiten wat zijn gewijzigd, sta ik hier toch met hele andere ogen te kijken. Wat een grootsheid is hier verricht! We zijn begonnen met onze tocht langs de beroemdste plekken van Parijs. Van de Eiffeltoren naar het Louvre. En verder richting Palais Garnier en weer terug via het Palais-Royal.

Beroemdste plekken van Parijs: De piramide van het Louvre vanuit één van de vleugesl

Lunchen

We komen de metro uit bij de École Militaire. En lopen de Avenue de la Bourdonnais op. Het plan is om eerst even te gaan lunchen, voordat we aan onze tocht langs de beroemdste plekken van Parijs beginnen.

Al lopende over deze typische, Parijse boulevard vangen we opeens een glimp op van die beroemde toren. En dat doet wat met ons.

Het is zo’n gigantisch gebouw die opeens boven de huizen uitsteekt. Zo’n bijzonder monument, dat we er echt even stil van zijn.

Voordat we dit markante stuk bouwkunst verder gaan bekijken, gaan we dus eerst lunchen. En dat doen we bij Il Sorrentino aan de Rue de Monttessuy. Een uitstekende Italiaan, waar we erg goed eten.

Naar Praktische informatie over Parijs
Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren die opdoemt langs de Boulevard de la Bourdonnais
De Eiffeltoren die opdoemt langs de Boulevard de la Bourdonnais

Art Déco in Parijs

En nu gaan we dan echt op pad om de Eiffeltoren van dichterbij te bekijken.

Op weg daar naartoe krijgen we nog een paar hele mooie stukken Parijs te zien. Er zitten hier links en rechts echt schitterende Art Déco-gebouwen.

We lopen via de Avenue Rapp, de Rue du Général Camou en de Rue du Maréchal Harispe naar de Champ de Mars.

Blijkbaar moet je hier steeds hoger in rang zijn, om een plekje op een straatnaambordje te bemachtigen richting het marsterrein.

Art Déco langs de Avenue Rapp
Art Déco langs de Avenue Rapp

De Eiffeltoren

Vanuit die straat van de maarschalk zien we de Eiffeltoren al hoog boven ons uit steken. En even verderop staan we dan op de Champ de Mars. Waar we een ongehinderde blik kunnen werpen op dit stalen bouwwerk.

Het gebouw is tegenwoordig 330 meter hoog. Dat is dan inclusief de antennes die erboven op staan. 300 meter! Dat is toch echt wel hoog. En dat merken we pas goed wanneer we er onder staan.

Waarom is de Eiffeltoren gebouwd?

Het gebouw is destijds gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Dat ook 100-jaar Franse Revolutie moest markeren.

Het Ministerie van Handel en Industrie schreef daarvoor een prijsvraag uit.

Op deze plek aan het begin van de Champ de Mars, dat de poort naar de Wereldtentoonstelling moest worden, moest een 300 meter hoog gebouw komen te staan.

Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren gezien vanuit de Rue du Maréchal Harispe
De Eiffeltoren gezien vanuit de Rue du Maréchal Harispe

Eiffel

Die prijsvraag werd gewonnen door twee ingenieurs die werkten voor Gustav Eiffel. Die toen al de nodige successen op zijn naam had staan van bruggen. Van klein tot in die tijd heel groot.

Over de bouw is uiteindelijk 2 jaar gedaan. Iets langer dan de verwachtte 12 maanden. 40 jaar lang was dit het hoogste gebouw ter wereld. Totdat in New York het Chrysler Building werd neergezet.

Na 20 jaar was er sprake van demontage. Het werd uiteindelijk richting de Wereldtentoonstelling van 1937 weer grondig opgeknapt om opnieuw in de schijnwerpers te staan.

Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren
De Eiffeltoren

Trocadéro

We twijfelen even of we naar boven gaan. Dat doen we toch niet, omdat we bovenop het Institut du Monde Arabe al een prachtig uitzicht hebben gehad over Parijs. En het mooier is om naar de Eiffeltoren te kijken, dan er vanaf…

We nemen daarom de Pont de l’Iéna naar de overkant van de Seine. Om daar nog even terug te blikken op dit prachtige monument.

