9 leukste dingen om te doen in Bretagne

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in Bretagne

In deze blog vertel ik je over de 9 leukste dingen om te doen in Bretagne. Want er is veel te doen in Bretagne. Een erg afwisselende streek in Frankrijk. Want het is niet alleen de kust die hier overal anders is. Ook het binnenland heeft veel te bieden. Van prachtige steden tot mooie bossen. Armor en Argoat heet dat in het Bretons: de kust en het binnenland. En vooral dat Argoat staat bol van de legendes. Van koning Arthur en Merlijn tot reuzen en andere mythische wezens. Ook voor kinderen een leuke streek dus. Zeker omdat er ook een heleboel leuke dierentuinen en zo zijn. Lees snel verder!

9 leukste dingen om te doen in Bretagne: het strand bij Port de la Chaîne in de avondzon

1. Struinen langs de kust van Bretagne

Bretagne heeft de langste kust van heel Frankrijk. En bovendien is deze ook heel afwisselend. Van rotsige klippen tot mooie, afgezonderde strandjes. Geen wonder dus dat dit tip 1 is. Want over en langs die kust kan je prachtig wandelen.

Ik geef je hier een aantal tips en via de links kom je dan bij mijn reisverhalen daarover terecht:

  • De ruige kust van Presqu’île de Quiberon. In het westelijke puntje van de Golfe du Morbihan vind je deze langtong. Die met name aan de westkant behoorlijk ruig is. En bovendien ook heel afwisselend. Ook qua kleur (van antraciet tot zandbruin). Zeker wanneer de zon de zee felblauw kleurt.
  • De al net zo ruige kust van Presqu’île de Crozon. Dit schiereiland vind je in het meest westelijke puntje van Bretagne. In het departement Finistère. Dat ook letterlijk einde van de wereld betekent. Hier is de kust van Frankrijk op zijn ruigst.
  • Côte de Granit Rose: deze kust is minder ruig dan de voorgaande twee. Wel heel bijzonder met aparte rotsformaties. En hier en daar echt roze kleuren. In mijn blog vind je een aantal wandelingen langs deze kust. De mooiste wandeling vind je in mijn reisplan over Bretagne.
  • In het oosten vind je op de overgang naar Normandië de Côte d’Émeraude. De smaragdgroene kust. En die doet zeker aan het begin zijn naam eer aan. Meer naar het westen wordt deze kust ruiger. En bereikt het bij Cap Fréhel zijn desolate en ruige hoogtepunt. Ook daarvoor moet je je weer in mijn reisplan voor Bretagne zijn.

Ook op de eilanden die ik in mijn blogs beschrijf kan je heel leuk wandelen. Lees daarvoor verder onder tip nummer 4.

2. Mooie kastelen en burchten bekijken

Bretagne vormde een onderdeel van de grenslinie van Frankrijk. En moest daarom ook jarenlang goed verdedigt worden. Overigens niet alleen door de Fransen. Want ook de Engelsen hadden in de Middeleeuwen hier hun kastelen staan. Of die van de vazallen van de Engelse troon in de vorm van de hertogen van Bretagne.

Twee voorbeelden daarvan zijn Fort La Latte en het kasteel van Fougères. Via de link vind je daarover meer.

Verder is natuurlijk ook Mont Saint-Michel een prachtige burcht. Hoewel niet zo bedoeld, doet het wel zo aan. Een prachtige burchtkerk.

Tenslotte is ook het kasteel van Josselin een aanrader om naartoe te gaan. Daar ben ik helaas nog niet geweest. Ik heb er wel veel goede dingen over gehoord!

Rondreis voor 1 dag langs de Côte d'Émeraude met als bestemming Fort la Latte
Fort La Latte aan de Côte d'Émeraude

9 leukste dingen om te doen in Bretagne: dierentuinen en zo

Daarvoor heb ik twee tips. Wanneer de kinderen wat jonger zijn, is in het oosten van Bretagne het Domaine de la Bourbansais een aanrader. Vooral de ‘voorstellingen’ zijn erg leuk om bij te zijn. Van shows met vogels tot nagespeelde jachtpartijen.

In het westelijke puntje is in Brest de Océanopolis een mooi aquarium.

9 leukste dingen om te doen in Bretagne: prachtige bloemen langs de westkust van Île-de-Bréhat ter hoogte van Le Bourg
Prachtige bloemen langs de westkust van Île-de-Bréhat ter hoogte van Le Bourg

4. Eilandhoppen in Bretagne

Voor de kust van Bretagne liggen een aantal prachtige eilanden. Van de 9 leukste dingen om te doen in Bretagne is dit daarom ook een belangrijke tip. Het meest bijzonder vond ik het Île-de-Bréhat. Voor de kust van de Côte de Goëlo in het noorden van deze streek.

In de Golfe du Morbihan barst het ook van de eilandjes. En daarvan vonden wij het leuk om Île-aux-Moines te bezoeken.

Verder zou ik zelf graag nog Belle-Île-en-Mer voor de kust van het Presqu’île de Quiberon willen bezoeken.

Dit schijnt erg mooi te zijn. En er loopt een prachtig wandelpad langs de kust van het hele eiland. De GR340. Vooral de stukken aan het zuidkant van het eiland schijnen erg mooi en ruig te zijn.

Tenslotte is in de lijn van Bréhat Île-de-Batz voor de Côte de Granit Rose ook mooi.

Op alle eilanden kan je ook fietsen huren.

