Leukste musea van Antwerpen
Vakantie in België, Vakantie in Vlaanderen
Antwerpen! Je bent er sneller dan je denkt! Hoewel… De ring van Antwerpen roept bij vakantiegangers geen warme gevoelens op. Daar moet je dus ook vooral weg blijven! Ga Antwerpen in! Maak een leuke stedentrip. In mijn andere blog over Antwerpen beschrijf ik een stadswandeling langs alle mooie plekjes in Antwerpen. Deze blog gaat over de leukste musea van Antwerpen. Voor jong en oud!
Oude stad
Hieronder vind je alle musea waarvan ik denk dat ze de moeite waard zijn! Een deel van deze musea kan je heel goed combineren met de stadswandeling door het oude Antwerpen die ik in mijn andere blog over Antwerpen beschrijf. Klik daarvoor op de voorgaande link!
Via de link hieronder vind je praktische informatie voor een verblijf in Antwerpen.
Naar Praktische informatie over AntwerpenMuseum aan de Stroom (MAS)
Op een druilerige februari-middag komen we aan in Antwerpen. We willen op deze stedentrip naar Antwerpen eerst het MAS bezoeken. Voordat we naar ons appartement gaan.
Het MAS ligt wat verder van het centrum af. En zo kunnen we het toch mooi combineren met deze stedentrip.
Wanneer we uit de parkeergarage onder de Godefriduskaai komen, steekt het MAS meteen fel af tegen de sombere luchten. Het gebouw is gemaakt van rode, Indische zandsteen. En dat valt op.
Op het zandsteen is om de paar tegels een ‘Antwerps handje’ aangebracht. Dit verwijst naar de koekjes en chocoladebonbons die een lokale specialiteit zijn.
Het glas in de gevel is golvend gemaakt. Vanzelfsprekend een verwijzing naar de haven van Antwerpen. En haar sterke band met de zee.
Draai
Het gebouw is verder zo ontworpen dat de museumzalen boven elkaar liggen. Deze gestapelde ruimtes zijn een verwijzing naar de Antwerpse pakhuizen uit het verleden. Het MAS moet daarmee worden gezien als een modern pakhuis.
Verder zijn de museumzalen steeds een kwartslag gedraaid. Daar omheen zijn de wandelpaden en trappen aangelegd.
Deze moeten daardoor ook steeds mee draaien. En dat betekent dat we op elke verdieping een ander, verrassend perspectief hebben op de stad Antwerpen zelf. Dat is super gedaan! Absoluut één van de leukste musea van Antwerpen!
Buiten de museumzalen zijn de gangpaden ook publiek toegankelijk. En is het op deze manier ook een soort van gestapelde boulevard. Dat geeft een mooie dynamiek. En veel leven in en rondom het museum.
Museum
De exposities in de museumzalen zijn erg de moeite waard. Alle exposities zijn op een frisse manier opgezet. Schilderijen, beeld, geluid en maquettes wisselen elkaar voortdurend af. Dat maakt het erg leuk om doorheen te lopen. En ook voor kinderen erg aantrekkelijk.
We komen eerst in het Kijkdepot. Hier liggen allerlei stukken opgeslagen die niet tentoongesteld zijn. We kunnen hier wel doorheen lopen. En er worden steeds ook stukken uitgelicht. Op zich al leuk om te zien.
Op de volgende verdiepingen zien we een expo over allerlei verhalen uit de stad. Gecombineerd met museumstukken. Het geeft een leuk beeld van de stad.
Een andere expo laat allerlei stukken uit de collectie zien vanuit het thema voedsel. Ook is er een expo over de haven van Antwerpen zelf. Dat geeft een ontzettend leuk en goed inzicht in alles dat hier door de eeuwen heen gebeurd is.
In tussen zijn we steeds hoger geklommen in dit rode pakhuis. En hebben we inmiddels een fantastisch uitzicht op Antwerpen door de golvende ramen.
Een zeer geslaagde eerste activiteit van deze stedentrip. En het MAS is absoluut één van de leukste musea van Antwerpen.
