Bezienswaardigheden in Edinburgh: Old Town

Vakantie in Schotland, Stedentrip naar Edinburgh
Stedentrip in Engeland De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Eeuwenlang leefden de inwoners van Edinburgh in de relatieve bescherming van het gelijknamige kasteel. Hoog geplaatst op de zogenaamde Castle Rock. Dat hier net als een aantal heuvels in de omgeving uit de vlakte omhoog steekt. De geboden bescherming van het kasteel was zo in trek dat er op- en over elkaar werd gebouwd. Het hoogteverschil op deze heuvel maakte dat ook mogelijk. Zo ontstond een unieke binnenstad. Dat tegenwoordig Old Town heet. Vandaag gaan we op zoek naar bezienswaardigheden in Edinburgh en dit oude centrum.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Victoria Street in Edinburgh

Princes Street Gardens

Ik ben hier vandaag samen met mijn oudste zoon. Maar ik heb dit deel van Edinburgh jaren geleden ook met een paar collega’s bekeken. In een aantal gevallen grijp ik in dit reisverhaal even terug op die ervaring.

Mijn zoon en ik lopen vanuit ons appartement op de hoek van Princes Street en Frederick Street eerst het mooie park van Princes Street Gardens in.

De zon schijnt vandaag heerlijk. En we nemen eerst even de tijd om hier lekker te zitten. Ook om van het uitzicht op het indrukwekkende kasteel boven ons te genieten. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh.

Waar we straks bovenop staan.

[jumpto link=”praktische-informatie”]Naar Praktische informatie over Edinburgh’s Old Town[/jumpto]

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Princes Street Gardens
Princes Street Gardens

King Stables Road

Vanuit het park lopen we via St Cutberth Church ten westen van het park naar King Stables Road. Deze weg loopt op een prachtige manier, in een halve maan rondom de voet van het kasteel.

Edinburgh Castle vanaf King Stables Road
Edinburgh Castle vanaf King Stables Road

Bezienswaardigheden in Edinburg: Victoria Street

Aan het einde van King Stables komen we uit op Grassmarket. Hier bevindt zich het hart van het uitgaanscentrum van Edinburgh. Langs het plein liggen tal van kroegen en restaurants. Een gezellige bedoening.

Wij laten dit even voor wat het is. Aan het einde van Grassmarket ligt West Bow en dat brengt ons in die mooie en beroemde bocht van Victoria Street. Met haar prachtige, gekleurde huizen. En haar bijzondere niveauverschil.

Stedentrip naar Edinburgh: Victoria Street
Terugblik op Victoria Street

Diagon Alley van Harry Potter

Aan deze straat liggen allerlei leuke winkels. En wij gaan even naar binnen in de Harry Potter-winkel die hier halverwege zit. Victoria Street stond vermoedelijk model voor Diagon Alley (Wegisweg) in de gelijknamige boeken.

En J.K. Rowling zat hier vlak in de buurt altijd in een café de eerste stukken van deze serie te schrijven.

Bijzonder aan deze straat is ook het dubbele niveau.

Boven de gekleurde huizen loopt aan de linkerkant nog een straat. Daar komen we door halverwege Victoria Street aan de linkerkant Upper Bow in te lopen, onder een poort door. Die ons op het niveau brengt van deze laag. Hier zitten een paar leuke restaurants.

Aan de andere kant van Upper Bow komen we op Johnston Terrace uit. Deze brengt ons naar rechts op Castlehill. Het eerste deel van de Royal Mile, waaraan Edinburgh Castle ligt.

Uitzicht vanaf Edinburgh Castle over New Town en de Firth of Forth
Uitzicht vanaf Edinburgh Castle over New Town en de Firth of Forth

Edinburgh Castle

Op Castlehill lopen we naar links om onder de poorten van het kasteel door op het voorplein te komen. Dit is een gigantische ereveld. Waar we overheen lopen om via de volgende poort het eigenlijke kasteelcomplex in te lopen.

Boven deze poort steekt het indrukwekkende vestingwerk van de Half Moon Battery uit. Het is direct duidelijk dat dit kasteel hier stond om te kunnen verdedigen.

