Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan en Loch Shiel

Vakantie in Schotland, Vakantie in de Highlands
Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners De mooiste korte roadtrips van West-Europa Kamperen in Schotland

‘Mmmm…’, denk ik bij mijzelf, ‘Dit tafereel had ik mij toch iets anders voorgesteld!’ Wij lopen richting het beroemde Glenfinnan Viaduct om daar de Jacobite Steam Train te zien. Ook wel de Hogwarts Express van Harry Potter genoemd. En het is hier buitengewoon druk. Dat zie je dan meestal weer niet op foto’s. Mijn zoon en ik laten ons er niet door uit het veld slaan. We hebben alweer een heerlijke ochtendrit achter de rug. Met zowaar prachtig weer. Dit wordt een geweldige dag. Laat die Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan maar komen!

De juiste vakantie in West-Europa: Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

Opstaan in Glen Coe

Deze ochtend werden wij wakker in Glen Coe. En dat was een geweldig ervaring. In pure rust, middenin de natuur wakker worden. Geweldig! Na het ontbijt zijn we richting Fort William gereden. En hebben we Loch Eil in de ochtendzon zien schitteren. Met al die Highland-heuvels er omheen zijn we in ons element.

Naar Praktische informatie over Glenfinnan en de Hogwarts Express
Uitzicht op Loch Linhe
Uitzicht op Loch Linhe

Loch Shiel

Bij Glenfinnan is het een uurtje later wel even zoeken naar een plek. Het is er druk. En beide reguliere parkeerplekken zijn al vol. Iets terug langs de A830 toch een goede parkeerplek. Dat is alvast geregeld!

We lopen eerst richting Loch Shiel. Daar staat het imposante Glenfinnan Monument pal naast het meer. En met dit weer levert dit één van de mooiste foto’s op die ik ooit gemaakt heb. Dit zijn de Highlands in één shot! 

Overigens figureert Loch Shiel ook als meer in het Triwizard Tournement van de Goblet of Fire. Hogwarts is daar op de achtergrond met CGI ingetekend.

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan: het Glenfinnan Monument en Loch Shiel
Het Glenfinnan Monument en Loch Shiel

Wat betekent het Glenfinnan Monument?

Het monument is een eerbetoon aan alle Schotten die vochten aan de zijde van Bonnie Prince Charles tegen de Engelsen. Prince Charles probeerde zijn claim op de Schotse troon als telg van het Stuart-geslacht te laten gelden. En verloor uiteindelijk in de legendarische slag bij Culloden. 

Op het 18 meter hoge monument staat een eenzame Schot in een kilt. Een bijzonder eerbetoon aan de bloedige en bewogen historie van Schotland. 

En in deze setting krijgt het een grandeur van jewelste. Een mooiere plek hadden ze voor dit momument niet uit kunnen kiezen.

Vakantie in Schotland: Loch Shiel en het Glenfinnan Monument
Loch Shiel en het Glenfinnan Monument

Saint Mary & Saint Finnan Church

Wij rukken ons los van dit prachtige plaatje. Want we willen naar ons doel toe: in de richting van het Glenfinnan Viaduct. Al snel komen we nog zo’n mooi uitzicht tegen. En dat is het uitzicht op de Saint Mary & Saint Finnan Church.

Tegen de geweldige achtergrond van de Highlands. In een decor van groene heuvels en paarse rododendrons is ook dit weer een fotogeniek geheel!

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan: Saint Mary & Saint Finnan Church
Saint Mary & Saint Finnan Church

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

We lopen een kleine stukje naar het westen op de A830 en pakken daar het Glenfinnan Viaduct Trail op. Vanaf hier is het een klein kwartiertje lopen naar het viaduct. We krijgen al snel door dat we niet de enige zijn. En zeker bij het viaduct staat het dus vol. 

We zijn niet de enige...

Glenfinnan Viaduct

We krabbelen tegen de heuvel op om goed zicht te krijgen op het viaduct. Ook zonder trein is het een mooi gezicht. De bocht die de spoorweg hier maakt in het Highlands-decor: geweldig. 

Wil je weten hoe je een trip naar Glenfinnan goed kan combineren met de rest van de Highlands? Of met een bezoek aan Edinburgh?

Klik dan hieronder voor mijn reisplan voor Schotland!

Klik hier voor de mooiste rondreis door Schotland!

De Hogwarts Express

Opeens horen we een stoomfluit in de verte. En langzamerhand horen we ook het puffen van de stoomtrein. Om ons heen barst het klikken van de camera’s los. Dat gelukkig wordt overstemt door de stoomfluit. Zo kunnen we ons even in de The Prisoner of Azkaban wanen. Waar zijn die Dementors?

Superleuk!

Alles met alles is het een superleuke ervaring. En we zijn blij dat we hier tijd in hebben gestoken. We lopen terug naar de auto en rijden terug richting Fort Williams.

Want morgen willen we naar het diepe noorden van de Highlands rijden. En willen via Loch Ness richting Inverness door.

3 dingen om te doen in de Great Glen: Loch Ness
Moody Loch Ness

Praktische Informatie over de Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan

Wil je precies weten hoe je het bezoek aan het Glenfinnan Viaduct moet timen? Klik dan op de link voor mijn reisplan voor Schotland!

Hieronder vind je de route die ik hierboven beschreven heb vanaf de Glen Coe Camping and Caravanning Club Site (A), via Fort William (B) naar de parkeerplaats bij Glenfinnan Viaduct.

Wandelen en nog meer Harry Potter in de Highlands 

Nog meer tips voor filmlocaties van Harry Potter? Klik dan op de link voor mijn reisplan voor Schotland.

Roadtrip door de Highlands van Schotland

Dit reisverhaal is verder onderdeel van een grote roadtrip die wij door de Highlands hebben gemaakt. Al mijn blogs over de Highlands kan je daarvoor achter elkaar zetten. Hierna volgt het reisverhaal over Inverness en de Great Glen. En hiervoor zit het verhaal over de roadtrip naar Glencoe via Argyll.

Vanzelfsprekend kan je ook mijn reisplan voor Schotland aanschaffen. Dan heb je de perfecte rondreis door Schotland te pakken!

Eten en drinken in Fort Williams

Voor de leukste restaurants in deze omgeving verwijs ik jou ook naar mijn reisplan voor Schotland.

Hogwarts Express van Harry Potter bij Glenfinnan: De Hogwarts Express!
De Hogwarts Express!

Kamperen in de Highlands bij Glen Coe

In Glen Coe stonden we op het kampeerterrein van de Scottish National Trust: Camping and Caravanning Club Glen Coe. Alle campings van deze organisaties zijn strak georganiseerde campings met uitstekende faciliteiten en duidelijke regels.

Wij vinden het heerlijke plekken om te staan, omdat ze overal prachtig in de natuur liggen.

Informatie over Glenfinnan, Loch Shiel en de Highlands

Via Handige Links vind je meer informatie over de verschillende streken die in dit reisverhaal aan bod komen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!