3 leuke dingen om te doen op Terschelling

Vakantie in Nederland, Vakantie op de Wadden­eilanden
Wandelen op vakantie De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners

Voor mij uit baant zich een schelpenpad een weg door de duinen. Het knerpen van de schelpen onder de banden van mijn fiets is misschien wel het ultieme eilandgevoel. En de herinnering aan die slingerende schelpenpaden vervult mij altijd met heimwee. Wanneer ik hier niet ben. Niet nu: nu zijn we hier weer. Dit keer op Terschelling. En ik vertel je hier over 3 leuke dingen om te doen op Terschelling.

3 leuke dingen om te doen op Terschelling: ochtendzon bij West-aan-Zee

1. Fietsen op Terschelling

We zijn vanochtend wakker geworden op een stralende nazomerse dag in september. En dat betekent dat het heerlijk weer is om te fietsen. Niet warm, windje erbij. Wow!

Fietsen op de eilanden is misschien wel het leukste om te doen. Vooral in het tijdperk van de elektrische fiets. Ook op een groter eiland als Terschelling komen we zo in een paar uur op een groot deel van het eiland.

Naar Praktische-informatie over Terschelling

Richting Midsland en Formerumsebos

We zetten vanuit ons hotel (zie onder Praktische informatie onderaan deze blog) koers naar Midsland-aan-Zee. Na een slinger door het dorpje West-aan-Zee (een gehucht is wellicht een betere benaming; in Frankrijk zouden ze het een Lieu dit… noemen) pakken we het fietspad richting Midsland via de Longway.

We rijden meteen heerlijk door de duinen. Niet de zeeduinen. De oude duinen die zich hier tot ver achter het strand over het eiland uitstrekken. Met de unieke biotoop van de wadden. Van brem, heide, wuivend gras en oud duinzand.

In het Koreabos slaan we bij het kruisen van de gewone weg linksaf richting Midsland. We rijden rechtdoor tot de weg weer overgaat in een fietspad. Vlakbij het Formerumsebos slaan we bij de friettent links en direct weer rechts. Om ook hier weer een fietspad te pakken.

Door het Hoornsebos

Dit fietspad meandert eindeloos langs bos en huizen naar het oosten. Bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer slaan we in het Hoornsebos linksaf richting de zee.

In dit bos hebben we 2 jaar geleden gewandeld (zie onder 3. Wandelen op Terschelling). En dat was ondanks het niet bijster goede weer erg mooi. Ook nu voel ik mij weer heerlijk in dit bos.

Het grootste bos van Terschelling is een ratje-toe van allerlei bomen. Met vanzelfsprekend veel naaldbomen.

Op naar de Boschplaat

Vlak voor de strandopgang bij Kaap Hoorn slaan we rechtsaf richting de Boschplaat. Hier krult het fietspad zich over een typisch schelpenpad richting het oosten.

Even verderop stappen we even af bij een mooi uitzicht over de duinen. De bijna uitgebloeide heide vormt hier een mooi decor met de groen met witte duinen op de achtergrond.

Van Boschplaat naar de Zeedijk

We besluiten een koffie-break te houden bij Paviljoen Heartbreak Hotel. Daar kunnen we de milkshake niet laten staan. En genieten we heerlijk van de zon.

Even later zetten we koers richting Boschplaat. Daar houdt het fietspad op. En kan er alleen gewandeld worden voor de liefhebber. Tenminste buiten broedseizoen. Want we zitten in zwaar beschermd gebied. En terecht!

Wij fietsen daarom naar de dijk van de Waddenzee achter Oosterend.

5 leuke dingen om te doen op Terschelling: Koffie met milkshake en cheesecake bij Paviljoen Heartbreak Hotel
De perfecte combi bij Paviljoen Heartbreak Hotel

De Waddenzee

We twijfelen even of we de dijk oprijden. Gelukkig doen we dat wel. We zien daardoor pas dat we helemaal langs de Waddenzee kunnen fietsen.

Dat is door het weer ook weer een genot. De zon glinstert op de kleine golfjes. De natuur laat zich hier weer van een hele andere kant zien. Met op de voorgrond het groene, ziltruikende wier. In de verte de grijsblauwe zee en daarboven het blauwe wolkendek.

3 leuke dingen om te doen op Terschelling: uitzicht over de Waddenzee bij Oosterend tijdens het fietsen
Uitzicht over de Waddenzee bij Oosterend
3 leuke dingen om te doen op Terschelling: De polder bij Hoorn
De polder bij Hoorn

Via Hoorn terug naar West-aan-Zee

Een kleine 2 kilometer verderop rijden we de dijk weer op om dwarsdoor de weilanden naar Hoorn te rijden. Herkenbaar aan de kerktoren.