Bovenaan de trappen van het Trocadéro-plein is het uitzicht op de toren ook prachtig.

Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren vanaf de overkant van de Seine
De Eiffeltoren vanaf de overkant van de Seine

Arc de Triomphe

Wij lopen verder via de Avenue d’Iéna om op het gelijknamige plein de Rue de Longchamp te pakken. Daar is een stalling voor de Vélib-fietsen (zie onder Praktische informatie onderaan deze blog).

Met de fiets gaan we verder via de Avenue d’Iéna. En komen zo verderop bij de Place Charles de Gaulle uit.

Qua naam niet zo bekend. Bekender is de Arc de Triomphe die op dit plein staat. En de Avenue des Champs-Elysées die op dit plein uitkomt. Dit zijn toch wel twee van de beroemdste plekken van Parijs!

We stallen onze fietsen in een kleine zijstraat van het plein (Rue Arsène Houssaye). En lopen eerst even naar de rand van dit doldwaze plein. Toch wel het summum van grootstedelijke verkeerschaos.

Avenue des Champs-Elysées

We lopen de Champs-Elysées op. Onze jongens willen hier graag wat winkels bekijken. Uiteindelijk blijkt de Nike-store favoriet. Overigens valt op dat de winkels die aan deze boulevard zitten niet meer zo heel exclusief zijn.

Daarvoor moeten we tegenwoordig naar de omgeving van de Palais Garnier en de Grands Galéries en Boulevards.

In een dwarsstraat van de Champs-Elysées (Rue Pierre Charron) pakken we weer een Vélib. En fietsen vanaf hier verder deze boulevard af.

Wat zijn de Champs-Elysées?

De Champs-Elysées zijn ontstaan als een verzameling van velden en marktpleinen die aan elkaar werden geweven door een straat.

Het oorspronkelijke idee was de uitbreiding van de tuinen van de Tuilerieën met een avenue met bomen er langs. Dat idee was van Maria de Medici. Vrouw van koning Hendrik IV.

Het initiatief werd vanaf de 17e tot de 18e eeuw in delen uitgebreid tot de huidige lengte.

Dat het deels een aaneenrijging van tuinen was, is ter hoogte van het Grand Palais en het Elysée (ambtswoning van Le Président, waarna de avenue vernoemd is) nog goed zichtbaar.

Beroemdste plekken van Parijs: Arc de Triomphe
Arc de Triomphe
Beroemdste plekken van Parijs: Avenue des Champs-Elysées
Avenue des Champs-Elysées

Beroemdste plekken van Parijs: Louvre

Zo komen we via het Place de la Concorde uit bij de genoemde Tuilerieën. Met de fiets aan de hand steken we ook dit plein over. Om de fiets eerst weer te stallen in een zijstraat. Dit keer de Rue Cambon.

Via een zij-ingang aan de Rue de Rivoli lopen we het genoemde park in. Hoewel het een lommerrijk geheel is, is het zeker niet het mooiste park van Parijs.

We lopen daarom snel door naar het Louvre. En daar staan we op het Place du Carrousel oog-in-oog mee.

Wat een schitterend en ook groot bouwwerk is dit! We zijn meteen onder de indruk. De hoekgebouwen van de zijvleugels zijn paleizen op zichzelf. Het is immens!

De gigantische hoekpaleizen van het Louvre
De gigantische hoekpaleizen van het Louvre
Beroemdste plekken van Parijs: De grote pyramide van het Louvre
De grote pyramide van het Louvre

Hoe is het Louvre ontstaan?

In mijn blog over de Île de la Cité heb ik in het kader van de geschiedenis van Parijs al het nodige vertelt over de verschillende bouwfases van het Louvre.

Belangrijkste initiator van de huidige stijl is François I. Die ook verantwoordelijk was voor Château de Chambord. Op zijn initiatief kwam er een plan met vier vleugels rondom een centraal plein. Het huidige Cour Carrée middenin het Louvre.

Zijn opvolgers Henri II en Charles IX verwezenlijkten twee vleugels.

