Beroemdste plekken van Parijs: Eiffeltoren, Louvre en meer

Vakantie in Frankrijk, Stedentrip naar Parijs
Stedentrip in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Mijn plannen voor vandaag zijn flink in de war geschopt. Doordat de Grande Galerie de l’Évolution op dinsdag dicht is, staan we opeens onder de Eiffeltoren. En ik ben onder de indruk. Ooit heb ik hier ook gestaan toen ik in een heel grijs verleden met 5 VWO naar Parijs ben geweest. Toen stonden bijzondere gebouwen nog niet zo hoog op mijn interesselijstje. Het samenzijn met klasgenoten en vrienden. De sociale interactie was toen vele malen belangrijker. Nu die prioriteiten wat zijn gewijzigd, sta ik hier toch met hele andere ogen te kijken. Wat een grootsheid is hier verricht! We zijn begonnen met onze tocht langs de beroemdste plekken van Parijs. Van de Eiffeltoren naar het Louvre. En verder richting Palais Garnier en weer terug via het Palais-Royal.

Beroemdste plekken van Parijs: De piramide van het Louvre vanuit één van de vleugesl

Lunchen

We komen de metro uit bij de École Militaire. En lopen de Avenue de la Bourdonnais op. Het plan is om eerst even te gaan lunchen, voordat we aan onze tocht langs de beroemdste plekken van Parijs beginnen.

Al lopende over deze typische, Parijse boulevard vangen we opeens een glimp op van die beroemde toren. En dat doet wat met ons.

Het is zo’n gigantisch gebouw die opeens boven de huizen uitsteekt. Zo’n bijzonder monument, dat we er echt even stil van zijn.

Voordat we dit markante stuk bouwkunst verder gaan bekijken, gaan we dus eerst lunchen. En dat doen we bij Il Sorrentino aan de Rue de Monttessuy. Een uitstekende Italiaan, waar we erg goed eten.

Naar Praktische informatie over Parijs
Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren die opdoemt langs de Boulevard de la Bourdonnais
De Eiffeltoren die opdoemt langs de Boulevard de la Bourdonnais

Art Déco in Parijs

En nu gaan we dan echt op pad om de Eiffeltoren van dichterbij te bekijken.

Op weg daar naartoe krijgen we nog een paar hele mooie stukken Parijs te zien. Er zitten hier links en rechts echt schitterende Art Déco-gebouwen.

We lopen via de Avenue Rapp, de Rue du Général Camou en de Rue du Maréchal Harispe naar de Champ de Mars.

Blijkbaar moet je hier steeds hoger in rang zijn, om een plekje op een straatnaambordje te bemachtigen richting het marsterrein.

Art Déco langs de Avenue Rapp
Art Déco langs de Avenue Rapp

De Eiffeltoren

Vanuit die straat van de maarschalk zien we de Eiffeltoren al hoog boven ons uit steken. En even verderop staan we dan op de Champ de Mars. Waar we een ongehinderde blik kunnen werpen op dit stalen bouwwerk.

Het gebouw is tegenwoordig 330 meter hoog. Dat is dan inclusief de antennes die erboven op staan. 300 meter! Dat is toch echt wel hoog. En dat merken we pas goed wanneer we er onder staan.

Waarom is de Eiffeltoren gebouwd?

Het gebouw is destijds gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Dat ook 100-jaar Franse Revolutie moest markeren.

Het Ministerie van Handel en Industrie schreef daarvoor een prijsvraag uit.

Op deze plek aan het begin van de Champ de Mars, dat de poort naar de Wereldtentoonstelling moest worden, moest een 300 meter hoog gebouw komen te staan.

Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren gezien vanuit de Rue du Maréchal Harispe
De Eiffeltoren gezien vanuit de Rue du Maréchal Harispe

Eiffel

Die prijsvraag werd gewonnen door twee ingenieurs die werkten voor Gustav Eiffel. Die toen al de nodige successen op zijn naam had staan van bruggen. Van klein tot in die tijd heel groot.

