Wandelen door New Town en Dean Village in Edinburgh

Vakantie in Schotland, Stedentrip naar Edinburgh
Stedentrip in Engeland Vakantie met tieners

Ik open de deur van ons appartement en de heerlijke, frisse mei-ochtend komt mij tegemoet. Want een ochtend in mei in Schotland is gewoon fris. De zon schijnt en dat maakt die frisheid heerlijk. Ik sla linksaf om een latte te halen bij Caffè Nero (de Britse equivalent van Starbucks). En zo beland ik op Princes Street. Een statige boulevard in New Town zoals dit deel van Edinburgh heet. Wat een heerlijke stad is dit! Het is de tweede keer dat ik hier ben. En ik ben fan. Wij gaan deze ochtend heerlijk wandelen door New Town en Dean Village.

Wandelen door New Town en Dean Village: Water of Leith in Dean Village

New Town

Wij zijn gistermiddag aangekomen. Wij is in dit geval mijn zoon en ik. Ik had hem beloofd om na zijn examen een roadtrip te gaan maken in Schotland met een camper. Daar hadden en hebben we allebei enorm zin in.

Eerst willen we nog kennis maken met Edinburgh. Een nadere kennismaking voor mij. We hebben daarvoor een appartement gevonden vlakbij Princes Street. Een fantastische plek midden tussen alle mooie plekken van Edinburgh. En met uitzicht op het schitterende Edinburgh Castle. 

Stedentrip naar Edinburgh: Uitzicht op Edinburgh Castle vanaf Princes Street
Uitzicht op Edinburgh Castle vanaf Princes Street

Wandelen door New Town naar Dean Village

Onze bestemming van deze ochtend is Dean Village. Een dorp in de stad. Daarvoor lopen we richting het einde van Princess Street. Links van ons liggen de glooiende velden van Princes Street Garden. Met daarachter en boven de donkere schaduw van Edinburgh Castle. Die er op deze zonnige ochtend bijna vriendelijk uitziet.

We slaan rechtsaf op Queensferry Street. Een brede aanrijroute voor het centrum van Edinburgh. Links en rechts zien we allerlei doorkijkjes naar prachtige wijkjes en straatjes.

Even verderop ligt de halve maan van Randolph Crescent. Een perfect, symmetrisch geheel van bouwkunst uit de tijd van King George (vroeg 18e eeuw).

Wandelen door New Town en Dean Village: een overzicht van de route
Een overzicht van deze wandeling door New Town en Dean Village

Water of Leith in Dean Village

Wat verderop dalen we op Bells Brae af richting de Water of Leith. Een prachtig riviertje dat dwarsdoor Edinburgh stroomt en bij Leith uitmondt in zee. Via de beroemde Water of Leith Riverwalk kan je langs een heel groot deel van het riviertje lopen.

We willen daarvan vandaag het mooiste stukje pakken in Dean Village. Een middeleeuws dorpje dat is ingelijfd in het grote Edinburgh. En voor een deel haar dorpse karakter heeft behouden. 

Wandelen door New Town en Dean Village in Edinburgh: Water of Leith vanaf de brug bij Bells Brae
Water of Leith vanaf de brug bij Bells Brae

Water of Leith Riverwalk

We steken de Leith nu eerst over. Via Dean Path en Damside nemen we even een kijkje tussen de mooie gebouwen van Dean Path Residence en Well Court.

Daarna slaan we meteen linksaf om bij de Leith uit te komen. En vanaf daar de Riverwalk te pakken. 

Dat is een prachtige ervaring. Een soort oase in deze stad. En het is een heerlijk om hier een stroll te maken.  

Mooie plekjes langs de Water of Leith Riverwalk
Mooie plekjes langs de Water of Leith Riverwalk
Mooie plekjes langs de Water of Leith Riverwalk

Modern Two van de National Gallery of Scotland

Op de kruising met Belford Road lopen we iets verder door. Om vervolgens rechtsaf te slaan. Zo komen we uit op het prachtige gazon dat een weids uitzicht geeft op de National Gallery of Scotland. En specifiek Modern Two.

We blijven even staan om met open mond naar dit gigantische gebouw te kijken. Waarbij we er tegenover ook Modern One ontwaren.

Ik krijg mijn zoon op dit moment niet naar binnen in deze gebouwen, omdat we maar 1 dag in Edinburgh hebben. De collectie is er wel eentje van wereldformaat. Vooral in Modern One.

Een kijkje in Eglinton Crescent vanaf Palmerstone Place
Een kijkje in Eglinton Crescent vanaf Palmerstone Place vlak voor Saint Mary's

Wandelen door New Town en Dean Village: Saint Mary’s Cathedral 

Wij lopen terug richting Belford Road en slaan rechtsaf richting centrum. Na een halve kilometer van prachtige Georgian bouwkunst komen we aan bij Saint Mary’s. Een prachtige kathedraal.

In dit geval van een afsplitsing van de Church of Scotland: The Scottisch Episcopal Church. Ik zal je de ingewikkeld kerkgeschiedenis van dit deel van het christendom besparen…

Wandelen door New Town en Dean Village: Saint Mary’s Cathedral in Edinburgh
Saint Mary’s Cathedral 

Gotiek

Saint Mary’s is een prachtig gotisch bouwwerk dat mij erg doet denken aan Saint Patrick’s in Dublin. Vooral de prachtig gedecoreerde marmeren vloeren.

