Wandelen van Lantic Bay naar Fowey op het Southwest Coast Path

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
Wandelen op vakantie De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Engeland

Op de één of andere manier heb ik nog altijd in mijn hoofd dat een wandeling leuker is, wanneer het een rondje is. En dat we dus niet heen-en-weer lopen. Dat is best lastig met het Southwest Coastpath. Bijna alles stukken van dit kustwandelpad zijn prachtig. Tot nu toe zijn we altijd heen en weer gelopen. Lees daarover bijvoorbeeld mijn reisverhalen over The Lizard en Land’s End. Vandaag dus niet. Vandaag gaan we een rondje lopen, omdat we met de Fowey River de hoek om kunnen lopen en via de rivierarm die Pont Pill Creek heet terug kunnen lopen. Dit is perfectie, zeker omdat we halverwege in Fowey kunnen lunchen. Wat willen we nog meer?

National Trust bord bij Lanteglos Church

Nadat…

Nadat mijn vrouw een hardaanval heeft gehad, omdat we op een superklein, typisch Engels weggetje (zo’n één waar de zijkanten hoog boven de auto uitkomen en we dus geen kant uitkunnen) een tractor zijn tegengekomen. Die op z’n gemak doorreed. En omdat het Engeland is, zit mijn vrouw dus aan de kant van de tractor…

En nadat ik eerst op het verkeerde parkeerterrein ben gestopt. Waar we pas achterkwamen, nadat we al een paar honderd meter liepen. Nadat alles zijn we onderweg. We lopen richting de zee en bij een splitsing van wandelwegen slaan we het Southwest Coast Path in richting het westen. 

Wandelen van Lantic Bay naar Fowey: Lantic Bay

Meteen strekt zich een prachtige baai voor ons uit, met groene heuvels, rotsen en de prachtige blauwe zee. Waarvan ik maar geen genoeg krijg.

We lopen direct een flink stuk naar beneden. En even verderop golft het pad een beetje op en neer.

Na een klein half uurtje gelopen te hebben, kijken we om en hebben we een geweldig uitzicht op de prachtige baai die Lantic Bay is. Ik krijg er bijna spijt van dat we niet naar beneden zijn gelopen, omdat deze baai er zo mooi afgesloten bij ligt. Ik krijg spontaan zin om te zwemmen. 

Wandelen van Lantic Bay naar Fowey: terugblik op Lantic Bay
Terugblik op Lantic Bay vanaf het Southwest Coast Path

Polperro

Vanaf hier moeten we flink omhoog lopen, zeker wanneer we het klaphek zijn gepasseerd. Wanneer we boven zijn, hebben we weer een prachtig uitzicht. Dit keer terug op de baai van Lantic. En zelfs daarachter op de kust van Polperro.

Even verderop staat een bankje waar we kunnen zitten om nog wat rustiger om ons heen te kijken. Het pad loopt vanaf hier tussen twee aarden wallen door.

Na weer een klim kunnen we langzaam aan meer naar het westen kijken en ontwaren we Fowey.

Wil je op vakantie in Cornwall? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor het westen van Cornwall!

Klik hier voor voorpret, gemak en ontspanning!
Het Southwest Coast Path bij Lantic Bay
Het Southwest Coast Path bij Lantic Bay

De Fowey River over bij Polruan

Om daar te komen moeten we eerst door Polruan lopen. Daar is het een beetje zoeken. We volgens eerst het Coast Path over een parkeerterrein. Even verderop in het dorpje zelf raken we de draad kwijt.

Dat is niet zo erg, want we moeten gewoon richting haven lopen. Vanaf daar zal een pondje ons overzetten naar Fowey.

Dat gaat allemaal erg voorspoedig. Het is ook een leuke onderbreking van de wandeling. 

 

Wandelen van Lantic Bay naar Fowey via Polruan
Uitzicht op Fowey vanaf Polruan
De pond van Polruan naar Fowey
De pond van Polruan naar Fowey

Dwalen door Fowey

In Fowey dwalen we wat door het stadje.

Fowey heeft een roemruchte historie. Hier stond het fort van Koning Mark die Tristan stuurde om Isolde op te halen. En tijdens deze reis werden ze hopeloos verliefd op elkaar.