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Nadat we in ons appartement geïnstalleerd zijn, lopen we richting het oude centrum. Allereerst om wat te eten. En natuurlijk om alvast ook even de Grote Markt en de kathedraal te bekijken.
Eten doen we in Het Elfde Gebod. Een ontzettend leuk bruin café. Waar we heerlijk eten. En de bediening buitengewoon aardig is. Zie verder onderaan deze blog voor meer informatie.
Het is inmiddels donker wanneer we naar buiten lopen. En dan staan we meteen oog-in-oog met de kathedraal die op het plein voor het restaurant volop in het licht staat. Een geweldig mooi gezicht!
Gesloten
De kathedraal is inmiddels al gesloten. Dus we genieten even van het prachtige exterieur van de kerk. Deels vanaf het plein voor de kathedraal. En deels vanaf de Grote Markt.
Het is werkelijk waar een schitterende kerk om te zien. En wat is de toren met ruim 124 meter een enorm ding. Het doet mij denken aan de roze-rode kathedraal van Straatsburg. Die ook zo imponeert met haar hoogte.
Met 142 meter is die kathedraal hoger. De 124 meter van deze kathedraal maakt het de hoogste van de Nederlanden.
Gotiek
De volgende ochtend keren we op onze stadswandeling door Antwerpen terug bij de kathedraal. En kunnen we deze nu van de binnenkant bekijken.
Hoewel deze kerk in de tijd van de Brabantse gotiek is gebouwd, is ze erg afwijkend van de wat saaie kathedraal van Gent en de gotische kerken in Brugge. Het voorportaal en de toren doen meer denken aan de Franse, flamboyante gotiek. Zoals we die in Parijs, Reims en Chartres hebben gezien.
Ook aan de binnenkant is deze kerk anders. De ribgewelven rusten niet op pilaren, maar zetten zich vanuit ronde bundelpijlers in één beweging door in deze gewelven.
Ook het triforium ontbreekt. Dat is de middelste rij van (meestal) blinde arcades boven de zijbeuken. In dit geval is tussen de scheibogen en de hoge vensters een zogenaamd maaswerk aangebracht. Een decoratief element met in dit geval een soort blinde roosvensters.
Bouwperiode
Aan de kerk is bijzonder lang gebouwd. Ruim 150 jaar vanaf 1352. Eerst werd het koor gebouwd en de onderste delen van het westelijk torenfront. Het schip van de bestaande, romaanse Onze-Lieve-Vrouwkerk kon daardoor blijven staan.
Tussentijds werd besloten om de kerk zevenbeukig te maken. En op die manier konden ook eerst de buitenste zijbeuken worden aangebracht.
Daarna werd de bestaande kerk pas in 1469 afgebroken. En werd begonnen met de bouw van de middelste beuken. In 1502 werd gestart met de noordelijke en hoogste westtoren.
De zuidelijke westtoren is nooit afgebouwd. Deze zou oorspronkelijk even hoog moeten worden. De reformatie kwam echter tussendoor…
Viering en Rubens
Noemenswaardig is ook nog de lantaarnachtige vieringtoren. In het midden van deze lantaarn wordt met een schilderij de hemelvaart van Maria, Onze Lieve Vrouwe, afgebeeld. Door de opbouw met vensters van deze toren komt er mooi licht naar binnen.
In de kathedraal is nog veel meer schilderkunst te bewonderen. Tenminste wanneer je er van houdt. Er zijn maar liefst vier grote werken van Peter Paul Rubens te zien. De schilder-in-residence van Antwerpen.
Wij staan wat langer stil bij de grote drieluik De Kruisafneming van deze schilder. Alvorens naar buiten te lopen en onze stadswandeling te vervolgen.
Wat een prachtig bouwwerk!
Leukste musea van Antwerpen: KMSKA
In de middag van onze stadswandeling door het oude Antwerpen pakken we één van de huurfietsen die je in Antwerpen kunt huren. Dat is geen onverdeeld genoegen… De wegen in Antwerpen zijn namelijk niet heel goed. Het hobbelt en beukt op de fietsen of het een lieve lust is.