De vrouw van Henri II, de illustere Catherina de Medici (ook bekend van Château de Chenonceau) besloot tot de bouw van een nieuw paleis een stuk verderop. De Tuilerieën. En dan het paleis met dezelfde naam.

De al eerder genoemde Henri IV  liet beide paleizen met elkaar verbinden door een grote westvleugel langs de Seine. De huidige Denon-vleugel.

Hij maakte ook een zogenaam Grand Dessin voor de 2 paleizen. Deze blauwdruk van hoe het er ooit uit zou moeten zien, werd uiteindelijk de basis voor alle bouwactiviteiten die vanaf toen ondernomen zijn.

Beroemdste plekken van Parijs: Het Louvre vanaf Place du Carrousel
Het Louvre vanaf Place du Carrousel

Van verlaten paleis naar museum

Zonnekoning Lodewijk XIV verplaatste uiteindelijk het koninklijk hof van het Louvre naar Versailles. Toch zorgde hij wel voor de voltooiing van de andere 2 vleugels van het Louvre zelf rondom het Cour Carrée. En ook voor de andere vleugel die aan de noordkant het Louvre en de Tuilerieën verbindt. Voor een deel betreft dit de huidige Richelieu-vleugel.

Aan het beging van de 19e eeuw wordt onder Napoleon Bonaparte het paleis een museum. Mede van objecten voorzien door alle veroveringen en kunstroof die dat tot gevolg had door de keizer.

Napoleon III zorgde nog voor de afronding van de Richelieu-vleugel. Waarmee het Louvre overeenkomstig het Grand Dessin van Henry IV klaar was.

De vreugde was van korte duur, want in 1871 werd tijdens de Commune van Parijs het Tuilerieënpaleis verwoest. Waardoor het Louvre vanuit het westen nog altijd open is.

In de jaren ’80 wordt tijdens het bewind van president Mitterand die niet vies was van grote projecten het museum grondig gerenoveerd. En worden de beroemde piramides geplaatst. Om te zorgen voor daglicht in de ondergrondse entree.

De grote piramide is op zich al één van de beroemdste plekken van Parijs.

Beroemdste plekken van Parijs: Palais Garnier
Palais Garnier

Beroemdste plekken van Parijs: Palais Garnier

Door het mislukte ochtendprogramma keren we na het Louvre hotelwaarts.

Een dag later maken mijn vrouw en ik het programma af door koers te zette richting Palais Garnier. Het schitterende operagebouw. Dat doen we via de Avenue de l’Opéra.

Zo komen we steeds dichterbij dit gigantische operagebouw van Parijs. Hoewel het een nogal extravagante neo-barokke bouwstijl heeft, is het in al zijn overdaad toch mooi.

Het is in opdracht van Napoleon III, die blijkbaar ook niet vies was van grote projecten, gebouwd door de architect Garnier. En in 1875 in gebruik genomen.

Ook van binnen is de overdaad volop aanwezig. Het effect daarvan is wel prachtig, wanneer we vanuit de ondergrondse ingang omhoog lopen. En zo volop zicht hebben op alle trappen, balkonnen en beelden.

Beroemdste plekken van Parijs: De entree van Opera Garnier
De entree van Opera Garnier
Mooie overdaad
Mooie overdaad

Chagall

We willen ook graag nog even in de zaal kijken. Dat kan gelukkig, omdat er op dit uur van de dag geen voorstelling is. Daardoor kunnen we het schitterende plafond bekijken dat door Marc Chagall in 1964 is gemaakt.

Over smaak valt te twisten; ik ben persoonlijk groot fan van zijn schilderijen. Vooral vanwege de mooie kleuren blauw en groen die hij gebruikte.

Beroemdste plekken van Parijs: De plafondschildering van Marc Chagall in de operazaal van Palais Garnier
De plafondschildering van Marc Chagall in de operazaal van Palais Garnier

Te…

Vanuit de zaal lopen we nog over het balkon aan de voorkant en in een foyer. Daar slaat de vermoeidheid qua overdaad wel wat toe.

We lopen daarom naar buiten om de kenmerkende achterkant van het operapaleis te bekijken met het puntdak. Dat zit helaas in het witte plastic vanwege een verbouwing.

