Het mysterie van King Arthur en Tintagel

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Wandelen op vakantie

Er staat hier een man. Met een doorzichtige mantel. Een lange baard, een kroon op zijn hoofd en een groot zwaard in zijn hand. Het zwaard heet Excalibur. En dit is het mythische Tintagel. De plek waar Koning Arthur zou zijn geboren. En wij gaan vandaag King Arthur en Tintagel ontdekken!

King Arthur en Tintagel: het beeld met Excabilur in een prachtige setting

Mysterie

En waar-is-waar het zou kunnen dat hij hier geboren is. Onder het 13e eeuwse kasteel waarvan een deel bewaard is gebleven, zijn de restanten gevonden van een ouder kasteel.

Dat 13e eeuwse kasteel werd hier daarom ook door Richard (what’s in a name…), Graaf van Cornwall, neergezet. Hij wilde heel graag dat zijn onderdanen de verbinding met de legendarische koning en zijn familie en geslacht zouden leggen.

Naar Praktische informatie over Tintagel
Het pad richting Tintagel met links bovenin de ruïne
Het pad richting Tintagel met links bovenin de ruïne

English Heritage

Hoe het ook zij. English Heritage heeft hier een geweldige plek gecreëerd rondom de ruïnes van het kasteel.

De plek is op zich al prachtig: hoog op een klif, met een diepe kloof tussen de twee rotspartijen. En een prachtige baai in het midden. Die deels overstroomt tijdens vloed.

En om dat te benadrukken hebben ze houten trappen dwars over de kloof en stijl tegen de heuvel gelegd. Dikke punten voor creativiteit!

King Arthur en Tintagel: een overzicht van Tintagel en de omgeving daarvan
Een overzicht van Tintagel en de omgeving daarvan

King Arthur en Tintagel: een fikse klim…

Het is een fikse klim vanuit de baai naar boven. Eerst bekijken we daar de zogenaamde courtyard. Dat eigenlijk een oude nederzetting is. En eigenlijk geen onderdeel van het kasteel zelf.

Vanaf hier hebben we al wel een mooi uitzicht op de omgeving. En zien we de klif waarop het kasteel ligt pas goed. Dan valt op dat het eigenlijk een eiland is.

Dat eiland moet bereik worden via de genoemde houten trappen. Die op zichzelf ook al weer een fikse klim zijn. 

King Arthur en Tintagel: uitzicht op zee vanaf de kasteelruïne
Uitzicht op zee vanaf de kasteelruïne van Tintagel

Uitzicht

En wat een beloning krijgen we voor onze noeste arbeid! Waar we maar om ons heen kijken: het uitzicht is geweldig!

Boven aan gekomen, moeten we door een poort. Dat inmiddels al vele malen is vereeuwigd in foto’s. En het is ook mooi: die oude stenen met daar doorheen zicht op die mooie, blauwe zee van Cornwall en daar omheen de rotsen.

Hier zijn ruïnes van allerlei gebouwen te zien. Deels tegen de klif aangebouwd, deels er bovenop neergezet. Toch trekt de steile afgrond. Niet om erin te springen 🙂 wel om te zien hoe de zee hier tegen deze rots aan beukt.

Wat een droomlocatie voor een kasteel!

Reisplan voor Cornwall

Wil jij Tintagel bezoeken tijdens jouw vakantie? En wil je weten hoe je dit precies kunt combineren? Klik dan hieronder op mijn reisplan voor Zuid-Cornwall.

Reisplan voor Zuid-Devon en Zuid-Cornwall

King Arthur himself

In de verte op een grote plaat graniet staat ook het (bronzen) beeld van Koning Arthur uit de inleiding. Een bijzonder beeld, omdat het beeld deels doorzichtig is. Dat geeft bij somber weer een spookachtige aanblik.

Nu, met mooi weer, accentueert het de omgeving. Met het beeld in onze rug genieten we van het uitzicht.

King Arthur en Tintagel: King Arthur zelf
King Arthur zelf

Joni Mitchell in Cornwall

We hebben hier vol uitzicht op de grillige, rotsige kust van dit deel van Cornwall. De lucht hangt vol plukken met wolken.

‘These are the clouds of Michelangelo’, zong Joni Mitchell ooit van dit soort wolken. Ze geven hier de bovenkant van de horizon aan, terwijl de onderkant die diepblauwe zee is.

King Arthur en Tintagel: What a view!
What a view!

Merlin’s Cave

We lopen weer terug en nemen de afslag richting het mooie, afgesloten strandje dat hier beneden aan de voeten van Tintagel ligt.

Daar vinden we nog een referentie aan King Arthur en Tintagel: Merlin’s Cave. Een prachtige spelonk. Hier moeten we wél wat meer fantasie hebben. Dat Merlijn hier ooit heeft gezeten, lijkt ons wat ver gezocht…

King Arthur en Tintagel: Merlin's Cave
Merlin's Cave

Feeëriek

Het grot en het strand zijn op zichzelf ook al mooi genoeg. En de waterval die hier naar beneden komt, over een groene loper van mos, heeft iets feeërieks.

Dat heeft een grotere, mythische waarde dan die grot van Merlijn.

Uitzicht vanaf de baai naar boven bij Tintagel
Uitzicht vanaf de baai naar boven

Praktische informatie over Tintagel (en King Arthur…)

Tintagel

Inmiddels is bij Tintagel nog een hogere touwbrug neergelegd die de twee kliffen overspant. Reden te meer om hier naartoe te gaan!