Art-Deco
Voordat we het Koninklijk Museum voor de Schone Kunsten in Antwerpen bezoeken, willen we de omgeving daarvan ook verkennen. Want die staat bekend om zijn mooi Art-Deco-huizen. We fietsen daarom via de Nationalestraat naar het zuiden.
Om even verderop de naar rechts afbuigende Volkstraat te pakken. Daaraan staat het Huis van het Gepeupel op nummer 40. Dat is een voorproefje voor het echte werk.
Dat bereiken we door voor de KMSKA links af te slaan op de Schildersstraat. Aan de achterkant van het museum ligt op de hoek het bijzondere Huis van de 5 Continenten. Waar werkelijk waar een boot naar buiten steekt.
Synagoge
Een straatje verderop bevindt zich de Hollandse Synagoge aan de Bouwmeestersstraat. Ook een mooie gevel om even te bekijken.
Vervolgens fietsen we aan de andere kant van het KMSKA weer terug via de Beeldhouwersstraat. Waaraan het Rode Huis staat. Nog zo’n huis met een mooie (rode…) Art-Deco-gevel.
Statig
Nadat we zo de omgeving hebben verkend, gaan we in het KMSKA naar binnen.
Het zit in een indrukwekkend pand die al in de 19e eeuw speciaal voor de toenmalige collectie is gebouwd. En waarin toen al volop werd rekening gehouden met lichtinval, brandveiligheid en wateroverlast.
Daarom zijn de zalen hoog boven de grond vorm gegeven. En moet we met een flinke trap omhoog naar de ingang.
Het gebouw is verder vormgegeven overeenkomstig de voor de late 19e eeuw typische neoklassieke stijl. Groots, met veel kolommen en beelden.
Parallellen met de Opera Garnier en Parijs zijn snel getrokken. En andere, grote en statige museumgebouwen, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam.
Rubens
Het gebouw is aan de binnenkant ook de moeite waard. De zalen zijn in een terracotta-achtige kleur rood geverfd. Wat tegelijkertijd overweldigend en rustgevend is.
Het museum huisvest een indrukwekkende collectie schilder- en beeldhouwkunst. Die loopt vanaf de 14e eeuw tot de 20e eeuw. Veel stukken hebben een connectie met de stad en haar omgeving. Op wat voor manier dan ook.
Vanzelfsprekend maak je uitgebreid kennis met Peter Paul Rubens. De Rembrandt van Antwerpen.
Kinderen
Tijdens de vakanties hebben ze in dit museum ook veel kindgerichte activiteiten. In 2023 zijn er allemaal opstellingen in de zalen gezet die een uitvergroting zijn van objecten uit één van de schilderijen in de zaal.
De kunst (haha) is om te kijken bij welke schilderijen uit de ruimte ze horen. Leuk speurwerk voor oud en jong!
Het plein aan de voorzijde van het KMSKA huisvest een hoop leuke cafés en restaurants. Het is een leuke (wel vrij hippe) buurt. Je leest er onderaan deze blog onder Uit eten in Antwerpen meer over.
Museum Plantin-Moretus
De volgende ochtend steken we vanuit ons appartement aan de Vrijdagmarkt eerst het plein over. Daar ligt het Plantin-Moretus-museum. Dat we in de avond al prachtig hebben zien schitteren.
Het museum is vernoemd naar twee families die hier de boekdrukkunst hebben doen opleven. En waarmee ze ook rijk en invloedrijk zijn geworden.
Leven en werk
Het museum geeft via een heel aantal ruimtes, waar we doorheen kunnen lopen, een heel goed beeld van het leven van de gegoede burgerij door de eeuwen heen.
Daarnaast geeft het een goed inzicht in de boekdrukkunst. En daarnaast ook nog van een aantal belangrijke werken die hier zijn gedrukt. Alles met alles echt ook één van de leukste musea van Antwerpen.
En ook voor kinderen geschikt. Er is een audioguide. En er worden voor kinderen ook diverse speurtocht-achtige zaken gedaan. Lees er meer over op de site van het Plantin-Moretus museum!
Erfgoed Bibliotheek Hendrik Conscience
In de basis is dit een gewone bibliotheek. Het heeft alleen een prachtige ruimte in de vorm van de Nottebohmzaal. Dit is een oude bibliotheek zoals je m voorstelt. Mooie houten boekenkasten. Op twee niveau’s. Echt een boekenwalhalla.