Nogmaals het trappenhuis
Nogmaals het trappenhuis
Het kenmerkende dak van Palais Garnier
Het kenmerkende dak van Palais Garnier

Passages Couverts

Vanuit het operagebouw willen we nog een omweg maken richting de overdekte galerijen van Parijs. Dat zou mooi moeten zijn.

Via de Rue La Fayette en de Rue du Faubourg Montmartre lopen we rond nummer 31 van de laatste de Passage  Verdeau in. Die vervolgens aansluit op de Passage Jouffroy en de Passage des Panoramas.

Het valt ons eerlijk gezegd wat tegen. Best een flinke omweg om er te komen. En het is niet zo bijzonder als er over wordt geschreven.

We pakken daarom snel de Vélib in de Rue des Filles Saint-Thomas. Om via de Rue Vivienne bij de Jardin du Palais-Royal te komen.

Ingang van Passage Verdeau
Ingang van Passage Verdeau
Beroemdste plekken van Parijs: Passage Jouffroy
Passage Jouffroy

Wat is het Palais-Royal?

Dit palais werd gebouwd door Kardinaal Richelieu. Die in belangrijke mate de staatszaken voor Lodewijk XIII behartigde.

Na zijn dood en die van Lodewijk XIII trok zijn vrouw Anna van Oostenrijk erin. Met de dauphin. De toekomstig Zonnekoning. Vooral vanwege het comfort en de tuin. Beide ontbraken destijds blijkbaar in het Louvre.

Vanaf dan krijgt het paleis ook de naam Palais-Royal.

Lodewijk XIV zorgt er voor dat bijna alle toneelstukken van Molière hier worden opgevoerd. En uiteindelijk schenkt hij het paleis later aan zijn broer Philip, hertog van Orléans. Waarbij hij vastlegt dat het voortaan in deze tak blijft.

Dat is door de Franse Revolutie niet van zo hele lange duur.

Tegenwoordig is het theater in het gebouw de vaste plek voor de Comédie-Française. Het staatstheater. En de rest is in gebruik als Ministerie van Cultuur en Raad van State.

In 1985 zorgt de toenmalige minister van cultuur voor het plaatsen van de kolommen op het binnenplein. Die Colonnes de Buren worden genoemd. Het zijn zwart-witte pilaren van verschillende hoogte. Leuk om even te bekijken.

Beroemdste plekken van Parijs: Jardin du Palais-Royal
Jardin du Palais-Royal

Jardin

De tuin van dit paleis is een fijne plek om doorheen te lopen. En om uit te rusten.

De overdekte gangen rondom de tuin zijn van een schitterende symmetrie. En een genot om doorheen te kijken en te lopen.

De mooie gebouw en gangen rondom het Palais Royal
De mooie gebouw en gangen rondom het Palais Royal

Beroemdste plekken

Zo komen we aan het einde van onze rondgang langs de beroemdste plekken van Parijs.

Vanzelfsprekend hebben we de Notre-Dame en de Sacre-Coeur vandaag links laten liggen (die komen in mijn andere reisverhalen over Parijs aan bod).

Soms kom je op beroemde plekken en valt het tegen. Dat was op deze rondgang niet het geval. Tsja, de Champs-Elysées stelt niet zoveel voor.

De Eiffeltoren, het Louvre en het Palais Garnier waren daarentegen stuk voor stuk prachtige ervaringen!

Praktische informatie over de beroemdste plekken van Parijs

Hieronder volgt in bovenstaande volgorde meer informatie over deze activiteiten.

Wanneer je tijdens deze wandel- en fietstocht het Louvre zelf wilt bezoeken, dan raad ik je aan ’s ochtends op tijd weg te gaan en ook te stoppen bij het Louvre.

De rest van deze tocht kan je dan op een ander dagdeel doen. Pak dan metrolijn 3, 7 of 8 en stap uit bij station Opéra.

Hieronder vind je ook nog een kaartje van de omgeving. De marker staat op Place de la Concorde. Rechts daarvan ligt het Louvre. Helemaal links ligt de Eiffeltoren. En boven het Louvre liggen het Palais-Royal en Garnier.