Over de bouw is uiteindelijk 2 jaar gedaan. Iets langer dan de verwachtte 12 maanden. 40 jaar lang was dit het hoogste gebouw ter wereld. Totdat in New York het Chrysler Building werd neergezet.

Na 20 jaar was er sprake van demontage. Het werd uiteindelijk richting de Wereldtentoonstelling van 1937 weer grondig opgeknapt om opnieuw in de schijnwerpers te staan.

Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren
De Eiffeltoren

Trocadéro

We twijfelen even of we naar boven gaan. Dat doen we toch niet, omdat we bovenop het Institut du Monde Arabe al een prachtig uitzicht hebben gehad over Parijs. En het mooier is om naar de Eiffeltoren te kijken, dan er vanaf…

We nemen daarom de Pont de l’Iéna naar de overkant van de Seine. Om daar nog even terug te blikken op dit prachtige monument.

Bovenaan de trappen van het Trocadéro-plein is het uitzicht op de toren ook prachtig.

Beroemdste plekken van Parijs: De Eiffeltoren vanaf de overkant van de Seine
De Eiffeltoren vanaf de overkant van de Seine

Arc de Triomphe

Wij lopen verder via de Avenue d’Iéna om op het gelijknamige plein de Rue de Longchamp te pakken. Daar is een stalling voor de Vélib-fietsen (zie onder Praktische informatie onderaan deze blog).

Met de fiets gaan we verder via de Avenue d’Iéna. En komen zo verderop bij de Place Charles de Gaulle uit.

Qua naam niet zo bekend. Bekender is de Arc de Triomphe die op dit plein staat. En de Avenue des Champs-Elysées die op dit plein uitkomt. Dit zijn toch wel twee van de beroemdste plekken van Parijs!

We stallen onze fietsen in een kleine zijstraat van het plein (Rue Arsène Houssaye). En lopen eerst even naar de rand van dit doldwaze plein. Toch wel het summum van grootstedelijke verkeerschaos.

Avenue des Champs-Elysées

We lopen de Champs-Elysées op. Onze jongens willen hier graag wat winkels bekijken. Uiteindelijk blijkt de Nike-store favoriet. Overigens valt op dat de winkels die aan deze boulevard zitten niet meer zo heel exclusief zijn.

Daarvoor moeten we tegenwoordig naar de omgeving van de Palais Garnier en de Grands Galéries en Boulevards.

In een dwarsstraat van de Champs-Elysées (Rue Pierre Charron) pakken we weer een Vélib. En fietsen vanaf hier verder deze boulevard af.

Wat zijn de Champs-Elysées?

De Champs-Elysées zijn ontstaan als een verzameling van velden en marktpleinen die aan elkaar werden geweven door een straat.

Het oorspronkelijke idee was de uitbreiding van de tuinen van de Tuilerieën met een avenue met bomen er langs. Dat idee was van Maria de Medici. Vrouw van koning Hendrik IV.

Het initiatief werd vanaf de 17e tot de 18e eeuw in delen uitgebreid tot de huidige lengte.

Dat het deels een aaneenrijging van tuinen was, is ter hoogte van het Grand Palais en het Elysée (ambtswoning van Le Président, waarna de avenue vernoemd is) nog goed zichtbaar.

Beroemdste plekken van Parijs: Arc de Triomphe
Arc de Triomphe
Beroemdste plekken van Parijs: Avenue des Champs-Elysées
Avenue des Champs-Elysées

Beroemdste plekken van Parijs: Louvre

Zo komen we via het Place de la Concorde uit bij de genoemde Tuilerieën. Met de fiets aan de hand steken we ook dit plein over. Om de fiets eerst weer te stallen in een zijstraat. Dit keer de Rue Cambon.

Via een zij-ingang aan de Rue de Rivoli lopen we het genoemde park in. Hoewel het een lommerrijk geheel is, is het zeker niet het mooiste park van Parijs.

We lopen daarom snel door naar het Louvre. En daar staan we op het Place du Carrousel oog-in-oog mee.

Wat een schitterend en ook groot bouwwerk is dit! We zijn meteen onder de indruk. De hoekgebouwen van de zijvleugels zijn paleizen op zichzelf. Het is immens!

