Mooiste bestemmingen in Northumberland

Vakantie in Engeland, Vakantie in Northumber-land
De mooiste kastelen van Engeland en Schotland Vakantie met jonge kinderen Vakantie met tieners Wandelen op vakantie

We zijn voor het eerst in Northumberland. Een streek die toch iets mythisch heeft. Het is genoemd naar het eeuwenoude koninkrijk dat hier al vlak na de Romeinse tijd ontstond. In de tijden van Cumbria en Wessex. De tijden van Koning Arthur en zijn ridders. We zijn verrast door het mooie landschap waar we vandaag doorheen zijn gereden. De mooie dorpjes die we hebben gezien. Dat maakt dat we een jaar later hier weer zijn. Zowel op de heenweg als op de terugweg vanaf onze vakantie in de Highlands van Schotland. Om de mooiste bestemmingen in Northumberland te ontdekken.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Cragside House

Alnwick

De eerste keer dat we hier zijn, komen we vanuit een roadtrip vanaf de Schotse borders, dwarsdoor dit mooie landschap. We zijn er meteen verliefd op. Hoewel, dat is misschien niet helemaal goed gezegd.

Het is een landschap dat zich langzaam aan je geeft. En waarvan je dan opeens bedenkt: wat is het hier eigenlijk mooi. Geen opvlieging dus. Echte liefde.

Zo zijn we aangekomen in Alnwick. Een hardstikke leuke ‘market town’. Met een leuke winkelstraat. Met daarin allemaal leuke winkeltjes. En in ieder geval één uitstekende boekwinkel.

Dit stadje heeft een schitterend kasteel. Die we kennen uit de films van Harry Potter. En ook al best wel lang op mijn lijstje staat van zaken die ik graag wil zien.

Naar Praktische informatie over Northumberland
De heuvels van Northumberland vlakbij Alnwick
De heuvels van Northumberland vlakbij Alnwick

Alnwick Castle

De volgende dag heeft het goede tot zeer goede weer van de afgelopen dagen (bijna 30 graden in Schotland…) ons in de steek gelaten. En is het een druilerige dag.

Daar moeten we het mee doen. Na de warmte van de afgelopen week is het ook helemaal prima.

Alnwick Castle is een imposant kasteel. De structuur van een traditioneel Motte- en Baileykasteel is nog te herkennen. Net als Arundel Castle en Windsor Castle. En dat betekent meestal dat het stamt uit de tijd van de Normandische overheersing.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: De Outer Bailey van Alnwick Castle
De Outer Bailey van Alnwick Castle

Outer Bailey

Dat blijkt ook te kloppen: eind 11e eeuw is het gebouwd.

In dit geval is de Outer Bailey in de loop van de tijd helemaal opgetrokken uit steen. En de oude Keep (die op de ‘motte’/heuvel stond) is niet zoals bij Arundel en Windsor Castle een apart geheel aan de rand van het eigenlijke kasteel. Nee, in dit geval is de Keep in de loop van de jaren flink uitgebouwd. Tot het uiteindelijk zijn huidige vorm kreeg.

Op dit flinke, eigenlijke kasteel, krijgen we zicht nadat we vanuit de entree de Outer Bailey op zijn gelopen.

En dat is ook de plek waar de vliegscènes zijn opgenomen uit de eerste Harry Potter-films. Leuk om dat zo te zien. Aan Harry Potter wordt natuurlijk in en rondom het kasteel flink aandacht gegeven!

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Het eigenlijke kasteel van Alnwick
Het eigenlijke kasteel van Alnwick

Inner Bailey

Via een stenen poort waarmee de muren van de bailey zijn verbonden met het kasteel zelf lopen we de Inner bailey op. Dit is de verdedigingslinie die de Keep zelf moest beschermen.

We lopen eerst even door naar de muren. Daar kunnen we voor een deel overheen lopen. En dat geeft een mooi beeld van het kasteel en de omgeving.

Het kasteel is hier oorspronkelijk neergezet om de brug over de River Aln te verdedigen. Onderdeel van de zogenaamde Great North Road. Die vroeger Londen met Edinburgh verbond.

Terugkijkend naar het kasteel zien we dat deze kant flink in de steigers staat. De onderhoudskosten van zo’n kasteel zullen niet mals zijn…

Tegelijkertijd valt op hoe dit kasteel zijn middeleeuwse stijl met kantelen en al goed heeft bewaard. Dat komt deels doordat delen die waren herbouwd in een neogotische stijl weer terug zijn gebracht in de oude, middeleeuwse stijl.

