Kamperen in Engeland

Ik zal eerlijk bekennen: ik heb er een paar jaar over gedaan om moed te verzamelen, om in Engeland te gaan kamperen. En ik heb het ook pas gedaan, toen we een camper hadden. De prachtige, groene heuvels van Engeland voorspellen één ding namelijk heel goed: (zeer) regelmatig regen. En dan met een tentje op een zompig veld zitten. Dat gaat mij en ons te ver. Zo, dat is eruit. De andere kant is: wat is het geweldig om op een zonovergoten dag op een camping te zitten met uitzicht op één van de Meres of Lakes in het Lake District. Of om vanuit een heuvel uit te kijken over de prachtige, blauwe zee voor de kust van Cornwall. Daarom: kamperen in Engeland is met een goede voorbereiding een fantastisch avontuur! Hieronder vind je mijn reisverhalen met campingtips in Engeland. En daaronder nog wat praktische informatie over kamperen in Engeland. Want dat is echt wel anders dan in bijvoorbeeld Frankrijk.

Kamperen in Engeland

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat je zelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Kamperen in Engeland

Kamperen in Engeland is toch net even anders dan kamperen in Frankrijk.

Dat begint al met het uitzoeken. In Frankrijk weet je: volg een riviertje en je vindt vanzelf een superleuke camping.

Een dergelijke wetmatigheid gaat in Engeland niet per definitie op. Of wellicht wel helemaal niet op. Want de camping die je langs dat riviertje kan tegenkomen, is niet per definitie heel gezellig.

De mate van regen in de betreffende streek bepaalt ook heel erg of het wel zo handig is, om op een gezellig veldje met een riviertje er langs te zitten. De kans dat je dagenlang op een zompige, modderige ondergrond staat, is dan heel groot.

Wij zijn de plaatsen met gravel en een strookje gras er naast best gaan waarderen. Mits het uitzicht maar goed is. Of als er maar een beetje groen omheen staat.

Tips voor het kiezen van de juiste camping in Engeland

 • Zoom in op de streek van jouw keuze via Maps van Apple of Googlemaps en type ‘campings’ in, zodat je alle campings in de omgeving krijgt.
 • Selecteer alleen campings met een score van 4,5 of hoger (op een schaal van 5, anders boven de 8,5-9).
 • Kijk op de foto’s om te bepalen of de camping aan één van de criteria voldoet, die ik hieronder heb genoemd.
 • Kies een camping met een mooi uitzicht. Op mooie heuvels, de zee, een meer, etc. Eén van die dingen is bijna overal in Engeland wel te vinden.
 • Check of de camping niet teveel stacaravans heeft. En kijk ook op de foto’s of er een beetje een mix is van tenten, caravans en campers.
 • Kijk of de camping niet te grootschalig is. Of wanneer deze dat wel is, dat het is onderverdeeld in kleine veldjes van 10-20 plaatsen. Dat er in ieder geval veel variatie is.

Zoover?

Zoover is in Engeland niet zo heel erg goed te gebruiken. Er zijn een aantal sites die ik beter vind.

 • Pitchup: dit is een site die een combinatie is van Zoover en een boekingsite. De cijfers kloppen wat mij betreft ook goed.
 • Een andere optie die ik ook wel heb gebruikt is Campsites. Je kunt daarop ook specifiek zoeken op soorten campings.
 • Verder zijn er een aantal landelijke clubs. In beide gevallen moet je bij het boeken eerst het lidmaatschap betalen. De eerste camping is daarmee wat duurder… De bekendste zijn:
  • The Camping and Caravanning Club. Dit zijn over het algemeen vrij strak aangelegde campings. Vaak gericht op zowel campers en caravans als tenten. Vaak hebben deze campings ook wel safaritenten of iets dergelijks te huur.
  • The Caravan & Motorhome Club. De naam zegt het al. Dit zijn campings die over het algemeen helemaal zijn ingericht op caravans en campers. Soms zijn er wel tentplekken of safaritenten.
 • Specifiek voor kleinere campings zijn er nog een aantal labels. Degene waar ik goede ervaringen mee heb is The Greener Campsites. Let op dat dit eco-campings zijn die vaak toiletten hebben zonder water. Goede initiatieven, maar niet iedereen vindt dat prettig.

Kamperen in Engeland: eigenaardigheden

Verder nog wat specifieke dingen van de Engelse campings. En dat geldt dan met name voor caravans  en campers.

 • Op de wat betere campings is er regelmatig een afvoerplek voor grijs water op de plek zelf. Engelse campers en caravans hebben daar specifieke slangen voor, vanuit hun grijs water tank. Dat betekent voor de Europese campers en caravans wat meer mikken.
 • Schoon water wordt in Engeland in tonnen gedaan die kunnen rollen en dan vervolgens op de plek worden neergezet. Het nadeel daaraan is dat niet elke camping automatisch een goede plek heeft om schoon water te tanken. Houdt dat even goed in de gaten!
 • Op bijna alle plekken kan je wel chemische toiletten legen.

Veel Britten gebruiken hun camper ook als caravan. Een best typisch fenomeen. De auto gaat dan apart mee.

Laat je dus niet misleiden, wanneer je veel campers op een foto ziet staan. Dat betekent niet automatisch dat het een trekkerscamping is.

Met name in tegenstelling tot Schotland zijn de Engelse campings wat minder gericht op campers als trekkers-plek.

Enne…

…vergeet niet: uiteindelijk gaat het erom dat je samen met je gezin een ontspannen vakantie hebt gehad, vol van inspiratie. De plek is van belang. En toch telt uiteindelijk alleen dat je samen bent geweest en het goed hebt gehad!

Stedentrip naar Cambridge: Kamperen op Cuckoo Fen Site
Ash Keys Caravan Park in de Yorkshire Dales

Verwante thema's