De gigantische hoekpaleizen van het Louvre
De gigantische hoekpaleizen van het Louvre
Beroemdste plekken van Parijs: De grote pyramide van het Louvre
De grote pyramide van het Louvre

Hoe is het Louvre ontstaan?

In mijn blog over de Île de la Cité heb ik in het kader van de geschiedenis van Parijs al het nodige vertelt over de verschillende bouwfases van het Louvre. Over de bouw en het ontstaan van het Louvre lees je meer in mijn reisplan voor Parijs.

Beroemdste plekken van Parijs: Het Louvre vanaf Place du Carrousel
Het Louvre vanaf Place du Carrousel

Beroemdste plekken van Parijs: Palais Garnier

Door het mislukte ochtendprogramma keren we na het Louvre hotelwaarts.

Een dag later maken mijn vrouw en ik het programma af door koers te zette richting Palais Garnier. Het schitterende operagebouw. Dat doen we via de Avenue de l’Opéra.

Zo komen we steeds dichterbij dit gigantische operagebouw van Parijs. Hoewel het een nogal extravagante neo-barokke bouwstijl heeft, is het in al zijn overdaad toch mooi.

Het is in opdracht van Napoleon III, die blijkbaar ook niet vies was van grote projecten, gebouwd door de architect Garnier. En in 1875 in gebruik genomen.

Ook van binnen is de overdaad volop aanwezig. Het effect daarvan is wel prachtig, wanneer we vanuit de ondergrondse ingang omhoog lopen. En zo volop zicht hebben op alle trappen, balkonnen en beelden.

Beroemdste plekken van Parijs: Palais Garnier
Palais Garnier
Beroemdste plekken van Parijs: De entree van Opera Garnier
De entree van Opera Garnier
Mooie overdaad
Mooie overdaad

Chagall

We willen ook graag nog even in de zaal kijken. Dat kan gelukkig, omdat er op dit uur van de dag geen voorstelling is. Daardoor kunnen we het schitterende plafond bekijken dat door Marc Chagall in 1964 is gemaakt.

Over smaak valt te twisten; ik ben persoonlijk groot fan van zijn schilderijen. Vooral vanwege de mooie kleuren blauw en groen die hij gebruikte.

Beroemdste plekken van Parijs: De plafondschildering van Marc Chagall in de operazaal van Palais Garnier
De plafondschildering van Marc Chagall in de operazaal van Palais Garnier

Te…

Vanuit de zaal lopen we nog over het balkon aan de voorkant en in een foyer. Daar slaat de vermoeidheid qua overdaad wel wat toe.

We lopen daarom naar buiten om de kenmerkende achterkant van het operapaleis te bekijken met het puntdak. Dat zit helaas in het witte plastic vanwege een verbouwing.

Nogmaals het trappenhuis
Nogmaals het trappenhuis
Het kenmerkende dak van Palais Garnier
Het kenmerkende dak van Palais Garnier

Passages Couverts

Vanuit het operagebouw willen we nog een omweg maken richting de overdekte galerijen van Parijs. Dat zou mooi moeten zijn.

Via de Rue La Fayette en de Rue du Faubourg Montmartre lopen we rond nummer 31 van de laatste de Passage  Verdeau in. Die vervolgens aansluit op de Passage Jouffroy en de Passage des Panoramas.

Het valt ons eerlijk gezegd wat tegen. Best een flinke omweg om er te komen. En het is niet zo bijzonder als er over wordt geschreven.

We pakken daarom snel de Vélib in de Rue des Filles Saint-Thomas. Om via de Rue Vivienne bij de Jardin du Palais-Royal te komen.

Ingang van Passage Verdeau
Ingang van Passage Verdeau
Beroemdste plekken van Parijs: Passage Jouffroy
Passage Jouffroy

Wat is het Palais-Royal?

Daarover lees je meer in mijn reisplan voor Parijs.

Beroemdste plekken van Parijs: Jardin du Palais-Royal
Jardin du Palais-Royal

Jardin

De tuin van dit paleis is een fijne plek om doorheen te lopen. En om uit te rusten.

