Mooiste plekjes in de Borders: Tweed Valley en Moffat Hills
Vakantie in Schotland, Vakantie in het zuiden van Schotland
Dit is betwist gebied. Jarenlang is hier geplunderd, gemoord. In een volstrekt wetteloze tijd. Niemand was veilig voor de zogenaamde Border Rievers. Totdat de koningen aan beide kanten van de grens tot overeenstemming kwamen. Om in dit gebied gezamenlijk te zorgen voor orde. De orde werd definitief hersteld door James I van Engeland (VI van Schotland). Die beide koninkrijken verenigde onder 1 troon. We gaan dit grensland vandaag voor het eerst bezoeken. Met zijn prachtige heuvels, valleien en andere bezienswaardigheden. En gaan op zoek naar de mooiste plekjes in de Borders.

Clyde Valley
Vandaag doet niks denken aan die duistere historie van de Borders. Wanneer we vanuit de Lowther Hills de Clyde vallei inrijden. We pakken de A702 die langs de Clyde naar het noorden kronkelt.
De Clyde heeft een wijde vallei gemaakt. Met links en rechts de typerende kale heuvels van Noord-Engeland en Schotland. Links zijn dat de genoemde Lowther Hills. Rechts zijn dat de Moffat Hills. Waar we later vandaag doorheen rijden.
We passeren het leuke en levendige stadje Biggar. Waar we zo te zien prima terecht kunnen voor een goede pub of leuke ‘independent shops’.
Naar Praktische informatie over de Borders

Mooiste plekjes in de Borders: Tweeddale
We pakken in Biggar de A72 richting Peebles. Deze brengt ons in Tweeddale. Dit is een vallei die steeds mooier wordt, naarmate we Peebles naderen.
Vooral nadat de B701 is afgebogen, wordt het hier steeds bosrijker. Lyne Water heeft hier het stokje aan de Tweed overgegeven om de A72 te volgen.
De weg slingert door de vallei, totdat we in Peebles zijn.


Peebles
Net als Biggar is Peebles ook een levendig stadje. Met leuke winkeltjes.
Het is inmiddels lunchtijd. Dus we strijken hier ook neer om wat te eten. In de vorm van een warme lunch in Coltman’s Kitchen. Dat bevalt uitstekend!
Na de lunch slenteren we nog wat door de straatjes. Waarbij we zoveel mogelijk in de schaduw blijven. Het is deze zomer ongewoon warm in Schotland. 30 graden. Dat hadden we niet bedacht toen we deze vakantie planden…

Mooiste plekjes in de Borders: Dawyck Botanic Garden
Na de lunch rijden we een stukje terug om de B701 in te slaan. Zo willen we in Dawyck Botanic Gardens komen.
Dawyck is onderdeel van de Royal Botanic Gardens of Edinburgh. Daarvan zijn er naast degene in Edinburgh 3. Logan Botanic Garden hebben we een paar dagen geleden gezien. Op de Rhins of Galloway. Tenslotte is er nog Benmore in de Highlands van Argyll.
De B701 is ook een prachtige weg om te rijden. En we merken al snel dat we in de buurt van een landgoed komen.
De begroeiing om ons heen wordt diverser. Weilanden zijn duidelijker en ook netter afgebakend.
Over het algemeen een genot om door dit soort estates heen te rijden.


Hoge bomen
Dawyck is prachtig. We pakken de gele route die ons door de hele tuin voert.
De tuin is vooral bekend om z’n hoge naaldbomen, waaronder diverse Amerikaanse Redwoods en Douglas Sparren. Waarvan de naamgever ook heeft bijgedragen aan de collectie.
De gele route volgt meestal het stroompje dat door de tuin draait. En dat geeft hier en daar geweldige uitzichten.


Uitzicht
Net als de meeste tuinen die we deze zomer zien, valt het op dat mei de betere maand is om tuinen in Engeland te bezoeken.
De rododendrons en azalea’s die overal in deze tuinen zijn te vinden, staan dan in volle bloei.
Nadat we een aantal keren over het riviertje zijn gelopen, lopen we verderop een soort bos in. Daar lopen we langs een kapelletje. En even verderop krijgen we nog mooi uitzicht op het landhuis zelf. Dat ooit de basis vormde voor dit landgoed.


