Bezienswaardigheden in Edinburgh: Old Town

Vakantie in Schotland, Stedentrip naar Edinburgh
Stedentrip in Engeland De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Eeuwenlang leefden de inwoners van Edinburgh in de relatieve bescherming van het gelijknamige kasteel. Hoog geplaatst op de zogenaamde Castle Rock. Dat hier net als een aantal heuvels in de omgeving uit de vlakte omhoog steekt. De geboden bescherming van het kasteel was zo in trek dat er op- en over elkaar werd gebouwd. Het hoogteverschil op deze heuvel maakte dat ook mogelijk. Zo ontstond een unieke binnenstad. Dat tegenwoordig Old Town heet. Vandaag gaan we op zoek naar bezienswaardigheden in Edinburgh en dit oude centrum.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Victoria Street in Edinburgh

Princes Street Gardens

Ik ben hier vandaag samen met mijn oudste zoon. Maar ik heb dit deel van Edinburgh jaren geleden ook met een paar collega’s bekeken. In een aantal gevallen grijp ik in dit reisverhaal even terug op die ervaring.

Mijn zoon en ik lopen vanuit ons appartement op de hoek van Princes Street en Frederick Street eerst het mooie park van Princes Street Gardens in.

De zon schijnt vandaag heerlijk. En we nemen eerst even de tijd om hier lekker te zitten. Ook om van het uitzicht op het indrukwekkende kasteel boven ons te genieten. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh.

Waar we straks bovenop staan.

Naar Praktische informatie over Edinburgh’s Old Town
Bezienswaardigheden in Edinburgh: Princes Street Gardens
Princes Street Gardens

King Stable Roads

Vanuit het park lopen we via St Cutberth Church ten westen van het park naar King Stable Roads. Deze weg loopt op een prachtige manier, in een halve maan rondom de voet van het kasteel.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Edinburgh Castle vanaf King Stables Road
Edinburgh Castle vanaf King Stables Road

Bezienswaardigheden in Edinburg: Victoria Street

Aan het einde van King Stables komen we uit op Grassmarket. Hier bevindt zich het hart van het uitgaanscentrum van Edinburgh. Langs het plein liggen tal van kroegen en restaurants. Een gezellige bedoening.

Wij laten dit even voor wat het is. Aan het einde van Grassmarket ligt West Bow en dat brengt ons in die mooie en beroemde bocht van Victoria Street. Met haar prachtige, gekleurde huizen. En haar bijzondere niveauverschil.

Stedentrip naar Edinburgh: Victoria Street
Terugblik op Victoria Street

Diagon Alley van Harry Potter

Aan deze straat liggen allerlei leuke winkels. En wij gaan even naar binnen in de Harry Potter-winkel die hier halverwege zit. Victoria Street stond vermoedelijk model voor Diagon Alley (Wegisweg) in de gelijknamige boeken.

En J.K. Rowling zat hier vlak in de buurt altijd in een café de eerste stukken van deze serie te schrijven.

Bijzonder aan deze straat is ook het dubbele niveau.

Boven de gekleurde huizen loopt aan de linkerkant nog een straat. Daar komen we door halverwege Victoria Street aan de linkerkant Upper Bow in te lopen, onder een poort door. Die ons op het niveau brengt van deze laag. Hier zitten een paar leuke restaurants.

Aan de andere kant van Upper Bow komen we op Johnston Terrace uit. Deze brengt ons naar rechts op Castlehill. Het eerste deel van de Royal Mile, waaraan Edinburgh Castle ligt.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: een wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden in Old Town van Edinburgh
Een kaartje van de wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden in Old Town van Edinburgh

Edinburgh Castle

Op Castlehill lopen we naar links om onder de poorten van het kasteel door op het voorplein te komen. Dit is een gigantische ereveld. Waar we overheen lopen om via de volgende poort het eigenlijke kasteelcomplex in te lopen.

