Sutherland en Assynt in de Highlands

Vakantie in Schotland, Vakantie in de Highlands
De mooiste korte roadtrips van West-Europa De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met tieners Kamperen in Schotland

‘Zullen we gewoon wegrennen?’, zeg ik voor de grap tegen mijn oudste zoon. We hebben heerlijk gegeten met de lunch. De bediening lijkt zich echter aan te passen aan de oudheid van de natuur van Sutherland. Er zit geen schot in. De stemming zit er bij ons goed in, dus wij komen niet meer bij van het lachen. En ja hoor, dat heeft toch effect op de bediening. Wij gaan verder met onze roadtrip en gaan door Sutherland en Assynt in de Highlands.

Sutherland en Assynt in de Highlands: bij de verre stranden van Sango Bay bij Durness

Loch Eriboll

We hebben al een fantastische ochtend achter de rug (lees daarover meer in mijn blog over Altnaharra en de Kyle of Tongue). En er ligt nog veel moois in het verschiet. Vanmiddag willen we de noordwest kaap van de Highlands ronden. We zetten daarom koers naar Loch Eriboll.

Sutherland en Assynt in de Highlands: Loch Eriboll
De oostelijke oever van Loch Eriboll met Foinaven op de achtergrond

Robert MacFarlane en The Wild Places van Ben Hope

Links van ons doemt voor de tweede keer vandaag Ben Hope op. Nu alleen vanaf de noordkant die stijl omhoog reist vanuit het landschap.

Ik heb een boek gelezen van Robert MacFarlane over The Wild Places. Hij vertelt in dit boek hoe hij een nacht doorbrengt op Ben Hope in de winter. En zich nog nooit zo eenzaam heeft gevoeld als op deze berg.

Hij geeft de schuld aan de onverbiddelijke, harde steen waar een deel van deze berg uit bestaat. Hij vergelijkt Ben Hope verderop in het boek met een top in de Lake District in het noorden van Engeland.

Die top bestaat grotendeels uit zandafzettingen. En daar heeft hij geen moeite om in slaap te komen. Hij trekt daarmee een parallel tussen de ontstaansgeschiedenis van het landschap en de sfeer die je in een landschap kan ervaren.

Een interessante hypothese.

Uitzicht bij Sangobeg vlak voor Durness
Uitzicht bij Sangobeg vlak voor Durness

Naar Durness in Sutherland en Assynt in de Highlands

De weg rondom Loch Eriboll is een lange slinger, omdat het Loch heel diep de Highlands indringt. Het landschap wijzigt zich voor onze ogen daarom voortdurend. En wat wil je nog meer op een roadtrip?

Een dik half uur later staan we boven het strand van Durness. Je kunt hier met een paar smalle weggetjes nog verder naar het westen. Aan de kust kom je dan alleen via lange wandelingen. Wij hebben morgen een fikse wandeling naar Stac Pollaidh op het programma staan. Dus dat laten we even voor wat het is. Het is hier al mooi genoeg.

De rotskust is hoog, groen en de zee diepblauw. Hier en daar lijkt het alsof er wat rotsen op het strand zijn gesmeten. We zoeken een bankje en genieten een half uur van dit mooie uitzicht.

Sutherland en Assynt in de Highlands: Foinaven
De Foinaven-keten ten zuiden van Durness

De arenden van Foinaven

Vanaf hier rijden we naar het zuiden. We hebben veel gelezen over de natuur in dit gebied. Het schijnt niet te kunnen missen dat je hier zeearenden ziet. Die vinden de thermiek die de Foinaven-keten geeft nogal aantrekkelijk.

Hier komt de westenwind die vanuit zee waait voor het eerst een obstakel tegen. En stijgt dus omhoog en dat met een behoorlijke snelheid. We stappen langs dit stuk daarom regelmatig even uit de auto. Het uitzicht is elke keer prachtig, maarre… waar zijn die arenden? Wij kunnen ze helaas niet ontdekken.

Een paar dagen later spotten we volgens mijn zoon wel een jonge zeearend. Daar hebben we tot de dag van vandaag nog altijd een humoristische twist over. Voor mijn gevoel was het een uit de kluiten gewassen meeuw…

Leukste dingen om te doen in de Highlands: Foinaven
Foinaven zonder arenden

Lochs en lochans

Nadat de Foinaven-keten langzaam aan de horizon verdwijnt, begint het desolate landschap tussen hier en Altnaharra langzaam te verdwijnen. De velden worden groener, de bergen worden heuvels en overal steken rotsen boven het veen uit.

Lees meer over deze roadtrip in mijn reisverhaal voor Schotland via de link hieronder!

Wil jij met jouw gezin op vakantie in Schotland? En wil je de perfecte rondreis maken?

Klik dan hieronder voor mijn reisplan!

Reisplan voor Schotland
Sutherland en Assynt in de Highlands: de machtige Quinag
De machtige Quinag

Praktische informatie over Sutherland en Assynt in de Highlands

Roadtrip door Sutherland en Assynt in de Highlands

Al mijn blogs over de Highlands geven een deel van onze grote roadtrip door de Highlands weer. Aan dit deel ging de blog over de Black Isle, Altnaharra en de Kyle of Tongue vooraf. Hierna volgt de blog over onze wandeling naar Stac Pollaidh en de Falls of Mesach.

Hieronder vind je het kaartje van de omgeving van dit reisverhaal met achtereenvolgens de markers die deze roadtrip aanduiden, te beginnen met Kyle of Tongue (A), Loch Eriboll (B), uitzicht bij Sangobeg voor Durness (C), de weg langs Foinaven (D), Loch Inchard (E), Kylesku Bridge (F), Quinag en de Wailing Widow Falls (G), Loch Assynt (H) en Clachtoll Beach Campsite (I).

