Stedentrip naar Brugge: een middagwandeling
Vakantie in België, Vakantie in Vlaanderen
Wat maakt een stad tot een fijne plek om te zijn? Dat het mooi, schoon, veilig en/of authentiek is? Zeker. Dat soort aspecten zijn tastbaar. En toch is een stad meer dan dat. Uiteindelijk gaat het ook om de vibe. Of in gewoon Nederlands: het gevoel. Daarom vind ik Bath zo’n heerlijke stad. Er zit zo’n fijn gevoel in die stad! Een relaxtheid die je weinig tegenkomt in een grotere stad. Hoewel Edinburgh daar ook dichtbij komt. En Brugge? Brugge voelt goed. Mooi, oud, veilig. Romantisch in de avond. Niet zo over de kop druk ook. Daarom gaan we een middagwandeling maken tijdens een stedentrip naar Brugge!
Dichtbij?
Brugge is niet naast de deur. Op een één of andere manier had ik in mijn hoofd dat het ongeveer gelijk zou zijn aan een enkele reis Groningen. Iets wat ik ongeveer 1 keer in de maand doe.
Dat valt toch tegen. 3 uur moeten we toch zeker wel rekenen vanuit het midden van Nederland.
Zeker omdat we ergens Antwerpen tegenkomen. En daar is het nooit rustig. Ook al rijden we er via de havens heel ruim omheen.
Naar Praktische informatie over Brugge‘T Zand
We parkeren onze auto onder ‘t Zand aan de westkant van de stad. Vanaf daar lopen we via de drukke winkelstraten Zuidzandstraat en de Steenstraat naar een deel van het hart van Brugge: de Markt.
De Markt is het burgerlijke, of wel het commerciële hart van de stad. De Burg het bestuurlijke hart. Lees daarover in mijn andere blog over Brugge meer.
Stedentrip naar Brugge: De Markt
Aan de Markt staat de prachtige Belfort. En een aantal neo-gotische gebouwen die de grandeur van het verleden weerspiegelen. En daarvoor eigenlijk ook niet onder doen.
Links van de Belfort staat het Provinciaal Hof. En daarnaast een prachtig gebouw, waarin het Historium is gevestigd. Waar we later op de middag terugkomen. Om meer te leren over de roemruchte historie van Brugge.
Lunch
Het is al lunchtijd dus we gaan eerst even lekker wat eten. Dat doen we in Pietje Pek. Een fondue-restaurant, waar we dat fonduen aan ons voorbij laten gaan. En lekkere slibtongetjes eten.
Een goed begin, hoewel de bediening het ochtendhumeur nog niet achter haar heeft gelaten.
Van Eyckplein en Poortersloge
We lopen vanaf hier eerst via de Eiermarkt, de Kuiperstraat, de Jacob van Ooststraat en de Kraanrei naar de Spiegelrei.
Daar stuiten we op het het prachtige Jan van Eyckplein. Genoemd naar de beroemdste schilder die hier actief was in de Gouden Eeuw van Brugge.
Aan dit plein staat de mooie Poortersloge. Hier kwamen vroeger de rijke burgers (Poorters) bij elkaar. Daarna heeft het diverse andere functies gehad.
Stedentrip naar Brugge: De Reien
We lopen via de Genthof richting de Reien van Brugge. Dit zijn alle kanalen bij elkaar die Brugge deels haar Gouden Eeuw heeft bezorgd.
Vanwege de verbinding die ze toen nog had met de zee, werden via deze kanalen alle goederen de stad ingebracht. En van daaruit naar alle delen van Europa getransporteerd.
We steken de Sint-Annerei over, om aan de overkant weer terug te lopen naar het zuiden. Halverwege steken we via een bruggetje over naar de Verversdijk.
Rust langs de reien
Ik vind het verrassend rustig langs deze reien. Ik had verwacht dat net als in Amsterdam het niet alleen in het centrum, maar ook langs alle grachten druk zou zijn. Dat valt reuze mee.
En daarmee hebben we direct een groot voordeel van Brugge te pakken: het is mooi en tegelijkertijd is de drukte goed te omzeilen.
Tenminste buiten het seizoen…
Groenerei
Vanaf de Verversdijk steken we de kleine Predikherenrei in, om vervolgens via de gelijknamige straat de brug over te steken richting de Groenerei.
Met dit gezellige hoekje dat door diverse bruggen wordt doorkruist, begint een prachtig deel van Brugge. Dat we vanavond ook bij nacht als een sprookje mogen bewonderen.
Mooi!
We volgen de Groenerei en vergapen ons aan alle kanten aan de mooie, oude huisjes, stadspaleizen en bruggetjes.
Heerlijk om hier een beetje langs het water te slenteren en te genieten van al dat moois.
Stedentrip naar Brugge: Rozenhoedkaai
Verderop komen we via het Huidenvettersplein, dat op zich al een gezellig stukje is, bij de prachtige Rozenhoedkaai.
(Hoe dat er ’s avonds uitziet, zie je op de foto bovenaan de blog.)
Eén van de plekken vanaf waar vroeger de goederen de stad in werden gevaren naar de diverse markten. Daarover hieronder meer.
We lopen deze kaai verder af richting de Dijver.