Wij zijn hier helaas zelf niet geweest, omdat de bibliotheek op dat moment dicht was. Normaal gesproken is deze alleen gesloten op zondagen en op feestdagen. Lees daarover meer op de site van de Hendrick Conscience-bibiotheek.
Een bezoek is heel goed te combineren met de stadswandeling door het oude Antwerpen die ik in mijn andere blog over Antwerpen beschrijf.
Leukste musea van Antwerpen: Snijders en Rockoxhuis
Dit museum doet enigszins denken aan het Plantin-Moretus museum. Net als daar, krijg we hier ook een mooi inzicht in het leven van de gegoede burgerij. Rockox was een welgestelde en gewaardeerde burger uit het vroeg 17e eeuwse Antwerpen.
Snijders was een schilder uit diezelfde tijd. En ze waren jarenlang elkaars buren. De beide huizen zijn bij elkaar getrokken tot een museum. Waarin het huis zelf mooi de Renaissance-stijl laat zien. En de interieurs ook een mooi beeld geven van de tijd.
Kinderen?
Dit museum is voor kinderen iets minder geschikt. Er zijn wat minder activiteiten voor kinderen. Kijk verder op Snijders en Rockoxhuis.
Rubenshuis
Helaas, helaas… het Rubenshuis werd in 2023 aan een grondige verbouwing onderworpen. En was daarom niet toegankelijk voor ons. Het is op zich wel een must om hier naartoe te gaan. Aangezien Peter Paul Rubens echt omnipresent is in Antwerpen…
Check dus eerst even via bovenstaande link de site!
Centraal Station van Antwerpen
Strikt genomen natuurlijk geen museum. Wel een bezienswaardigheid. Het Centraal Station van Antwerpen. Wij gaan hier naartoe nadat wij ’s ochtends het Plantin-Moretus museum hebben bekeken. Door de metro richting het station te nemen. Zodat we ook in stijl aankomen!
Dat doen we vanaf de Groenplaats. En wel met lijn 3 (5 kan ook).
We komen daardoor echt binnen op het station, zoals ik dat vroeger ook een keer heb gedaan. Ik herinner mij van die tijd dat dit echt overweldigend was. En dat is het nu ook weer!
Eclectische stijl
Het station is gebouwd rondom de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. En ook echt een product van die tijd. Toen waren alle soorten neo-stijlen populair. Van neogotisch, neoklassiek tot neobarok.
Aan de laatste stijl doet de overdadigheid het meeste denken. De architect zelf sprak van een ‘eclectische’ stijl. Zo kan je het zeker ook noemen.
Hoewel ik normaal gesproken niet zo van dit soort overdaad houdt, raakt het mij in dit geval wel. Het is gewoon zo veel, dat het mooi is.
Staal
Het station is dan ook niet voor niets een keer uitgeroepen tot het mooiste station ter wereld.
De buitenkant is net zo de moeite waard. Waarbij de overgang van de stenen ontvangsthal naar de stalen stationshal zelf ook mooi is om te zien. Loop er dus zeker even omheen, om het gebouw goed te bekijken!
Antwerpen Zoo
Wanneer je hier bent, kan je ook een bezoek brengen aan de dierentuin van Antwerpen. Hoewel de recensies van deze dierentuin niet allemaal heel lovend zijn, is het zeker met kinderen leuk om te doen!
Leukste musea van Antwerpen?
De lijst met musea die ik hierboven weergeef is niet compleet. Er is zeker nog meer te doen. Dit is de lijst van musea die ik zelf heb bezocht of wilde bezoeken.
Daarom wil ik hier nog een paar andere musea noemen.
Allereerst The Chocolate Nation. Een museum gewijd aan chocolade. Wij zijn in iets soortgelijks geweest in Brugge. Dat viel toen tegen. En daarom hebben wij het hier niet gedaan.
