3 dingen om te doen in de Great Glen: van Ben Nevis tot Inverness

Vakantie in Schotland, Vakantie in de Highlands
Wandelen op vakantie Vakantie met tieners Kamperen in Schotland

The Great Glen. Zo wordt het dal genoemd tussen Fort Williams en Inverness. Wellicht het meest bekende en beroemde deel van de Highlands. Niet overal per se het mooiste deel. Hier ontbreekt nog de echte ruigheid of uitgestrektheid van de noordelijke en westelijke highlands. Hier en daar krijg je wél een prachtig voorproefje op die gebieden. Met als belangrijke troefkaart de Ben Nevis; de hoogste berg van Schotland. In deze blog beschrijf ik 3 dingen om te doen in de Great Glen!

3 dingen om te doen in de Great Glen: North Face Trail richting Ben Nevis

The Great Glen

Eigenlijk is deze Glen een opvallende scheidslijn in Schotland. Feitelijk ligt alles ten westen van de River en Loch Oich en Loch Ness volledig door water gescheiden van de rest van Schotland.

Helemaal omdat er ook nog eens het zogenaamde Caledonian Canal is gegraven tussen Loch Oich en Loch Eil bij Fort William. 

Van Glenfinnan naar Inverness

Wij komen door de Great Glen tijdens een roadtrip met mijn oudste zoon. We zijn in de ochtend bij de Harry Potter-trein in Glenfinnan geweest. En we zijn nu onderweg naar Inverness.

Vanaf daar willen we verder de Highlands in naar het noorden en het westen. En natuurlijk willen we Loch Ness gezien hebben. Ook naar Inverness ben ik wel benieuwd. Toch de hoofdstad van de Highlands.

De juiste vakantie in West-Europa: Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan
Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

3 dingen om te doen in de Great Glen: Ben Nevis

Laat ik het maar meteen toegeven: ik ben er niet op geweest. Het paste niet in de planning van deze roadtrip. Het is ook echt wel een fikse wandeling.

Ik neem je in dit verhaal wel mee naar de andere kant van deze Munro (zo worden alle bergen in Schotland genoemd die hoger zijn dan 3.000 voet): The North Face.

Een wandeling op dat pad maakte ik een paar jaar eerder toen ik met een flitsbezoek voor het eerst in Schotland en de Highlands was met mijn collega-directeuren.

En geef toe: alleen al om de naam is deze wandeling de moeite waard!

Bij dit bordje zit je goed!

The North Face Trail naar de voet van de Ben Nevis

We hebben om 9:30 uur afgesproken met een gids onderaan het begin van deze wandeling. Na een wat rare nachtrust. Onze reisleider had een vreemde cabine geboekt die verre van schoon was. En het duurde even voordat we gewend waren aan deze accommodatie.

Een leuke camping met een tent was achteraf een beter idee geweest…

3 dingen om te doen in de Great Glen: Uitzicht op de Ben Nevis vanaf het begin van de North Face Trail
Uitzicht op de Ben Nevis vanaf het begin van de North Face Trail

Stevig tempo

We beginnen meteen in een stevig tempo aan deze wandeling. En al snel hebben we zicht op die hoogste top van Schotland. Op de punt ligt als een soort van markering nog een beetje sneeuw.

Allt a’Mhuilinn

Allt a’Mhuilinn

Nadat we de bossen achter ons hebben gelaten, lopen we door het typische hoogveenlandschap dat zoveel van de Highlands kenmerkt. We schrijven eind mei, dus alles begint volop in bloei te komen.

We lopen langs een prachtige rivier die zorgt voor het levensvocht van de Schotten: de water voor de whiskey van de Ben Nevis. Die blijkt achteraf de Allt a’Mhuilinn te heten, wat Stroom van de Molen betekent.

Uitzicht over Glen Lochy
Uitzicht over Glen Lochy

Bloody Morons

We hebben het tempo er stevig in en al snel horen we de gids achter ons zuchten. En iets roepen als ‘bloody morons’.

Als echte mannen die elkaar in het leven meestal tegen komen op kantoor, willen we natuurlijk niet voor elkaar onder doen. Wat richting het einddoel (‘The Old Bothy’) uitmondt in een sprint over de laatste honderden meters. 

Daar aangekomen hebben we mooi uitzicht over Glen Lochy. 

Ver weg kijken vanaf de beklimming van de North Face van de Ben Nevis met rechts van het midden de Gulvain of Goar Bheinn
Ver weg kijken vanaf de beklimming van de North Face van de Ben Nevis met rechts van het midden de Gulvain of Goar Bheinn

Wil jij op vakantie in Schotland? En ben je op zoek naar de perfecte rondreis? Of gewoon een ontspannen vakantie met jouw gezin? Klik dan hieronder op de link!

