3 leuke dingen om te doen op Terschelling
Vakantie in Nederland, Vakantie op de Waddeneilanden
Voor mij uit baant zich een schelpenpad een weg door de duinen. Het knerpen van de schelpen onder de banden van mijn fiets is misschien wel het ultieme eilandgevoel. En de herinnering aan die slingerende schelpenpaden vervult mij altijd met heimwee. Wanneer ik hier niet ben. Niet nu: nu zijn we hier weer. Dit keer op Terschelling. En ik vertel je hier over 3 leuke dingen om te doen op Terschelling.
1. Fietsen op Terschelling
We zijn vanochtend wakker geworden op een stralende nazomerse dag in september. En dat betekent dat het heerlijk weer is om te fietsen. Niet warm, windje erbij. Wow!
Fietsen op de eilanden is misschien wel het leukste om te doen. Vooral in het tijdperk van de elektrische fiets. Ook op een groter eiland als Terschelling komen we zo in een paar uur op een groot deel van het eiland.
Naar Praktische-informatie over TerschellingRichting Midsland en Formerumsebos
We zetten vanuit ons hotel (zie onder Praktische informatie onderaan deze blog) koers naar Midsland-aan-Zee. Na een slinger door het dorpje West-aan-Zee (een gehucht is wellicht een betere benaming; in Frankrijk zouden ze het een Lieu dit… noemen) pakken we het fietspad richting Midsland via de Longway.
We rijden meteen heerlijk door de duinen. Niet de zeeduinen. De oude duinen die zich hier tot ver achter het strand over het eiland uitstrekken. Met de unieke biotoop van de wadden. Van brem, heide, wuivend gras en oud duinzand.
In het Koreabos slaan we bij het kruisen van de gewone weg linksaf richting Midsland. We rijden rechtdoor tot de weg weer overgaat in een fietspad. Vlakbij het Formerumsebos slaan we bij de friettent links en direct weer rechts. Om ook hier weer een fietspad te pakken.
Door het Hoornerbos
Dit fietspad meandert eindeloos langs bos en huizen naar het oosten. Bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer slaan we in het Hoornerbos linksaf richting de zee.
In dit bos hebben we 2 jaar geleden gewandeld (zie onder 3. Wandelen op Terschelling). En dat was ondanks het niet bijster goede weer erg mooi. Ook nu voel ik mij weer heerlijk in dit bos.
Het grootste bos van Terschelling is een ratje-toe van allerlei bomen. Met vanzelfsprekend veel naaldbomen.
Op naar de Boschplaat
Vlak voor de strandopgang bij Kaap Hoorn slaan we rechtsaf richting de Boschplaat. Hier krult het fietspad zich over een typisch schelpenpad richting het oosten.
Even verderop stappen we even af bij een mooi uitzicht over de duinen. De bijna uitgebloeide heide vormt hier een mooi decor met de groen met witte duinen op de achtergrond.
Van Boschplaat naar de Zeedijk
We besluiten een koffie-break te houden bij Paviljoen Heartbreak Hotel. Daar kunnen we de milkshake niet laten staan. En genieten we heerlijk van de zon.
Even later zetten we koers richting Boschplaat. Daar houdt het fietspad op. En kan er alleen gewandeld worden voor de liefhebber. Tenminste buiten broedseizoen. Want we zitten in zwaar beschermd gebied. En terecht!
Wij fietsen daarom naar de dijk van de Waddenzee achter Oosterend.
De Waddenzee
We twijfelen even of we de dijk oprijden. Gelukkig doen we dat wel. We zien daardoor pas dat we helemaal langs de Waddenzee kunnen fietsen.
Dat is door het weer ook weer een genot. De zon glinstert op de kleine golfjes. De natuur laat zich hier weer van een hele andere kant zien. Met op de voorgrond het groene, ziltruikende wier. In de verte de grijsblauwe zee en daarboven het blauwe wolkendek.
