Vakantietips voor de kerstvakantie

Vakantie keuzehulp, Tips voor alle vakantie­periodes

Kerst! Een gezellige tijd. Een tijd van heerlijk en lang met elkaar zijn. Als gezin. En vaak ook met de rest van jouw familie of vrienden. Een tijd om lang te ontspannen. Ondanks de drukte van de feestdagen. En hoewel het niet altijd past, is het ook een heerlijke tijd om met vakantie te gaan. Tenminste naar bestemmingen die ook in de winterse grauwheid echt iets te bieden hebben. In sfeer of in uitzicht. En naar die bestemmingen neem ik je mee in deze vakantietips voor de kerstvakantie.

Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: Langs het Watermuseum onderaan Sonsbeekpark

Zuid-Limburg en het Geuldal

In Zuid-Limburg ben je altijd net even anders op vakantie in Nederland. Zeker met kerst kan het hier echt wel aanvoelen als buitenland. Ideaal dus! Met een dagje Maastricht maak je de kerstexperience in ieder geval compleet.

Want in Maastricht vieren ze kerst uitbundig. En doordat de stad hier en daar erg oud is, heb je echt dat knusse kerstgevoel! Ga daarvoor zeker naar de Onze  Lieve Vrouwe Basiliek op het Onze Lieve Vrouweplein of de Sint Servaas Basiliek op het Vrijthof.

En op dat laatste plein is normaal gesproken (dat wil zeggen zonder Corona) een grote kerstmarkt. Klik voor actuele informatie op de link.

Vakantietips voor de kerstvakantie: de oude straatjes van Maastricht
De oude straatjes van Maastricht

Geuldal

In het Geuldal zijn er heel veel mogelijkheden om te wandelen. Lees daarvoor via de link mijn blogs. En in Valkenburg moet je rondom de kerst zeker naar één van de grotten toe. Onderaan deze blog (onder Museum) geef ik daarvoor de juiste tip!

En wanneer je er nog niet genoeg van hebt: hier vind je nog een mooie wandeling in het Geuldal.

En speciaal voor de kerst geef ik je bij deze ook nog een tip voor een vakantiehuis dat romantisch in de Zuid-Limburgse heuvels ligt: het Gele Hoes van Beaujean Vacances. Dit zijn twee 4-persoonsvakantiehuizen onder 1 dak. Ideaal dus met een gezin of met jouw gezin met vrienden.

Kortom: in Zuid-Limburg heb je een gezellige kerstvakantie met voor elk wat wils!

Vakantietips voor de kerstvakantie: Straatsburg en de Vogezen

Duitsland in Frankrijk. Dat is ideaal voor de kerst! Duitse kerstmarkten met een Franse twist. En de Vogezen binnen handbereik. Gegarandeerd een afwisselende kerstvakantie!

Ga in ieder geval naar Straatsburg en Colmar. En doe dat laatste via de Route du Vin. Dan heb je zeker een mooi kerstgevoel. Heel veel leuke dorpjes en stadjes, waarin ze uitbundig kerst vieren.

In Straatsburg is ook een grote kerstmarkt. Klik daarvoor op de link.

En wanneer je wat anders wilt doen dan cultuur en kerst opsnuiven, dan duik je de Vogezen in voor een stevige wandeling. Vindt daarvoor onderaan deze blog over de Vogezen de juiste tips!

Vakantietips voor de kerstvakantie: de mooie vakwerkhuizen langs de Ill in Straatsburg
De mooie vakwerkhuizen langs de Ill in Straatsburg
Vakantietips voor de kerstvakantie: de al even mooie vakwerkhuizen van Colmar.
En de al even mooie vakwerkhuizen van Colmar

Arnhem en het zuiden van de Veluwe

Mijn thuisbasis en daarom vind ik eigenlijk dat dit voor elke vakantie en optie is! Arnhem biedt in combinatie met Nationaal Park de Hoge Veluwe en leuke dorpjes als Oosterbeek heel veel variatie voor de kerst.

Bovendien heeft het Openlucht Museum altijd een kerst- en winterprogramma. Vaak in combinatie met een kleine ijsbaan bij de ingang. En op Kasteel Doorwerth is er met kerst altijd wat leuks te doen!

Wanneer je wilt wandelen, staat er in elke blog hierboven wel een optie. Zowel in de stad als diep in de natuur van de Hoge Veluwe.

Voor deze regio heb ik een reisplan geschreven. En daar geef ik je zowel voor een lang weekend, als voor een midweek én een week uitgebreid informatie over hoe je dat kunt invullen. En boordevol tips natuurlijk voor accomodaties, restaurants, etc.

Klik op de link voor meer informatie over dit reisplan.

Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: uitzicht op Arnhem vanuit een winters Sonsbeekpark
Uitzicht op Arnhem vanuit een winters Sonsbeekpark
De oude watermolen in Sonsbeekpark in Arnhem
...de Witte Watermolen onderaan Sonsbeekpark

Kent en Sussex in Engeland

Vanuit de Kanaaltunnel en Calais sta je zo op Engelse bodem. Waardoor je in een kleine 5 uur zomaar in een compleet ander kerstverhaal zit.

