7 leukste dingen om te doen in Cornwall

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall

Cornwall! Dat is het antwoord dat ik wel eens zou kunnen geven, wanneer iemand mij wakker zou maken. En zou vragen waar ik het liefst naar toe zou willen op vakantie. Wat een prachtige streek is dit! Boordevol natuur, historie, kastelen, landhuizen en verrassende musea. En natuurlijk die Engelse tuinen. Die hier in Cornwall zo weggelopen lijken te zijn uit een tropisch land. Dat kan doordat Cornwall onder invloed van de warme Golfstroom staat. Overigens betekent dit niet, dat het hier altijd lekker warm is. Dat is alleen relatief voor Engelse begrippen… Ik ga jou in deze blog vertellen wat je allemaal kan doen in deze geweldige streek. De 7 leukste dingen om te doen in Cornwall!

7 leukste dingen om te doen in Cornwall: de brem aan de kust van Cornwall bij Porthcurno

1. Wandelen op het South West Coast Path

Tip 1 en deze staat bij mij ook eigenlijk op nummer 1. Ik heb inmiddels al heel wat stukken van dit pad gewandeld. En nergens verveelt het!

Je kunt het bovendien zo gek maken als je zelf wilt. Je begint ergens en wanneer je er genoeg van hebt, loop je weer terug? Saai? Nee joh, de terugweg is compleet anders dan de heenweg!

Ook voor kinderen van welke leeftijd dan ook is het een aanrader. Kleintjes klauteren makkelijk naar boven. En doordat het zo afwisselend is, is het één groot avontuur. Houdt ze wel in de gaten bij smalle stukken…

Mijn persoonlijke favorieten zijn de stukken bij Lantic Bay, Lizard Point, Porthcurno en Gurnard’s Head.

In mijn reisplan voor West-Cornwall heb ik een mooie mix voor je gemaakt van wandelingen en andere dingen om te doen in Cornwall. Klik voor meer informatie op de link!

Penwith Peninsula van Cornwall: hier bij Gurnard's Head
Uitzicht op Gurnard's Head vanaf Carnelloe Cliff

2. Kastelen en landhuizen bekijken

Cornwall heeft een lange en rijke historie. Diep in de prehistorie waren de Kelten hier al aanwezig. Vaak aangeduid als de Britten. Echt waar…

Vanuit die tijd stammen allerlei koninkrijken. En ook allerlei versterkte punten. Van sommigen kan je de restanten nog zien. En dat is zeker één van de 7 leukste dingen om te doen in Cornwall.

Een goed voorbeeld hiervan is Tintagel, waar volgens de overlevering King Arthur woonde.

Ook de fundamenten van de Engelse tegenhanger van Mont Saint-Michel, Saint Michael’s Mount, gaan ver terug in de tijd. Een uitje naar dit eiland is een aanrader en een erg leuke dagbestemming.

Uit meer recentere tijden stammen allerlei landhuizen, zoals Lanhydrock. Een geweldig landhuis dat je nog in volle glorie kan bezichtigen.

King Arthur en Tintagel: uitzicht op zee vanaf de kasteelruïne
Uitzicht op zee vanaf de kasteelruïne van Tintagel
Lanhydrock en Golitha Falls in Cornwall: Lanhydrock met links het indrukwekkende poortgebouw
Lanhydrock met links het indrukwekkende poortgebouw

3. De tuinen van Cornwall

Lanhydrock en Saint Michael’s Mount hebben allebei overigens ook een prachtige tuin. En dat is nu ook juist één van die 7 leukste dingen om te doen in Cornwall.

Tuinen bekijken lijkt misschien wat suf. Tenminste, dat dacht ik de eerste keer wel. Wat ben ik blij dat mijn vrouw graag eentje wilde bekijken. Sindsdien ben ik er verslingerd aan.

Cornwall heeft een aantal wereldberoemde ’tuinen’. Dat zijn de Lost Gardens of Heligan en Eden Project. Ik zet ’tuinen’ even tussen haakjes, omdat Eden Project een verhaal apart is. Lees daarover meer via de link.

Verder vind ik Trebah ook een aanrader. Het is prachtig aangelegd tegen een heuvel. En hier kan je ook zien hoe enorm subtropisch Cornwall is.

Andere aanraders zijn Tremenheere Sculpture Gardens en Trelissick Gardens.