De overdekte gangen rondom de tuin zijn van een schitterende symmetrie. En een genot om doorheen te kijken en te lopen.

De mooie gebouw en gangen rondom het Palais Royal
De mooie gebouw en gangen rondom het Palais Royal

Beroemdste plekken

Zo komen we aan het einde van onze rondgang langs de beroemdste plekken van Parijs.

Vanzelfsprekend hebben we de Notre-Dame en de Sacre-Coeur vandaag links laten liggen (die komen in mijn andere reisverhalen over Parijs aan bod).

Soms kom je op beroemde plekken en valt het tegen. Dat was op deze rondgang niet het geval. Tsja, de Champs-Elysées stelt niet zoveel voor.

De Eiffeltoren, het Louvre en het Palais Garnier waren daarentegen stuk voor stuk prachtige ervaringen!

Praktische informatie over de beroemdste plekken van Parijs

Hieronder volgt in bovenstaande volgorde meer informatie over deze activiteiten.

Wanneer je tijdens deze wandel- en fietstocht het Louvre zelf wilt bezoeken, dan raad ik je aan ’s ochtends op tijd weg te gaan en ook te stoppen bij het Louvre.

De rest van deze tocht kan je dan op een ander dagdeel doen. Pak dan metrolijn 3, 7 of 8 en stap uit bij station Opéra.

Hieronder vind je ook nog een interactief kaartje met daarop alle bestemmingen die ik in bovenstaande blog heb genoemd. De letters die niet benoemd zijn, corresponderen met bestemmingen uit mijn reisplan voor Parijs.

Beroemdste plekken van Parijs: Eiffeltoren

Je kunt de Eiffeltoren natuurlijk in. Je kunt naar de 2e etage of de top. Koop van tevoren wel een ticket. Dat kan via de link.

Louvre

Wij zijn zelf niet in het Louvre geweest. En wanneer je gaat, moet je echt keuzes maken. Het is echt een gigantisch museum. Via de link vind je tickets.

Hoe kan je het beste lopen in het Louvre?

Een uitgebreid schema vind je in mijn reisplan voor Parijs.

Palais Garnier

Hier kan je overdag gewoon naar binnen lopen. Wil je een opera zien? Klik dan op de link. Op deze site vind je het programma.

Passages Couverts

Mocht je hier naartoe willen, dan zie je hieronder een kaartje van de omgeving van de 3 genoemde overdekte passages. De marker staat middenin de Passage Jouffroy. Dat is de middelste.

Je kunt dus vanaf de Rue du Faubourg Montmartre helemaal doorlopen tot aan het einde van de Passage des Panoramas.

Winkelen?

Rondom het Palais Garnier liggen veel winkels van bekende merken. Ook liggen hier de Galeries Lafayette vlakbij aan de Boulevard Hausmann. Aan de kant van de ingang van Garnier.

Het trappenhuis van Palais Garnier in breedbeeld
Het trappenhuis van Palais Garnier in breedbeeld

Metro

Lijn 8 brengt je vanuit onderstaand hotel heel snel bij de Eiffeltoren en de start van bovenstaande wandel- en fietstocht. Het beste station om uit te stappen is dan École Militaire.

Fietsen in Parijs

In Parijs kan je ook heel goed met gehuurde fietsen uit de voeten. Deze kan je echt overal pakken en weer weg zetten. En dit zijn zowel elektrische als gewone fietsen. Hoe dit precies werkt, lees je in mijn reisplan voor Parijs.

Uit eten in Parijs

Wij hebben op deze dag uitstekend geluncht bij Il Sorrentino. Dit is een heel goed Italiaans restaurant redelijk dichtbij de Eiffeltoren.

Meer tips vind je in mijn reisplan voor Parijs!

Hotels in Parijs

De beste tips qua hotels in Parijs vind je ook in mijn reisplan voor Parijs.

Een andere tip is Le Roi de Sicile. Een prijzige en ook mooie optie in Le Marais.

Informatie over Parijs

Via onderstaande links vind je meer informatie over Parijs. De tweede site is wat rommelig. Het bevat wel heel veel informatie over wat er te doen is in Parijs.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!