3 leukste dingen om te doen in The New Forest

Vakantie in Engeland, Vakantie in Zuid-Engeland
Wandelen op vakantie Stedentrip in Engeland Vakantie met kinderen

Er staat een paard op de weg. Inmiddels heeft zich achter ons al een lange file gevormd. Daar heeft dit paard geen boodschap aan. Hij neemt gewoon de tijd om over te steken. Even aan zijn partner te zitten. En weer door te schuifelen. Een ontzettend landelijk tafereel. Wat in schril contrast staat met de drukte achter ons. Maar de natuur krijgt hier haar tijd. En wij wachten daarom rustig tot het paard is overgestoken. Voordat we onze weg hervatten naar Buckler's Hard. Eén van de 3 leukste dingen om te doen in The New Forest.

3 leukste dingen om te doen in The New Forest: The New Forest bij Sandy Down

Wat is The New Forest?

The New Forest is één van de nationale parken van Engeland. En hoewel de titel anders doet vermoeden is het al best oud. Bijna 1.000 jaar wel te verstaan.

William the Conqueror wees het al aan als een koninklijk bos. Meestal waren dat soort aanwijzingen destijds bestemd voor de jacht. Later werd het hout uit de bosrijke gebieden ook gebruikt voor de oorlogsschepen van de koning.

Daarover later meer onder 2 bij Buckler’s Hard…

Het mooie gevolg van deze vroege bestemming is eeuwenlange bescherming van het bos- en heidelandschap dat zo kenmerkend is van dit nationaal park.

Forest moet overigens worden begrepen in de oude zin van het woord. Net als dat in het Nederlands het geval is met ‘wold‘. Het gaat dan meer om het feit dat het een beschermt of gecultiveerd stuk grond is.

Want The New Forest bestaat niet alleen maar uit bos. Heel vaak ook uit ruige heide- en zandgronden.

Het meest kenmerkende aan de fauna van The New Forest zijn de pony’s waarover ik in de inleiding schreef. The New Forest Pony’s lopen overal in het park vrij rond.

Dat geldt overigens ook voor grote kuddes damherten. Die lopen alleen meestal niet over de wegen.

Deze borden staan er dus niet voor niets...

1. Wandelen in The New Forest

Net als in elk natuurgebied in Engeland is de primaire bestemming toch wandelen. Wij gaan dat daarom de eerste dag dat wij hier zijn doen.

Ik heb daarvoor Wiverley Enclosure uitgekozen. Een bos omgeven door heidelandschappen, waar we een leuke en niet te lange wandeling kunnen maken.

3 leukste dingen om te doen in The New Forest: New Forest landschap aan het begin van de Wiverley Wander
New Forest landschap aan het begin van de Wiverley Wander

Wiverley Wander

Het pad dat we gaan lopen heet toepasselijk de Wiverley Wander. Bij het startpunt worden we getrakteerd op een typische New Forest-scène: aan de rand van het bos licht een weide met daarachter een heidelandschap. En in de weide lopen New Forest Pony’s.

Met het zonnige weer van vandaag is het een idyllisch geheel.

De wandeling brengt ons via brede paden door een gevarieerd bos. Hier en daar is het heuvelachtig.

Een heerlijke en relaxte wandeling. Die ons op een leuke manier laat kennismaken met het landschap van dit nationale park.

3 leukste dingen om te doen in The New Forest: wandelen met de Wiverley Wander
Wandelen met de Wiverley Wander

2. Roadtrip door de New Forest naar Buckler’s Hard

De volgende dag gaan we op zoek naar mooie uitzichten in The New Forest. Daarvoor willen we naar Buckler’s Hard. Een oud dorpje waar ooit een scheepswerf was. En wat nu een volledig goed bewaard, Georgian geheel is.

Om daar te komen, kunnen we tegelijkertijd ook een mooie rondrit door de New Forest maken. Daarom pakken we vanuit ons hotel bij Burley de Beechwood Lane en de Lyndhurst Road naar de A35. Een prachtige rit door de bossen van de New Forest.

