7 leukste dingen om te doen in de Bourgogne

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Bourgogne

Een diepe onderdompeling in cultuur. Gecombineerd met een vleugje mystiek. Met een prachtige heuvellandschap als decor. Zo zou ik de Bourgogne willen omschrijven. Het barst in deze streek van de prachtige kerken en kathedralen. Om over steden en stadjes nog maar te zwijgen. De historie gaat vaak ver terug. Tot aan de Romeinen. Soms verder. Daar waar de mist van de geschiedenis neerdaalt. En we niet precies meer weten hoe het er aan toeging. De tijd van de Kelten. Met hun magische bronnen, druïden en krijgsheren. Die werden aangetrokken door de bijzondere natuur. Vooral van de Morvan. Ik neem je mee naar deze bijzondere streek. En vertel je over de 7 leukste dingen om te doen in de Bourgogne.

7 leukste dingen om te doen in de Bourgogne: De Grande Rue van Avallon

1. Kerken, kathedralen en kloosters

Hier struikel je bijna over in de Bourgogne. Op nummer 1 staat bij mij de Basilique Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay. Dit is een prachtig meesterwerk.

Daar vlak achteraan komt de oude kloosterkerk van La Charité-sur-Loire. Op de hielen gevolgd door de Cathédrale Saint-Lazare van Autun. Of misschien door de Église Notre-Dame van Dijon. Ook een gotisch meesterwerk.

Op kloostervlak zijn er ook een paar mooie gebouwen om te zien. Zoals de Abbaye de Fontenay. Lees daarover meer onderin het reisverhaal via de link.

In mijn reisplan voor de Bourgogne breng ik jou langs de mooiste kerken, kathedralen en kloosters van de Bourgogne. En vertel ik jou er nog veel meer over! Klik op de link voor een abonnement op mijn reisplannen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in de Bourgogne: het interieur van de Basilique Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay
Het prachtige schip van de Basilique Sainte-Marie-Madeleine in Vézelay
Activiteiten en bezienswaardigheden in de Bourgogne: de Abbaye de Fontenay
De kloosterhof van de Abbaye de Fontenay

2. Morvan

Diep in de Bourgogne ligt het grote natuurgebied van de Morvan. Een bosrijke streek waar eigenlijk maar 1 grote weg doorheen is getrokken. Voor de rest kronkel je hier over alle heuveltjes heen.

De streek is niet alleen bosrijk. Ook bijzonder heuvelachtig. De hoogste toppen reiken tot aan de 900 meter.

Hoewel dat niet zo voelt, omdat de bodem hier al hoog ligt. En de wegen zich hier langszaam verheffen. Alleen aan de randen van de Morvan merk je het soms, wanneer je met een paar haarspelden naar beneden wordt geleid. Zoals in de buurt van Vézelay.

Eén van de hoogste toppen is Mont Beuvray waar ook Bibracte zich bevindt. Daarover hieronder meer.

Middenin de Morvan liggen ook een aantal meren. De meest bekende is Lac des Settons. Een mooi meer om in de vakantie in de buurt te zitten. Hier kan goed gezwommen worden. En kan je ook andere vormen van watersport beoefenen. Met kinderen zeker aan te raden!

Vanzelfsprekend neem ik je mee naar deze streek in mijn reisplan voor de Bourgogne. En geef ik ook de beste tips voor een camping in deze streek.

7 leukste dingen om te doen in de Bourgogne: Vézelay gelegen op de uitlopers van de Morvan
Vézelay gelegen op de uitlopers van de Morvan

3. Dijon

De eeuwenoude hoofdstad van het Hertogdom van Bourgogne. Een titel die Dijon nog altijd waardig is.

De stad zit vol van historie. Met mooie kerken, oude gebouwen, een kasteel. Hoewel dat laatste meer een paleis is geworden. En leuke straatjes om doorheen te lopen. Of om te winkelen.

Het ligt voor een vakantie in de Bourgogne vaak wat uit de richting om tijdens de vakantie mee te nemen. Lees meer in mijn reisplan voor de Bourgogne over de combinatie van Dijon en de rest van de Bourgogne tijdens de vakantie!

