Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan en Loch Shiel

Vakantie in Schotland, Vakantie in de Highlands
Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Rondreis voor 1 dag

‘Mmmm…’, denk ik bij mijzelf, ‘Dit tafereel had ik mij toch iets anders voorgesteld!’ Wij lopen richting het beroemde Glenfinnan Viaduct om daar de Jacobite Steam Train te zien. Ook wel de Hogwarts Express van Harry Potter genoemd. En het is hier buitengewoon druk. Dat zie je dan meestal weer niet op foto’s. Mijn zoon en ik laten ons er niet door uit het veld slaan. We hebben alweer een heerlijke ochtendrit achter de rug. Met zowaar prachtig weer. Dit wordt een geweldige dag. Laat die Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan maar komen!

De juiste vakantie in West-Europa: Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

Opstaan in Glen Coe

Deze ochtend werden wij wakker in Glen Coe. En dat was een geweldig ervaring. In pure rust, middenin de natuur wakker worden. Geweldig! Na het ontbijt zijn we richting Fort William gereden. En hebben we Loch Eil in de ochtendzon zien schitteren. Met al die Highland-heuvels er omheen zijn we in ons element.

Naar Praktische informatie over Glenfinnan en de Hogwarts Express
Uitzicht op Loch Linhe
Uitzicht op Loch Linhe

Loch Shiel

Bij Glenfinnan is het een uurtje later wel even zoeken naar een plek. Het is er druk. En beide reguliere parkeerplekken zijn al vol. Iets terug langs de A830 toch een goede parkeerplek. Dat is alvast geregeld!

We lopen eerst richting Loch Shiel. Daar staat het imposante Glenfinnan Monument pal naast het meer. En met dit weer levert dit één van de mooiste foto’s op die ik ooit gemaakt heb. Dit zijn de Highlands in één shot! 

Overigens figureert Loch Shiel ook als meer in het Triwizard Tournement van de Goblet of Fire. Hogwarts is daar op de achtergrond met CGI ingetekend.

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan: het Glenfinnan Monument en Loch Shiel
Het Glenfinnan Monument en Loch Shiel

Wat betekent het Glenfinnan Monument?

Het monument is een eerbetoon aan alle Schotten die vochten aan de zijde van Bonnie Prince Charles tegen de Engelsen. Prince Charles probeerde zijn claim op de Schotse troon als telg van het Stuart-geslacht te laten gelden. En verloor uiteindelijk in de legendarische slag bij Culloden. 

Op het 18 meter hoge monument staat een eenzame Schot in een kilt. Een bijzonder eerbetoon aan de bloedige en bewogen historie van Schotland. 

En in deze setting krijgt het een grandeur van jewelste. Een mooiere plek hadden ze voor dit momument niet uit kunnen kiezen.

Vakantie in Schotland: Loch Shiel en het Glenfinnan Monument
Loch Shiel en het Glenfinnan Monument

Saint Mary & Saint Finnan Church

Wij rukken ons los van dit prachtige plaatje. Want we willen naar ons doel toe: in de richting van het Glenfinnan Viaduct. Al snel komen we nog zo’n mooi uitzicht tegen. En dat is het uitzicht op de Saint Mary & Saint Finnan Church. Tegen de geweldige achtergrond van de Highlands. In een decor van groene heuvels en paarse rododendrons is ook dit weer een fotogeniek geheel!

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan: Saint Mary & Saint Finnan Church
Saint Mary & Saint Finnan Church

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

We lopen een kleine stukje naar het westen op de A830 en pakken daar het Glenfinnan Viaduct Trail op. Vanaf hier is het een klein kwartiertje lopen naar het viaduct. We krijgen al snel door dat we niet de enige zijn. En zeker bij het viaduct staat het dus vol. 

We zijn niet de enige...

Glenfinnan Viaduct

We krabbelen tegen de heuvel op om goed zicht te krijgen op het viaduct. Ook zonder trein is het een mooi gezicht. De bocht die de spoorweg hier maakt in het Highlands-decor: geweldig. 