Ook hier is het landschap weer heel anders. Je waant je hier bijna in het Groene Hart.

We rijden door tot we weer bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer in het Hoornsebos zijn. En slaan hier linksaf. Verderop gaan we voor het Formerumsebos rechtsaf richting de zee.

Zo komen we bij de strandopgang van Paviljoen ZandZeeBar. Het eten bij deze Bloemendaalse strandtent valt ons wat tegen. Maar wat zitten we heerlijk!

Na de lunch rijden we een stuk richting Formerum om bij de kruising het fietspad naar Midsland-aan-Zee en West-aan-Zee in te slaan. Zo rijden we op ons gemak terug naar ons hotel.

2. Shoppen in West-Terschelling

Toen we gistermiddag aankwamen met de boot, zijn we eerst naar West toegefietst. Zo noemen de eilanders het dorp.

West is leuk om doorheen te lopen. Het heeft een heleboel leuke winkeltjes. Van kleding tot boeken en andere curiosa. Het heeft genoeg leuke cafés en goede restaurants. Eigenlijk alles wat je in een week of weekend nodig hebt.

Vakantietips voor de herfstvakantie: de stoere vuurtoren van Terschelling: De Brandaris
De stoere vuurtoren van Terschelling: De Brandaris

Rondje haven

Het is leuk om een rondje te lopen vanuit de Brandaris via de Boomstraat (Funke boekhandel is aan Boomstraat 27 leuk om binnen te lopen) en de Burgemeester Reedekerstraat naar de haven.

Vanuit daar de Haven- en vervolgens de Raadhuisstraat in. Om via de Torenstraat terug te lopen naar de Brandaris.

Na het shoppen is het natuurlijk lekker om te gaan eten. Kijk onder Praktische Informatie onderaan deze blog voor tips!

3 leuke dingen om te doen op Terschelling: De haven van Terschelling
De haven van Terschelling

3 leuke dingen om te doen op Terschelling: Wandelen

Dat kan natuurlijk aan zee. Dat doen we dit weekend dan ook volop. Zowel deze middag als zondagochtend lopen we nog even heerlijk op het strand.

En we doen dat hier altijd heel veel. Het is overal leuk en wijds en goed.

Het Hoornsebos

De leukste wandeling die we hier hebben gemaakt in het binnenland is in het Hoornsebos. Daar heeft Staatsbosbeheer vanaf de parkeerplaats bij Lies een mooie wandeling uitgezet van ongeveer 6 kilometer.

Wij hebben deze wandeling 2 jaar geleden gelopen en ervan genoten. Het brengt je door heel veel verschillende soorten bos en deels ook door duin- en heidelandschap.

Voor de route verwijs ik je naar de Praktische informatie onderaan de blog.

3 leuke dingen om te doen op Terschelling: Winter in het Hoornsebos
Winter in het Hoornsebos

Praktische informatie over 3 leuke dingen om te doen op Terschelling

Fietsen op Terschelling

Natuurlijk kan je op Terschelling overal een fiets huren. In ieder geval direct wanneer je van de boot afkomt in de haven.

Bij Hotel Paal 8 (zie hieronder) kan je ze van tevoren ook reserveren bij het hotel. Dat is handig. Je kan dan gewoon met de bus of auto naar het hotel toe en daar de fietsen pakken.

En ik zou een elektrische huren…

De mooiste stranden van West-Europa: de zon op het strand van Terschelling
De zon op het strand van Terschelling

Shoppen in West-Terschelling

Hieronder vind je een kaartje van het centrum van West-Terschelling.

De kaart van de omgeving rondom Molenstraat 24, 8881 BR West-Terschelling, Nederland. Zoomniveau 17, lengtegraad 5.2156674209015, breedtegraad: 53.360017277379
De marker staat middenin de beschreven route.

Wandelen op Terschelling in het Hoornsebos

Hieronder vind je de wandelroute door het Hoornsebos zoals ze op de site (links) en op de kaart staan bij de parkeerplaats. Via de link kom je op de site en kan je tijdens het wandelen ook navigeren. Dat werkt wel makkelijk.

De afbeelding van de route bij het startpunt

Wandelen op de Boschplaat

Op de Boschplaat mag je buiten het broedseizoen eindeloos struinen. Er is op de fiets- en wandelkaart (die je overal op Terschelling kan kopen) van Terschelling wel een stippellijn zichtbaar voor een route. Dat is een tocht die zeker 3 uur kost. Er staan verder geen routes aangegeven, dus het is aan jezelf om door dit gebied heen te struinen.

Nog meer dingen om te doen op Terschelling

Naast de hierboven genoemde 3 leuke dingen om te doen op Terschelling, is er natuurlijk nog wel meer.