Uitzicht over de torens en omgeving vanaf de muren van de Inner Bailey
Uitzicht over de torens en omgeving vanaf de muren van de Inner Bailey
Uitzicht vanaf de muren van de Inner Bailey richting het kasteel zelf
Uitzicht vanaf de muren van de Inner Bailey richting het kasteel zelf

State Rooms

Net als Arundel Castle is dit kasteel ook nog altijd in handen van een familie die dat al eeuwen heeft. Zelfs vanaf de 13e eeuw. Dit betreft de Percy’s. Graven en later Hertogen van Northumberland.

Vanzelfsprekend is deze familie schatrijk. En dat is aan de binnenkant van het kasteel ook goed te zien.

De zogenaamde State Rooms van het kasteel zijn te bezichtigen. Die bevatten natuurlijk een gigantische hoeveelheid kunst. Altijd leuk om door dit soort kamers te dwalen.

De binnenhof van het kasteel zelf
De binnenhof van het kasteel zelf
De Barbican ofwel gevechtspoort van de Outer Bailey
De Barbican ofwel gevechtspoort van de Outer Bailey

Durham

Na wat koffie en lunch te hebben opgepakt in The Courtyard laten we Alnwick achter ons. Wij rijden richting Durham.

Waar ons uit dezelfde tijd en in dezelfde stijl een leuk kasteel en een geweldige kathedraal opwachten.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Cragside House vanaf de Iron Bridge
Cragside House vanaf de Iron Bridge

Cragside House

Op de hierboven genoemde roadtrip vanaf de Schotse borders naar Alnwick kwamen we langs een landgoed, waarvan ik direct dacht: hier moeten we nog een keer naar terug.

Het moment omdat te doen, dient zich een jaar later al aan. Wanneer we op de heenweg naar Edinburgh vanaf de boot alle tijd hebben om nog iets leuks te doen. Daarom koersen we naar dit Cragside House.

Het landhuis ligt op een kleine anderhalf uur rijden vanaf de boot. In die tijd trekt het Engelse landschap zich in al haar glorie voorbij. En dat is in Northumberland echt mooi. Langgerekte heuvels die hier crags heten. Overal plukken heide. En eindeloze vergezichten.

Cragside House vanaf de parkeerplaats
Cragside House vanaf de parkeerplaats

Neogotisch

In de buurt van Cragside gaan deze vergezichten langzaam maar zeker over in meer bos. En dan rijden we de lange oprijlaan van Cragside House op. Eigendom van de geweldige National Trust. Die zóveel prachtig bezit heeft in Engeland.

Eerst krijgen we zicht op de bijgebouwen. Die niet onderdoen voor een gemiddelde, grote villa in Nederland. Even verderop krijgen we zicht op het landhuis zelf. Een neogotisch kasteel dat zo lijkt weggelopen uit een sprookjesfilm. Het ligt hier buitengewoon prachtig.

Het is meteen duidelijk dat dit één van de mooiste bestemmingen in Northumberland is.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Neogotiek in actie bij Cragside House
Neogotiek in actie
Neogotiek in de landelijke omgeving
Neogotiek in de landelijke omgeving

Magnaat

Het is bijna lunchtijd, dus we schuiven eerst even aan in het leuke café in de bijgebouwen voor onze eerste, Engelse lunch van deze vakantie.

Daarna lopen we richting het huis zelf. Dat hier is neergezet door William Armstrong. Industrieel magnaat. Rijk geworden in de wapenindustrie.

Eerst liet hij hier in 1862 een ‘klein’ jachthuis neerzetten. En liet dat vervolgens in de jaren 70 van de 19e eeuw uitbouwen tot het ‘Tudor Revival’-kasteel dat er nu nog staat.

Originele, elektrische verlichting
Originele, elektrische verlichting
Het stoombad in de sauna
Het stoombad in de sauna

Smart Home

Het was min of meer de eerste ‘Smart Home’. Omdat het voor die tijd was ingericht met allerlei moderne snufjes. Waaronder liften, elektrische verlichting en een heuse sauna.

Liften, sauna en andere bewegende delen werden voor een belangrijk deel aangedreven door waterkracht. Dat via de diverse meren op het landgoed richting het huis werd gebracht.