Boven deze poort steekt het indrukwekkende vestingwerk van de Half Moon Battery uit. Het is direct duidelijk dat dit kasteel hier stond om te kunnen verdedigen.

Het kasteelcomplex zelf was eeuwenlang de koninklijke zetel van Schotland. Hoewel de koningen vanaf eind 16e eeuw resideerden in Holyrood Palace aan de andere kant van de Royal Mile, bleef het ceremonieel gezien het kasteel van de koningen van Schotland.

De huidige gebouwen stammen deels uit de 14e eeuw en vooral uit de 17e eeuw.

Uitzicht vanaf Edinburgh Castle over New Town en de Firth of Forth
Uitzicht vanaf Edinburgh Castle over New Town en de Firth of Forth

Kasteelcomplexen

Bij binnenkomst van het complex en na het kopen van kaartjes lopen we eerst langs de Argyle Battery. Vanaf deze verdedigingslinie hebben we prachtig uitzicht over de stad. Van West naar Oost. We kijken hier helemaal richting het water van de Firth of Forth, Blackness Bay en zelfs de Noordzee bij Leith.

One O’Clock Gun

Verderop staat nog een rij artillerie dat de Mills Mount Battery heet. Hier staat het zogenaamde One O’Clock Gun. Dat elke dag om 13:00 uur wordt gebruikt, behalve op zondag, Goede Vrijdag en Eerste Kerstdag.

Een oude traditie om schepen te laten horen hoe laat het was. Een ludiek iets, waarvan we vandaag ook getuige zijn.

Uitzicht vanaf Edinburgh Castle richting Calton Hill en Leith
Uitzicht vanaf Edinburgh Castle richting Calton Hill en Leith

Prisons of War en Mons Meg

Vanaf hier stijgt de weg in een bocht langzaam omhoog langs allerlei complexen. De New Barracks, diverse Musea van Schotse legeronderdelen en de Prisons of War. Dat laatste geeft een ‘leuk’ inkijkje in het leven van gevangenen. Die waren in ieder geval niet te benijden…

Verderop staat aan de linkerkant het oudste gebouw van het complex: St Margereth’s Chapel uit de 12e eeuw.

Net daarna staat het gigantische kanon dat Mons Meg heet. Geschonken door Philips de Goede, Hertog van Bourgondië. Die had een appeltje te schillen met de Engelsen… Lees daarover meer in mijn reisverhaal over Dijon.

Mons Meg
Mons Meg

Crown Square

We stijgen nu verder naar het eigenlijke paleiscomplex. We lopen eerst achter de gigantische versterking van Half Moon Battery, die we vanaf het ereveld voor het kasteelcomplex zagen.

Vanaf hier lopen we naar Crown Square. Aan dit plein liggen het Royal Palace aan de oostkant, de Great Hall aan de zuidkant, de Queen Ann Building aan de westkant en de Scottish National War Memorial aan de noordkant.

Wat is de Stone of Destiny?

In het Royal Palace zijn de kroonjuwelen en de beroemde Stone of Destiny te vinden. Ook wel de Coronation Stone genoemd.

Dit is de steen waarop alle Schotse koningen werden gekroond. Tenminste toen er nog echt koningen van Schotland waren. Dat was pakweg van de 9e tot de 13e eeuw.

Toen werd de steen vermoedelijk geroofd door de Engelsen bij de overwinning van Edward I op de Schotten. Pas in 1996 kwam deze steen met voor de Schotten grote symbolische waarde weer terug in Schotland en Edinburgh.

Great Hall

De Great Hall is een mooie, oud hal met een houten plafond dat prachtig bewerkt is. Eén van de mooiste van Engeland. Het gebouw stamt uit het begin van de 16e eeuw.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Scottish National War Memorial
Scottish National War Memorial

Scottish National War Memorial

Tegenover de Great Hall ligt het Scottish National War Memorial. Dit is een gebouw dat speciaal gewijd is aan alle gevallen Schotse soldaten in wat voor oorlog dan ook.