De Streken
Op dit stuk ligt in zee ook een bijzonder monument voor Joop Mulder. De oprichter van Oerol. Een zeekunstwerk. En heet De Streken. Het is een wat wiebelige vlonder die het kunstwerk verbindt met de wal. En boven windkracht 5 mag je er niet op. Het is wel echt een aanrader om te doen.
Aan het einde zit een soort cirkel van houten palen en een vlonder, waar de golven heel subtiel overheen ‘lopen’. Bekijk de video, want het spreekt niet voor zich 😃 Let wel dat je in ieder geval natte voeten krijgt.
Via Hoorn terug naar West-aan-Zee
Vlakbij het kunstwerk gaan we de dijk over. Om dwarsdoor de weilanden naar Hoorn te rijden. Herkenbaar aan de kerktoren.
Ook hier is het landschap weer heel anders. Je waant je hier bijna in het Groene Hart.
We rijden door tot we weer bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer in het Hoornerbos zijn. En slaan hier linksaf. Verderop gaan we voor het Formerumsebos rechtsaf richting de zee.
Zo komen we bij de strandopgang van Paviljoen ZandZeeBar. Het eten bij deze Bloemendaalse strandtent valt ons wat tegen. Maar wat zitten we heerlijk!
Na de lunch rijden we een stuk richting Formerum om bij de kruising het fietspad naar Midsland-aan-Zee en West-aan-Zee in te slaan. Zo rijden we op ons gemak terug naar ons hotel.
Via de Noordsvaarder naar West-Terschelling (of weer terug…)
Een paar jaar later, wanneer we weer op Terschelling zijn, ontdekken we dat het mooiste fietspad van Terschelling nog ergens anders ligt.
Het zijn de fietspaden die vanuit West-aan-Zee naar West-Terschelling lopen. En dan zoveel mogelijk buitenom. Dat wil zeggen: wanneer we vanuit West-aan-Zee steeds het meest westelijke fietspad nemen bij een afslag en dus linksaf slaan.
Op deze manier kom je door mooie bossen, met heuvelachtige schelpenpaden. Langs vergezichten vol van heide in de zomer. En wuivend duingras in de winter. Met daarachter de duinen in de Duitse Bocht. En uiteindelijk het uitzicht op het Groene Strand aan de kant van de Waddenzee.
Voeg dit stuk dus zeker aan bovenstaande fietstocht toe of fiets het een keer apart!
2. Een dagje West-Terschelling
Toen we gistermiddag aankwamen met de boot, zijn we eerst naar West toegefietst. Zo noemen de eilanders het dorp.
Shoppen in West-Terschelling
West is leuk om doorheen te lopen. Het heeft een heleboel leuke winkeltjes. Van kleding tot boeken en andere curiosa. Het heeft genoeg leuke cafés en goede restaurants. Eigenlijk alles wat je in een week of weekend nodig hebt.
Rondje haven
Het is leuk om een rondje te lopen vanuit de Brandaris via de Boomstraat (Funke boekhandel is aan Boomstraat 27 leuk om binnen te lopen) en de Burgemeester Reedekerstraat naar de haven.
Vanuit daar de Haven- en vervolgens de Raadhuisstraat in. Om via de Torenstraat terug te lopen naar de Brandaris.
Na het shoppen is het natuurlijk lekker om te gaan eten. Kijk onder Praktische Informatie onderaan deze blog voor tips!
’t Behouden Huys
Tenslotte heeft West-Terschelling ook nog een erg leuk museum. Dat is zeker ook onderdeel van die 3 leuke dingen om te doen op Terschelling.
Neem daarvoor aan het begin van de Torenstraat de Commandeurstraat. Een bezoek aan ’t Behouden Huys is dus goed te combineren met bovenstaande shop-wandeling.
Tijd
Aan de hand van een aantal jaartallen verteld het museum het verhaal van Terschelling. Van voor onze jaartelling tot het heden.
Dat doet het met allerlei verschillende multimediale middelen. Hier een video, daar een maquette waarop het nodige beweegt, etc.