Mooie details in het interieur
Mooie details in het interieur

The Gallery

Het interieur is erg de moeite waard. Het huis is prachtig ingericht met oog voor detail. De nieuwste delen stammen uit de tijd van de Arts & Crafts-movement. Waar we morgen in Edinburgh ook nog een mooi staaltje van gezien krijgen. In de vorm van de Thistle Chappel van St Giles Cathedral.

De laatste verbouwing betreft The Gallery. Dat het over-the-top-pronkstuk van het huis is. Bijna lachwekkend in zijn extravagantie.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Opulence van The Gallery van Cragside House
Opulence van The Gallery

Rock Garden

Een Engels landhuis is niet compleet zonder een mooie tuin. En ook dat heeft Cragside goed voor elkaar.

Met een riviertje dat dwarsdoor de enorme tuin loopt. Een schitterende Rock Garden die vanaf het huis neerdaalt. En een gigantisch terrein inclusief een aantal meren.

We lopen eerst via de Rock Garden naar beneden. Helaas regent het inmiddels, dus we kunnen de kleuren vandaag niet zo goed bewonderen.

The Rock Garden van Cragside House
The Rock Garden van Cragside House
Mooiste bestemmingen in Northumberland: Het riviertje met op de achtergrond de Pinetum
Het riviertje met op de achtergrond de Pinetum

Pinetum

Onderaan deze mooi, aangelegde tuin komen we bij het riviertje. Waarover een prachtige, ijzeren brug is gebouwd. Een voor die tijd ook bijzonder staaltje (haha) vernuft.

We komen op die brug via de Pinetum. Een tuin met alleen naaldbomen. Waarvan sommige hoog boven ons uit torenen. We slaan vanaf daar richting de Iron Bridge.

Daardoor laten we de Formal Garden en de zogenaamde Clock Tower links liggen. Het is even niet anders, omdat we vandaag nog door willen naar Edinburgh.

Vanaf de brug hebben we mooi uitzicht over de tuinen en het landhuis zelf.

Woodland Drive

Vervolgens maken we de Woodland Drive over het estate. Die brengt ons eerst onder de poorten door van het landhuis zelf. Om vervolgens via een door honderden, nee duizenden rododendrons, omzoomde weg langs prachtige bossen en meertjes te lopen.

Hier en daar starten wandelingen. En er is een grote speeltuin.

Wanneer we meer tijd hadden, zouden we hier makkelijk een dag kunnen doorbrengen. Het is echt één van de mooiste bestemmingen in Northumberland. En zeker ook van heel Noord-Engeland!

De Woodland Drive gaat eerst onder het landhuis door
De Woodland Drive gaat eerst onder het landhuis door

Hadrian’s Wall

In dezelfde vakantie dat we op de heenweg langs Cragside zijn gekomen, gaan we op terugweg vanuit Schotland langs Hadrian’s Wall. Vanaf de Trossachs is dat heel mooi te combineren.

Wanneer we bij Carlisle de A689 pakken richting het oosten, is daar bijna meteen weer dat inmiddels bekende landschap van Northumbria. Dat we nog goed herkennen van het begin van onze vakantie.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Uitzicht vanaf de A689 bij Brampton
Uitzicht vanaf de A689 bij Brampton
Uitzicht vanaf de A69 bij Low Row
Uitzicht vanaf de A69 bij Low Row

Rechte wegen, golvende heuvels

Wanneer we de A69 oprijden na Brampton voegen zich daar de bekende rechte wegen bij. Die hier dwarsdoor het landschap snijden. Sterk stijgend en dalend, al naar geland de geologie daar om vraagt.

Het wordt steeds duidelijker dat we de lijn volgen van de Muur van Hadrianus. Regelmatig zijn er bordjes langs de weg die verwijzen naar een fort hier of de muur daar.

Bij Greenhead slaan we linksaf de B6318 op. Die ons nog dichterbij de muur brengt.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Kaarsrechte wegen en golvende heuvels van Northumerbland
Kaarsrechte wegen en golvende heuvels van Northumerbland

Steel Rigg

Vlak voor onze eerste bestemming langs Hadrian’s Wall passeren we de typische plaatsnamen Twice en Once Brewed. Ze zullen hier wel iets van bier of iets sterkers hebben gebrouwen…

Direct na de Twice Brewed Inn slaan we rechtsaf. Richting Steel Rigg Car Park. Een kleine parkeerplaats. Waar we ontzettend mazzel hebben met een plekje.

Anders moesten we aan de andere kant van de B6318 parkeren. Bij het Sill Discovery Centre. En dat zou de wandeling die we hier nog willen doen, te lang maken.