Interieur van Saint Mary's
Interieur van Saint Mary's

Coates en Atholl Crescent

Een paar honderd meter verder op Palmerstone Place, slaan we linksaf richting Coates Place. En verderop komen we alweer bij zo’n hoogstandje van Georgian bouwkunst in Edinburgh. De twee perfecte halve manen van Coates en Atholl Crescent. 

Coates Crescent
De perfecte halve maan van Coates Crescent

Relaxed Edinburgh

Na een kleine 5 kilometer gewandeld te hebben, zijn we weer terug op Princes Street. En ik ben wederom bevestigd in mijn beeld van Edinburgh: wat een heerlijk, relaxte stad is dit! 

Praktische informatie voor wandelen door New Town en Dean Village

Musea

Wanneer je meer dan een dag hebt in Edinburgh, zou ik zeker de Water of Leith Riverwalk vanuit Dean Village naar Modern One volgen. De Riverwalk komt daar uiteindelijk uit. En in de buurt van het museum staat een rij van beelden.

Modern One heeft zo te zien een prachtige collectie van 20e eeuws kunst van impressionisme tot hedendaags werk. En buiten is een prachtige collectie met beelden van onder andere Henry Moore en Barbara Hepworth. Over de laatste kan je ook meer zien in St Ives in Cornwall.

Let op dat op het kaartje dat ik hierboven weergegeven heb, de kleine detour naar Modern One en Two niet wordt weergegeven. Die moet je overeenkomstig beschrijving zelf even maken door op Belford Ford een stukje naar het westen te lopen. Om vervolgens het wandelpad in te slaan.

Zo wordt de Riverwalk aangegeven

Eten en drinken in Edinburgh

Voor de lunch kan je goed terecht bij Modern One en Two. Dat past ook mooi in het programma van deze wandeling. Over de gebouwen heen zit zowel een café als een restaurant.

Wanneer je samen met kinderen bent, is Miller & Carter een goed idee. Dit is een beetje een steakhouse-achtig restaurant, waar je relaxt en goed vlees kan eten. Dit restaurant zit ook net om de hoek van het appartement waar wij zaten aan 29 Frederick Street. Wij vonden het daarom perfect voor de eerste avond.

In hetzelfde genre is Wildfire ook een goede en goed gewaardeerde optie. En ligt er ook vlak in de buurt. Op de bewuste avond zaten ze vol, anders was ik daar naartoe gegaan.

In dezelfde buurt en een stukje classier is Whighams Wine Cellars. Naast lekkere wijn heb je hier ook heel goed eten.

Wat meer naar het noordoosten in New Town, in de buurt van York Place ligt de Conan Doyle. Deze pub wordt iets minder goed gewaardeerd. Hier heb je echter wel de klassieke pub-ervaring.

De laatste twee heb ik overigens uit de Perfect Crime-serie van Helen Fields. Lees daarover meer onder Informatie over Edinburgh.

Wat dieper in New Town kan je aan Thistle Street bij 3 restaurants op een rij heel goed terecht. Aan jou de keuze, want ze serveren allemaal wat anders: The Bon Vivant, Noto en Dusit.

Appartementen in Edinburgh

Hotels vind ik wat lastig in Edinburgh. Ik kom automatisch bij hele luxe uit, omdat de wat minder luxe vaak veel minder goed gewaardeerd worden. Daarom heb ik zelf gekozen voor een appartement. Dat is vaak ook goedkoper dan een hotel met hetzelfde kwaliteitsniveau. In de buurt die ik aangeef zitten bovendien heeeeel veel restaurants en koffiehuizen. Ontbijten, lunchen en dineren is dus allemaal geen probleem. Bovendien kan je in een appartement ook zelf ontbijt of iets anders klaar maken!

Wij hebben 2 nachten gezeten in Destiny Scotland, locatie Chisholm Hunter Suites. De locatie daarvan is perfect. Bovendien met uitzicht op Edinburgh Castle.

Alle locaties van deze organisatie krijgen een goede tot zeer goede beoordeling, dus ik durf deze vanwege mijn ervaring met Chisholm goed aan te raden. In dezelfde buurt voor maximaal 4 personen: Charlotte Square Apartments, Hanover Apartments, Malt House Apartments en Canning Lane Street Apartments. Voor 6 personen kan je in dezelfde buurt terecht in Princes Street Residence.

Voor 4 personen ziet Malt House er het leukste uit en heeft ook nog leuk uitzicht naar buiten. Maar ik zou voor meer dan 2 personen absoluut kiezen voor Princes Street Residence. Vanuit dit appartement heb je geweldig uitzicht.

Mijn idee bij een verblijf in een stad is altijd: investeer in de locatie, omdat het fijn is om daar af en toe terug te komen om te relaxen. En dan is het fijn dat het geen postzegel is.

Stedentrip naar Edinburgh: Edinburgh Castle in de avondzon
Edinburgh Castle in de avondzon vanuit ons appartement

Informatie over Edinburgh

Informatie over Edinburgh vind je hieronder via de handige links.

Verder heb ik onlangs een geweldige detective-serie ontdekt die zich afspeelt in Edinburgh: de Perfect Crime-serie van Helen Fields. Vrij heftige detectives met een goed verhaal en mooie ontwikkeling van de personages door de inmiddels 6 delen heen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!