Het Penwith Peninsula van Cornwall: energie van de natuur

Vakantie in Engeland, Vakantie in Cornwall
Wandelen op vakantie Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Stedentrip in Engeland

Er komt ons een vrouw tegemoet lopen die plompverloren vraagt of wij wel weten hoe bijzonder deze omgeving is. Ze begint een verhaal te vertellen over energiestromen die hier het land in komen en die een enorme energiepiek veroorzaken. En hoe ze energie van de natuur in Cornwall krijgt. Vooral van de zee. Mmmm, dit gaat mijn spirituele pet wel wat te boven… Vriendelijk staan we deze vrouw te woord en lopen daarna verder. Ik weet dat dit ook Cornwall is: het hippie-gehalte en het percentage vrijgevochten geesten is in dit deel van Engeland op z’n hoogst. No pun intended! Wij gaan op zoek naar die energie van de natuur op het Penwith Peninsula van Cornwall.

Penwith Peninsula van Cornwall: onderweg naar Pendour Cove
Een pub van twee mannen die verliefd werden op dit landschap. Ik kan ze niet anders dan gelijk geven.

Het voelt goed om in Cornwall te zijn!

Haar verhaal en het gevoel daarin, laten mij de komende dagen niet los. Is dat wat mij zo trekt van deze streek? Ik voel me hier vanaf het begin van de vakantie al enorm thuis. Net alsof ik hier eerder ben geweest. Of is het dan toch die energie van de natuur? De zee die hier overal om ons heen in beweging is?

Ik kan mij vingers er niet op leggen. En ik moet het misschien ook maar aannemen voor wat het is: het voelt gewoon goed om hier te zijn. We hebben het als gezin enorm naar onze zin. We hebben veel lol samen, genieten van al het moois in deze streek en hebben leuke gesprekken over van alles en nog wat. Van de zin van het leven tot ‘wat zullen we eens gaan doen’.

Naar Praktische informatie over St Ives en Penwith
Penwith Peninsula van Cornwall: St Ives
Zicht op St Ives

St Ives: hoofdstad van het Penwith Peninsula van Cornwall

En dat gevoel hebben meerdere mensen hier en hier gehad. Zo is ook St Ives opgebloeid. Als een soort vrijplaats voor kunstenaars die hier, ver weg van de drukte en de druk van de grote steden, gewoon hun gang konden gaan. Daar is inmiddels een flinke laag vernis overheen gekomen. 

Tate St Ives…

We nemen ’s ochtends de A30 richting Penzance en vervolgens de B3311 richting St. Ives. De eerste om tempo te maken (anders zouden we de B3315 hebben genomen), de tweede om een mooie, nieuwe route te rijden.

In St. Ives aangekomen wacht ons een onaangename verrassing: Tate St. Ives blijkt dicht te zijn. En daar had ik graag willen kijken. Rest ons om rustig door dit leuke stadje te lopen en om over één van de mooie stranden van St. Ives te lopen.

Virgin en Fore Street

We lopen daarom vanaf het Tate Virgin Street en vervolgens Fore Street in. Deze straat barst van de leuke winkeltjes en andere gelegenheden. Uiteindelijk komen we zo bij Porthminster Beach uit. Een mooi breed strand dat kenmerkend is voor deze noordkust van Cornwall.

Het is een leuk stadje. En toch, we missen de punch van de Tate en de lokale kunst, waarom dit stadje toch bekend is. Na een goede lunch besluiten we daarom de lange route terug te nemen naar het Penwith Peninsula van Cornwall. Via de B3306.

Het desolate Penwith Peninsula bij Zennor
Het desolate Penwith Peninsula bij Zennor

Zennor

Zo worden we van de geciviliseerde wereld binnen geen tijd heel diep de natuur ingegooid. Het stuk vanaf de kruising met de B3311 wordt hoe langer hoe desolater en rondom Zennor zitten we heel diep in de moors.

De weg draait en slingert hier door het landschap met af en toe een adembenemend uitzicht op de diepblauwe zee. Wanneer we even later uitstappen is het oorverdovend stil. Een geweldige ervaring. Prachtig dit Penwith Peninsula van Cornwall.

Penwith Peninsula van Cornwall: de zee bij Zennor op het Penwith Peninsula
De zee bij Zennor op het Penwith Peninsula

De enorme energie van de natuur bij Gurnard’s Head

We besluiten een paar dagen later om hier nog een keer naar terug te keren. Ook om een wandeling te maken richting Gurnard’s Head. Een langvinger die hier diep in zee wijst.