Vanaf de parkeerplaats loopt de Steel Rigg en Crag Lough Walk. Een verhard en goed te belopen wandelpad. Die een deel van het Hadrian’s Wall Path volgt.

Direct aan het begin hebben we geweldig uitzicht op de crags en het lough dat hier voor ons liggen. In een geweldige decor van het mooie landschap van Northumberland en NorthumberlandNational Park.

Dit is absoluut één van de mooiste bestemming van Northumberland!

Mooiste bestemming in Northumberland: Uitzicht op de crags bij Steel Rigg en Crag Lough
Uitzicht op de crags bij Steel Rigg en Crag Lough

Pittig

Ik heb zoals wel vaker weer net een verkeerde en stevig optimistische voorstelling van dit pad. Het zal vast wat op-en-neer golven. Dat zal het wel zijn…

De eerste heuvel is echter een flinke rots. Die met een pad wordt beklommen dat rechtdoor gaat. Zonder noemenswaardige haarspelden. Zoals alle paden in Engeland en Schotland.

Dat maakt de klim best pittig. Bovenaan de eerste rots (Peel Crags), blijkt al snel dat daar achteraan nog een tweede (Highshield Crags) ligt. Die hadden we niet gezien… Dat geeft wel een geweldig uitzicht op Hadrian’s Wall zelf. Daarover straks nog meer.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Hadrian's Wall vanaf Peel Crags
Hadrian's Wall vanaf Peel Crags
Pastorale scène op Peel Crags
Pastorale scène op Peel Crags

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Sycamore Gap

Ik wil graag nog verder. Want over die volgende heuvel ligt de markante bestemming van Sycamore Gap. Misschien wel één van de meest gefotografeerde bomen van Engeland.

Een boom die bijna perfect tussen twee heuvels staat. Mijn vrouw en jongste houden het voor gezien. Mijn oudste en ik ploegen nog even door. Over de volgende heuvel heen. Totdat we bij die bijzondere boom zijn.

En hoewel het hier best druk is, maakt deze esdoorn in deze omgeving toch indruk. We stellen ons voor dat we hier bij zonsondergang of -opgang staan. Dan moet dit een magische plek zijn!

We komen er achter dat we vanaf  hier ook een pad langs de zuidkant en de onderkant van de rotsen kunnen nemen. Vooral dat laatste is wel van belang. Dat scheelt een paar klimmetjes. Met natuurlijk ook wat minder uitzicht…

(Noot: vlak na de zomer van 2023 heeft een vandaal de prachtige esdoorn in Sycamore Gap omgezaagd. Tot groot verdriet van velen. Momenteel wordt er gekeken hoe de plek weer de juiste bestemming kan krijgen. Helaas zal je de boom dus niet meer zien op deze plek. Steel Rigg en omgeving, tezamen met Hadrian’s Wall zijn echter ook zonder de boom een bezoek meer dan waard!)

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Sycamore Gap
Sycamore Gap

Housesteads Roman Fort

We stappen weer in de auto om een paar kilometer verderop te stoppen bij het Visitors Centre van Housesteads Roman Forts. Onderdeel van de National Trust.

Hier zit een lunchgelegenheid, waar we eerst even wat eten. Voordat we beginnen aan de wandeling richting het Romeinse fort dat hier ligt.

Het pad richting Housesteads en het Visitors Centre
Het pad richting Housesteads en het Visitors Centre

Hadrian’s Wall

Het fort is onderdeel van de beroemde muur van Hadrianus. Die rond het jaar 122 na Christus werd gebouwd. Bedoeld om de Schotten (toen een combinatie van Picten en Kelten) buiten te houden. Lees daarover meer in mijn reisplan voor Schotland.

Want het lukte steeds maar niet om die onder controle te krijgen. Hoewel nader onderzoek deels ook wel uitwijst dat het ook om economische redenen te doen was. Op deze manier kunnen de goederenstromen van noord naar zuid en visa versa beter gecontroleerd worden. En dat betekende natuurlijk vooral het heffen van belastingen.

Housesteads Fort met daarachter de slingerende muur van Hadrianus
Housesteads Fort met daarachter de slingerende muur van Hadrianus

Lang

Hadrianus wilde het rijk dat zijn voorganger Trajanus (bekend van zijn activiteiten in Nijmegen) had gebouwd vooral handhaven en stabiliseren. Naast deze muur deed hij dat door de zogenaamde Limes waar in Nederland ook restanten van zijn.