Reisplan voor Schotland

Loch Ness

We vervolgen het verhaal van mijn roadtrip met mijn oudste zoon. Daar hebben we inmiddels Loch Ness bereikt. En daar moeten we natuurlijk even stoppen.

Het is helder (hahaha) dat vooral de enorme wijdsheid en diepte van dit meer voer vormt voor alle legendes.

Door de diepte is het loch af en toe inktzwart, wanneer de zon weg is. En dat doet wat spooky aan. Zeker met slecht weer kan het hier eenzaam aanvoelen.

Na een lunch langs het meer vervolgen we onze trip richting Inverness.

3 dingen om te doen in de Great Glen: Loch Ness
Moody Loch Ness

3 dingen om te doen in de Great Glen: Inverness

In de omgeving van Inverness besluiten we eerst richting onze camping in Beauly te rijden. Om zo aan het einde van de middag in Inverness aan te komen.

We parkeren in de buurt van ons restaurant (zie onder Uit eten in Inverness) voor deze avond aan de Huntly Street. En lopen vanaf daar de Ness Walk op langs de gelijknamige rivier.

3 dingen om te doen in de Great Glen: Inverness Cathedral
Inverness Cathedral vanaf de oevers van de Ness

Inverness Cathedral

Vanuit daar lopen we eerst aan deze kant van de oever van de Ness naar de kathedraal. Toch een bijzonderheid in deze omgeving. Kathedralen zijn hier voor de rest in geen velden of wegen te bekennen. Te weinig parochianen om er één te vullen…

Het is een eenvoudig en niet zo spectaculair gebouw. Wel leuk om als afwisseling tussen al het natuurschoon even te bekijken.

Interieur van de kathedraal van Inverness
Interieur van de kathedraal van Inverness

Inverness Castle

We lopen daarom verder langs de Ness via Bishop’s Road en Ness Walk. Op de laatste pakken we de brug over de Ness. Aan beide kanten van de Ness is het in ieder geval heel goed toeven.

Aan de overkant van de Ness lopen we weer naar het noorden. En naar Inverness Castle. Dat prachtig op een heuvel boven de Ness ligt.

Vanaf het kasteelterras hebben we een mooi uitzicht over stad en rivier. Voor de rest laten we ook dit kasteel even voor wat het is. Het schijnt niet heel bijzonder te zijn.

3 dingen om te doen in de Great Glen: Inverness Castle
Inverness Castle

Een stukje verfijning…

Wij lopen nog wat door het stadscentrum. Spectaculair is het niet. We besluiten daarom maar richting onze favoriete boekenwinkel te lopen: Waterstones. Deze zit in de Eastgate Shopping Centre. Daar vermaken we ons een uurtje heel goed met neuzen in boeken en andere leuke dingen. 

Zo zijn we toe aan het avondeten. En dat doen we uitstekend in The Kitchen. En dat maakt ook duidelijk wat Inverness vooral is: een klein stukje civilisatie in een verder volledig door natuur en avontuur gedomineerde regio.

Hier kunnen de Highlanders even fijnproeven en daarna weer terug naar hun ruige en weerbarstige leven. 

Praktische Informatie over 3 dingen om te doen in de Great Glen

Roadtrip door de Highlands van Schotland

Dit reisverhaal is onderdeel van een grote roadtrip die wij door de Highlands hebben gemaakt. Al mijn blogs over de Highlands kan je daarvoor achter elkaar zetten. Hierna volgt het reisverhaal over onze dagtrip in het noorden van de Highlands. En hiervoor zit dus het verhaal over de Hogwarts Express.

3 dingen om te doen in de Great Glen: wandelen rondom de Ben Nevis

Wandelen in de Highlands: The North Face van Ben Nevis

De beklimming van de North Face tot de Old Bothy duurt ongeveer 2 uur. De terugweg is in een uur te doen. Neem zeker de tijd om bij de rivier te picknicken of te chillen. Zeker met mooi weer is dat heerlijk om te doen.

Het is af te raden om vanaf deze kant de Ben Nevis te beklimmen. Dat betekent echt serieus klauterwerk. 

Hieronder vind je de locatie van de parkeerplaats waar The North Face Trail start.