Skylge
De naam van het museum zelf is een referentie naar de hut van Willem Barentz op Nova Zembla. De Schellinger die de noordroute van west naar oost probeerde te vinden.
Over het algemeen is het museum ook best geschikt voor kinderen. Waarbij de videotentoonstelling over de gezonken Lutine voor hele kleine kinderen wellicht wat eng is.
Tenslotte is er boven op de Geschiedeniszolder nog een informatieve tentoonstelling over het ontstaan van Terschelling. Hoe het zich ontwikkelde van Der Schelling of Schlyge naar Terschelling. En hoe ook de Noordsvaarder langzamerhand onderdeel werd van dit eiland.
De Seinpaalduin
Tenslotte is het nog leuk om bij West-Terschelling de Seinpaalduin te beklimmen. Dat kan vanuit het dorp. En ook vanaf de kant van het Groene Strand. Even voorbij De Walvis vanaf het dorp gezien.
Vanaf de laatste kant kom je met een mooie trap steeds meer boven de bomen uit. En wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Eigenlijk net als op de Vuurboetsduin op Vlieland.
3 leuke dingen om te doen op Terschelling: Wandelen
Dat kan natuurlijk aan zee. Dat doen we dit weekend dan ook volop. Zowel deze middag als zondagochtend lopen we nog even heerlijk op het strand.
En we doen dat hier altijd heel veel. Het is overal leuk en wijds en goed.
Het Hoornerbos
Een leuke wandeling die we hier hebben gemaakt in het binnenland is in het Hoornerbos. Daar heeft Staatsbosbeheer vanaf de parkeerplaats bij Lies een mooie wandeling uitgezet van ongeveer 6 kilometer.
Wij hebben deze wandeling 3 jaar geleden gelopen en ervan genoten. Het brengt je door heel veel verschillende soorten bos en deels ook door duin- en heidelandschap.
Voor de route verwijs ik je naar de Praktische informatie onderaan de blog.
3 leuke dingen om te doen op Terschelling: wandelen langs de Groene Pollen
Een aantal jaren later waren wij met de camper op Terschelling. En stonden we op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer bij West-Terschelling. Vanaf de camping lopen we de donkerblauwe route langs de Groene Pollen.
Een erg afwisselende wandeling.
Bos en heide
Het pad start vanaf de camping eerst door het nabijgelegen bos. Dan breekt het bos open in een heuvelachtig heidelandschap.
Daarna duiken we het bos weer in. Waar de paadjes steeds smaller worden. Met hier en daar ook mooie heuveltjes.
Groene pollen en nat naaldbos
Even verderop komen we langs de Groene Pollen. Een soort polderlandschap met allemaal mooie bloemen. Dat deels weer onder water is gezet.
Ook verderop valt op dat we hier met een gekke combinatie hebben te maken van naaldbos dat deels ook erg nat is. En waardoor er bijvoorbeeld ook allerlei varens groeien rondom de naaldbomen. Wat je normaal gesproken alleen in loofbossen ziet.
Dat loofbos komt even later als nog. Want de wandeling maakt ook een afwisselende gang door naald- en loofbos.
Praktische informatie over 3 leuke dingen om te doen op Terschelling
Hieronder vind je eerst een interactieve kaart met alle bestemmingen uit deze blog. Dat heb ik zoveel mogelijk op volgorde gedaan.
De eerste letters tot en met T volgen helemaal de beschreven fietsroute tot en met de lus vanuit West-aan-Zee via de Noordsvaarder naar West-Terschelling.
Fietsen op Terschelling
Natuurlijk kan je op Terschelling overal een fiets huren. In ieder geval direct wanneer je van de boot afkomt in de haven.
Bij Hotel Paal 8 (zie hieronder) kan je ze van tevoren ook reserveren bij het hotel. Dat is handig. Je kan dan gewoon met de bus of auto naar het hotel toe en daar de fietsen pakken.