Uiteindelijk liet hij de muur bouwen op een punt waar het land het smalst was. Tussen de monding van de Tyne in het oosten en de Solway Firth in het westen. Een lengte van een kleine 120 kilometer.

Goed om dat even tot ons door te laten dringen… 120 kilometer…

Voor de muur die ongeveer 4 meter hoog en 3 meter breed was, werd een brede greppel gegraven die deels werd opgevuld met (prikkel-)struiken.

Tenminste op de plekken waar het landschap de makkelijke toegang richting muur niet belemmerde. Want er is handig gebruik gemaakt van het landschap. Zoals we al zagen bij Steel Rigg. Waar mogelijk liep de muur over de vele crags heen die Northumberland rijk is.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: De restanten van Housesteads Roman Fort
De restanten van Housesteads Roman Fort

Housesteads

Op elke Romeinse mijl werd een fortificatie gebouwd. Nu bekend als milecastles. Deze waren bemand door 12-20 soldaten. Deze werden afgewisseld met grotere forten. Waar 600 soldaten gehuisvest waren.

Tussen de milecastles werden vervolgens nog wachttorens gebouwd. Op deze manier waren er om de zoveel honderd meter soldaten gestationeerd. Die met elkaar konden communiceren.

De forten werden overigens pas enkele jaren later toegevoegd aan het ontwerp. En één van deze forten ligt nu op de heuvel voor ons.

Wij lopen eerst even langs het museum dat links ligt. Daar worden we uitgebreid geïnformeerd over de muur zelf en het leven in en rondom een fort.

De ruïnes van het huis van de commandant van de troepen van het fort
De ruïnes van het huis van de commandant van de troepen van het fort

Mens en natuur

Tenslotte lopen we naar het fort. Daar is natuurlijk niet veel meer van over dan een ruïne. Of beter: een aantal stukken muur. Met behulp waarvan een goede indruk is te krijgen van de grootte van het fort.

Hier en daar zijn informatieborden geplaatst van de ruimtes die hier waren. Daardoor gaan die brokken steen toch een beetje leven.

Mijn ogen dwalen voortdurend af naar links en rechts. Die ruïne is bijzonder. Tegelijkertijd is het prachtige landschap van Northumberland de grootste trekker van deze streek.

Deze natuur in combinatie met de mooiste bestemmingen van Northumberland maken deze streek tot een geweldige plek om te zijn!

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Het mooie landschap van Northumberland vanaf Housesteads
Het mooie landschap van Northumberland vanaf Housesteads

Praktische informatie over de mooiste bestemmingen in Northumberland

Hieronder vind je een kaart met de belangrijkste bestemmingen uit deze blog. Wanneer je inzoomt op Steel Rigg, Sycamore Gap en Housesteads, kan je het pad ook zien dat langs de muur loopt. Daarover verderop nog meer.

In Alnwick Castle zijn veel activiteiten voor kinderen
In Alnwick Castle zijn veel activiteiten voor kinderen

Alnwick Castle

Via de link vind je meer informatie over Alnwick Castle.

Het kasteel organiseert ook heel wat activiteiten voor kinderen. En aangezien het ook nog zo in een kasteel-achtige stijl is overgeleverd, kan de fantasie van kinderen hier de volle loop krijgen.

Overzicht van Alnwick Castle
Overzicht van Alnwick Castle
De activiteiten die in het kasteel worden georganiseerd
De activiteiten die in het kasteel worden georganiseerd

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Cragside House

Via de link vind je meer informatie over Cragside House.

Op zich kan je dit landhuis dus heel goed meenemen op de heenweg naar of de terugweg vanaf Schotland.

Aan de andere kant is het ook wel weer zonde. Het huis en het landgoed er omheen, inclusief de tuinen, zijn meer dan de moeite waard. Met de verschillende wandelingen die je nog kunt maken, kan je hier heel goed een leuk dagje uit van maken. Dat ook zeker geschikt is voor kinderen.

Mooiste bestemmingen in Northumberland: The Iron Bridge in Cragside Garden
The Iron Bridge in Cragside Garden

Hadrian’s Wall, Sycamore Gap en Housesteads Fort

De wandeling bij Steel Rigg en Crag Lough is een mooie om te maken. Via de link vind je er meer informatie over. De hele wandeling is 6,4 kilometer lang. Door de hier en daar pittige stijging, zou ik er 1,5 uur voor uittrekken.