Chocolate Nation krijgt betere recensies. En wanneer je met kinderen bent, zou ik dit zeker wel meenemen. Tenminste wanneer je de tijd hebt. En ze van chocolade houden…
Ook nog twee andere tips. Beide wat minder geschikt voor (jonge) kinderen. Museum de Reede. Specifiek gewijd aan prentkunst. Voor de liefhebber!
En tenslotte Red Star Line Museum. Over deze lijndienst tussen Antwerpen en New York. Het schijnt een indrukwekkend museum te zijn. Over de verhalen van mensen die vanaf hier huis en haard achter zich lieten, om dromen naar te jagen in Amerika.
Praktische informatie over de leukste musea van Antwerpen
Hieronder vind je een kaart van alle bezienswaardigheden die hier boven zijn aangeven. Op volgorde van de blog.
Fietsen door Antwerpen
Zoals hierboven aangegeven: geen onverdeeld genoegen door de vele, slechte wegen in het centrum. In Parijs fietsen is een stuk makkelijker… Wil je het toch proberen, klik dan op deze link: A Velo.
Metro en tram naar de leukste musea van Antwerpen
De trams zijn in Antwerpen soms een metro en soms niet. Dat merk je vanzelf 🙂 Meer informatie vind je via de link. Daar staat ook informatie over de Antwerpen City Pass, waarmee je deels ook gratis kunt reizen.
Uit eten in Antwerpen
In het MAS zelf zit Zilte. Een goed en duur restaurant met een hele goede reputatie. Wat goedkoper en wat meer geschikt voor kinderen is Poule & Poulette. Ook dit krijgt hele goede recensies.
Specifiek in de buurt van het KMSKA is Patine een erg leuk restaurant. Een lekker druk eetcafé. Waar je ook goed terecht kunt voor de lunch, koffie, thee of een biertje.
De rest van de musea liggen wat dichter bij het centrum. Daarvoor verwijs ik je naar de restaurants hieronder.
Een erg leuke en relaxte plek is Het Elfde Gebod. Een extravagant bruin café waar je ook lekker kunt eten. Het is de thuisbasis van het gelijknamige biermerk.
‘Gij zult genieten!’ is hun devies. En dat kan je hier. Zeker ook van de service. Wat zijn we hier goed en leuk geholpen! Het ligt aan de Torfmarkt aan de kant van de kathedraal. De website is op dit moment niet toegankelijk.
Een totaal andere ervaring hadden we bij Bia Mara. Een Iers restaurant. Waar je ontzettend, goede Fish & Chips kunt eten. In een authentieke pub-sfeer.
Verwacht niet teveel van de service. De bediening is wat kort van stof. Het eten is het wel waard! Het ligt vlakbij de Grote Markt.
Weer een totaal andere ervaring is het RAS. Restaurant aan de Schelde. Met een magnifiek uitzicht over deze rivier. Dit is een wat chiquer restaurant.
De Belgen nemen ook naar dit soort restaurants gewoon hun kinderen mee. Dus voel je met kinderen niet opgelaten. Het is wel wat meer haute cuisine. Wellicht überhaupt wat minder geschikt voor kinderen… Gewoon lekker met z’n tweeën doen! Reserveer aan het raam!
Overnachten in Antwerpen
Wij hadden een fantastisch appartement aan de Vrijdagmarkt. A-Place. Hier zijn op meerdere verdiepingen meerdere en verschillende appartementen. Wat ons betreft bijna een 10. Een leuk en mooi interieur en van alle gemakken voorzien.
Helaas hadden wij twee avonden in ons appartement op de eerste verdieping last van het geluid van de bar beneden. Dit was bekend bij de eigenaar en zij zou na ons verblijf ook weer met ze in gesprek gaan. Boek dus voor alle zekerheid op de 2e verdieping of hoger! Letter A op het kaartje hierboven is de Vrijdagmarkt.
Een andere, prachtige optie is de Botanic Sanctuary. Een klooster dat is omgebouwd naar een hotel. Met een zwembad en meerdere, goede restaurants. Van alle gemakken voorzien dus! Het ligt wat meer aan de zuidkant van het oude centrum. Zie letter O op het kaartje.
Informatie over Antwerpen
Nog meer informatie over Antwerpen vind je hieronder via de Handige Links.
Reacties