Korte rondreis in de Monti Sibillini naar de Piano Grande

Vakantie in Italië, Vakantie in de Marken en de Monti Sibillini
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Vakantie met jonge kinderen Vakantie met mooi weer Kamperen in Italië Vakantie met tieners

Soms kloppen dingen gewoon. Vaak heb ik dat met dingen die door mensen gemaakt zijn. Zoals de La Sagrada Familia, de Piazza del Campo in Siena, The Circus in Bath of het Hospices de Beaune. De natuur is vaker onsamenhangend. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het niet mooi is. Integendeel. Het klopt alleen niet altijd. Dat doet de Piano Grande wel. De natuur heeft hier ook gezorgd voor heuvels, dalen, kloven en ga zo maar door. En toch: nu ik hier sta te kijken, overkomt mij een gevoel van perfectie. We zijn op een korte rondreis in de Monti Sibillini. En zijn bij dit adembenemende natuurfenomeen aangekomen.

Korte rondreis in de Monti Sibillini naar Piano Grande van Castelluccio di Norcia

Rondom het Monte Vettore-massief

De weg hier naartoe was al een grote ontdekking. Via de SP89 zijn we vanuit het oosten van dit nationale park deze kant op gekomen. Een prachtige route! Die na de overgang op de SP477 boven Arquata del Tronto nog mooier wordt.

Aan de rechterkant hebben we dan uitzicht op het imposante massief van de Monte Vettore. Die hebben we een week eerder vanuit de Piano della Gardosa ook al gezien. Een machtige berg die hier als een soort olifant in het landschap ligt.

Naar Praktische informatie over de Monti Sibillini
Korte rondreis door de Monti Sibillini naar de Piano Grande van Castelluccio di Norcia
De Piano Grande van Castelluccio di Norcia

Korte rondreis in de Monti Sibillini naar de Piano Grande

Even later komen we bij de Forca di Presta. De hoogste pas in deze omgeving die toegang geeft naar Castelluccio. En het duurt niet lang voordat we met stomheid geslagen zijn.

We hebben een geweldig uitzicht over een vallei die zich onmetelijk lijkt uit te strekken. En tegelijk een duidelijke kom vormt. Met overal om ons heen hoge bergen. Wat is dit een fantastische korte rondreis in de Monti Sibillini!

Piano Grande

In mijn reisverhaal over de Monti Sibillini en het zuiden van de Marken lees je meer over de Piano Grande en Castelluccio di Norcia. De link daar naartoe vind je hieronder.

De 'Piano Picolo' van Castelluccio
De 'Piano Picolo' van Castelluccio

Wil jij op vakantie in de Monti Sibillini en/of de Marken? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor deze streek!

Klik hier voor ontspanning, voorpret en gemak!

Norcia

Een paar jaar eerder ben ik met vrienden in Norcia geweest. De geboorteplaats van de heilige Benedictus.

Een visionair die aan de basis van een grote kloosterorde en -traditie heeft gestaan. De regels die hij heeft opgesteld voor deze orde kunnen ook in het bedrijfsleven worden toegepast. In de regels komen een mooie balans naar voren tussen een focus op kwaliteit, discipline en rust.

Een zoektocht naar geestelijke perfectie en dan zonder stress. 

Het nog intacte Piazza San Benedetto met rechts de Chiesa di San Benedetto
Het nog intacte Piazza San Benedetto met rechts de Chiesa di San Benedetto

De verwoeste Chiesa di San Benedetto

Norcia was een prachtige plaats toen ik er was. Met als hoogtepunt de Chiesa di San Benedetto. Een prachtige kerk opgetrokken uit bijna wit, marmerachtig steen. Helaas is deze kerk bij de aardbeving van 2016 helemaal verwoest.

Het prachtige Piazza San Benedetto waaraan het ligt is wel bewaard gebleven. Verder vond ik Norcia ook een leuk stadje om doorheen te lopen. Ik ben wel bang dat het echte hart inmiddels wel verdwenen is. 

Het standbeeld van San Benedetto aan de Piazza San Benedetto
San Benedetto himself
De straatjes van Norcia
De straatjes van Norcia

Korte rondreis in de Monti Sibillini: terug via Castelsantagelo sul Nera

Vandaag rijden we op onze korte rondreis in de Monti Sibillini terug naar de oostkant van dit gebergte. Dat doen we via Castelsantagelo sul Nera. En een paar kilometer voor dit stadje komen we weer oog in oog met zo’n prachtige vlakte, omringd door bergen.

Ja, de perfectie die wij als mensen proberen te bouwen en te maken kan zomaar verdwijnen. En dan blijft de natuur over. De natuur die haar eigen perfectie heeft. En vooral ook haar eigen ritme. 