Wij vinden dit een indrukwekkend gebouw. Dat ook een diepe indruk achter laat door zijn doel.

Vanaf hier dalen we weer langzamerhand het kasteelcomplex af.

Uitzicht vanaf Half Moon Battery op Salisbury Crags en Arthur's Seat
Uitzicht vanaf Half Moon Battery op Salisbury Crags en Arthur's Seat

Heritage of Scotland

Wanneer we het kasteel uitlopen, lopen we eerst aan de linkerkant de bijzondere winkel van Heritage of Scotland in.

Hier kan je uitgebreid shoppen voor alles dat met ’tartans’ te maken heeft. De typische Schotse ruit. Het is een winkel op meerdere niveau’s. Onderin zit de oude weverij. Al met al een bijzondere shop-ervaring.

Stedentrip naar Edinburgh: Edinburgh Castle in de avondzon
Edinburgh Castle in de avondzon vanuit ons appartement

Wat is The Royal Mile?

We lopen nu de eerder genoemde Royal Mile op. Dit zijn de straten tussen Edinburgh Castle en Holyrood Palace. De nieuwe residentie van de koningen van Schotland.

De Royal Mile bestaat vanuit Edinburgh Castle gezien uit de straten Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate.

De naam refereert vanzelfsprekend aan het feit dat het tussen de twee residenties in ligt. En ook vaak gebruikt werd als route voor de koningen om van het paleis naar het kasteel te lopen.

Tegelijkertijd heeft het ook wel in zich dat het bestaat uit een heel aantal mooie gebouwen.

Bezienswaardigheden in Edinburg: St Giles Cathedral
Het interieur van St Giles Cathedral

St Giles Cathedral

Aan de Royal Mile en specifiek aan High Street ligt naast het kasteel nog één van de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh. En dat is St Giles Cathedral.

De kathedraal is van de buitenkant gewoon een mooie kerk. Net zoals de St Mary’s Cathedral die we eerder zagen in New Town.

Van de binnenkant is het van een verbluffende schoonheid. Daar draagt vooral het hemelsblauw van het plafond aan bij.

Het Robert Burns venster in St Giles Cathedral
Het Robert Burns venster in St Giles Cathedral

Exterieur

De kerk stamt voor een groot deel uit de 14e eeuw. In de 19e eeuw is de kerk behoorlijk onder handen genomen. Dat heeft aan de buitenkant en de binnenkant geresulteerd in aardig wat aanpassingen.

In de basis is het een gotische kerk en dat is aan de buitenkant vooral te zien aan de vensters.

Het meest kenmerkende deel van het exterieur is de top van de zogenaamde ‘kroontoren’ die op de viering van de kerk staat. Daarmee ook één van de markante punten van het oude Edinburgh.

Het heeft overduidelijk de vorm van een kroon. Iets dat we op bijvoorbeeld Franse kathedralen nog nooit zijn tegengekomen.

Interieur

Aan de binnenkant is de gotische basis van de kerk veel beter te zien. Hoewel ook hier veel is bijgewerkt in de 19e eeuw. En dat is vooral dat prachtige, hemelsblauwe plafond. Onze ogen worden er bij binnenkomst meteen naartoe getrokken.

De ribgewelven die het plafond lijken te ondersteunen zijn vooral ornamenteel. Het lijken zogenaamde fan vaultings, zoals we die in de prachtige Gloucester Cathedral hebben gezien. Van dichtbij valt op dat ze eenvoudiger zijn van opzet.

Wanneer we ons omdraaien worden we nog een keer verrast door het schitterende Robert Burns venster. Opgedragen aan de grootste dichter van Schotland. Het is een relatief modern venster, waarbij vooral de kleuren prachtig zijn.

Ook aan de noordkant zitten een paar prachtige glas-in-lood ramen. De verbeelding van Jezus die over het water loopt door Douglas Strachan is ook prachtig van kleur.