Wandelen in de Highlands

Voor een wandeling in deze omgeving verwijs ik naar mijn blog over Stac Pollaidh.

Wandelen naar Sandwood Bay

Een andere populaire wandeling is de wandeling vanaf Kinlochbervie naar Sandwood Bay. Het beginpunt van deze wandeling staat hieronder aangegeven. Dat is vanaf Clachtoll ongeveer 1,5 uur rijden. En je kunt het dus ook combineren met het rijden van een deel van de route die ik hier heb beschreven.

Dit is een wandeling door een ongerept stuk Schotland. Het is 7 kilometer heen en 7 kilometer terug. Ga er vanuit dat je daar ongeveer 4-5 uur over doet. En het is erg leuk om met lekker weer lekker op het strand te zitten en te genieten van de uitgestrektheid van de zee op deze plek!

De kaart van de omgeving rondom Unnamed Road, Lairg IV27 4RU, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad -5.098662847488, breedtegraad: 58.49101822184
Wandelen naar Quinag

Ook de Quinag-keten is te beklimmen. Dat is op zich niet heel lastig. Wel lang. Vanaf de parkeerplaats over de 3 toppen heen, kost je door het hoogteverschil al snel 7-8 uur. Veel wandelaars doen daarom alleen 1 top aan. Dan is 3-4 uur zeker te doen.

De kaart van de omgeving rondom A894, Lairg IV27 4HW, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad -5.0095712150391, breedtegraad: 58.199861754226
De marker staat op de parkeerplaats voor de wandeling naar Quinag. Je ziet de heuvelrug ten westen daarvan als reliëf liggen.

Eten en drinken in de Highlands

We hebben ‘s ochtends ontbijt gehad in The Corner on the Square in Beauly. Een absolute aanrader! Wat hebben we hier lekker gegeten. En voor elk (lees: dus ook voor kinderen) wat wils.

In de middag hebben we vlakbij Kyle of Tongue, in Talmine, bij The Craggan House uitgebreid geluncht. Hier kan je ook goed dineren, wanneer je dat wilt. De stijl is traditioneel Schots. Iets anders vind je bijna niet in deze omgeving.

Bij Lochinver Larder onder Clachtoll kan je terecht voor een goede en gevulde, Schotse Pie.

The Corner on the Square in Beauly
Het gezellige The Corner on the Square in Beauly
En zo is het...

Kamperen in de Highlands

Wij kwamen deze ochtend uit Beauly in Inverness. Daar hebben we gekampeerd bij Beauly Holiday Park. De camping ligt prachtig aan de River Beauly. We vonden de ontvangst wat chagrijnig. De camping is verder goed. Een paar velden met langs de rand veel bomen.

Er werd net een nieuw sanitair gebouw neergezet. Dat is op zich ook wel nodig. Voor 1 nacht hebben wij er geen last van gehad. Voor meer nachten is nieuw sanitair wel nodig. De recensies van deze camping zijn op Google ook goed. En ook daar wordt het sanitair als negatief punt aangegeven.

Voor de perfecte camping in Sutherland en Assynt in de Highlands klik je op de link voor mijn reisplan voor Schotland.

Voor andere tips voor campings in de Highlands kan je mijn andere blogs over de Highlands lezen.

Hotel in de Highlands

In de buurt van Kyle of Tongue is The Cloisters een enorm goed aangeschreven B&B. Heel traditioneel ingericht en in een oud kerkje. Het ziet er prachtig uit. En met uitzicht!

Wat verder van de route en wel op het vervolg van deze route ligt het Kyleksu hotel in een prachtige omgeving. Voor het verre noorden van de Highlands is dit een erg goede uitvalsbasis. De kamers zien er goed en leuk uit. Hou in de gaten dat je wel een kamer met uitzicht hebt. Anders is het bijna jammer…

In de buurt van Clachtoll ligt het Albannach hotel. Ook hier is de locatie dik in orde. En de kamers zien er mooi uit. Er is wel sprake van een verandering van concept een eigenaren. Dus check even of alles nog klopt qua kamers en waarderingen! Tot nu toe kreeg het alleen maar ‘uitstekend’ als score.

Vakantiehuis in de Highlands

Afhankelijk van wat jouw plannen precies zijn, geef ik een paar tips van supermooie huisjes in het noorden van de Highlands. De locatie van deze huizen is prachtig. En zorgen er ook voor dat ze vaak wat dieper in het binnenland liggen. Hou dus wel rekening met aanrijtijden, wanneer je stukken wilt rijden.

In de buurt van Lochinver ligt Mountain Lodge Retreat. Een luxe huisje voor 6 personen met een geweldig uitzicht. Bovendien is deze cottage mooi ingericht. Doordat het ver in het noorden ligt, zijn alle plekken die ik in deze blog beschreven heb, goed bereikbaar. Bovendien zit je ook in een omgeving waar je heel goed kan wandelen. De wandeling naar de Stac Pollaidh is bijvoorbeeld vanaf hier goed te berijden.

Ongeveer op dezelfde plek en met dezelfde uitstraling, alleen wat anders ingericht is Waterloo Lodge.

Wat meer naar het zuiden ligt boven Ullapool The Brochs. Op een net zo mooie locatie en ook mooi ingericht. De grotere ‘broch’ is geschikt voor 4 personen. Eventueel kunnen er 2 personen in de kleinere ‘broch’ die er naast ligt.

In mijn reisplan voor Schotland geef ik jou de beste tip voor een vakantiehuis in deze omgeving!

Informatie over de streek

Informatie over Schotland en de Highlands vind je via de link hieronder. Klik op ‘Bestemmingen’ en dan kan je via het kaartje makkelijk zoeken.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!