9 leukste dingen om te doen in Bretagne: Île-de-Bréhat bij Pont ar Prad
Île-de-Bréhat bij Pont ar Prad

5. Mooie steden bekijken

Bretagne heeft een aantal mooie en meestal ook oude steden. De eerste die bij mij naar boven komt is Saint-Malo. Dit is een bijzondere stad, omdat het oude centrum helemaal ommuurd is. Het is één grote vesting.

Bovendien heeft Saint-Malo ook een paar mooie stranden die tegen de oude stad aan liggen. Alles met alles erg de moeite waard.

Iets verderop ligt het nog oudere Dinan. In Dinan stamt veel nog uit de middeleeuwen.

Wil je meer weten over Dinan? Ik vertel daar meer over in mijn reisplan voor het noorden van Bretagne. Abonneer je via de link op mijn reisplannen en je hebt meteen dit reisplan te pakken. Samen met meer dan 7 andere reisplannen.

Wat meer naar het zuiden ligt vlakbij de Golfe du Morbihan het al net zo oude Vannes. Ook al zo’n leuke stad. In dit geval met een leuke, levendige binnenhaven.

Naar het westen worden steden wat minder groot en ook wat schaarser. Quimper is daarop de uitzondering. En met als één van de weinige Bretonse steden een serieuze en mooie kathedraal.

In de grote steden van Bretagne ben ik nog niet geweest. Tenminste: ik ben door Brest heen gereden voor het Océanopolis (zie hierboven) en vond het niet veel. Rennes schijnt wel erg de moeite waard te zijn. Klik voor meer informatie op de link.

9 leukste dingen om te doen in Bretagne: Dinan in de Rue de la Poissonnorie
Rue de la Poissonnorie en de Tour de l'Horloge in Dinan
Stedentrip en rondreis in Bretagne bij Saint-Malo
Uitzicht op de Grand'Porte en het Palais Ducal vanaf de stadsmuren van Saint-Malo

6. Roadtrips maken door delen van Bretagne

In mijn blogs heb ik een aantal mooie roadtrips beschreven. En dat is in deze streek ook echt de moeite waard; absoluut één van de 9 leukste dingen om te doen in Bretagne.

Wellicht de meeste spectaculaire betreft de roadtrip in Finistère. Daarmee combineer je een bezoek aan Quimper en het Presqu’île de Crozon.

Zeker met een camper zou ik daar een paar dagen over doen. Om zo langzaam maar zeker elk puntje van Crozon te ontdekken!

In de tweede ga je op zoek naar het mythische binnenland van Bretagne, het Argoat. Je komt dan bovendien over de hogere heuvels van Bretagne: de Monts d’Arrée.

Je bezoekt zo ook een bijzonder fenomeen: een enclos pairossal. Een combinatie van religieuze bouwwerken die je eigenlijk alleen zo in Bretagne ziet. En meteen ook de mooiste: van Guimiliau.

De volgende betreft een combinatie van de Corniche de l’Armorique en de Corniche Bretonne. Beide te vinden langs de Côte de Granit Rose. Wat minder spectaculair dan de vorige roadtrips. Je maakt zo wel kennis met deze bijzondere kuststreek.

Tenslotte kan je in mijn reisplan voor het noorden van Bretagne nog een roadtrip vinden langs de Côte d’Émeraude.

Tips voor Finistère in Bretagne: Pointe des Espagnols op het Presqu'Île de Crozon
Presqu'Île de Crozon

7. Het binnenland van Bretagne bewonderen

Ik heb het hierboven al even aangetipt: het Argoat. Via die roadtrip zie je veel van dit mythische binnenland. Je duikt dan bovendien het bijzonder bos van Huelgoat in. Erg leuk ook voor kinderen. De fantasie kan daar rijkelijk stromen!

In het oosten is het woud Brocéliande al even mythisch. Hier moet toch echt Merlijn hebben rond. gewaard.

Ik ben er zelf nog niet geweest. Via de link kan je een aantal wandelingen vinden, waarin je wordt ondergedompeld in het verleden van dit bos.

Korte rondreis door Bretagne via het Forêt de Huelgoat
Het Forêt de Huelgoat

8. uitrusten aan de mooiste stranden van Bretagne

Met kust zeg je natuurlijk ook stranden. Ik heb je al eerder getipt op de stranden rondom Saint-Malo zelf. In dit reisverhaal over de Côte d’Émeraude vind je onderaan nog meer tips voor stranden langs deze kust.

Wij zaten aan de Côte de Goëlo ook echt aan een mooi strand. Tenminste wanneer je van getijdenstranden houdt. Onze, toen nog, jonge kinderen vonden het prachtig om bij eb overal krabbetjes en kreeftjes te zoeken.

Verder is het Plage Saint-Guirrec bij Perros een aanrader. Met name vanwege de bijzondere rotsen.

En natuurlijk zijn de baaitjes in Crozon erg de moeite waard. In mijn reisverhaal over deze streek noem ik alle mooie rotskusten. En tegen al die rotskusten aan liggen prachtige stranden.

Tenslotte vind je langs het Presqu’Île de Quiberon en in de Morbihan ook prachtige stranden.

Ook alle eilanden genoemd onder 4 hebben natuurlijk leuke stranden.

Activiteiten in Bretagne: het Plage Saint-Guirec aan de Côte de Granite Rose
Plage Saint-Guirec aan de Côte de Granite Rose

9 leukste dingen om te doen in Bretagne: een duik in de prehistorie

Dat kan je in Bretagne ook goed doen. Ga dan vooral naar de Golfe du Morbihan. Via de link vind je mijn reisverhaal met de mogelijkheden daarvoor.

Bezienswaardigheden in de Golfe du Morbihan: de Grand Menhir van Locmariaquer
De Grand Menhir van Locmariaquer

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!