De A35 brengt ons snel in Lyndhurst. Eén van de grootste stadjes in de New Forest. En eentje met veel charme.

Vanaf Lyndhurst rijden we via de B3056 naar Beaulieu. Dit stuk laat ons vooral de andere kant van de New Forest zien met uitgestrekte, glooiende heidevelden.

3 leukste dingen om te doen in de New Forest: Buckler's Hard
Het openlucht museum van Buckler's Hard in The New Forest

The Master Builder’s

Via Buckler’s Hard Road komen we vanuit Beaulieu in het gelijknamige dorpje terecht.

Dit openlucht museum is vanaf de parkeerplaats te bereiken. Entree is gratis, alleen voor het museum en het parkeren betaal je wat (zie verder onder Praktische informatie).

Wij lopen eerst snel door het dorpje heen, om bij het aan de Beaulieu River gelegen hotel en restaurant te komen. Gelukkig is er buiten plek, zodat we met uitzicht op de rivier heerlijk kunnen lunchen.

Uitzicht vanaf het terras van de Master's Builder's in Buckler's Hard
Uitzicht vanaf het terras van de Master's Builders in Buckler's Hard

Maritime Museum

Na de lunch lopen we het dorpje weer in om de verschillende huisjes te bekijken om een indruk te krijgen van dit dorpje. In één van de huisjes van de scheepsbouwers zit een museum.

Dat museum geeft meer informatie over de boten die hier zijn gebouwd. De beroemdste daarvan hebben deelgenomen aan de Slag bij Trafalgar. Daar versloeg Admiraal Lord Nelson de vloot van Napoleon Bonaparte. Maar liet daarbij zelf ook het leven.

Het museum is geen groots opgezet, multimediaal spektakel. Wel leuk om even doorheen te lopen.

We sluiten dit bezoek af met een wandeling langs de Beaulieu River door een stuk van het wandelpad tussen Buckler’s Hard en Beaulieu te lopen. Een relaxte activiteit op deze mooie, zonnige dag.

3 leukste dingen om te doen in The New Forest: New Forest Pony's
Loslopende New Forest Pony's bij Brockenhurst

Terug via Brockenhurst

Vanuit Buckler’s Hard rijden we terug naar Beaulieu om daar via de B3055 naar Brockenhurst te rijden. Ook zo’n typisch stadje van de New Forest met veel karakter. En ook net zo druk…

Buiten Brockenhurst worden we opgewacht door een paar New Forest Pony’s die hier op hun gemak langs de weg grazen. En natuurlijk alle verkeer ophouden. Bijzonder hoe dit de jachtige drukte in dit gebied afremt.

We nemen vanuit hier de Burley Road en komen zo weer lang de parkeerplaats van de Wiverley Wander. Vanaf daar pakken we de Station Road terug naar ons hotel.

Waar een heerlijke Gin & Tonic op mij wacht.

Een mooie dag waarin we alle kanten van de New Forest hebben gezien: bos, heide en water.

3 leukste dingen om te doen in The New Forest: Salisbury

Op onze laatste dag in de New Forest zoeken we het net buiten dit park. Ik wil heel graag de kathedraal van Salisbury zien. En ook even kijken of er nog meer in deze stad te doen is.

We pakken daarvoor de A31 en de A338, waarmee we in een dik half uur op de plaats van bestemming zijn. Parkeren doen we op de parkeerplaats van de kathedraal.

3 leukste dingen om te doen: Salisbury Cathedal
Salisbury Cathedral: een toonbeeld van de vroege, Engelse gotiek

Salisbury Cathedral

De kathedraal is een plaatje. Het is in relatief korte tijd gebouwd: 38 jaar. En ook in één keer achter elkaar door. Dat zorgt voor een harmonieus geheel qua stijl. Gedefinieerd door de tijd waarin het gebouwd is: Begin tot midden 13e eeuw.

Daarmee zitten we in de gotiek. En dat is aan de buitenkant ook goed te zien: vensters die aan de bovenkant niet meer Romaans rond zijn en in een spitse boog eindigen.

Tegelijkertijd zien we ook dat we echt aan het begin van die gotiek zijn.

