Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem

Vakantie in Nederland, Vakantie op de Veluwe
Stedentrip in Nederland Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Leukste musea van Nederland

Arnhem is zwaar getroffen in de oorlog. En het heeft lang, heel lang geduurd voordat ze deze slag bouwkundig en planologisch te boven is gekomen. De laatste 10 jaar is dit eigenlijk pas definitief veranderd. En daarvan is het nieuwe Centraal Station het bewijs. Voor een provinciehoofdstad een buitengewoon duur project, waarvan ik nog steeds blij ben dat een aantal ambtenaren en wethouders het lef hebben gehad om dit door te zetten. Met dit gebouw laat je zien dat je ergens voor staat. En dat je er weer bijhoort. Voor een grotere stad toch wel handig. Hier begin ik mijn stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem.

Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: Langs het Watermuseum onderaan Sonsbeekpark

Centraal Station: startpunt stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem

Ik loop eerst even rond binnenin het stationgebouw. En verbaas me over de enorme hoeveelheid ronde vormen. Het duurde heel lang voordat er een bouwer werd gevonden die dit project aandurfde.

Elke plaat van het dak is anders van vorm en ook nog eens op meerdere plekken gekromd.

Uiteindelijk was het een scheepsbouwer die het aandurfde om de stalen profielen daarvoor te maken. In het gebouw is mooi gebruik gemaakt van hoogteverschillen, waardoor het geheel heel ruimtelijk aanvoelt.

Onder het station kan je ruim parkeren.

Naar Praktische informatie over Arnhem
Bijzondere vormen van het Centraal station in Arnhem
Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: de bijzondere vormen van het Centraal Station in Arnhem

Blauwe golven

Ik loop naar buiten en langs de beroemde trolleybussen (100% elektrisch en duurzaam, voordat het duurzaam heette!) ga ik richting Willemsplein. Het Willemsplein loop ik niet op en draai dus nog niet de stad in.

Ik volg het Nieuwe Plein richting de Nelson Mandelabrug, totdat ik voor de modernistische bioscoop Vue sta. Daar zie ik nog net een stuk van een van de grootste openluchtkunstwerken van Nederland: de Blauwe Golven.

Tot ongenoegen van de kunstenaar wordt dit tegenwoordig ook ingezet als parkeerruimte. Op zich jammer, want eigenlijk is het een opmerkelijk en groot kunstwerk.

Leuker kan je zo’n betonnen verkeersplein niet maken. 

Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: Het Rozet
Het Rozet

Bartok Park

Ik loop hier de Rijnstraat in en sla meteen rechtsaf de Oude Oeverstraat in. Links zitten de historische stadskelders. Ik loop door richting nog een mooi stukje nieuwe bouwkunst. Waar ik al snel links langs loop, totdat ik op het pleintje sta.

Hier is een klein parkje aangelegd aan de overkant van het plein. In de lente en zomer een plek waar kinderen graag vertoeven.

Het Rozet

Ik kom hier echter voor het Rozet. Het prachtige gebouw waarin de Bibliotheek is gehuisvest.

Ik loop door de draaideuren naar binnen en ben meteen weer onder de indruk van het prachtige gebruik van hout en andere materialen. Door dit soort natuurlijke materialen, voelt dit meteen als een prettig gebouw.

Ik loop de grote houten trap op naar boven. Vanaf elk niveau kan ik de Bibliotheek in lopen. Dat laat ik even voor wat het is, want ik wil naar boven en genieten van het prachtige uitzicht op het dak.

Vanaf hier kan ik zien wat ik al gehad heb en wat me nog te wachten staat in deze stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: van station tot Eusebiuskerk tot Sonsbeekpark.

Wat een panorama!

De Jansbeek

Eenmaal beneden loop ik voor het aardvarken langs richting Kleine Oord en de Broerenstraat. Hier is net als op meerdere plekken in Arnhem de historische Jansbeek weer boven water (haha) gehaald.

Het moet nog wat meer vorm krijgen met planten en dergelijke. Toch is het effect nu al (weer: haha) verfrissend! 