Het kasteelcomplex zelf was eeuwenlang de koninklijke zetel van Schotland. Hoewel de koningen vanaf eind 16e eeuw resideerden in Holyrood Palace aan de andere kant van de Royal Mile, bleef het ceremonieel gezien het kasteel van de koningen van Schotland.

De huidige gebouwen stammen deels uit de 14e eeuw en vooral uit de 17e eeuw.

Kasteelcomplexen

Bij binnenkomst van het complex en na het kopen van kaartjes lopen we eerst langs de Argyle Battery. Vanaf deze verdedigingslinie hebben we prachtig uitzicht over de stad. Van West naar Oost. We kijken hier helemaal richting het water van de Firth of Forth, Blackness Bay en zelfs de Noordzee bij Leith.

Wil je meer weten over Edinburgh Castle? En wat jij er het beste kunt doen? Klik dan op de link voor mijn reisplan voor Schotland.

Stedentrip naar Edinburgh: Edinburgh Castle in de avondzon
Edinburgh Castle in de avondzon vanuit ons appartement

Wat is The Royal Mile?

We lopen nu de eerder genoemde Royal Mile op. Dit zijn de straten tussen Edinburgh Castle en Holyrood Palace. De nieuwe residentie van de koningen van Schotland.

De Royal Mile bestaat vanuit Edinburgh Castle gezien uit de straten Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate.

De naam refereert vanzelfsprekend aan het feit dat het tussen de twee residenties in ligt. En ook vaak gebruikt werd als route voor de koningen om van het paleis naar het kasteel te lopen.

Tegelijkertijd heeft het ook wel in zich dat het bestaat uit een heel aantal mooie gebouwen.

Wil je weten wat je het beste kunt bekijken op de Royal Mile? Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor Schotland!

Wil jij een stedentrip maken naar Edinburgh? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Zou je ook willen weten hoe je deze stedentrip kunt combineren met een roadtrip naar de Highlands?

Klik dan hier!

Klik hier voor de leukste stedentrip in Edinburgh!

The Mound

Na al deze indrukken lopen wij op ons gemak terug door de Royal Mile. Om aan het einde van High Street rechts The Mound in te slaan. De weg die Old Town met New Town verbind.

Tegenover de Scottish National Galery steken we Princes Street Gardens weer in. Met aan de rechterkant de mooie Gardener’s Cottage.

Tegenover het kasteel gaan we weer even in het gras liggen. Om in de zon nog even te genieten van het uitzicht op dat mooie Edinburgh Castle.

Prachtige gebouwen langs Cockburn Street vlakbij The Mound
Prachtige gebouwen langs Cockburn Street vlakbij The Mound

[jtdestination link=”praktische-informatie” /]

Praktische informatie over Bezienswaardigheden in Edinburgh

Hieronder zit een interactieve kaart met de bovenstaande route. Ook voor wat betreft de delen die je alleen in mijn reisplan kunt vinden.

Alle letters corresponderen met omschrijvingen die je kunt vinden in mijn reisplan voor Schotland. Klik daarvoor op de link!

Daarin vind je ook extra tips om deze wandeling uit te breiden.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Edinburgh Castle

Via de link vind je meer informatie over Edinburgh Castle. Via de site kan je ook tickets bestellen.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Holyrood Palace

Het Palace of Holyroodhouse kan je bezichtigen. Klik voor meer informatie op de link.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Musea

In mijn andere blog vertel ik meer over de beste musea van Edinburgh.

Eten en drinken in Edinburgh

De beste tips voor restaurants vind je in mijn reisplan voor Schotland.

Stedentrip naar Edinburgh: Uitzicht op Edinburgh Castle vanaf Princes Street
Uitzicht op Edinburgh Castle vanaf Princes Street

Appartementen in Edinburgh

Hotels vind ik wat lastig in Edinburgh. Ik kom automatisch bij hele luxe uit, omdat de wat minder luxe vaak veel minder goed gewaardeerd worden. Daarom heb ik zelf gekozen voor een appartement. Dat is vaak ook goedkoper dan een hotel met hetzelfde kwaliteitsniveau.

De beste tips hiervoor geef ik natuurlijk in mijn reisplan voor Schotland.

Informatie over Edinburgh

Informatie over Edinburgh vind je hieronder via de handige links.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!