Kathedralen in de Loire: de grote 3

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Loire
Stedentrip in Frankrijk De mooiste kathedralen en kerken van Frankrijk

Dit zijn ze dan: de 3 grote kathedralen in de Loire. Er zijn ten westen van Parijs een tweetal clusters van kathedralen. En dit is het cluster ten zuidwesten van Parijs: Le Mans, Orléans en Chartres. Net boven de Loire. Juist die nabijheid van Parijs heeft voor al deze steden in meer of mindere mate gezorgd voor bloei en daarmee ook dat er een kathedraal staat en er dus een bisdom is. Toch gaat de eigenlijke reden nog veel verder terug in de geschiedenis.

Kathedralen in de Loire met Chartres als hoogtepunt: de kathedraal van Chartres in de avondzon

Van kelten, druïden en water

Chartres en Orléans hebben een Keltisch (en dan meer specifiek Gallisch) verleden. Dat terug gaat tot eeuwen vóór onze jaartelling. Op beide plaatsen kwamen jaarlijks druïden bij elkaar rondom enkele heilige bronnen.

De ontwikkeling van Le Mans kreeg vooral een duw in de Romeinse tijd. De stadswallen van deze stad stammen uit de 3e eeuw.

Bovendien lagen al deze plekken aan het water, de Eure (Chartres), Sarthe (Le Mans) en de Loire (Orléans). Deze combinatie van prehistorische aandacht en de ligging op een strategische plek aan het water, zorgde op deze plekken voor steeds grotere nederzettingen.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over de kathedralen in de Loire[/jumpto]

Het licht is al wat zachter en wanneer we oog in oog komen met de kathedraal van Chartres, ben ik toch opeens verliefd.

Le Mans

Laten we beginnen met de minst mooie van de 3 kathedralen in de Loire, waarbij dit een heel relatief begrip is. Zeker wanneer Le Mans moet wedijveren met de buitencategorie waartoe Chartres toch echt behoord. En bovendien: Le Mans is een bezoek meer dan waard.

Een stukje geschiedenis van Le Mans

Le Mans heeft een prachtige oude stad, die de naam Cité Plantagenet draagt. En wanneer ik dat lees, begint er bij mij direct iets te kriebelen. Was dat niet de achternaam van een ‘lijn’ van Engelse koningen? Jazeker, Henry II is hier geboren en dat laat maar weer zien hoe groot Engeland in de 11e en 12e eeuw was. Engeland bezat heel het westen van Frankrijk. Van Amiens tot Bordeaux.

Frankrijk was maar een klein koninkrijkje. Ingeklemd tussen een aantal hertogdommen in het oosten, waaronder Bourgondië en Engeland in het westen.

Het bezit van delen van Frankrijk was in die tijd voor de Engelse koningen zo vanzelfsprekend dat Henry II zelfs in de Loire begraven ligt. Lees daarover mijn reisplan voor de Loire.

Kathedralen in de Loire: hier de kathedraal van Le Mans
Cathédrale Saint-Julien in volle glorie

Kathedralen in de Loire: Cathédrale Saint-Julien van Le Mans

Maar goed, die kathedraal. Tsja, die kathedraal; het is een mooi, gotisch bouwwerk met hier en daar romaanse invloeden (hij is al in de 11e eeuw gewijd).

Het voldoet technisch aan alle punten die een kerk aan de buitenkant mooi maakt en toch mist er iets. Het is misschien wel te streng in de leer.

De vroeg-gotische details van de kathedraal Saint-Julien in Le Mans
Te streng in de leer? Vroeggotische details van de kathedraal van Le Mans.
De prachtige glas-in-lood ramen van de kathedraal van Le Mans
De prachtige glas-in-lood ramen van de kathedraal van Le Mans

Glas-in-lood

Aan de binnenkant wordt het mooier. Daar valt de eenvoud op. En die eenvoud doet deze kerk aan de binnenkant veel goed. Die verder wordt onderstreept door de mooie, oude glas-in-lood ramen. Blijkbaar bijna de oudste van Frankrijk.

Aan de gewelfvormen zien we ook aan de binnenkant dat we hier te maken hebben met een bouwstijl die net de gotiek is binnengewandeld. De kooromgang is het mooiste deel van de kerk met een mooie zuilengalerij.

Cité Plantagenet

Maar dan die binnenstad, die Cité Plantagenet. Die is oud. En die bevindt zich vooral ten zuiden van de kathedraal in de Rue de La Reine Berengere die nadat deze over de Rue Wilbur Smith heen gaat, de Grande Rue heet. Eerst kijken we achter de kathedraal nog even naar de Maison de la Tourelle, een overblijfsel uit de Renaissance.

Verderop in de Grande Rue zien we heel veel vakwerkhuizen. En ook wanneer we links en rechts wat straten in lopen. Zowel rondom de kathedraal als rondom de Grande Rue is het leuk om rond te dwalen.

Vlakbij de kathedraal van Le Mans in de Cité Plantagenet ligt het Maison de la Tourelle
Maison de la Tourelle in de mooie oude binnenstad van Le Mans

Orléans

We gaan met de 3 grote kathedralen in de Loire een stapje omhoog en komen in Orléans uit. Een stad die zowel in de Merovingische tijd, als in de Capetingische tijd die daarop volgde hoofdstad van Frankrijk was.

