De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk

Er zijn een paar landen in de wereld waar je bijna in elke stad of zelfs stadje een prachtige kerk kan bewonderen. Frankrijk is daar absoluut één van. Met name in het noorden struikel je er bijna over. In dit thema kom je de mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk tegen. Van de sobere abdijkerken uit de romaanse bouwtijd, via de steeds frivolere Cluny-abdijkerken tot de gotische meesterwerken uit de late middeleeuwen. Lees snel verder!

Reisverhalen over kerken en kathedralen in Frankrijk

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat je zelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

De geschiedenis van de mooiste kerken en kathedralen van Frankrijk

Frankrijk heeft een lange kloostertraditie. En daardoor ontstonden in Frankrijk al vroeg prachtige abdijkerken.

In eerste instantie waren dat hele sobere kerken. Waarin eenvoud troef was. Voorbeelden daarvan zijn de eenvoudige abdijkerken van de Cisterciënzers. Zoals die van Sénanque en Thoronet in de Provence.

Romaans

In dezelfde tijd ontstond er rondom de orde van Cluny een ware bouwtraditie. Daarover kan je meer lezen in mijn blog over La Charité-sur-Loire.

Afgeleide van deze bouwtraditie waren de kerken die worden aangeduid als de School van de Auvergne. Die vind je, je raadt het niet, veelal in de Auvergne.

Ook prachtige en nog relatief eenvoudige kerken. Die vooral in de romaanse traditie staan. Van ronde raamvensters en ronde gewelven om de daken en torens te ondersteunen.

Ook de abdijkerk van Conques is daarvan nog een laat voorbeeld. Evenals de prachtige Basilique Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay.

Gotisch

Het werd langzaam duidelijk hoe er nog hoger gebouwd kon worden. Dat deed met met zogenaamde ribgewelven. Deze konden de daken en torens nog veel beter ondersteunen. De kerken konden op deze manier nog veel hoger worden gemaakt.

Deze ribgewelven kregen een spitse vorm, om de druk nog beter te verdelen. Vroege voorbeelden van deze bouwstijl zijn de kathedraal van Autun. Waarin zowel romaanse als gotische elementen terugkomen.

Langzaam maar zeker wordt deze stijl steeds frivoler. En worden er aan de buitenkant meestal enorme hoeveelheden beelden toegevoegd. De daken en torens worden versierd met enorme, spitse stenen sprieten die hoog de lucht insteken. Zogenaamde pinakels.

Pure voorbeelden van deze stijl zijn de kathedraal van Amiens en Chartres. Het wordt ook wel de hooggotiek genoemd.

Minder pure en wel mooie voorbeelden zijn de kathedralen van Parijs en Straatsburg.

Flamboyante gotiek

Deze bouwstijl bereikte uiteindelijk zijn letterlijke hoogtepunt in een enorme frivoliteit aan versieringen.

De Sainte-Chapelle in Parijs is daarvan een vrij compleet voorbeeld. Voor de rest laten vooral delen van kathedralen deze stijl zien.

Barok? Frans classicisme

De Franse barok heeft een heel andere aanblik dan de Italiaanse barok. En wordt daarom ook wel aangeduid met Frans classicisme.

Een voorbeeld daarvan is de Collégiale Notre-Dame van Briançon. Gebouwd onder auspiciën van meestervestingbouwer Vauban.

Neo-stijlen van de 19e en 20e eeuw

De Franse barok wordt opgevolgd door het neo-classicisme. Waarbij er in deze tijd al minder kerken worden gebouwd.

De bekendste kerken uit deze tijd zijn het Pantheon (vaak aangeduid als de kerk van de leken) en La Madeleine in Parijs.

Daarna volgen nog andere neo-stijlen. Waaronder de neogotiek en het neobyzantijns. Van de eerste is Saint-Paul in Straatsburg een voorbeeld. Van de laatste de wereldberoemde Sacré-Coeur in Parijs.

Stedentrip naar Straatsburg: de prachtige kathedraal Notre-Dame
Conques en de Gorges du Lot: Abbaye Sainte-Foy van Conques

Verwante thema's

Verwante streken