Via de volgende link vind je meer informatie over Housesteads Roman Fort.

Let op dat Housesteads en Cragside allebei eigendom zijn van de National Trust. Wanneer je op jouw vakantie nog meer locaties gaat bezoeken van de National Trust, kan het zeker uit om lid te worden.

Dit lidmaatschap heb je er na 2-3 locaties al uit. Klik daarvoor op de link.

Voor een gezin hebben ze een apart lidmaatschap. Dat het nog aantrekkelijker maakt. Let op dat het ongeveer een maand duurt voordat de kaarten thuis bij je in België of Nederland zijn. Je kunt overigens ook bij de eerste bestemming van de vakantie lid worden. Dat duurt altijd wel even…

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Crag Lough en de omliggende crags van Northumberland National Park
Crag Lough en de omliggende crags van Northumberland National Park

L.J. Ross

Wij vonden in Alnwick bij toeval de boeken van LJ Ross. Zij schrijft detectives over de streek. En in haar boeken figureren alle mooiste bestemmingen in Northumberland. En overigens ook van County Durham. Dat administratief onder Northumberland valt.

Het zijn niet de allerbeste detectives, maar in combinatie met de verhalen over de streek, vind ik ze altijd erg vermakelijk. Aan Sycamore Gap en Cragside zijn allebei boeken gewijd. En ook aan High Force, Lindisfarne en Bamburg Castle. Durham zelf komt bijna in alle eerste boeken voor.

Het gezellige interieur van de Black Swan Inn
Het gezellige interieur van de Black Swan Inn

Uit eten in Northumberland

Bij alle bestemmingen die ik hierboven beschreven heb, bevindt zich een lunchgelegenheid. In het geval van Hadrian’s Wall is dat bij het Housesteads Fort.

Uit eten in Alnwick

Aangezien Alnwick het enige stadje is dat bij de betreffende bezienswaardigheid zit, hieronder nog 2 tips voor restaurants in Alnwick.

Allereerst de Black Swan Inn. Een fijne, Engelse pub met het eten dat je daar verwacht. In een gezellige sfeer. Wij hebben hier heerlijk gegeten.

Wanneer je met je kinderen wat meer in de Harry Potter-stijl wilt duiken, kies dan voor de Hallow & Crux. Een erg gezellig thema-restaurant, waar je ook zonder Harry Potter-gevoel lekker kunt eten!

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Hallow & Crux in Alnwick
Hallow & Crux in Alnwick

Overnachten in Northumberland

In Alnwick zijn beide bovenstaande eetgelegenheden ook erg leuke hotels. Ga daarvoor respectievelijk naar de Black Swan Inn en Hallow & Crux.

De laatste is helemaal in Harry Potter-sfeer, waarbij het ook in dit geval zonder dat gevoel leuke kamers zijn. Zeker voor kinderen!

Een leuke optie in de omgeving is Cragside Garden Cottage bij Cragside House. Dit is een mooie cottage van de National Trust. De cottage is te huur vanaf 2 nachten.

Tenslotte is de Twice Brewed Inn een mooie country inn om in te overnachten. Vlakbij Hadrian’s Wall. Van waaruit je zo het pad op kunt lopen! Zorg voor een kamer met uitzicht over het landschap!

Mooiste bestemmingen in Northumberland: Sycamore Gap in minder symmetrisch perspectief
Sycamore Gap in minder symmetrisch perspectief

Kamperen in Northumberland

Northumberland is niet dicht bezaaid met campings. Het lijkt wat dit betreft al wat op Zuid-Schotland. Waar het ook altijd flink zoeken is…

In de buurt van Cragside en Alnwick is River Breamish een mooie, echt Engelse kampeerplek. Verwacht dus strakke veldjes en een goed georganiseerde camping. Met als voordeel dat het sanitair altijd goed voor elkaar is.

In dezelfde sfeer en ook mooi gelegen is de camping in Bellingham. Deze camping ligt wat dichterbij Housesteads. Cragside is dan nog wel te bereizen. Alnwick is verder weg. Ruim een uur.

Ook in de sfeer en dan echt vlakbij Hadrian’s Wall is tenslotte Haltwhistle ook een mooie camping. Vanuit deze camping zijn de mooiste locaties in de North Pennines ook goed bereikbaar.

Informatie over Northumberland

Meer informatie over Northumberland en Northumberland National Park vind je via de Handige Links hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!