Montmartre met de Sacré-Coeur

Vakantie in Frankrijk, Stedentrip naar Parijs
Stedentrip in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

‘Sssssst’, klinkt een stem die uit de hemel lijkt te komen. En dat is ook precies de reden waarom we als gezin ingehouden de slappe lach krijgen. We staan middenin de Sacré-Coeur en een priester probeert de meute op een enigszins sacraal geluidsniveau te houden. Daarvoor moet hij regelmatig de menigte vermanen met de eerder genoemde woorden. En het werkt bij ons dus enorm op de lachspieren. We zijn in Montmartre met de Sacré-Coeur als eerste bestemming. En daarna gaan we deze wijk kort verkennen met een middagwandeling.

Montmartre met de Sacré-Coeur: De Rue de l'Abreuvoir met La Maison Rose

Metrostation Anvers

Vanochtend hebben we de omgeving van het Canal Saint-Martin verkend. En met de metro zijn we uitgestapt bij Anvers.

Daar kunnen we via de Rue de Steinkerque richting het Place Saint-Pierre lopen. Het park dat aan de voet van de heuvel ligt. Waarop de Sacré-Coeur en eigenlijk heel Montmartre is gebouwd.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over Parijs[/jumpto]

Montmartre met de Sacré-Coeur: De Sacré-Coeur vanaf de Place Saint-Pierre
De Sacré-Coeur vanaf de Place Saint-Pierre

Waar komt de naam Montmartre vandaan?

De historie van Montmartre begint min of meer in de Romeinse tijd. Toen Parijs nog Lutetia heette. In mijn blog over Île-de-la-Cité vind je daarover meer informatie.

In die tijd stond er op deze heuvel een tempel die gewijd was aan Mars. Hoewel sommige bronnen ook een tempel gewijd aan Mercurius noemen. Het kan één van de origines zijn van de naam van deze berg: Mont Mars.

Een andere verklaring wordt gegeven in de heilige Dionysius.

Hij werd in de 3e eeuw als eerste bisschop van Parijs door de Romeinen onthoofd. En liep met zijn hoofd onder de arm naar een rustplaats die voor hem wat beter voelde.

Dat was boven op het huidige Montmartre. En werd daarom Mont du Martyr. Wat later versmald werd naar de huidige naam.

Hoe dan ook. Het is voor het Île-de-France een relatief hoge heuvel.

Kunstenaars

De wijk is vooral beroemd geworden in de Belle-Époque aan het begin van vorige eeuw.

Toen vestigden zich hier allerhande kunstenaars. En zaten de cafés hier ’s avonds vol met wat wij vandaag als beroemdheden zouden beschouwen. Van Gogh, Picasso, Toulouse-Lautrec. Zomaar wat namen van mannen die hier kwamen.

Montmartre met de Sacré-Coeur: De trappen langs het Square Louise Michel die richting Sacré-Coeur voeren.
De trappen langs het Square Louise Michel die richting Sacré-Coeur voeren

Square Louise Michel

Langs het park dat voor de Sacré-Coeur ligt (Square Louise Michel) lopen we aan de linkerkant via de vaak gefotografeerde trappen omhoog.

De trappen komen zeer regelmatig op social media voorbij. Vaak mooi verlicht in de avond. Of op regenachtige dagen romantisch in beeld gebracht.

Het is best een flinke klim. En ook erg leuk om te doen. We komen zo langzaam in het zicht van de beroemde kerk.

Overigens loopt langs de trappen ook een soort lift.

De Sacré-Coeur vanaf bovenaan de trappen
De Sacré-Coeur vanaf bovenaan de trappen

Montmartre met de Sacré-Coeur

Bovenaan de trappen staan we al snel oog in oog met één van de beroemdste gebouwen van Parijs. De Basilique du Sacré-Coeur.

Een neo-romaanse/byzantijnse basiliek. Die in deze romaanse eenvoud eenvoud iets sacraals en ook wel iets ongenaakbaars uitstraalt.

Die ongenaakbaarheid maakt ook dat ik wat ambivalent sta ten opzichte van deze kerk. De wit-grijzige verschijning is in al haar harmonie best een imposante verschijning. En de ligging is geweldig. Tegelijkertijd is de kerk ook wat kil en afstandelijk. Het lijkt een hart (haha) te missen.

De witte steen is travertijn. Doordat deze steen voortdurend (wat overigens niet waarneembaar is) calcium uitstoot blijft de kerk redelijk wittig. Ondanks alle milieuvervuiling in de stad.

Montmartre met de Sacré-Coeur: Het interieur van de Sacré-Coeur.
Het interieur van de Sacré-Coeur.
Het interieur van de Sacré-Coeur 180 graden de andere kant op
Het interieur van de Sacré-Coeur 180 graden de andere kant op

Interieur

Wat wel indruk maakt, is de gigantische schildering van Christus met zegenende armen in het interieur. Uitgevoerd tegen de bovenkant van de koepel boven het koor.

Het is overigens ook buitengewoon druk in de kerk. Daardoor ontstaat ook onze hilariteit rondom de stem die vanuit de hemel lijkt te komen. En de menigte regelmatig tot rust maant.