De Hogwarts Express

Opeens horen we een stoomfluit in de verte. En langzamerhand horen we ook het puffen van de stoomtrein. Om ons heen barst het klikken van de camera’s los. Dat gelukkig wordt overstemt door de stoomfluit. Zo kunnen we ons even in de The Prisoner of Azkaban wanen. Waar zijn die Dementors?

Superleuk!

Alles met alles is het een superleuke ervaring. En we zijn blij dat we hier tijd in hebben gestoken. We lopen terug naar de auto en rijden terug richting Fort Williams.

Want morgen willen we naar het diepe noorden van de Highlands rijden. En willen via Loch Ness richting Inverness door.

3 dingen om te doen in de Great Glen: Loch Ness
Moody Loch Ness

Praktische Informatie over de Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

De Jacobite Steam Train komt 4 keer per dag over het Glenfinnan Viaduct. Wij waren er tijdens de eerste ochtenddienst. Vanaf Fort Williams duurt het een klein half uurtje voordat de trein op het viaduct is. Kijk dus via de link even op het tijdschema om precies te weten wanneer je er moet zijn.

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan: De Hogwarts Express!
De Hogwarts Express!

Houdt er dus rekening mee dat het parkeren lastig kan zijn en dat je nog zeker een kwartier nodig hebt om ter plekke te komen. Voor het comfort zou ik zorgen dat je er een uur voor tijd bent. Dan heb je alle tijd om te parkeren, het prachtige loch en de omgeving te bekijken.

Vanzelfsprekend kan je de trein ook zelf pakken vanuit Fort William en bijvoorbeeld uitstappen bij Glenfinnan.

De kaart van de omgeving rondom A830, Glenfinnan PH37 4LT, Verenigd Koninkrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -5.4301921010193, breedtegraad: 56.868291834471
De locatie van de parkeerplaats waar wij hebben geparkeerd wordt aangegeven op de kaart hierboven.

Wandelen en nog meer Harry Potter in de Highlands 

Bij Fort Williams zit in de prachtige Glen Nevis, Steall Falls. Dit is de waterval waar tijdens de Goblet of Fire het gevecht van Harry met de draak is opgenomen. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg in Glen Nevis kan je in ruim een uur deze wandeling maken. Dat is retour.

Het is een makkelijke wandeling in een prachtige omgeving. Meer over Glen en Ben Nevis lees je in mijn reisverhaal daarover.

Roadtrip door de Highlands van Schotland

Dit reisverhaal is verder onderdeel van een grote roadtrip die wij door de Highlands hebben gemaakt. Al mijn blogs over de Highlands kan je daarvoor achter elkaar zetten. Hierna volgt het reisverhaal over Inverness en de Great Glen. En hiervoor zit het verhaal over de roadtrip naar Glencoe via Argyll.

Je kunt vanuit Glen Coe hier ook heel goed een dagje uit van maken. Eventueel in combinatie met de wandeling bij Steall Falls in Glen Nevis. Daar kan je dan ’s middags ook lunchen (zie onder Eten en drinken).

Eten en drinken in Fort Williams

In Fort William heb ik ooit heerlijk gegeten bij The Crannog. Het ligt net iets ten zuiden van de stad aan of bijna in Loch Eil. Je kan hier vooral goed vis eten.

Ook in Glen Nevis hebben wij heerlijk gegeten bij de Ben Nevis Inn. Een relaxte plek waar je erg goed ‘pub’-food kan eten. Het is er meestal erg druk, dus reserveer vooraf een plek!

The Crannog aan Loch Eil
The Crannog aan Loch Eil

Kamperen in de Highlands bij Glen Coe

In Glen Coe stonden we op het kampeerterrein van de Scottish National Trust: Camping and Caravanning Club Glen Coe. Alle campings van deze organisaties zijn strak georganiseerde campings met uitstekende faciliteiten en duidelijke regels.

Wij vinden het heerlijke plekken om te staan, omdat ze overal prachtig in de natuur liggen.

Informatie over Glenfinnan, Loch Shiel en de Highlands

Via Handige Links vind je meer informatie over de verschillende streken die in dit reisverhaal aan bod komen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!