Hier loop ik tegen het Focus Filmtheater aan. Het filmhuis van Arnhem dat is ondergebracht in een prachtig nieuw gebouw. Ik heb geen tijd voor een film en loop toch even naar binnen.

Vooral omdat ik weet dat ik vanaf de trap richting de filmzalen een prachtig uitzicht heb op de toren van de Eusebiuskerk. Vooral ‘s avonds is dit een betoverende plek.

Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: de Eusebiuskerk vanaf de trappen van Focus Filmtheater
De Eusebiuskerk vanaf de trappen van Focus Filmtheater

Eusebiuskerk: hoog(s)te punt van deze stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem

De Eusebius is ook mijn volgende doel. Deze kerk heeft een bewogen historie. Net zoals bijna alles in de omgeving is de kerk zwaar gehavend uit de oorlog gekomen. Gelukkig zijn de proporties van de oorspronkelijke 16e eeuwse kerk aangehouden bij de wederopbouw.

In combinatie met de hoge toren kan ik daarom binnen nog steeds het ruimtelijke effect ervaren van wat ooit de bedoeling was. Tegenwoordig kan ik met de Eusebius Experience de historie en het hele gebouw beleven.

Een erg leuke attractie, waarin vooral de verschillende uitzichten vanaf de glazen balkons spectaculair zijn.

Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: De Eusebiuskerk gezien vanaf de Weverstraat
De Eusebiuskerk gezien vanaf de Weverstraat

Huis der Provincie

Achter de kerk loop ik de Markt over richting het Huis der Provincie (Gelderland). Rechts daarvan ligt de bewaard gebleven middeleeuwse Sabelpoort (nu ook onderdeel van het Huis der Provincie).

Meer rechts op het plein staan ook nog een aantal middeleeuwse gebouwen, zoals de Waag. 

De rest van deze stadswandeling kan je vinden in mijn reisplan voor Arnhem en het zuiden van de Veluwe. Hieronder vind je daarvoor de link.

De middeleeuwse Sabelpoort in Arnhem
De middeleeuwse Sabelpoort
De ludieke verbinding tussen het oude en nieuwe deel van het Huis der Provincie in Arnhem
De ludieke verbinding tussen het oude en nieuwe deel van het Huis der Provincie

Wil je op vakantie op de Veluwe? Of gewoon een lang weekend weg in Arnhem en omgeving? Klik dan hier voor mijn reisplan voor Arnhem en het zuiden van de Veluwe!

Klik hier voor een geweldige (korte) vakantie in Arnhem en omgeving!

Praktische informatie over stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem

Hieronder vind je de interactieve kaart van mijn stadswandeling door Arnhem. De corresponderende bestemmingen die horen bij de letters kan je vinden in mijn reisplan voor Arnhem en het zuiden van de Veluwe.

Wandelen in Arnhem en op de Veluwe

De grote attractie van de omgeving van Arnhem is natuurlijk de natuur. In mijn andere blogs over de omgeving geef ik een heleboel tips over leuke en bijzondere wandelingen. Zoals de Perimeterroute in Oosterbeek. Of een wandeling bij Kasteel Doorwerth.

En natuurlijk de enorme wandelmogelijkheden in Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Wandelen op de Veluwe: de Perimeterroute in Oosterbeek
Langs de uiterwaarden van Oosterbeek met de Perimeterroute
Wandelen op de Hoge Veluwe: de mooie omgeving van het Belevenispad
De mooie omgeving van het Belevenispad in de Hoge Veluwe

Strand

Ja, echt, langs de Rijn, maar dan wel alleen in de zomer. Tegenover de Rijnkade en via de Nelson Mandela-brug lopend te bereiken. Dat is de brug die bij de Blauwe golven uitkomt.

Musea

Er zijn twee leuke musea in Arnhem.

De topper is het Openlucht Museum. Dit museum ligt in een parkachtige omgeving. Sinds een paar jaar is de Canon van Nederland er ook gevestigd. Dit voegt ook enorm veel toe. En is voor jong en oud een leuke reis door de tijd.