Bonifaciusbrug
Vlak voordat we het water weer kunnen oversteken, lopen we hier het Arentsplein in.
Dit plein in combinatie met het aanpalende water, de prachtige Bonifaciusbrug, de schitterende panden die hier omheen staan met als achtergronddecor de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk is net als de Rozenhoedkaai één van de mooiste plekjes van Brugge.
De Waterhalle aan De Markt
Via de Nieuwstraat laten we al dit moois achter ons. En via de Oude Burg komen we via de achterkant van het Belfort weer op De Markt. Daar duiken we in één van die neo-gotische gebouwen.
Daar is het Historium gevestigd. Op de plek waar vroeger de Waterhalle zat. Een stukje historie dat helaas door Napoleon is afgebroken.
Dit was ooit een gebouw waar alle vrachten via de reien en kaaien naartoe kwamen, om vanuit hier naar de diverse markten gebracht te worden.
Best zonde dat dit gebouw verdwenen is. Een uniek gebouw in die tijd.
Historium
In het Historium krijg je daar via een VR-Tour en via een in scène gezette rondleiding, waarin je van kamer naar kamer gaat met videobegeleiding, een mooi beeld van. Evenals van de rest van Brugge in die tijd.
Een geweldig leuke attractie!
Het oude Brugge
We weten nu ook dat Brugge in die tijd (14e en 15e eeuw) de belangrijkste stad van Noordwest-Europa was. En ook een plek waar de eerste beurs ontstond.
Vanuit hier werd heel Europa voorzien van allerlei koopwaar dat in die tijd nodig of luxe was.
Verder hebben we vanaf het terras op de tweede verdieping een mooi uitzicht over De Markt. En vanuit de toren een schitterend uitzicht over de rest van Brugge.
We kunnen nog net de torentjes van het stadhuis van Brugge ontwaren aan de Burg. Waar we morgen nog naartoe willen (klik daarvoor op de link!).
Le Foulange
Hierna lopen we via de auto naar onze B&B: Le Foulange. Handig gesitueerd tussen ’t Zand en de Dijver.
Het blijkt een schot in de roos te zijn. Mooi gelegen in een rustig, oud Brugs straatje. En met een prachtige en ruime kamer.
Brugge bij nacht
Na een ontspannen eind van de middag, lopen we ’s avonds door het sprookjesachtig verlichte Brugge naar Bistro Bruut aan de Meestraat en de Groenerei. Hier wacht ons een uitgebreid, culinair spektakel.
Na een uurtje of 3 eten en drinken lopen we voldaan weer terug door deze prachtige stad. Om in onze B&B heerlijk te slapen.
Praktische informatie over een Stedentrip naar Brugge
Parkeren
Parkeren gaat heel goed onder ’t Zand. Dat is het grote plein waaraan ook het aparte en moderne Concertgebouw van Brugge ligt. Zie hieronder het kaartje voor de exacte locatie.
Het ligt erg dichtbij de B&B waar we zaten. Bovendien hebben ze er ook heel wat oplaadpunten voor elektrische auto’s.
Groeninge-museum
Vlakbij de bovenstaande route ligt ook het mooiste kunstmuseum van Brugge: Groeninge.
Hier vind je de mooiste schilderijen van de Vlaamse Primitieven tot de moderne tijd. Klik op de link voor meer informatie.
Historium
Wij hebben ons zoals je hierboven kunt lezen heel goed vermaakt bij het Historium.
Zeker voor een idee van de historie van Brugge is dit museum een must! Klik op de link voor meer informatie.
Wandelroute
Hieronder vind je een aantal kaartjes die het verloop van de route uit bovenstaande blog weergeven.
Uit eten in Brugge
Wij hebben erg lekker gegeten bij Bistro Bruut. Dit is een echte culinaire ervaring. Geen menu, gewoon eten wat de chef vandaag in zijn hoofd heeft. Het vis-gehalte is wel hoog!
Verder hebben wij goed geluncht bij Pietje Pek. Met de sfeer van een Franse bistro. Of gewoon echt Vlaams.
Andere restaurants die op mijn lijstje stonden, waar ik niet ben geweest, maar wel een hele goede waardering krijgen: Den Amand en Margritt voor koffie, thee en/of lunch.
Hotel in Brugge
Wij hebben een fantastisch verblijf gehad in Le Foulange. Mooi gelegen in de oude straatjes van Brugge. Op loopafstand van het ’t Zand.
Brugge is niet zo groot, dus je kunt vanuit hier alles goed belopen. Ook richting het Minnewater.
Wij hadden een suite geboekt. Dat betekent dat je een hele ruime kamer hebt. De reguliere tweepersoonskamers zien er ook al ruim uit!
We hadden ’s ochtends ook een fantastisch ontbijt. Zie de foto hieronder.
Andere tips van hotels/B&B die ik op mijn lijst had staan en die ook een uitstekende recensie krijgen, zijn: Chester en La Maison de Nathalie, allebei in dezelfde buurt als Le Foulange, wat verder naar het noorden: At Home in Bruges.
Informatie over een Stedentrip naar Brugge
Hieronder vind je bij de handige links meer informatie over Brugge en de omgeving van Brugge.
Handige links
Hier vind je meer informatie over Brugge:
Reacties