Een leuk uitje bij slecht weer kan het Natuurmuseum van Terschelling zijn. Het is niet zo groot en krijgt positieve recensies. Ik ben er zelf niet geweest. Het ligt op het kaartje hierboven net boven het centrum.

Verder is er bij slecht weer een zwembad in West.

En natuurlijk kan je ook naar het strand toe! Ook daarvoor heb ik een voorkeur voor het strand bij West-aan-Zee. Niet te druk en met een goede strandtent binnen handbereik. Ideaal!

Zonsondergang bij West-aan-Zee op Terschelling
Zonsondergang bij West-aan-Zee op Terschelling

Overtocht naar Terschelling

Op Terschelling kan je alleen komen via de veerboot. Er is zowel een sneldienst als een gewone veerboot. De eerste doet er 45 minuten over. De tweede ruim 2 uur. Alleen op de gewone veerboot kan je de auto of camper meenemen.

Wanneer je er een week of langer bent, is een auto wel handig. Voor een weekend zou ik de auto lekker bij de haven laten staan en de sneldienst nemen.

De auto kan je heel goed parkeren bij de haven. Op de grote parkeerplaatsen is er altijd plek. Overigens kan je ook een plek reserveren, mocht je dat in het hoogseizoen toch fijn en veilig vinden. Klik op de link!

Aan de overkant kan je de bus pakken naar het onderstaande hotel. Lijn 2 komt eigenlijk overal langs van zuid(west) naar noord(west). Lijn 1 van west naar oost. Vanzelfsprekend vertrekken de bussen nadat de boot aankomt.

Paal 8 op Terschelling
Paal 8 op Terschelling

Uit eten op Terschelling

Allereerst kan je bij hotel Paal 8 uitstekend eten. Ook wanneer je hier niet logeert is dit een fijne plek om te lunchen of te dineren. Het restaurant heet De Grië.

Hier in de buurt ligt ook Strandpaviljoen West-Aan-Zee. Wat ons betreft het beste strandpaviljoen van Terschelling. Ook in de winter geopend en ook in de winter erg sfeervol.

In West-Terschelling is de Wigwam met kinderen een prima optie. Het is een kruising tussen een steakhouse en een friettent. Vlak er naast zit El Mundo. Een uitstekend tapasrestaurant met de Baskische variant van tapas: Pinchos.

Tenslotte is in Midsland ’t Golfje ook een hele goede keuze. Met kinderen zou ik het niet zo snel doen. Mits ze een stuk meer lusten dan die van mij… De kaart is in ieder geval vrij specifiek.

Strandpaviljoen West-aan-Zee op Terschelling
Strandpaviljoen West-aan-Zee op Terschelling

Hotels op Terschelling

Wij hebben inmiddels al 3 keer in Paal 8 in West-aan-Zee gezeten. Wij vinden het een heerlijk hotel op een fijne en rustige plek, vlakbij het strand. Doordat het hotel familie-appartementen heeft, kan je hier ook voor langere tijd heel goed zitten. Tenminste als het budget het toelaat.

Je moet qua kosten rekening houden met de prijs van 2 hotelkamers. Ik raad appartement 204 en 206 aan, omdat je daar zowel uitzicht op zee als over Terschelling hebt. Geweldig! Het uitzicht vanaf het balkon op zee, zie je op de foto bovenaan deze blog.

De appartementen zijn onlangs voor een groot deel opnieuw ingericht.

Het hotel heeft een (niet al te groot) zwembad en een eigen restaurant met een goede kaart.

3 leuke dingen om te doen op Terschelling: Hotel Paal 8 op Terschelling bij West-aan-Zee
Hotel Paal 8 op Terschelling bij West-aan-Zee

Vakantiehuis op Terschelling

Wij hebben een keer in een heel leuk huisje gezeten bij Midsland-aan-Zee: Noordzee. Een 6-persoons huis vlakbij de strandopgang van dit dorpje. Het heeft een leuke, frisse inrichting. Een mooie ruime kamer en keuken. Wat ons betreft top. Ik zie dat de waarderingen ook nog altijd goed zijn.

Vakantiehuis op Terschelling: het gezellige interieur van Noordzee
Het gezellige interieur van Noordzee

Kamperen op Terschelling

Omdat wij zelf van plan zijn om een keer met de camper naar Terschelling te gaan, zijn we langs een paar campings gegaan. Op basis van die rondgang zouden wij kiezen voor de natuurcamping van Staatsbosbeheer West-Terschelling.

Een rustige camping vlakbij West-Terschelling en een kleine 3 kilometer van (West-aan-) zee af. Dat is heel makkelijk te fietsen. Ideaal dus: wandelen naar het dorp en fietsend naar zee.

Informatie over Terschelling

Klik voor meer informatie over Terschelling hieronder op de Handige Links.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!