Via de buitenkant is de zogenaamde Thistle Chapel te bereiken. Ook een superieur stuk architectuur. En ook in dit geval voornamelijk van de binnenkant.

Deze 20e eeuwse creatie van Lorimer komt het meest dichtbij delen van de La Sagrada Familia in Barcelona. Waar dit in Barcelona Modernistà heet, noemen ze het hier de Arts & Crafts-movement.

Het venster van Douglas Strachan in St Giles Cathedral
Het venster van Douglas Strachan: Jezus loopt over het water

Tolbooth

Wij lopen na deze overdaad aan architectuur door op de Royal Mile richting het oosten. Op Canongate passeren we nog de oude Tolbooth aan de linkerkant. Hier vergaderde in de middeleeuwen de stadsraad en hier was ook de gevangenis.

Het gebouw stamt uit dezelfde tijd als St Giles Cathedral.

Palace of Holyroodhouse

We krijgen nu Holyrood Palace in het vizier. Dat aan het einde van de Royal Mile ligt.

Dit is de officiële residentie van de kroon in Schotland. En dus het paleis van Queen Elizabeth, wanneer ze in de buurt is.

Achter het paleis liggen de ruïnes van Holyrood Abbey. Holyrood is een verwijzing naar Holy Rood, ofwel het heilige kruis van Jezus.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Scottish Parliament
Het gebouw van het Scottish Parliament

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Scottisch Parliament Building

Wij laten het paleis aan ons voorbij gaan. En kiezen dit keer voor moderne architectuur met het gebouw van het Schotse Parlement.

Dat prachtig tegen de achtergrond van de Salisbury Crags ligt. De dramatische rotsformatie die het decor vormt van Old Town in het zuiden en oosten.

Over de architectuur is veel te doen geweest. Het zou een verbinding moeten zijn vanuit de eenzame hoogte van Arthur’s Seat, de hoogste punt van de Salisbury Crags en de Royal Mile. En daarmee ook tussen de natuur en de cultuur van Edinburgh en Schotland.

Wij vinden het vooral van de binnenkant erg mooi. Vooral door het vele gebruik van hout, in allerlei soorten.

De architect heeft naast deze houtsoorten ook veel rotsig gesteente, zoals gneis en graniet toegepast, om een link te leggen met de geologische basis van Schotland.

Het mooiste is de officiële vergaderzaal van het parlement. Een prachtige constructie met houten verbindingen.

De officiële vergaderzaal van het Schotse Parlement
De officiële vergaderzaal van het Schotse Parlement

The Mound

Na al deze indrukken lopen wij op ons gemak terug door de Royal Mile. Om aan het einde van High Street rechts The Mound in te slaan. De weg die Old Town met New Town verbind.

Tegenover de Scottish National Galery steken we Princes Street Gardens weer in. Met aan de rechterkant de mooie Gardener’s Cottage.

Tegenover het kasteel gaan we weer even in het gras liggen. Om in de zon nog even te genieten van het uitzicht op dat mooie Edinburgh Castle.

Prachtige gebouwen langs Cockburn Street vlakbij The Mound
Prachtige gebouwen langs Cockburn Street vlakbij The Mound

Praktische informatie over Bezienswaardigheden in Edinburgh

De route die ik loop kan je vinden op het kaartje halverwege het reisverhaal hier boven.

Wanneer je nog wat meer tijd hebt, kan je in plaats van via The Mound ook vanaf het Scottish Parliament naar Calton Road lopen en zo via Waterloo Place Calton Hill beklimmen. Van daaruit heb je mooi uitzicht over de Old Town.

Je loopt dan via Princes Street weer terug maar Princes Street Gardens.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Edinburgh Castle

Via de link vind je meer informatie over Edinburgh Castle. Via de site kan je ook tickets bestellen.

Dit kaartje geeft een mooi overzicht van het complex.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Holyrood Palace

Het Palace of Holyroodhouse kan je bezichtigen. Klik voor meer informatie op de link.