En ik zou een elektrische huren…
Shoppen in West-Terschelling
Op het interactieve kaartje hierboven, kan je inzoomen op het centrum van West-Terschelling.
Wandelen op Terschelling in het Hoornerbos
Hieronder vind je de wandelroute door het Hoornerbos zoals ze op de site (links) en op de kaart staan bij de parkeerplaats. Via de link kom je op de site en kan je tijdens het wandelen ook navigeren. Dat werkt wel makkelijk.
De wandelroute wordt aangegeven met donkerblauwe afbeeldingen op houten paaltjes. Het startpunt is bij letter N op de interactieve kaart hierboven.
Wandelen op Terschelling bij de Groene Pollen
Hieronder vind je ook de wandelroute langs de Groene Pollen zoals ze op de site (zie de link) en op de kaart staan bij het kampeerterrein. Via de link kom je op de site en kan je tijdens het wandelen ook navigeren. Dat werkt wel makkelijk.
Ook deze wandelroute wordt aangegeven met donkerblauwe afbeeldingen op houten paaltjes. Het start dus bij het kampeerterrein van Staatsbosbeheer. Dat is letter  op het bovenstaande interactieve kaartje.
Wandelen op de Boschplaat
Op de Boschplaat mag je buiten het broedseizoen eindeloos struinen. Er is op de fiets- en wandelkaart (die je overal op Terschelling kan kopen) van Terschelling wel een stippellijn zichtbaar voor een route.
Dat is een tocht die zeker 3 uur kost. Er staan verder geen routes aangegeven, dus het is aan jezelf om door dit gebied heen te struinen. Let op dat fietsen eigenlijk onmogelijk is, omdat de paden overal behoorlijk mul zijn.
’t Behouden Huys
Dit is de link naar museum ’t Behouden Huys. Het is letter Á op de bovenstaande, interactieve kaart.
Nog meer dingen om te doen op Terschelling
Naast de hierboven genoemde 3 leuke dingen om te doen op Terschelling, is er natuurlijk nog wel meer.
Een leuk uitje bij slecht weer kan het Natuurmuseum van Terschelling zijn. Het is niet zo groot en krijgt positieve recensies. Ik ben er zelf niet geweest. Het ligt op het kaartje hierboven net boven het centrum.
Verder is er bij slecht weer een zwembad in West.
En natuurlijk kan je ook naar het strand toe! Ook daarvoor heb ik een voorkeur voor het strand bij West-aan-Zee. Niet te druk en met een goede strandtent binnen handbereik. Ideaal!
Overtocht naar Terschelling
Op Terschelling kan je alleen komen via de veerboot. Er is zowel een sneldienst als een gewone veerboot. De eerste doet er 45 minuten over. De tweede ruim 2 uur. Alleen op de gewone veerboot kan je de auto of camper meenemen.
Wanneer je er een week of langer bent, is een auto wel handig. Voor een weekend zou ik de auto lekker bij de haven laten staan en de sneldienst nemen.
De auto kan je heel goed parkeren bij de haven. Op de grote parkeerplaatsen is er altijd plek. Overigens kan je ook een plek reserveren, mocht je dat in het hoogseizoen toch fijn en veilig vinden. Klik op de link!
Aan de overkant kan je de bus pakken naar het onderstaande hotel. Lijn 2 komt eigenlijk overal langs van zuid(west) naar noord(west). Lijn 1 van west naar oost. Vanzelfsprekend vertrekken de bussen nadat de boot aankomt.
Uit eten op Terschelling
Allereerst kan je bij hotel Paal 8 uitstekend eten. Ook wanneer je hier niet logeert is dit een fijne plek om te lunchen of te dineren. Het restaurant heet De Grië. Dat is dus bij letter A op het interactieve kaartje.
Hier in de buurt ligt ook Strandpaviljoen West-Aan-Zee. Wat ons betreft het beste strandpaviljoen van Terschelling. Ook in de winter geopend en ook in de winter erg sfeervol. Dat is dan net boven letter A op het kaartje.