Heet
Tenslotte moeten we nog over een pad lopen dwarsdoor een grote strook gras. Dan is de 30+-graden van vandaag toch behoorlijk warm.
Bijzonder deze temperaturen in Schotland.
Wij gaan daarom nog even lekker in de schaduw buiten zitten op het terras van The Dawyck Café. Om even uit te rusten en bij te komen. Voordat we aan de laatste kilometers van deze dag beginnen.
Moffat
We koersen tenslotte richting Moffat voor onze camping voor vanavond.
Dat brengt ons eerst verder op de B701 en later op de A701. Hoewel dit ook een mooie weg is, is het minder spectaculair dan de wegen die we tot nu hebben gereden.
De heuvels zijn mooi en worden tegelijkertijd versaait door de naaldboomplantages die hier overal zijn. Een deel is gekapt. Een ander deel staat strak te wezen in rechte lijnen.
Dit veranderd wanneer we 7 kilometer voor Moffat zijn.
Ik had al het idee dat we flink op hoogte reden. En dat blijkt wanneer we in een vallei komen waar de River Annan onder ons blijkt te stromen.
Die rivier heeft die inmiddels de plaats ingenomen van de Tweed. We hebben een prachtig uitzicht op kale heuvels en een diepe vallei.
Met dit uitzicht aan onze linkerkant dalen we langzaam maar zeker naar Moffat.

Moffat Water Valley
De camping in Moffat staat goed vol. En die Schotten zijn zoveel goed weer niet gewend. Dus ze zitten tot laat buiten de caravan of camper te praten.
Voor velen is deze camping vermoedelijk ook gewoon een weekendcamping in het voor- en naseizoen. We zitten hier immers nagenoeg onder de rook van Glasgow en Edinburgh.
Na een wat korte nachtrust staan we op. Met wederom de zon vol aan de hemel.
We rijden vandaag de andere weg door de Moffat Hills. Dat is de A708 die ons in de Moffat Water Valley brengt.
Dit wordt ‘one of the most scenic drives in Scotland’ genoemd. Op zich klopt dit voor dit deel van Schotland. Toch heb ik in de Highlands wel veel mooiere stukken gereden…


Grey Mare’s Tail
Die Moffat Water Valley is absoluut wel één van de mooiste plekjes in de Borders. En zeker ook één van de mooiste stukken van Zuid-Schotland die we hebben gezien.
Even verderop brengt de A708 ons aan de voeten van de Grey Mare’s Tail.
Een prachtige waterval die eigenlijk op het programma stond om naartoe te lopen.
De wandeling is een pittige. Je gaat eerst stijl omhoog met rotstrappen. En vanaf daar met een iets minder stijl, maar zeker nog stijl genoeg stijgend pad naar de bovenkant van de waterval.
Dat laten we vanwege de hitte maar weer even voor wat het is.

Moffat Hills
We lopen wel even naar het bruggetje dat over het riviertje (Grey Mare Burn) loopt. Dat door de waterval in gang wordt gezet.
Hier hebben we een prachtig panorama van alle mooie dingen om ons heen.
De Moffat Hills zijn gemaakt door gletsjers. Door de verschillende ijstijden tussen 2 miljoen en 15.000 jaar geleden zijn ijsrivieren en gletsjers door dit land getrokken.
De Moffat Water Valley is door één grote gletsjer gevormd. De zijvalleien zoals die van de Grey Mare Burn zijn door kleinere gletsjers gemaakt.
Halverwege de heuvels kunnen we nog goed zien waar sommige gletsjers stonden.
Zij veroorzaken de lijnen die hier door de heuvels lopen. En van waaraf de heuvels op een andere manier naar beneden golven.
St Mary’s Loch
We rijden na deze stop verder op de A708. De volgende bezienswaardigheid is het uitgestrekte meer van St Mary.
Dit loch ligt er mooi bij. En er wordt net als in de Lowther Hills uitgebreid wild gekampeerd.
In de zomer komen hier ook dagjesmensen naartoe vanuit de grotere steden. Die zoals eerder opgemerkt, behoorlijk dichtbij zijn.
Na het loch wordt de A708 wat minder spectaculair. Het dal wordt wijder. En hier en daar ook wat saai.