Vakantie in Engeland: Trebah Garden op The Lizard Peninsula
Uitzicht op Trebah vanaf 'Valley View'
De mooiste kastelen van Engeland en Schotland: Saint Michael's Mount in Cornwall vanuit de rotstuin
Saint Michael's Mount vanuit de rotstuin

4. Musea

Een land met zoveel historie heeft natuurlijk ook leuke musea. Een bijzondere is het Telegraph Museum in Porthcurno. Hier duik je in het imperiale verleden van Engeland. En leer je hoe in dit kleine plaatsje langs de Cornish Coast alle lijntjes van dit rijk bij elkaar kwamen.

Van geheel andere aard is het Tate St Ives. Een museum voor moderne kunst van wereldfaam. Omdat het gelieerd is aan Tate Modern Londen.

Van nog weer andere orde is het National Maritime Museum in Falmouth. Leuk voor wat jongere kinderen.

Weer wat anders zijn de voormalige tinmijnen. Lees daarvoor mijn reisplan over West-Cornwall. Via de link vind je daarover meer informatie!

En vanzelfsprekend neem je ook in al die landhuizen en kastelen onder tip 2 een duik in de historie. Dat zijn vaak musea op zich!

7 leukste dingen om te doen in Cornwall: Porthcurno Telegraph Museum
Porthcurno Telegraph Museum
Een duik in het Viking-verleden van Falmouth in het National Maritime Museum in Falmouth
Een duik in het Viking-verleden van Cornwall in het National Maritime Museum in Falmouth

5. Strand!

Tussen al die rotskusten liggen natuurlijk fantastische baaitjes. Waar je fantastisch kan zwemmen. Tenminste… wanneer het lekker weer is…

De mooiste die ik heb gezien zijn: Porthcurno Beach, Nanjizal Beach, Lantic Bay, Whitsand Bay op het Rame Peninsula bij Plymouth, Kynance Cove, Pendour Cove en Housel Bay.

In sommige gevallen moet je in de links die ik hierboven aangeef even naar beneden scrollen voor de info over de strandjes.

7 leukste dingen om te doen in Cornwall: uitzicht vanaf het terras van Cliffside bij Whitsand Bay
Uitzicht vanaf het terras van Cliffside (op Whitsand Bay)
Wandelen van Lantic Bay naar Fowey: terugblik op Lantic Bay
Terugblik op Lantic Bay vanaf het Southwest Coast Path

6. Mooie stadjes en dorpen

Cornwall heeft een verleden van visserij. Diep tussen de rotsen liggen daardoor allerlei kleine vissersdorpen. De huizen in die dorpen zijn vaak prachtig opgekalefaterd met kleuren of juist allemaal in wit gestoken.

Fowey, Boscastle en Mousehole bij Penzance zijn zo een greep uit het aanbod. In de buurt van Fowey zijn Polperro, Looe en Mevagissey ook aanraders. Tenslotte is Sennen Cove ook een mooie plek.

Hoewel Cornwall nauwelijks grote steden kent, kent het wel wat grotere stadjes.

Falmouth is daar een goed voorbeeld van. Geen superstad, wel leuk om naartoe te gaan, wanneer je bijvoorbeeld naar het National Maritime Museum gaat (zie bij tip 4).

Toch is St Ives qua stadjes de topper van Cornwall. Een leuk stadje, met mooie stranden, een schattig klein centrum met leuke winkeltjes en het geweldige Tate St Ives. Een bezoek zeker waard!

Terugblik op Fowey tussen Polruan en Pont Pill Creek
Terugblik op Fowey tussen Polruan en Pont Pill Creek
Penwith Peninsula van Cornwall: St Ives
Zicht op St Ives

7 leukste dingen om te doen in Cornwall: pubs!

Ik vind persoonlijk dat Cornwall zo ongeveer de leukste pubs van Engeland heeft. En wanneer je de pub-cultuur van Engeland nog niet kent, is het dus helemaal een aanrader!

Hier mijn favorieten, waarbij ik hier ook een paar café’s noem die zo leuk zijn, dat je er ook moet zijn geweest!

In de links naar alle blogs staat de tip voor ‘Uit eten in …’ onderaan de blog bij Praktische informatie.

En natuurlijk neem ik je in mijn reisplan voor Cornwall ook mee naar prachtige plekken om te lunchen en te dineren. Elke dag geef ik dan een tip voor de juiste plek en locatie om uit eten te gaan. Mocht je dat willen. Klik voor meer informatie op de link!

Lunchen bij Kynance Cove
Lunch with a view bij Kynance Cove!
7 leukste dingen om te doen in Cornwall: Pandora's Inn bij Restronguet Creek
Pandora's Inn bij Restronguet Creek, één van de leukste pubs in Cornwall

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!