De kinderen vonden het erg leuk om te doen. Het is wel handig, wanneer je opwarmt met wat verhalen over Koning Arthur. Ergens hebben ze er altijd wel een keer van gehoord. Meer informatie over Tintagel vind je via de link.

En mocht je door deze blog nog niet enthousiast genoeg zijn (niet voor te stellen…), dan staat op deze site ook nog een geweldig filmpje. Dan ben je zeker verkocht!

King Arthur en Tintagel: Uitzicht vanaf de ruïne op de baai beneden
Uitzicht vanaf de ruïne op de baai beneden
De kaart van de omgeving rondom tintagel castle. Zoomniveau 10, lengtegraad -4.7585053, breedtegraad: 50.6672813
De marker staat op Tintagel ter oriëntatie. Ten noorden ligt Boscastle. Net niet zichtbaar in het zuidwesten langs de kust ligt Watergate Bay (zie onder Uit eten hieronder).

Boscastle

Wij hebben voor de tijd geluncht in Boscastle. Een erg leuk dorpje dat in een zelfde baai ligt als Tintagel. Waarbij Boscastle echt nog een haventje heeft.

Sla wel het Museum of Witchcraft over. Wij zijn erin geweest en er vervolgens heel snel doorheen gelopen. Het voelde een beetje vervelend daar binnen. Maar goed, dat is misschien ook het idee…

De weg tussen Boscastle en Tintagel is ook prachtig om te rijden.

Boscastle
Boscastle

Wandelen bij Tintagel

Voor een hele goede wandeltip in deze omgeving ga je naar mijn reisplan voor Zuid-Cornwall!

Boscastle Café
Boscastle Café

Uit eten in de buurt van Tintagel

In Boscastle zit een erg leuk café van The National Trust.

Wij zaten deze vakantie in een huisje in Sennen in de buurt van Land’s End. Vanaf daar was het een flink stuk rijden. En daarom hebben we op de terugweg in de buurt van Newquay gegeten.

Bij Watergate Bay zitten diverse goede restaurants. Onder andere eentje van Jamie Oliver. Daar wilden we eigenlijk naartoe. Het was er druk en qua sfeer leek het ons toch niet geweld.

Wij zijn daarom vlak daarnaast in The Beach Hut geweest. Dat was top: aan het strand, eten met uitzicht op zee en het eten was heel goed. 

Uitzicht vanaf The Beach Hut in Watergate Bay
Uitzicht over het strand aan het einde van de dag vanuit The Beach Hut in Watergate Bay

Vakantiehuis in Cornwall

Wij hebben in Cornwall op twee plekken gezeten die allebei wat verder van Tintagel af liggen. Toch noem ik ze hier, omdat een trip naar Tintagel de moeite waard is om een flink stuk voor te rijden. Terwijl dit voor de rest niet het stuk van Cornwall is wat ik zou adviseren om dichtbij te zitten.

Het meest dichtbij (1,5 uur) zit een huisje aan Whitsand Bay, vlakbij Plymouth. Dit huisje ligt prachtig bovenop de kust en heeft een adembenemend uitzicht op zee. Een echte aanrader. Het huisje kan je huren via de link. 

Een nog beter idee is het volgen van mijn reisplan voor Zuid-Cornwall. Daarin staan de beste tips voor huisjes in Cornwall!

Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
7 leukste dingen om te doen in Cornwall: uitzicht vanaf het terras van Cliffside bij Whitsand Bay
Uitzicht vanaf het terras van Cliffside (op Whitsand Bay)

Vakantiehuis in Exmoor en Devon

Verder heb ik bij dezelfde organisatie ook een huisje gehuurd, toen we in Devon, in de buurt van Exmoor zaten.

Ook vanuit daar is het ongeveer 2 uur rijden. Het huisje heet Gull’s Way en ligt in Combe Martin. Een luxe huisje met prachtig uitzicht op een baai. Van alle gemakken voorzien.

In dat geval zou je op de terugweg in Clovelly kunnen eten. Lees daarover de betreffende blog. 

Vakantiehuis in Devon en Exmoor: uitzicht vanuit Gull's Way
Uitzicht vanuit ons vakantiehuis Gull's Way in Exmoor
Lekker relaxen op het terras van Gull's Way

Nog een vakantiehuis in Cornwall

Toen we in de buurt van Land’s End zaten, zaten we in een huisje dat ik niet meer heb kunnen vinden. 

De beste en eigenlijk betere optie die ik nu heb kunnen vinden, is het huren van één van de cottages van de St. Aubyn Estates. Daar is Saint Michael’s Mount aan gelieerd is. Lees via de link mijn blog over dat prachtige eilandje. Kijk op: St Aubyn Estates.

Hieronder vind je een foto van de omgeving waarin de huisjes staan. In mijn reisplan over Cornwall vind je meer informatie over de huisjes. En welke ik zelf zou kiezen.

Uitzicht op de Trevilley Cliff vanaf Nanjizal
Uitzicht op de Trevilley Cliff vanaf Nanjizal

Informatie over King Arthur en Tintagel

Voor meer informatie over deze streek, kijk je op de link hieronder. Klik vervolgens bovenin op Map en van daaruit kan je de specifieke streek zoeken.

Klik bijvoorbeeld op Tintagel en dan krijg je alles in de omgeving van Tintagel.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!