De kaart van de omgeving rondom Place de la Concorde. Zoomniveau 14, lengtegraad 2.3212357, breedtegraad: 48.8656331

Hôtel des Invalides

Hé, daar heb ik niks over gelezen hierboven. Dat klopt… Wij zijn er namelijk niet langs gelopen. Wanneer je eerder uitstapt op lijn 8 bij La Tour-Maubourg (zie hieronder voor meer informatie over de metro), zit je vlakbij het mausoleum van Napoleon.

Leuk om mee te pakken, maar de wandeling naar de Eiffeltoren is dan nog wel een stevige. Je kunt dan natuurlijk ook hier de Vélib pakken. Er zit een Vélib-station bij de uitgang van de metro aan Avenue de la Motte-Picquet.

Beroemdste plekken van Parijs: Eiffeltoren

Je kunt de Eiffeltoren natuurlijk in. Je kunt naar de 2e etage of de top. Koop van tevoren wel een ticket. Dat kan via de link.

Louvre

Wij zijn zelf niet in het Louvre geweest. En wanneer je gaat, moet je echt keuzes maken. Het is echt een gigantisch museum. Via de link vind je tickets.

Hoe kan je het beste lopen in het Louvre?

Ik zou zelf de volgende route lopen. Via dit kaartje van het Louvre zelf kan je de route ook volgen.

Start op de begane grond in de Richelieu-vleugel. Daar kom je boven met de roltrap vanuit de entreehal in de pyramide. Daar loop je rechtdoor ruimte 236 in. Hier loop je rond in de ruimtes 229-231. In 229 liggen veel schatten uit het paleis van Koning Sargon II in Khorsabad.

Vervolgens loop je richting de Sully-vleugel op dezelfde hoogte. Achtereenvolgens zaal 308, 312, 316 en 317. En zo verder rondom de Cour Carrée. Hiermee heb je veel kunst uit de klassieke oudheid gezien.

Loop in zaal 337/338 even naar beneden naar -1 voor zaal 133. Daar kan je een deel van het oude Louvre zien. Inclusief archeologische opgravingen.

In 338 is de mooie Sphinx van Tanos te zien.

Venus van Milo

Ga weer omhoog voor 339 en 345 voor de Venus van Milo.

Ga verder naar 347, 408, 406 en 403. In die laatste staat het beeld van Psyche en Amor.

En hier kan je omhoog richting de eerste etage. Loop op deze etage ’terug’ richting Sully-vleugel via de zalen 700 en 701.

In 700 hangt het beroemde schilderij La Liberté guidant le Peuple van Delacroix.

Mona Lisa

Sla rechtsaf voor de Mona Lisa in 711. Loop via 709 of 706 naar 703 voor het mooie La Victoire de Samotrache. Dat prachtig staat tentoongesteld bovenaan een trap in een hal.

Kijk ook nog even naar rechts in zaal 705 voor het schitterende plafond.

Loop in de Sully-vleugel meteen naar links richting 663 en 600.

Heb je nog tijd en zin over? Pak dan in 600 de trap naar de 2e verdieping. Sla hier rechtsaf voor een rondje langs modernere schilderkunst uit de 19e eeuw in de zalen 952, 944 en zo verder.

Je kunt wanneer je wilt hier het rondje afmaken rondom de Cour Carrée. Kijk even waar je zin in hebt.

Ga in ieder geval wanneer je terug bent in de Richelieu-vleugel nog even naar -1, het niveau waarop je ook binnenkomt voor de zalen 102 en 105. Dit zijn schitterende, lichte zalen met mooie beelden. Deze zalen kan je natuurlijk aan het begin ook meepakken.

Op dit niveau loop je weer richting de Pyramide.

Let op dat bovenstaande vereist dat je niet in elke zaal een half uur blijft hangen 🙂

Palais Garnier

Hier kan je overdag gewoon naar binnen lopen. Wil je een opera zien? Klik dan op de link. Op deze site vind je het programma.

Passages Couverts

Mocht je hier naartoe willen, dan zie je hieronder een kaartje van de omgeving van de 3 genoemde overdekte passages. De marker staat middenin de Passage Jouffroy. Dat is de middelste.