Orléans heeft in de periode daarna historisch gezien het geluk gehad, dat ze dichtbij Parijs lag en vanuit die ligging een strategische positie innam.

Jean d’Arc

Onder andere in de 100-jarige oorlog tegen Engeland. En die oorlog maakte dat de stad een-op-een verbonden is met Jean d’Arc die in het Engels Maid of Orleans wordt genoemd. Want in Orleans sloeg ze haar grote slag tegen de Engelsen. 

Orléans had verder een van de weinige bruggen die de beide oevers van de Loire met elkaar verbond. Zo lag de stad automatisch goed toen in de Renaissance al die edellieden vanuit Parijs richting de Loirevallei stroomden. Om daar hun prachtige kastelen te bouwen (lees daarover meer in mijn 2 andere blogs over de Loire) en daar te vertoeven.

Kathedralen in de Loire: Orléans

Het is lang geleden dat we in deze stad zijn geweest. De kathedraal maakte destijds wel indruk op mij. Vooral de aanblik vanaf de Rue Jean d’Arc heeft iets koninklijks. Daarom staat deze ook op 2 in mijn lijst van de grote kathedralen van de Loire. De laatste jaren is er hard gewerkt aan het schoonmaken van de kerk, waardoor deze in de zon licht opblinkt.

Aan de voorkant viert de gotiek hoogtij, terwijl er aan de noordkant iets raars aan de hand is. Na verwoestingen is hier in de 16e en 17e eeuw een bijna classissistisch portaal ontstaan. Mooi is dat overigens wel.

Aan de binnenkant is de kerk mooi hoog en licht. Verder valt binnen het mooie houtsnijwerk van het koor op. In de zijbeuken kunnen we de geschiedenis van Jean d’Arc terugzien in de glas-in-loodramen.

Maison de Jean d’Arc

Wanneer we de kathedraal uit- en door de stad heen lopen, komen we er achter dat Orléans voor de rest geen bijster mooie stad is. Het Place du Martroi (met het verplichte standbeeld van De Maagd) is een mooi, statig plein en in het Maison de Jean d’Arc zien we een mooi overzicht van het leven van Jean in allerlei vormen van maquettes tot multimedia.

7 leukste dingen om te doen in de Loire: de buitencategorie van de kathedralen in de Loire: Chartres
De buitencategorie in kathedralenland: Chartres

De mooiste van de 3 kathedralen in de Loire: Chartres

En dan komen we bij de buitencategorie: Chartres. Daar zijn we twee keer geweest. De eerste keer was ik wat teleurgesteld, omdat ik mij er veel bij had voorgesteld.

In mijn gedachten stond de kathedraal hoog op een heuvel met een groot park er omheen. En ik was enigszins van de wijs gebracht doordat de kathedraal wat krap tussen de omringende straten ligt. Hoewel aan de voorkant voldoende ruimte is om deze kant te bewonderen.

Ruim 5 jaar later zijn we op doorreis richting Bretagne een nacht blijven slapen in Chartres. En toen hebben we genoten van deze kathedraal.

Wil je op vakantie in de Loire? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor de Loire en Loirevallei!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!
De koperen daken van de kathedraal van Chartres
De koperen daken van de kathedraal van Chartres
De koperen daken van de kathedraal van Chartres
De koperen daken van de kathedraal van Chartres

Half romaans, half gotisch

Nadat we onze auto ergens aan de westkant van de kathedraal langs de Eure hebben geparkeerd, krijgen we al snel prachtig uitzicht op de hoger gelegen kathedraal. Het is hartje zomer en het is een zwoele zomeravond, wanneer we in de richting van de kathedraal lopen.

In mijn reisplan voor de Loire vertel ik meer over deze prachtige kathedraal!

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over Kathedralen in de Loire

Hieronder vind je een interactieve kaart van de verschillende bestemmingen van deze blog.

Parkeren

Le Mans is vanuit de overnachtingsplekken die ik heb beschreven ook binnen anderhalf uur te bereiken. Houdt in Le Mans dan qua parkeren Place des Jacobins aan, dan parkeer je bijna naast de kathedraal.

De kaart van de omgeving rondom vendome. Zoomniveau 8, lengtegraad 1.065343, breedtegraad: 47.792551
Ik heb voor het gemak de marker even middenin de driehoek van deze steden gezet...

Uit eten en drinken in Chartres

Wil je tips om uit eten te gaan in Chartres? Abonneer je dan op mijn reisplannen en ga naar het reisplan voor de Loire.

Uit eten en drinken in Le Mans

In Le Mans is het leuk om aan de Grande Rue te eten. Overal zijn langs deze straat vlonders met stoeltjes geplaatst. Leuke restaurants met goed eten zijn La Plancha Gourmande die een wat hippere stijl heeft en voor de kinderen ook dingen zoals een hamburger. Kijk verder op La Plancha Gourmande in Le Mans. Iets terug zit Auberge de 7 plats. Dit is meer traditioneel Frans. De ervaringen zijn wel wat wisselend. Kijk voor meer informatie op Les 7 Plats in Le Mans.

In Orléans zou ik niet te lang blijven. Doe dat gewoon een keer op doorreis naar de Loire.

Hotels in Chartres

Voor tips over hotels in Chartres verwijs ik ook naar mijn reisplan voor de Loire.

Informatie over de Loire

Voor meer informatie over de Loire en de andere departementen die in deze blog aan bod komen, klik je op de Handige Links hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!