De voorkant van de kerk is nog niet overdadig versierd met allerlei pinakels of wat dan ook. Het is nog relatief rustig, met alleen wat beelden die geplaatst zijn in blinde vensters met spitsbogen.

Het schip van de kerk weerspiegeld in het doopvont
Het schip van de kerk weerspiegeld in het doopvont

Schip

Aan de binnenkant valt vooral op dat het schip vrij smal is. Wellicht durfden de bouwers het nog niet aan om met de nieuwe uitvinding van kruisribben al teveel breedte te overspannen.

Aan het begin van het schip staat een ander kenmerkend deel van deze kathedraal: het doopvont. In dit geval een moderne en mooie toevoeging, waarin de kathedraal prachtig wordt weerspiegeld.

Verderop in de kerk wordt duidelijk dat de Romaanse stijl echt verder achter ons ligt. Hier worden aan het plafond al veel meer versieringen aangebracht.

Met name de viering waarboven de zware toren is opgebouwd, laat al een glimp van de hooggotiek zien met allerlei door elkaar gewoven ribben.

3 leukste dingen om te doen in The New Forest: Koor en schip van Salisbury Cathedral
Koor en schip van Salisbury Cathedral
De rijk gedecoreerde viering
De rijk gedecoreerde viering

Kloosteromgang

Voor de rest is de binnenkant niet de mooiste die we van kathedralen hebben gezien.

De kloosteromgang is dat daarentegen wel. Vooral de grootte van deze structuur is prachtig.

Vanaf de overkant hebben we ook mooi uitzicht op de eigenlijke kerk. En de machtige, 123 meter hoge vieringtoren.

Het gewicht hiervan heeft er voor gezorgd dat er later aan de buitenkant steunberen zijn aangebracht. En de kerk hier en daar in de loop der eeuwen wel versterkt moest worden.

Dat is gelukkig succesvol gebleken. Want maar al te vaak is de toren bij dit soort kerken gesneuveld. Figuurlijk bezweken onder het eigen gewicht.

Kloosteromgang en vieringtoren van de kathedraal van Salisbury
Kloosteromgang en vieringtoren van de kathedraal van Salisbury

The Green

Vanuit de kathedraal lopen we op ons gemak richting de noordelijk gelegen Green.

Hieraan ligt het Mompesson House. Een mooie, stedelijke villa uit de late Rennaissance. Eigendom van The National Trust.

En dat laatste maakt dat we erin lopen, om in de tuin een bezoek te brengen aan de Tea Garden. Een heerlijk, Engels geheel, waarin we aan een leuk tafeltje genieten van de Cream Tea: in dit geval koffie met scones. Engelser wordt het niet!

De theetuin van Mompesson House in Salisbury
De theetuin van Mompesson House in Salisbury

Salisbury centrum

Na deze lekkere breek lopen we High Street in. Om daar neer te strijken bij een andere Engelse favoriet: boekhandel Waterstones. Altijd leuk om door alle Engelse boeken te struinen.

Het centrum van Salisbury is verder niet bijzonder. We lopen daarom vrij snel Bridge Street in om langs de oevers van River Avon te slenteren. En via Crane Street en High Street weer terug te keren bij de kathedraal en de parkeerplaats.

The Green in Salisbury
The Green in Salisbury

Een aangename doorreis

Dit was voor ons The New Forest. Een leuke, echt Engelse bestemming om een paar dagen door te brengen. Meer is eigenlijk niet nodig.

Wij verheugen ons al op onze eindbestemming van deze vakantie: Cornwall en de prachtige kust en tuinen die we daar weer gaan ervaren.

Nog een laatste shot vanuit de auto van The New Forest

Praktische informatie over de 3 leukste dingen om te doen in The New Forest

The New Forest is een mooie plek om een aantal dagen te verblijven. En op een relaxte manier Engeland te leren kennen. Met als zijn leuke dorpjes, weggetjes en pubs.

Ik zie het wel vooral als een doorreisplek. Leuk om gezien te hebben, maar zeker niet het mooiste deel van Engeland.

Wandelen in The New Forest

Hieronder vind je een foto van het bord van de Wiverley Wander.