Korte rondreis door de Monti Sibillini bij Castelsantagelo sul Nera
De 'Piano Grande' van Castelsantagelo sul Nera

Praktische Informatie over de rondreis naar de Piano Grande

Wellicht ten overvloede: zowel Norcia als Castelluccio di Norcia zijn getroffen door een aardbeving. Voor zover ik kan inschatten gaat de wederopbouw traag.

Maak zeker wel deze rondrit, omdat de Piano Grande ook zonder Castelluccio het meer dan waard is!

Hieronder vind je een interactieve kaart van de route.

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken

In mijn andere blogs over deze streek beschrijf ik een heleboel wandelingen in de Monti Sibillini. Klik hier voor de mooiste wandeling in deze streek in de Gole dell’Infernaccio. En klik hier voor mijn andere reisverhaal met wandelingen in de Monti Sibillini.

Wanneer je de Monte Vettore wilt beklimmen, dan kan dat vanuit Forca di Presta. Dit is op zich geen moeilijke wandeling, wel eentje met een fikse stijging van 1.000 meter. Daardoor doe je er zeker 5 uur over.

4 leukste dingen om te doen in de Monti Sibillini: De Gole dell'Infernaccio
De Gole dell'Infernaccio

Zwemmen

Een klein en koud zwemparadijs is het Lago di Fiastra. Je kunt op verschillende plekken langs de doorgaande weg de auto neerzetten. Het water is koud en dus wanneer het warm is heerlijk verfrissend. In het weekend is het druk.

Op de terugweg vanuit Castelluccio naar het oosten van de Monti Sibillini kan je hier ook langskomen.

Neem dan de SP136 vanuit Castelluccio naar Castelsantagelo sul Nera. En dan achtereenvolgens  de SP130, SP66, SP115 en de SP98. Dat is een flinke trip en tegelijkertijd op veel plekken ook prachtig, zoals net voor Castelsantagelo.

Wandelen in de Monti Sibillini en de Marken en afkoelen in het Lago di Fiastra
Afkoelen in het Lago di Fiastra

Steden en stadjes

In mijn andere reisverhaal over deze streek vertel ik meer over alle mooie steden en stadjes in het zuiden van de Marken.

Vakantie in de Marken: uitzicht op de Monti Sibillini vanuit San Ginesio
Uitzicht op de Monti Sibillini vanuit San Ginesio

Uit eten in Norcia

in Norcia heb ik hemels gegeten in Il Casale degli Amici. Bestel in ieder geval de Lasagna alla Norcina Tartufata. Dan proef je meteen ook de (zwarte) truffel uit de regio en heb je nog nooit zo lekker gegeten.

En wanneer het kan, boek dan een tafeltje op het terras. Het uitzicht is adembenemend. Kijk voor meer informatie op Il Casale degli Amici.

Uit eten in Castelluccio di Norcia

In Castelluccio is Taverna Castelluccio een hele goede keuze. Met ongeveer hetzelfde op de kaart. Kijk op Taverna Castelluccio.

Il Casale Degli Amici
Il Casale degli Amici
Uitzicht vanaf Il Casale Degli Amici
Uitzicht vanaf het terras van Il Casale degli Amici

Vakantiehuis in de Marken

Wij hebben 2 weken in deze streek gezeten in een appartement onder het huis van een Engels/Nederlands echtpaar. Het heet La Mirabella. Bij het appartement zit een groot opzet-zwembad dat ruim genoeg is voor een gezin. Dat lijkt niet ideaal om te zwemmen en toch: het is groot genoeg!

Kijk op La Mirabella. 

Vakantiehuis in de Marken: uitzicht vanuit La Mirabella vlakbij Amandola
Uitzicht vanaf het terras van La Mirabella

Kamperen in de Marken

Qua campings is het in deze omgeving iets meer zoeken. Het is duidelijk dat deze streek nog wat minder toeristisch is. De beste optie vind ik Agriturismo Villa Valenta in Penna San Giovanni. Een kleine camping met alle faciliteiten die je nodig hebt, inclusief zwembad.

Kijk voor meer informatie op Villa Valente. Ze hebben ook huurtenten. Net zoals zoveel campings zijn de schaduwplekken beperkt. Hou dat goed in de gaten bij het boeken! Kijk ook op zoover: Zoover Villa Vallente.

Hotel in de Monti Sibillini

Ben je alleen maar kort in deze regio, dan kan je beter aan de kant van Norcia blijven. Bij de hierboven genoemde Il Casale degli Amici hebben ze ook prachtige kamers. 

Informatie over de Monti Sibillini en de Marken

Voor meer informatie over de streek, klik je op de link hieronder bij Handige links. Klik verder op één van de tegels die verder naar onder op de homepage staan.

Voor Norcia kan je kijken op Umbria Tourism. Klik vervolgens op Discover the region en klik dan op de kaart op de betreffende streek, voor meer informatie over de stadjes en dorpen.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!