De Sacré-Coeur vanaf de Rue Lamarck
De Sacré-Coeur vanaf de Rue Lamarck
De Sacré-Coeur met haar campanile
De Sacré-Coeur met haar campanile

Campanile

Aan de oostkant van de kerk genieten we nog even van het uitzicht over Parijs. Om vanaf daar de trappen te pakken richting de Rue Lamarck.

Zo lopen we onder de kerk door en beklimmen de trappen weer aan de achterkant.

Daar komen we nog langs de hoge campanile die net als bij de Italiaanse Duomo’s los van de kerk staat. Van oudsher is dit de klokkentoren die onderdeel uit maakt van de kerk.

Uitzicht in de bocht van de Rue du Mont-Cénis en Rue Cortot
Uitzicht in de bocht van de Rue du Mont-Cénis en Rue Cortot
Leuke huizen langs de Rue Cortot
Leuke huizen langs de Rue Cortot

Place du Tetre en La Maison Rose

Vanaf hier lopen we via de Rue du Mont-Cénis richting het Place du Tertre. Het pleintje waar het al decennia lang barst van de schilders. En het toerisme hoogtij viert. Leuk om even te zien.

We keren weer terug in de Rue du Mont-Cénis. En lopen richting noorden en met de bocht mee de Rue Cortot in. Naar het Maison Rose.

Langs deze straten hebben we af en toe leuke doorkijkjes richting allerlei hofjes en trappen.

De Maison Rose is zo’n plek die je ook overal op social media ziet. En ook hier is de werkelijkheid niet helemaal in overeenstemming met de hype.

Drukte rondom La Maison Rose
Drukte rondom La Maison Rose

Place Dalida en Rue Lepic

We lopen de Rue de l’Abreuvoir verder uit en slaan linksaf de Rue Girardon in. Op de hoek van Place Dalida. De beroemde Franse chansonnieuze. Ook al zo’n beroemdheid die hier graag kwam.

We dalen zo langzamerhand richting de Rue Lepic. En slaan deze straat rechts in.

Dit is een leuk en druk straatje dat in een bocht afdaalt. En later overgaat in de Rue des Abbesses dat ons na het gelijknamige plein toebrengt.

Een mooie wandeling waarmee we alle kanten van deze kleurrijke wijk in ons op kunnen nemen.

Rue de l'Abreuvoir voorbij de Maison Rose
Rue de l'Abreuvoir voorbij de Maison Rose
Montmartre met de Sacré-Coeur: Uitzicht vanaf het Place Dalida richting noorden.
Uitzicht vanaf het Place Dalida richting noorden.

Het gevoel van Montmartre met de Sacré-Coeur

We lopen vervolgens richting de Boulevard de Clichy. Op deze straat slaan we rechtsaf. Zo komen we langs Le Chat Noir. Het café waar al die kunstenaars elkaar ooit ontmoetten.

Verderop langs deze straat ligt ook nog de Moulin Rouge. Ook al zo’n beruchte plek. En overal staan mensen selfies te maken. Of hele films op te nemen. Het beeld lijkt hier belangrijker dan de realiteit.

Dat is sowieso wel een beetje het gevoel van Montmartre. Op zich leuk met alle kleine straatjes en hoogteverschillen. Toch is de werkelijkheid wat minder dan op de foto.

Wij geven de voorkeur aan het Parijs van de jardins, pleinen, mooie boulevards en straten rondom de Seine.

Het metrostation Blanche bij de Moulin Rouge
Het metrostation Blanche bij de Moulin Rouge

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over Montmartre met de Sacre-Coeur

Hieronder vind je een interactieve kaart met alle bestemmingen uit bovenstaande blog. Op volgorde van de route. Wanneer er bij een letter geen tekst staat, dan komt deze letter voor in mijn reisplan voor Parijs. Klik daarvoor op de link.

Metro

Met lijn 2 kom je bij Anvers, Pigalle en Blanche. De 3 metrostations die langs de Boulevard de Clichy liggen onderaan Montmartre. Bij Stalingrad kan je overstappen op lijn 5 om weer terug te komen in de buurt van Place de la Bastille. Of je stapt verderop bij Belleville over op lijn 11. Deze brengt je diep in het centrum van Parijs bij Châtelet tegenover Île-de-la-Cité.

Onder Place des Abbesses stopt lijn 12 die je in één keer naar Place de la Concorde of het Louvre brengt.

Fietsen in Parijs

In Parijs kan je ook heel goed met gehuurde fietsen uit de voeten. Deze kan je echt overal pakken en weer weg zetten. En dit zijn zowel elektrische als gewone fietsen. Meer informatie daarover vind je in mijn reisplan voor Parijs.

Uitzicht over Parijs vanaf het terras voor de Sacré-Coeur
Uitzicht over Parijs vanaf het terras voor de Sacré-Coeur

Uit eten in Parijs

De beste restaurants in Montmartre vind je in mijn reisplan voor Parijs!

Hotels in Parijs

De beste tips qua hotels in Parijs vind je ook in mijn reisplan voor Parijs.

Een andere tip is Le Roi de Sicile. Een prijzige en ook mooie optie in Le Marais.

Informatie over Parijs

Via onderstaande links vind je meer informatie over Parijs. De tweede site is wat rommelig. Het bevat wel heel veel informatie over wat er te doen is in Parijs.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!