Tenslotte is in Midsland ’t Golfje ook een hele goede keuze. Met kinderen zou ik het niet zo snel doen. Mits ze een stuk meer lusten dan die van mij… De kaart is in ieder geval vrij specifiek.
Uit eten in West-Terschelling
In West-Terschelling is Raadscafé een fijn restaurant. Lekker eten in een leuke, wat extravagante sfeer! Voor jong en oud. Dat is bij letter Z op bovenstaand interactieve kaartje.
Verder is de Wigwam met kinderen een prima optie. Het is een kruising tussen een steakhouse en een friettent. Vlak er naast zit El Mundo. Een uitstekend tapasrestaurant met de Baskische variant van tapas: Pinchos.
Aan de Waddenzee zit tenslotte de leuke ‘strandtent’ De Walvis. Let op dat deze strandtent meestal niet langer open is dan 19:00 uur. En zeker buiten seizoen soms nog eerder sluit. Dat is letter À op het kaartje.
Hotels op Terschelling
Wij hebben inmiddels al 3 keer in Paal 8 in West-aan-Zee gezeten. Wij vinden het een heerlijk hotel op een fijne en rustige plek, vlakbij het strand. Doordat het hotel familie-appartementen heeft, kan je hier ook voor langere tijd heel goed zitten. Tenminste als het budget het toelaat.
Je moet qua kosten rekening houden met de prijs van 2 hotelkamers. Ik raad appartement 204 en 206 aan, omdat je daar zowel uitzicht op zee als over Terschelling hebt. Geweldig! Het uitzicht vanaf het balkon op zee, zie je op de foto bovenaan deze blog.
De appartementen zijn onlangs voor een groot deel opnieuw ingericht.
Het hotel heeft een (niet al te groot) zwembad en een eigen restaurant met een goede kaart. Zoals hierboven aangegeven.
Het is letter A op het interactieve kaartje.
Vakantiehuis op Terschelling
Wij hebben een keer in een heel leuk huisje gezeten bij Midsland-aan-Zee: Noordzee. Een 6-persoons huis vlakbij de strandopgang van dit dorpje. Het heeft een leuke, frisse inrichting. Een mooie ruime kamer en keuken. Wat ons betreft top. Ik zie dat de waarderingen ook nog altijd goed zijn.
Een andere optie is Landal Kaap West. Dat is een appartementencomplex aan de Waddenzee met uitzicht op het Groene Strand. Dat is net boven letter À (boven de Walvis dus) op het kaartje. Het zijn over het algemeen luxe appartementen. En met de meeste luxe heb je ook echt uitzicht.
Pas op dat alle andere appartementen uit dit complex allemaal achter de eerste rij zitten en daardoor weinig tot geen uitzicht hebben.
Kamperen op Terschelling
Wij zijn zelf met de camper naar Terschelling gegaan. Wij hebben gestaan op de natuurcamping van Staatsbosbeheer West-Terschelling. Dat is dus bij letter Â.
De camping bestaat uit een aantal velden. Waarvan er twee bestemd zijn voor campers en caravans. Wij stonden vooraan op de camping op plaats 78. En hele fijn en grote plek in de hoek van het veld met mooi uitzicht. Met kleine kinderen is het andere camper-/caravanveld beter.
Een rustige camping vlakbij West-Terschelling en een kleine 3 kilometer van (West-aan-)Zee af. Dat is heel makkelijk te fietsen. Ideaal dus: wandelen naar het dorp en fietsend naar zee.
Er is één nadeel voor wanneer je met een camper bent: er zit geen plek om je grijs water te lozen. Dat hebben we bij een andere camping gedaan. Netjes gevraagd, mocht eigenlijk niet, maar vooruit 😀
Informatie over Terschelling
Klik voor meer informatie over Terschelling hieronder op de Handige Links.
Handige links
Klik hier om een overtocht te boeken naar Terschelling:
Klik hier voor meer informatie over Terschelling:
Reacties