Encore Tweed Valley
Ook in dit geval wordt dit weer anders, wanneer we de Tweed Valley inrijden. Dat doen we via Selkirk, de A707 en de inmiddels bekende A72.
Bij Innerleithen slaan we de B709 in richting Traquair House. Dat brengt ons in de zij-vallei van Quair Water. Ook een mooie, best lieflijke vallei om doorheen te rijden.


Traquair House
Ons bezoek aan Traquair House begint goed.
Het is lunchtijd. En we kunnen heerlijk in de Old Walled Garden onze lunch nuttigen. Dat is een ommuurde tuin met fruitbomen die aan de oprijlaan richting het landhuis zit.
Hier genieten we in de schaduw van de mooie tuin en de schaduw.


Teleurstelling
Wij vinden het huis wellicht juist hierna best een teleurstelling.
Het is niet te vergelijken met Drumlanrig Castle waar we eergisteren waren. In die familie zit duidelijk meer geld…
En wellicht komt dat ook wel omdat zij meestal aan de goede kant van de geschiedenis stonden. De Lairds of Traquair hadden duidelijk veel sympathie voor de Stuart’s. En dat werd lange tijd door de Tudor’s niet gewaardeerd.
Van dit stuk van de geschiedenis. En de manier waarop de katholieken in het protestantse Engeland en Schotland overleefden krijgen we vrij veel mee.
Waarbij we ook het gevoel hebben dat we maar een heel klein stukje van het huis te zien krijgen. Eigenlijk alleen de oude toren met enkele aanpalende vertrekken.
Achter het huis lopen we nog een stuk door het woodland. Dat is ook een leuke, maar zeker geen spectaculaire wandeling.
Het stuk bij Quair Water is een mooi stukje om te lopen. En in de zomer leuk voor kleine kinderen om een beetje in rond te spetteren.


Encore Moffat Water Valley
Kortom: het hoogtepunt van vandaag was de rit door Moffat Water Valley. Absoluut één van de mooiste plekjes in de Borders. Daar rijden we dan ook graag weer doorheen. Terug naar onze camping.
Daarvoor rijden we eerst via de B709 verder naar het zuiden. Tot deze weer de A708 kruist. En wij die inslaan richting Moffat.
We kunnen daardoor nog even volop genieten van die prachtige Moffat Hills. Waar de A708 prachtig doorheen snijdt. Met links en rechts prachtige, hoge heuvels. Die vol zitten met plukken paarse heide.


Dwarsdoor de Borders richting Engeland
De volgende dag is het mooie weer voor het eerst sinds ruim een week op. En worden we wakker van de regen op onze camper.
Het is ook de laatste dag dat we deze vakantie in Schotland zijn. We rijden een stuk terug richting Noord-Engeland. Om zo in een paar etappes terug te rijden richting Cambridgeshire en Suffolk.
Dat doen we natuurlijk wel via een mooie route. Want ik wil nog wat meer van die Borders verkennen.
We rijden daarvoor eerst een stuk naar het zuiden via de M74. Om vervolgens via de A7 omhoog te rijden via Hawick. Die weg is vanaf de Engelse grens eerst een gewoon mooie weg door een brede vallei.
Rondom Langholm worden de heuvels langzamerhand hoger. De A7 moet over de waterscheiding van de River Teviot en de Ewes heen. En baant zich een steeds bochtiger weg door een steeds kaler landschap.


