Kamperen in Schotland

Een roadtrip door Schotland. Met een camper. Dat is het beeld dat de meesten hebben, wanneer ze aan de prachtige Highlands van Schotland denken. En wellicht is dit ook één van de beste manieren om Schotland en vooral de Highlands te leren kennen. Ik heb het ook gedaan. En het was fantastisch! Tegelijkertijd is Schotland meer dan de Highlands. Veel meer dan dat. Een ook in de Highlands is het fijn, wanneer je net dat ene, mooie plekje weet te vinden. Daar help ik jou met dit thema mee: kamperen in Schotland!

Kamperen in Schotland

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat je zelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Kamperen in Schotland

Kamperen in Schotland is toch net even anders dan kamperen in Frankrijk.

Dat begint al met het uitzoeken. In Frankrijk weet je: volg een riviertje en je vindt vanzelf een superleuke camping.

Een dergelijke wetmatigheid gaat in Schotland niet per definitie op. Of wellicht wel helemaal niet. Want de camping die je langs dat riviertje kan tegenkomen, is niet per definitie heel gezellig.

De mate van regen in de betreffende streek bepaalt ook heel erg of het wel zo handig is, om op een gezellig veldje met een riviertje er langs te zitten. De kans dat je dagenlang op een zompige, modderige ondergrond staat, is dan heel groot.

Wij zijn de plaatsen met gravel en een strookje gras er naast best gaan waarderen. Mits het uitzicht maar goed is. Of als er maar een beetje groen omheen staat.

Wat wel heel goed lukt in Schotland, is het vinden van een camping met uitzicht. In de Highlands weet je bijvoorbeeld zeker, dat wanneer er een camping in een baai of aan een Loch zit, dat een prachtig uitzicht is gegarandeerd.

Tips voor het kiezen van de juiste camping in Schotland

 • Zoom in op de streek van jouw keuze via Maps van Apple of Googlemaps en type ‘campings’ in, zodat je alle campings in de omgeving krijgt.
 • Selecteer alleen campings met een score van 4,5 of hoger (op een schaal van 5, anders boven de 8,5-9).
 • Kijk op de foto’s om te bepalen of de camping aan één van de criteria voldoet, die ik hieronder heb genoemd.
 • Kies een camping met een mooi uitzicht. Op mooie heuvels, de zee, een meer, etc. Eén van die dingen is bijna overal in Schotland wel te vinden.
 • Check of de camping niet teveel stacaravans heeft. En kijk ook op de foto’s of er een beetje een mix is van tenten, caravans en campers.
 • Kijk of de camping niet te grootschalig is. Of wanneer deze dat wel is, dat het is onderverdeeld in kleine veldjes van 10-20 plaatsen. Dat er in ieder geval veel variatie is.
 • Check de camping nog even met een Zoover-achtige site. Dan lees je nog wat meer over waardering en dergelijke. Meer informatie hieronder!

Zoover?

Zoover is in Schotland niet zo heel erg goed te gebruiken. Er zijn een aantal sites die ik beter vind.

 • Pitchup: dit is een site die een combinatie is van Zoover en een boekingsite. De cijfers kloppen wat mij betreft ook goed.
 • Een andere optie die ik ook wel heb gebruikt is Campsites. Je kunt daarop ook specifiek zoeken op soorten campings.
 • Verder zijn er een aantal landelijke clubs. In beide gevallen moet je bij het boeken eerst het lidmaatschap betalen. De eerste camping is daarmee wat duurder… De bekendste zijn:
  • The Camping and Caravanning Club. Dit zijn over het algemeen vrij strak aangelegde campings. Vaak gericht op zowel campers en caravans als tenten. Vaak hebben deze campings ook wel safaritenten of iets dergelijks te huur.
  • The Caravan & Motorhome Club. De naam zegt het al. Dit zijn campings die over het algemeen helemaal zijn ingericht op caravans en campers. Soms zijn er wel tentplekken of safaritenten.

Kamperen in Schotland: eigenaardigheden

Verder nog wat specifieke dingen van de Engelse campings. En dat geldt dan met name voor caravans  en campers.

 • Op de wat betere campings is er regelmatig een afvoerplek voor grijs water op de plek zelf. Engelse campers en caravans hebben daar specifieke slangen voor, vanuit hun grijs water tank. Dat betekent voor de Europese campers en caravans wat meer mikken.
 • Schoon water wordt in Schotland in tonnen gedaan die kunnen rollen en dan vervolgens op de plek worden neergezet. Het nadeel daaraan is dat niet elke camping automatisch een goede plek heeft om schoon water te tanken. Houdt dat even goed in de gaten!
 • Op bijna alle plekken kan je wel chemische toiletten legen.

Schotse camping zijn vaak erg goed ingericht op campers en trekkers. Zeker wanneer je richting de Highlands gaat.

Enne…

…vergeet niet: uiteindelijk gaat het erom dat je samen met je gezin een ontspannen vakantie hebt gehad, vol van inspiratie. De plek is van belang. En toch telt uiteindelijk alleen dat je samen bent geweest en het goed hebt gehad!

Kamperen in Schotland: Uitzicht op New England Bay Caravan Park
Kamperen in Schotland: Een blik terug op Clachtoll Bay Camp Site

Verwante thema's