De kaart van de omgeving rondom north face trail ben nevis. Zoomniveau 14, lengtegraad -5.0410956, breedtegraad: 56.840658
De marker staat op de parkeerplaats bij de start van The North Face Trail.
Wandelen in de Highlands: Ben Nevis

Vanuit Glen Nevis en de Ben Nevis Inn is de Ben Nevis wel te doen. Hoewel het door de kou en de mist bovenop ook gevaarlijk kan zijn.

Houdt voor de beklimming in ieder geval rekening met zeker 7 uur klimmen. En neem dus regen- en warme kleding mee. Een kompas is ook niet onhandig… 

 

De kaart van de omgeving rondom Ben Nevis Inn. Zoomniveau 14, lengtegraad -5.0721664, breedtegraad: 56.8103523
De marker staat op het startpunt van de officiële beklimming naar Ben Nevis vanaf de gelijknamige inn.
Wandelen in de Highlands: Steall Falls in Glen Nevis

Bij Fort Williams zit in de prachtige Glen Nevis, Steall Falls. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg in Glen Nevis kan je in ruim een uur deze wandeling maken. Dat is retour.

Het is een makkelijke wandeling in een prachtige omgeving.

 

De kaart van de omgeving rondom Glen Nevis, Fort William PH33 6SY, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad -5.0007963180542, breedtegraad: 56.777490198905
De marker staat op de parkeerplaats voor de wandeling naar Steal Falls.

3 dingen om te doen in de Great Glen: Loch Ness

Wanneer je wat meer tijd hebt, is het leuker om niet de A82 langs de westkant te pakken, maar de B862 bij Fort August. Neem dan halverwege het loch de B852 richting Foyers.

Dan kom je langs het leuke Falls of Foyers. Daar kan je nog even naartoe wandelen. Richting het einde van het meer kan je vervolgens heerlijk eten bij Dores Inn.

3 dingen om te doen in de Great Glen: Inverness

Hieronder vind je de kaart van Inverness, waarop je de beschreven route kunt volgen.

De kaart van de omgeving rondom 2 Ardross St, Inverness IV3 5NN, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -4.2290554497681, breedtegraad: 57.475073425137
De marker staat op de kathedraal. Daar boven zie je Huntly Street. Daaronder de brug over de Ness vanuit Ness Walk.

Uit eten in Fort Williams

Fort Williams ligt aan de voet van de Ben Nevis. In dit niet zo leuke en wel handige stadje heb ik heerlijk gegeten bij The Crannog. Het ligt net iets ten zuiden van de stad aan of bijna in Loch Eil. Je kan hier vooral goed vis eten.

In Glen Nevis hebben wij heerlijk gegeten bij de Ben Nevis Inn. Een relaxte plek waar je erg goed ‘pub’-food kan eten. Het is er meestal erg druk, dus reserveer vooraf een plek!

The Crannog aan Loch Eil
The Crannog aan Loch Eil

Uit eten in Inverness

Wij hebben heel goed gegeten in The Kitchen. Reserveer van tevoren een plekje aan het raam. En dan het liefst op de eerste verdieping. Vanaf daar heb je uitzicht over de River Ness.

De kaart is behoorlijk gevarieerd. En ze hebben uitstekende mogelijkheden om een lokale Gin & Tonic te proeven.

Van deze Gin-kaart in The Kitchen krijg ik warme gevoelens...

Kamperen in de Highlands bij Glen Coe

Ben Nevis en omgeving is goed te bereiken vanuit Glen Coe. En net als voor Glenfinnan en het Glenfinnan Viaduct is deze plek een goede uitvalsbasis voor de activiteiten in deze blog.

In Glen Coe stonden we op het kampeerterrein van de Scottish National Trust: Camping and Caravanning Club Glen Coe. Alle campings van deze organisaties zijn strak georganiseerde campings met uitstekende faciliteiten en duidelijke regels.

Wij vinden het heerlijke plekken om te staan, omdat ze overal prachtig in de natuur liggen.

Kamperen in de Highlands bij Inverness

Toen wij in Inverness waren, hebben wij gekampeerd bij Beauly Holiday Park. De camping ligt prachtig aan de River Beauly. We vonden de ontvangst wat chagrijnig. De camping is verder goed. Een paar velden met langs de rand veel bomen.

Er werd net een nieuw sanitair gebouw neergezet. Dat is op zich ook wel nodig. Voor 1 nacht hebben wij er geen last van gehad. Voor meer nachten is nieuw sanitair wel nodig. De recensies van deze camping zijn op Google ook goed. En ook daar wordt het sanitair als negatief punt aangegeven.

Informatie over Ben Nevis, Loch Ness en Inverness

Via Handige Links vind je meer informatie over de verschillende streken die in dit reisverhaal aan bod komen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!