Castle Dore even buiten het stadje en de Tristan Stone die aan de hoofdweg richting Fowey staat, zijn daaraan herinneringen. Wij gaan dit lopend allemaal niet redden, dus wij nemen deze geschiedenis voor liefs. Ondanks dat onze zoon dezelfde naam draagt als deze tragische held.

Het stadje is een vrij hip geheel dat altijd een aantrekkingskracht heeft op boetieks, galerieën en gelukkig ook veel leuke winkeltjes.

En… fijne cafés, pubs en nnn’s. We hebben wel trek, dus dat laatste vinden we vooral belangrijk.

Terugblik op Fowey tussen Polruan en Pont Pill Creek
Terugblik op Fowey tussen Polruan en Pont Pill Creek

Terug in Polruan

Diep in de middag zijn wij weer aan de overkant in Polruan en kijken we nog een keer terug op het prachtige stadje aan de overkant. Ook nu is het weer even zoeken.

We slaan East Street in richting het noorden (linksaf vanaf de boot) en slaan vervolgens een weg in naar boven alleen bedoeld voor voetgangers. Hoewel dat hier in Engeland altijd een relatief begrip is. Ze zouden hier zo met een auto in rijden. Getuige het tractor-debacle van heden ochtend…

Gelukkig buigt dit ‘voetpad’ direct af richting het noorden. En gaat het ook over in een echt wandelpad. Daar zit ook meteen weer een fikse stijging in. Dat beginnen we toch wel te voelen in de benen. Zeker nu er ook een Gin & Tonic in die benen zit.

Wandelen van Lantic Bay naar Fowey: Terug via Pont Pill Creek
Pont Pill Creek

Wandelen naar Fowey en terug via Pont Pill Creek

Het wandelpad is verder prachtig. We lopen midden door het bos met af en toe een schitterend uitzicht op Pont Pill Creek en de achterliggende groene heuvels.

Zo lopen we een half uurtje door deze mooie omgeving, totdat we bij het kenmerkende bord van de National Trust komen, waar we richting Lanteglos Church worden gedirigeerd.

Zicht op Lanteglos en Lanteglos Church
Zicht op Lanteglos en Lanteglos Church

Nadat…samen

Nadat we zo via bos en weiland de kerk ronden, moeten we vanaf daar helaas nog een stuk over de verharde weg lopen. En dat valt dan zo aan het einde van deze prachtige, afwisselende wandeling een beetje tegen. Een rondje lopen is leuk en dan wel over mooie wegen…

Ach ja, we hebben gelukkig niet alles voor het uitkiezen. Het was gewoon een prachtige wandeling. En we hebben het samen vandaag weer super gehad. En dat is toch eigenlijk het meest belangrijk.

Praktische informatie over wandelen van Lantic Bay naar Fowey

We hebben voor deze wandeling geparkeerd bij Lantic Bay Carpark van de National Trust. Let op dat je ver genoeg doorrijdt, want vlakbij ligt het Lantivet Bay Carpark, ook van de National Trust.

De kaart van de omgeving rondom lantic bay carpark. Zoomniveau 14, lengtegraad -4.6014114, breedtegraad: 50.3329402
De marker staat op Lantic Bay Car Park.

Tegenover de parkeerplaats steek je de weg over en volg je de weg ongeveer 100 meter naar naar het westen. Daarna loopt er een pad richting de zee. Bij de volgende kruising van wandelpaden, loop je richting westen het Southwest Coast Path op, aangegeven met een eikel op een houten paal.

Je kunt ook nog rechtdoor lopen naar het strand van Lantic Bay, wanneer je eerst of later wilt zwemmen.

Bij de parkeerplaats kan je bovenstaande route ook zien op het bord (zie daarvoor het filmpje dat ik in het reisverhaal hierboven laat zien). Deze wordt niet specifiek aangegeven, maar je kunt wel zien hoe het loopt.

Naar Fowey kost het een kleine anderhalf uur. De terugweg hebben we in krap een uur afgelegd.

The Salt Path van Raynor Winn

Polruan, Lantic Bay en het Southwest Coast Path kan je niet noemen, zonder het over het prachtige boek van Raynor Winn te hebben.

