Kastelen en vestingen van de Loire: de minder bekende

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Loire
Vakantie met mooi weer Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

We zijn na ongeveer 10 jaar weer terug in de Loire. En twee prachtige zoons rijker. Vanwege een lastig eerste jaar van de jongste zijn we erg aan zomervakantie toe. Hij had veel last van exceem door melkallergie. Wat een onmacht in een periode die toch al zwaarder is door slaapgebrek! Gelukkig ziet het weer er goed uit. Ze zeggen dat in de Loire klimatologisch de Midi (dat is gek genoeg Frans voor het zuiden van het land) begint. En zo voelt het ook. De avonden zijn aangenaam en het blijft lang warm. Door de matigende invloed van de Atlantische oceaan is er voldoende verkoeling en wordt het nooit Mediterraans (te) heet. We gaan op jacht naar de minder bekende kastelen en vestingen van de Loire: die van Azay-le-Rideau, Chinon en Loches. En op zoek naar een koninklijke abdij.

Uitzicht op de Vienne vanaf het Forteresse Royale van Chinon

Touraine

De Touraine dankt zijn naam aan het nabijgelegen Tours. Niet alleen de Loire loopt door deze streek heen, ook de afsplitsing daarvan in de vorm van de Vienne.

Die laatste is ook een prachtige rivier, die licht meandert door de omgeving en bijna overal plukjes bomen langs haar oevers heeft staan.

Wij zijn hier 10 jaar geleden op een paar plekken geweest. En hebben daarom gekozen voor een plek middenin de streek. Vlakbij de koninklijke vesting Chinon, in het Fôret de Chinon.

In deze streek staan veel heel kastelen en vestingen van de Loire.

Naar Praktische informatie over de kastelen van de Loire
Kastelen en vestingen van de Loire: Azay-le-Rideau
Het mooie kasteel van Azay-le-Rideay

Kastelen en vestingen van de Loire: Azay-le-Rideau

We weten van de vorige keer dat van de minder bekende kastelen en vestigingen van de Loire het kasteel van Azay-le-Rideau een echte aanrader is. En het is daarom een logische plek om als eerste te bezoeken.

Het is een kasteel dat vroeg in de renaissance gebouwd is. En het mooie daarvan is dat je nog invloeden ziet uit de gotiek. Zoals de pinakels op de torens en de vensters.

Wanneer we later aan de achterkant door onze wimpers kijken, zien we de omtrekken van de gotische, Belgische lakenhallen nog in de vormen van Azay-le-Rideau terug.

Daar houdt de vergelijk ook op, want de renaissance komt met de vormen en versierselen van de dakvensters en de strakke symmetrie volop binnen marcheren. En het is ook meteen te zien dat dit bouwwerk geen enkele militaire waarde meer heeft. Weg zijn de kantelen en de ophaalbruggen.

Toch zien we in de ronde vormen van de torens nog wat donjon-achtigs terug.

De achterkant van het kasteel van Azay-le-Rideau
Late gotiek of vroege renaissance?

Renaissance in de Loire

De oprijlaan naar het kasteel van Azay-le-Rideau is met alle bomen er omheen prachtig groen omzoomd. Het is een lust om hier te lopen.

We worden min of meer naar het centrale deel toegetrokken. Dat de trap blijkt te zijn. Zoals bij zoveel renaissance bouwwerken is de trap karakteristiek voor deze bouwstijl.

In tegenstelling tot die van Blois (lees daarover via de link mijn blog) is deze trap bovendien helemaal inpandig en recht aangelegd. En niet langer in een aparte toren. Zoals we dit in Chambord ook hebben gezien.

Het is eigenlijk het centrale element van het kasteel geworden en ook het deel waar we meteen tegenaan lopen.

Overal in het kasteel valt het beeldhouwwerk op. Zoals de wapens met verwijzingen naar het heersende koninklijke paar (de salamander en de hermelijn van Francois en Claude) en ook de prachtige schouwen.

Buiten is het vooral heerlijk om in het gras neer te vleien en te genieten van dit prachtige bouwwerk. Het ligt als een stille getuige van lang vervlogen tijden rustig in de eigen gracht.

Mooi, sierlijk, ongenaakbaar.

En daarmee vinden we Loches wat intiemer dan Chinon.
Kastelen en vestingen van de Loire: uitzicht op Chinon
Uitzicht op de Forteresse royal van Chinon

De koninklijke vesting Chinon

Een dag later besluiten we om de omgeving aan de andere kant te verkennen, in de vorm van Chinon. Dit is ook één van de minder bekende kastelen en vestingen van de Loire.

We zijn al vroeg op pad, omdat onze jongste nog niet helemaal snapt dat ie op vakantie moet uitslapen. De vesting Chinon ligt op een prachtige locatie op een heuvelrug boven de Vienne.

Vanaf de brug over deze rivier laat de vesting zich meteen van zijn mooiste kant zien. Het is een groot fort met aan de voet daarvan, afdalend richting de rivier een oude, grijzig witte stad. In de zon doet al het wit van de oude gebouwen bijna pijn aan onze ogen.

Wat is de geschiedenis van Chinon?

In tegenstelling tot alle kastelen in de omgeving die meestal stammen uit of grondig zijn verbouwd in de Renaissance, gaat de geschiedenis van deze vesting veel verder terug.

In de prehistorie was er op deze rotsheuvel al bewoning. En in de tijd van de Galliërs en later ook de Romeinen is de rots voortdurend bewoond geweest.

In de 11e en 12e eeuw was het een belangrijke vestiging van de Engelsen. Zij hadden toen nog een flink stuk van Frankrijk via de Plantagenets in handen.

Vooral onder Henri II en zijn zoon Richard Leeuwenhart was het een van de belangrijkste kastelen.

7 leukste dingen om te doen in de Loire: De Rue du Grand Carroi met op de achtergrond de smalle, hoge Tour d'Horloge en op de voorgrond een patriciërswoning aan de Rue Haut
De Rue du Grand Carroi in Chinon met op de achtergrond de smalle, hoge Tour d'Horloge

Wil je op vakantie in de Loire? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor de Loire en Loirevallei!

Abonneer je hier op voorpret, gemak en ontspanning

Praktische tips over de kastelen en vestingen van de Loire

Hieronder vind je een kaartje van de bestemmingen in deze blog.

Uit eten in de Loire

In vesting Chinon kan je lekker dineren in Les Années 30. Ze hebben een prachtige, overdekte patio. Vooral een aanrader dus met lekker weer. Kijk op Les Années 30 in Chinon.

Aan de Grand Carroi zit ook een crêperie waar ze hele goede crêpes schijnen te hebben, met allerlei toppings. Deze zit aan 30 Rue du Grand Carroi.

Kamperen in de Loire

Wij hebben in de omgeving zowel gekampeerd als in een huisje gezeten. Ik zou kamperen willen aanbevelen, omdat je dan vanuit deze streek bij Blois kan doortrekken richting het westen.

Zie daarvoor ook mijn andere blogs over de Loire. Of nog beter: mijn reisplan over de Loire. Dan weet je meteen hoe je in de Loire een hele vakantie kunt vullen! Klik daarvoor op de link.

Informatie over de Loire en de Loirevallei

Klik hieronder op de Handige Link voor meer informatie over de Loire en de Loirevallei.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!