Want je mag deze stad natuurlijk niet missen! Dijon is absoluut één van de 7 leukste dingen om te doen in de Bourgogne.

Stedentrip naar Dijon: Rue de la Liberté met het Musée des Beaux-Arts en de Église Saint-Michel
Rue de la Liberté in Dijon met het Musée des Beaux-Arts en de Église Saint-Michel

4. Een duik in de Keltische geschiedenis

Wanneer je er toch bent, kan je meteen maar de lange geschiedenis van deze streek onderzoeken.

Dat kan heel goed op Mont Beuvray waar het Oppidum Bibracte lag. Dit was de voormalige ‘hoofdstad’ van één van de Keltische volken in de Bourgogne. En daar is een prachtige museum aan gewijd.

En je kunt dan meteen de omgeving en de natuur van Mont Beuvray verkennen!

Vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte: het museum van Bibracte
Het prachtige museum van Bibracte

5. Route des Grands Crus en andere mooie routes

Wijn. Dat is iets waar we het nog niet over gehad hebben. Want daar staat de Bourgogne natuurlijk ook om bekend.

Van prachtige witte wijnen zoals de Meursault of de Pouilly-Fumé tot de robuuste, wat onvoorspelbare rode Pinot Noirs van de Côte d’Or.

Langs de beroemdste wijnen voert de Route des Grands Crus in de buurt van Beaune. Een mooie route om te rijden naar of vanaf Beaune.

In mijn reisplan voor de Bourgogne voer ik je bijna elke dag langs mooie wegen om op de bestemmingen te komen die ik voor jou en jouw gezin heb uitgekozen. Klik daarvoor op de link!

Vakantie in Beaune en de Côte d'Or: uitzicht op de Route des Grands Crus
Uitzicht vanaf de Route des Grands Crus

6. Beaune en meer

Beaune is een erg leuk en ook chique stadje. Met het wereldberoemde en erg mooie Hospice heeft het een trekker van formaat. Ook de kathedraal is mooi. En voor de rest is en het een leuk stadje om een aangename ochtend of middag door te brengen.

En wat heeft de Bourgogne nog meer te bieden aan mooie steden en dorpen? Nou, ga er nog even voor zitten dan.

Allereerst is er Auxerre. Een grotere stad met een mooi, middeleeuws centrum. En de prachtige Cathédrale Saint-Étienne.

Tussen Auxerre en Dijon ligt het kasteelstadje Semur-en-Auxois. Een leuk bestemming om te gaan lunchen en doorheen te lopen. Met een mooi kasteel dat het stadje domineert.

Naar het westen kom je achtereenvolgens Avallon, Vézelay en Clamecy tegen. Waarvan Vézelay het hoogtepunt is.

Dwarsdoor de Morvan is dan nog met name Autun noemenswaardig. Naast haar prachtige kathedraal heeft Autun aan historie ook meer te bieden. Aangezien het in de Romeinse tijd al een belangrijke plaats was.

Vakantie in de Bourgogne: het Hôtel-Dieu de Beaune
Het Hôtel-Dieu de Beaune
Vakantie in de Morvan, Autun en Bibracte: Cathédrale Saint-Lazare in Autun
De Cathédrale Saint-Lazare in Autun

7 leukste dingen om te doen in de Bourgogne: kastelen

Vanzelfsprekend begint dit bij het Palais des Ducs de Bourgogne in Dijon. Een belangrijke reden dat erin deze streek überhaupt kastelen werden gebouwd. En men daar de middelen voor had.

Ook het kasteel van Nevers is daarvan een afgeleide. Het Palais Ducal zoals we dat nu kennen is vormgegeven door de kleinzoon van Philips de Stoute.

Een bijzonder kasteel in de Bourgogne is die van Guédelon. Een kasteel dat nog in aanbouw is. En helemaal wordt gebouwd met hulpmiddelen uit de middeleeuwen. Een erg leuke attractie om naartoe te gaan met kinderen.

7 leukste dingen om te doen in Bourgogne: De voorkant van het Palais ducal in Nevers
De voorkant van het Palais ducal in Nevers
Bezienswaardigheden en activiteiten in de Bourgogne: Château de Guédelon
Château de Guédelon

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!