Je kunt dus vanaf de Rue du Faubourg Montmartre helemaal doorlopen tot aan het einde van de Passage des Panoramas.

Winkelen?

Rondom het Palais Garnier liggen veel winkels van bekende merken. Ook liggen hier de Galeries Lafayette vlakbij aan de Boulevard Hausmann. Aan de kant van de ingang van Garnier.

De kaart van de omgeving rondom 34 Pass. Jouffroy, 75009 Paris, Frankrijk. Zoomniveau 16, lengtegraad 2.342114590213, breedtegraad: 48.872286365494

Metro

Lijn 8 brengt je vanuit onderstaand hotel heel snel bij de Eiffeltoren en de start van bovenstaande wandel- en fietstocht. Het beste station om uit te stappen is dan École Militaire.

Fietsen in Parijs

In Parijs kan je ook heel goed met gehuurde fietsen uit de voeten. Deze kan je echt overal pakken en weer weg zetten. En dit zijn zowel elektrische als gewone fietsen.

Lees er meer over via de site van Vélib. Het huren spreekt niet helemaal voor zich.

Via deze pagina van Vélib kan je via YouTube kijken hoe het werkt. Het makkelijkste is optie 4: via smartphone. Dat kan helaas alleen met een Android. Voor Apple moet je het gewoon met een code doen, die je via de mail krijgt bij het aanmaken van een inlog. De app kan je dan gebruiken om locaties te zoeken waar de fietsen staan. Deze locaties staan overigens ook op Google en Apple Maps.

Le Temps des Cerises: een fijn, relaxed restaurant in hartje Parijs
Le Temps des Cerises: een fijn, relaxed restaurant in hartje Parijs

Uit eten in Parijs

Wij hebben op deze dag uitstekend geluncht bij Il Sorrentino. Dit is een heel goed Italiaans restaurant redelijk dichtbij de Eiffeltoren.

Een andere goede tip op de route is Muscade in de Jardin du Palais Royal. Dit is wel redelijk op stand eten. En het is zeker ’s avonds nodig om te reserveren.

Wij hebben in de buurt van ons hotel (zie hieronder) ontzettend lekker en erg gezellig gegeten in Le Temps des Cerises.

Een paar avonden later hebben we dat ook gedaan in Vins des Pyrenées.

Vins des Pyrenées in Parijs
Vins des Pyrenées in Parijs
Vins des Pyrenées aan de binnenkant

Hotels in Parijs

Wij hadden in Parijs een luxe hotel. Of beter: een complex met appartementen. Ik vind persoonlijk dat je met een stedentrip moet zorgen dat je een goede plek hebt, waar je af en toe ook even fijn kan relaxen. Dus ik kies vaak voor wat meer luxe tijdens een stedentrip.

Het heet Goralska Résidences. En de appartementen zijn prachtig. ’s Ochtends kan je ontbijt op de kamer bestellen. En dat was ook super.

Het ligt dichtbij het centrum, aan de binnenstedelijke jachthaven aan het begin van het Canal Saint-Martin. Dat is ten zuiden van de Place de la Bastille.

Ons appartement in Goralska Récidences
Ons appartement in Goralska Récidences
De badkamer
De badkamer

Een andere tip wat verder weg, maar wel in de buurt van Montmartre is Le Robinet d’Or. Vrienden van ons hebben daar gezeten en zij waren erg enthousiast. De beoordelingen zijn ook erg goed. En het is wat betaalbaarder.

Tenslotte had ik zelf ook als optie Le Roi de Sicile. Ook dit is een prijzige optie. En betreft ook appartementen. De locatie qua bereikbaarheid hiervan is eigenlijk nog beter. Het ligt aan Rue de Rivoli. Tussen Place des Vosges en het Louvre.

Uitzicht vanuit ons appartement richting de Place de la Bastille
Uitzicht vanuit ons appartement richting de Place de la Bastille

Informatie over Parijs

Via onderstaande links vind je meer informatie over Parijs. De tweede site is wat rommelig. Het bevat wel heel veel informatie over wat er te doen is in Parijs.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!