Je kunt hier makkelijk een dag zoet brengen. Let op dat het museum in de winter beperkt open is. Je kunt dan wel in het park lopen. Veel huizen en gebouwen zijn dicht.

Het tweede ligt op de route die ik hierboven beschreven heb. Deze is ook erg leuk voor jongere kinderen: het Watermuseum.

Het museum voor kunsten, Museum Arnhem, is net helemaal verbouwd. En dat is echt enorm goed gelukt! Het gebouw is echt een aanwinst voor de stad en de omgeving. Vooral ook hoe het in de omgeving ligt. Klik op de link!

Los van de musea in Arnhem ligt in het Nationaal Park de Hoge Veluwe het wereldberoemde Kröller-Müller Museum. Lees daarover dit reisverhaal.

Dierentuin

In de omgeving ligt het mooie Burgers Zoo. Eén van de mooiste dierentuinen van Nederland. En een bezoek zeker waard. Vooral met kinderen.

Je vindt hier heel veel verschillende dieren terug. Thematisch gerangschikt en qua sfeer ook daarmee in lijn, zoals een woestijn, tropisch regenwoud, een koraalrif (met een looptunnel er doorheen), safari, mangrove en rimba. 

Kastelen

Zie hiervoor mijn blog over Kasteel Doorwerth en omgeving of mijn blog over de Hoge Veluwe en het daar aanwezige Jachthuis Sint-Hubertus.

Bezienswaardigheden op de Veluwe: Kasteel Doorwerth
Het mooie Kasteel Doorwerth
Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: Museum Arnhem
Museum Arnhem

Uit eten in Arnhem

In Arnhem zijn natuurlijk heel veel leuke restaurants. Ik noem er een aantal.

Momento in Rozet, Focus in het Focus Filmtheater (beide restaurants hebben ook een goede vegetarische kaart), Goed Proeven in het verplaatste oude postkantoor in Klarendal, Villa Sonsbeek en Palentijn in Park Sonsbeek, Aan de Beek bij het Watermuseum, Stan&Co aan het Willemsplein.

In de buurt van het Rozet ligt aan de Rijnkade nog de huidige Foodhall. Een superleuke locatie en dan kan je ook meteen nog de Rijnoever bekijken.

De Foodhall in Arnhem
De Foodhall in Arnhem aan de Rijnkade

Hotels in Arnhem

Ik heb twee tips buiten het centrum van Arnhem. Dat is prima wanneer je ook de omgeving van Arnhem wilt verkennen.

Allereerst Trix aan de Schelmseweg 1a in Arnhem. Leuke kamers en wij komen hier zelf ook graag om te eten. De bediening is supervriendelijk en jong en oud komt hier graag. Kijk verder op Hotel Trix.

Een tweede, luxere optie is Groot Warnsborn dat wat verderop ligt.

Het landgoed ligt in een prachtig dal. Alleen de weg naar het landgoed toe is al buitengewoon spectaculair. Je hebt echt het gevoel dat je ergens in Engeland terecht bent gekomen.

Neem in het hotel vooral een suite in het Koetshuis. Die zijn stuk voor stuk uniek en mooi vormgegeven. Een andere leuke optie zijn de suites bovenin het landgoed zelf. De kamers (dus niet de suites) vind ik zelf wat te romantisch en soms kaal.

Overigens kan je rondom het landgoed ook een prachtige wandeling maken. Kijk voor meer informatie op Groot Warnsborn.

Je kunt een appartement voor 4 personen huren in Kasteel Doorwerth. Het appartement ziet er echt tof uit. Kijk daarvoor op Buitenleven vakanties.

Kamperen in Arnhem

Wil je kamperen, dan ligt vlakbij Groot Warnsborn camping Warnsborn. Een prachtige natuurcamping midden in het bos. Alle kampeermiddelen zijn welkom. En je kunt ook een trekkershut of chalet boeken. Kijk verder op Camping Warnsborn.

Informatie over Arnhem

Kijk voor meer informatie over deze omgeving op de link hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!