In dit boek vertelt Raynor hoe ze met haar man het pad gaat lopen vanaf Minehead naar Poole. Nadat ze alles zijn kwijtgeraakt en haar man een levensbedreigende ziekte blijkt te hebben.

In Polruan stoppen ze voor een overwintering en daar komen ze uiteindelijk ook weer terug aan het einde van het boek. Een aanrader!

Nog meer wandelen in Cornwall

In mijn andere blogs over Cornwall kan je meer lezen over wandelen in het westen van Cornwall. Onder andere bij Land’s End en The Lizard.

Zwemmen en watersport in Fowey

Lantic Bay is een fantastisch strand in een bijna volledig afgesloten baai. Zo vind je ze hier vaker en deze is tegelijkertijd ook één van de mooiste.

Alle creeks bij Fowey kan je ook met een kajak bezichtigen. In Fowey en in Golant zijn deze te huur. Subben kan ook. En wanneer je geen zin in sport hebt, pak dan gewoon een moterbootje. Kijk bijvoorbeeld bij Fowey River Hire. Deze organisatie wordt heel goed gewaardeerd. 

Kastelen in Cornwall

Lanhydrock is een prachtig landhuis dat hier in de buurt ligt. Lees daarover mijn blog via de link.

Tuinen in Cornwall

Tsja, daar staat Engeland en zeker dit deel van Engeland om bekend. In de buurt zijn de beroemde Lost Gardens of Helligan en nog beroemdere Eden Project. Via de link vind je mijn reisverhaal over die 2 tuinen.

Beroemdste tuinen van Cornwall: The Jungle van de Lost Gardens of Heligan
Door The Jungle van de Lost Gardens of Heligan

Stadjes en dorpen in Cornwall

Naast Fowey zijn in de omgeving Polperro en Mevagissey ook twee prachtige vissersdorpjes. Met allebei hun eigen charme. Polperro is de kleinste.

Looe wordt ook vaak genoemd, alleen vind ik dat hier het toerisme wel heel erg aanwezig is. Hoewel anderen dat juist weer van Fowey zeggen. Ik vond Fowey in ieder geval de moeite waard, zeker in combinatie met deze wandeling. Zo heb je van alles wat!

De kaart van de omgeving rondom polperro. Zoomniveau 10, lengtegraad -4.520718, breedtegraad: 50.3310267
De marker staat Polperro. Ten oosten daarvan zie je Looe. Naar het zuidwesten ligt Mevagissey.

Eten en drinken in Fowey en Cornwall

Lunchen hebben we gedaan bij Havener’s. Wij hebben hier heerlijk gezeten en gegeten.

Een andere optie met een goede recensie is King of Prussia. Dit ziet er uit als een iets traditionelere pub. Wat zeker positief is!

Vakantiehuis in Cornwall

Wij zaten toen we naar Heligan zijn geweest, in een huisje in de buurt van Plymouth. Dit huisje ligt prachtig bovenop de kust en heeft een adembenemend uitzicht op zee. Een echte aanrader. Het huisje kan je huren via deze link: Cliffside.

Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
Cliffside Cottage aan Whitsand Bay
7 leukste dingen om te doen in Cornwall: uitzicht vanaf het terras van Cliffside bij Whitsand Bay
Uitzicht vanaf het terras van Cliffside (op Whitsand Bay)

Kamperen in Fowey en Cornwall

Wanneer je wilt kamperen, is Penmarlam Caravan & Camping Park in Bodinnick in deze omgeving een hele goede optie. Een kleinschalige camping op een mooi terrein en op loopafstand van de Fowey River. En schijnbaar hebben ze heel schoon sanitair.

Hotels in Fowey en Cornwall

Wanneer je hier voor kortere tijd bent, is het Fowey Hall Hotel een luxe optie. Het is heel erg op gezinnen gericht, waardoor er ook heel wat familiekamers zijn. Ik vind het er fantastisch uit zien! De reviews zijn ook goed. En het heeft een zwembad. Ik zou wel gaan voor een kamer met uitzicht op de baai en rivier.

Informatie over deze streek

Voor meer informatie over deze streek, klik je op onderstaande link. Klik vervolgens bovenin op Maps en klik op de kaart op Fowey of wat dan ook…

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!