En in Engeland weten ze echt wel wat kerst vieren is! Bovendien heb je vanuit deze hoek ook nog de mogelijkheid om met de trein naar Londen te gaan. En dan is je kerstervaring compleet!

Kent en Sussex (zowel East- als West-) zijn prachtige provincies. Vooral wanneer je in de High Weald of de South Downs zit. Daarover geef ik mijn reisverhaal over Kent en Sussex ook uitgebreid tips. Zowel voor bezienswaardigheden, wandelingen, als voor huisjes, restaurants en hotels.

Op de kastelen waaraan ik aandacht geef in deze blogs, wordt stuk voor stuk ook aandacht gegeven aan kerst. En natuurlijk in stadjes en steden die ik behandel ook. Klik daarvoor in de blogs onderaan op de betreffende sites.

Je kunt voor een bezoek aan deze regio ook heel goed het eerste deel van mijn reisplan voor Zuid-Engeland gebruiken. Klik voor meer informatie op de link!

5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Hever Castle
Hever Castle vanuit het omliggende park
5 leuke dingen om te doen in Sussex en Kent: Beachy Head en de Seven Sisters in South Downs National Park
Beachy Head en de Seven Sisters in South Downs National Park

Vakantietips voor de kerstvakantie: Parijs

In de vakantietips voor de kerstvakantie mag de lichtstad Parijs natuurlijk niet ontbreken. Want die stad doet haar naam ook zeker rondom kerst eer aan.

In de stad zijn diverse kerstmarkten. Onder andere voor de Notre-Dame.

En het is natuurlijk mooi om al die toeristische attracties in kerstsferen te zien. Zoals de mooie Sainte-Chapelle op Île de la Cité.

Via de link vind je tips waar je in Parijs kerstactiviteiten kunt vinden en zien!

Wandelen op de eilanden in de Seine: De façade van de Notre-Dame
De façade van de Notre-Dame de Paris
Het prachtige interieur van de Sainte-Chapelle op het Île-de-la-Cité
Het prachtige interieur van de Sainte-Chapelle op het Île-de-la-Cité

Terschelling

Wanneer je juist de rust wilt opzoeken, dan zijn de Waddeneilanden ook ideaal voor de kerstvakantie. Vaak net wat verder weg door de overtocht. En dan voor een midweek of lang weekend. Of zelfs een week in het geval van Terschelling.

Klik op de link om meer informatie te krijgen over wat je kan doen op de eilanden!

Vakantietips voor de kerstvakantie: Cambridge en Sussex

Met de avondboot vanuit Hoek van Holland sta je de volgende ochtend vroeg in Harwich. En dan ben je zo in alle mooie dorpjes van Suffolk. En binnen een uurtje ben je ook in Cambridge.

Cambridge in zo’n stad die er bij uitstek kersterig uitziet in de winter. Vanwege alle oude gebouwen en straatjes.

En je kunt hier natuurlijk een prachtig kerstconcert bijwonen in de kapel van één van de colleges. Bij voorkeur die van King’s College!

Edinburgh

Engeland en Schotland hebben gemeen dat er uitbundig kerst wordt gevierd. Edinburgh is met de avondboot vanuit IJmuiden ook dichterbij dan je denkt! Vanaf Newcastle is het nog maar een paar uurtjes rijden. En de boot geeft als voordeel, dat je redelijk uitgerust in Edinburgh aankomt en direct de stad kunt verkennen!

Edinburgh is zo’n statige oude stad die zich bij uitstek leent voor kerst en de winter. En wat is het heerlijk om door Victoria Street te lopen en je midden in een Harry Potter-boek te wanen. Met sneeuw en al!

Edinburgh Castle en St Giles Cathedral zijn natuurlijk ook plaatjes in kerstsferen!

Via de link vind je nog meer tips voor kerst in Edinburgh.

Bezienswaardigheden in Edinburg: St Giles Cathedral
Het interieur van St Giles Cathedral
Stedentrip naar Edinburgh: Edinburgh Castle in de avondzon
Edinburgh Castle in de avondzon vanuit ons appartement

Antwerpen

Tenslotte nog wat vakantietips voor de kerstvakantie dichterbij. De mooie stad Antwerpen. Die stad is tijdens de kerstvakantie ook altijd volop in de kerstsferen.

En het is buiten de kersttijd in de avond al altijd zo’n mooie stad. Met die mooi verlichte Grote Markt. Met daarachter de prachtige kathedraal.

Met mijn twee blogs over Antwerpen kan jij hier bovendien een lang weekend of een midweek heel goed zoet brengen. Via de link vind je een mooie stadswandeling door het oude Antwerpen. En via deze link vind je tips voor een heleboel musea. Waarvan een deel ook in mooie, oude gebouwen zitten. Die tijdens de kerst ook mooi versierd zijn!

Bovendien is er in Antwerpen ook een uitgebreide kerstmarkt. Verspreid over diverse pleinen. Klik daarvoor op de link!

Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt in de avond
Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt in de avond
Leukste musea van Antwerpen: De koepel van de entree van het KMSKA
De koepel van de entree van het KMSKA

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!