De Wiverley Wander in The New Forest
De Wiverley Wander in The New Forest

Vanzelfsprekend kan je op nog veel meer plekken in het nationaal park wandelen. Hieronder heb ik een foto weergegeven van alle officiële punten. Daar zit dan vaak ook een parkeerplaats bij.

En via deze link vind je verschillende officiële wandelingen in The New Forest.

Wandelmogelijkheden in The New Forest
Wandelmogelijkheden in The New Forest

3 leukste dingen om te doen in The New Forest: Buckler’s Hard

Hier vind je meer informatie over Buckler’s Hard. Je kunt overigens vanuit het haventje voor het hotel ook nog een river cruise maken. Kijk daarvoor ook via de link.

Salisbury

In de kathedraal van Salisbury ligt ook één van de vier exemplaren van de Magna Carta. Wanneer je dus geïnteresseerd bent in de Engelse historie, moet je daar zeker gaan kijken. Het schijnt de best bewaarde kopie te zijn.

Overigens ligt een klein half uurtje boven Salisbury Stonehenge. Mocht je daar nog niet geweest zijn, is een detour natuurlijk aan te raden!

Nog meer leuke dingen om te doen in The New Forest

The New Forest heeft een aantal leuke stadjes in haar midden. Die zijn stuk voor stuk in het seizoen druk en overbevolkt. Wanneer je er wat langer bent dan de 3 dagen die wij er waren, zou ik er wel tijd voor vrij maken. Of ze aan doen op de roadtrip die ik heb beschreven om bij Buckler’s Hard te komen.

Het betreft dan vooral Lyndhurst en Brockenhurst. Lymington dat aan The Solent ligt is wat mondainer. En daarmee ook wel wat minder gezellig.

The Mary Rose in het gelijknamige museum in Portsmouth
The Mary Rose in het gelijknamige museum in Portsmouth

Nog meer leuke dingen om te doen in de omgeving van The New Forest

Dichtbij The New Forest ligt een conglomeratie van steden: van Southampton tot Portsmouth. Geen van deze steden is echt de moeite van het bezoeken waard. De laatste heeft wel een superleuk museum.

Dat is letterlijk om het van de bodem gelichte oorlogsschip van Henry VIII, The Mary Rose, gebouwd. Het wrak is behoorlijk goed geconserveerd.

Het museum is vooral heel mooi opgezet. En geeft veel informatie over het leven aan boord van een oorlogsschip in de middeleeuwen en alle verhalen daar omheen.

Klik voor meer informatie op de link.

Thee bij The White Buck Inn
Thee bij The White Buck Inn

Uit eten in The New Forest

Bij Buckler’s Hard kan je goed eten bij The Master Builder’s.

In het hotel waar we zaten (zie hieronder) hebben we ook elke keer goed ontbeten, geluncht en/of gedineerd.

In Salisbury is de theetuin van Mompesson House dus een aanrader. Daar kan je in zonder entree voor het huis te betalen.

3 leukste dingen om te doen in de New Forest: The White Buck in Burley
The White Buck in Burley

Hotels in de New Forest

Wij hebben zelf geslapen in The White Buck. Een echte, Engelse inn zonder al teveel pretenties. Een aanrader!

Boek wel een kamer aan de voorkant, want wij hadden aan de achterkant wat last van de afzuiging van de keuken. Dat zijn over het algemeen de Junior Suites.

Andere opties zijn The Master Builder’s. Ook een mooie, wat chiquere plek, wel wat minder centraal.

Tenslotte is er nog The Pig Hotel in Brockenhurst. Een bekende, Engelse keten met een leuke stijl. Ook in dit geval wel wat duurder.

Kamperen in de New Forest

Wij hebben het zelf niet gedaan, maar Ashurst Campsite ziet er wel erg leuk uit. Het ligt tegen het bos aan.

De plaatsen liggen open of tegen het bos aan.

Een net zo mooi alternatief is Longbeech Campsite.

Informatie over The New Forest

Hieronder vind je bij de Handige Links meer informatie over het nationaal park The New Forest.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!