Bezienswaardigheden in Edinburgh: Musea

In mijn andere blog vertel ik meer over de beste musea van Edinburgh.

Eten en drinken in Edinburgh

In Old Town is Sandy Bell’s ten zuiden van Grassmarket een leuke pub om naartoe te gaan. Bij de Old Inn on the Mile aan High Street kan je lekker eten in een Art Deco-sfeer.

In New Town is Miller & Carter een goed idee. Vooral wanneer je met kinderen bent. Dit is een beetje een steakhouse-achtig restaurant, waar je relaxt en goed vlees kan eten. Dit restaurant zit ook net om de hoek van het appartement waar wij zaten aan 29 Frederick Street. Wij vonden het daarom perfect voor de eerste avond.

In hetzelfde genre is Wildfire ook een goede en goed gewaardeerde optie. En ligt er ook vlak in de buurt. Op de bewuste avond zaten ze vol, anders was ik daar naartoe gegaan.

In dezelfde buurt en een stukje classier is Whighams Wine Cellars. Naast lekkere wijn heb je hier ook heel goed eten.

Wat meer naar het noordoosten in New Town, in de buurt van York Place ligt de Conan Doyle. Deze pub wordt iets minder goed gewaardeerd. Hier heb je echter wel de klassieke pub-ervaring.

De laatste twee heb ik overigens uit de Perfect Crime-serie van Helen Fields. Lees daarover meer onder Informatie over Edinburgh.

Wat dieper in New Town kan je aan Thistle Street bij 3 restaurants op een rij heel goed terecht. Aan jou de keuze, want ze serveren allemaal wat anders: The Bon Vivant, Noto en Dusit.

Stedentrip naar Edinburgh: Uitzicht op Edinburgh Castle vanaf Princes Street
Uitzicht op Edinburgh Castle vanaf Princes Street

Appartementen in Edinburgh

Hotels vind ik wat lastig in Edinburgh. Ik kom automatisch bij hele luxe uit, omdat de wat minder luxe vaak veel minder goed gewaardeerd worden. Daarom heb ik zelf gekozen voor een appartement. Dat is vaak ook goedkoper dan een hotel met hetzelfde kwaliteitsniveau.

In de buurt van de appartementen die ik aangeef, zitten bovendien heeeeel veel restaurants en koffiehuizen. Ontbijten, lunchen en dineren is dus allemaal geen probleem. Bovendien kan je in een appartement ook zelf ontbijt of iets anders klaar maken!

Wij hebben 2 nachten gezeten in Destiny Scotland, locatie Chisholm Hunter Suites. De locatie daarvan is perfect. Bovendien met uitzicht op Edinburgh Castle.

Alle locaties van deze organisatie krijgen een goede tot zeer goede beoordeling, dus ik durf deze vanwege mijn ervaring met Chisholm goed aan te raden. In dezelfde buurt voor maximaal 4 personen: Charlotte Square Apartments, Hanover Apartments, Malt House Apartments en Canning Lane Street Apartments. Voor 6 personen kan je in dezelfde buurt terecht in Princes Street Residence.

Voor 4 personen ziet Malt House er het leukste uit en heeft ook nog leuk uitzicht naar buiten. Maar ik zou voor meer dan 2 personen absoluut kiezen voor Princes Street Residence. Vanuit dit appartement heb je geweldig uitzicht.

Mijn idee bij een verblijf in een stad is altijd: investeer in de locatie, omdat het fijn is om daar af en toe terug te komen om te relaxen. En dan is het fijn dat het geen postzegel is.

Informatie over Edinburgh

Informatie over Edinburgh vind je hieronder via de handige links.

Verder heb ik onlangs een geweldige detective-serie ontdekt die zich afspeelt in Edinburgh: de Perfect Crime-serie van Helen Fields. Vrij heftige detectives met een goed verhaal en mooie ontwikkeling van de personages door de inmiddels 6 delen heen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!