Dat doen we vanaf de parkeerplaats van het gelijknamige restaurant. En daar komen we ergens de vrouw tegen uit de inleiding van dit verhaal.

Van de Old Mine naar Carnelloe Cliff

We lopen richting de ruïne van de Old Mine en besluiten vanaf daar richting het noorden te lopen, zodat we juist uitzicht krijgen op Gurnard’s Head.

In mijn reisplan voor het westen van Cornwall vind je het vervolg van deze wandeling. Klik daarvoor op de link. Daar vind je ook meer informatie over wat een reisplan precies inhoudt.

Onderweg naar Carnelloe Cliff
Onderweg naar Carnelloe Cliff

The Gurnard’s Head

We lopen terug met het idee om te gaan eten in de Gurnard’s Head. Weer zo’n restaurant dat is opgezet door een chef (2 in dit geval), omdat ze verliefd zijn geworden op dit stuk van Engeland en hier wilden blijven. Helaas zitten ze vol. Zelfs zover buiten het seizoen.

We besluiten daarom om meteen voor de volgende dag te reserveren. Eén blik binnen is namelijk genoeg, om hier direct te willen eten. De volgende dag doen we dat ook met veel genoegen. 

Penwith Peninsula van Cornwall: hier bij Gurnard's Head
Uitzicht op Gurnard's Head vanaf Carnelloe Cliff

Energie van de natuur

Zo zitten we de volgende avond in een gezellige pub op Penwith Peninsula van Cornwall te eten. Een pub van twee mannen die verliefd werden op dit landschap. Ik kan ze niet anders dan gelijk geven.

Hier op deze plek met in mijn hoofd al die mooie landschappen die ik hier heb gezien, de groene, glooiende heuvels, de donkere rotsen, de blauwe zee die overal van kleur verschiet. En dan verscholen in de uithoeken al die gezellige dorpjes en pubs.

Of het nou de energie is van de natuur, ik weet het niet. Ik voel me in ieder geval heel erg thuis.

Wil je op vakantie in dit deel van Cornwall?

Klik dan hieronder voor mijn reisplan voor Cornwall!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning!

Praktische informatie over het Penwith Peninsula van Cornwall

Vakantie met kinderen

Wij merken dat onze jongens het wandelen over de kustwandelwegen erg leuk vinden. Het zijn smalle paden die continu op en neer gaan en van al dat geklauter worden ze wel enthousiast.

Wandelen in Cornwall

De omschreven wandeling duurt ongeveer 45 minuten enkele reis. Wanneer je helemaal naar Pendour Cove loopt, is het ruim een uur. Je kunt hieronder op het kaartje de route zien.

Zie voor andere wandelingen in deze omgeving mijn blog over Land’s End en Sennen. Of deze over het Lizard Peninsula.

Parkeren in St Ives

Je kunt vlakbij het Tate parkeren aan de Clodgy View (bij zo’n naam word ik heel benieuwd waar het vandaan komt…).

Museum

Het Tate St. Ives is een museum voor moderne kunst, vooral gericht op lokale kunstenaars. Dat zijn niet de minsten, anders was Tate hier natuurlijk nooit begonnen. Kijk voor meer informatie op Tate St Ives.

Uit eten op het Penwith Peninsula van Cornwall

The Gurnard’s Head is de absolute top van dit deel van Cornwall. Wat hebben we hier lekker gegeten en gezellig gezeten. Kijk op The Gurnard’s Head.

Voor goede tips om uit eten te gaan in St. Ives verwijs ik naar mijn reisplan voor het westen van Cornwall.

Vergeet bij The Gurnard’s Head voor het diner niet te reserveren. Het zit meestal vol, ook buiten het seizoen.

Overnachten op het Penwith Peninsula van Cornwall

Voor de beste tips voor een vakantiehuis op het Penwith Peninsula verwijs ik weer naar mijn reisplan voor het westen van Cornwall.

Ook in de Gurnard’s Head kan je slapen. De kamers zien er geweldig uit. Alleen niet goedkoop. Wanneer je hier maar een paar dagen bent, om Penwith te verkennen, is het een geweldige plek. Kijk voor meer informatie op The Gurnard’s Head .

Wandelen in Cornwall met uitzicht op Land's End
Uitzicht op Land's End vanaf het Southwest Coastpath

Informatie over het Penwith Peninsula van Cornwall

Voor meer informatie over deze streek, klik je op onderstaande link. Klik vervolgens bovenin op Map en van daaruit kan je de specifieke streek zoeken. Klik bijvoorbeeld op St Ives en dan krijg je alles in de omgeving van St Ives.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!