Mooiste plekjes in de Borders: Cheviot Hills
Na deze waterscheiding blijft het tot Hawick redelijk uneventful. Daar nemen we de A698. Die de Teviot River verder volgt.
Ten noorden van Jedburgh takt de A68 van de A698 af en gaat door Jedburgh heen.
Na Jedburgh is het al snel feest op de A68. De weg kronkelt eerst door het dal van Jed Water. Om vervolgens over een heuvelkam uitzicht te geven naar alle kanten.
We stoppen een stuk voor Carter Bar op een parkeerplaats om te lunchen. We kunnen vanaf deze plek de weg omhoog naar Carter Bar zien kronkelen. Helaas is het erg mistig. En is het uitzicht beperkt.
Dat merken we ook boven op Carter Bar. De col die Schotland van Engeland scheidt. We komen daar met een paar haarspelden.
Vanaf de col hebben we ondanks de mist prachtig uitzicht over de Cheviot Hills. Dit is zeker ook één van de mooiste plekjes in de Borders!
Vanaf Carter Bar gaat het hard naar beneden Redesdale in. En rijden we verder richting Northumberland.
Wat hebben we een mooie week in Zuid-Schotland gehad!


Praktische informatie over de mooiste plekjes in de Borders
Hieronder vind je van de belangrijkste bestemmingen uit deze blog nog meer informatie.
Dawyck Botanic Garden
Dit was echt een mooie bestemming! Via de link vind je nog meer informatie over Dawyck Botanic Garden.
Hieronder vind je een kaartje van de omgeving van deze plek met de marker op de Garden. Je kunt hier ook goed de route zien die we hebben gereden richting Peebles en Dawyck.
Op het kaartje zie je Traquair ook liggen.



Grey Mare’s Tail
De Grey Mare’s Tail is een mooie waterval. En je hebt hier schitterend uitzicht over de Moffat Hills en de Moffat Water Valley. Je bent met ongeveer 1,5-2 kilometer bij de waterval. En vanaf daar kan je nog 2 kilometer doorlopen richting Loch Skeen.
Bij elkaar loop je dan heen en terug ongeveer 8 kilometer. Het gaat de eerste 2 kilometer stevig omhoog, dus houdt rekening met een wandeling van ongeveer 3-4 uur.
Hieronder vind je een kaartje van de omgeving van deze waterval, St Mary’s Loch en de Moffat Water Valley. De marker staat op de waterval.
Traquair House
Mocht je in de buurt zijn en je wilt toch naar Traquair House, dan vind je via de link meer informatie!



Nog meer mooie plekjes in de Borders
In mijn inleiding op het zuiden van Schotland heb ik nog wat toelichting gegeven op de stadjes in de Borders. Waar ook een paar leuke en gezellige tussen zitten. Kelso schijnt het mooist te zijn.
Ook de abdijruïne van Melrose Abbey schijnt een aanrader te zijn!
Uit eten in de Borders
Wij hebben zoals aangegeven heerlijk gegeten in Coltman’s Kitchen in Peebles. Verder kan je ook lunchen in Dawyck en bij Traquair House.
Dat laatste is erg leuk bij lekker weer, omdat je dan in die mooie Old Walled Garden kunt zitten. Ook bij minder weer is het café een leuke plek!
Tenslotte is The Black Bull Inn in Moffat ook een leuk restaurant. Dat zit ook vlakbij onderstaande camping. De recensies zijn wat wisselend. Wij zijn er voorbij gelopen en het zag er qua sfeer leuk uit.


Overnachten in Tweeddale en de Borders
Overnachten kan op een ludieke manier in Traquair House. Daar zijn kamers te huur voor bed & breakfast. Dan is het natuurlijk leuk om het landhuis wel te bekijken!
In de omgeving van Moffat is Queensberry House een mooie bed & breakfast.
Kamperen in de Borders
De campings zijn in dit deel van Schotland dun gezaaid.
De Moffat Camping and Caravanning Club is de beste optie in deze omgeving. Deze camping ligt heel centraal voor dit hele gebied.
Het is wel een drukke camping waar veel Schotten voor vast een aantal weken staan.
Probeer daarom vooral achter op het terrein terecht te komen. Dan kijk je uit op een veldje. Dat zijn de oneven nummers van 61 tot en met 83.
Verder zijn 39 tot en met 42 en 111 tot en met 114 ook allemaal aan de rand en daarmee veel ‘landelijker’ gelegen.
Het sanitair is echt heel dik in orde.

Informatie over de Borders
Hieronder vind je meer informatie over de Borders.
Handige links
Hier vind je meer informatie over de Borders:
Reacties