Stedentrip naar Valencia

Ons vliegtuig gaat met een stevige bocht naar het oosten. Door de namiddagzon krijgen we zo volop zicht op de groene loper die door Valencia loopt. De droog gelegde rivierbedding van de Turia. Met daarachter de stranden van Valencia. Een gevoel van opwinding. Altijd aanwezig wanneer ik iets zie, dat ik al langer wil zien. Jarenlang veel over gehoord. En nu zie ik het opeens voor mij. Valencia. In al haar glorie. We gaan de komende dagen deze stad verkennen. Daar heb ik zin in! Ik ben klaar voor deze stedentrip naar Valencia! Klik hieronder op mijn blogs over deze stad. En lees daaronder verder met meer informatie over deze stad.

Reisverhalen over Valencia

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat jezelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Geschiedenis van Valencia

Valencia heeft Romeinse roots. Net zoals zoveel oude steden in Europa. In 138 voor Christus stichtte generaal Callaicus deze stad.

En ook net zoals zoveel Europese steden (neem bijvoorbeeld Parijs…) breekt er na de Romeinse overheersing in de 4-5e eeuw naar Christus een roerige tijd aan. Van overheersing door de Visigoten, Byzantijnen en nog wat volkeren.

Moren

Er ontstaat relatieve rust wanneer de Moren de stad in de 8e eeuw veroveren. Valencia groeit en bloeit in die tijd. En wordt één van de belangrijkste steden op het Iberische schiereiland.

In de 11e eeuw worden de Moren door El Cid uit de stad gegooid. De vreugde is van korte duur, omdat de Almoraviden uit het hedendaagse Marokko het stokje van de Moren overnemen.

Aragon

In 1238 doet Jaime de Veroveraar zijn naam eer aan. En bevrijdt Valencia opnieuw. Waarbij het onderdeel wordt van het Koninkrijk van Aragon. Als Koninkrijk Valencia.

De stad groeit en bloeit in de 15e eeuw. En wordt de grootste stad van het koninkrijk. Deze eeuw wordt gezien als de gouden eeuw voor Valencia. De Llotja de la Seda en de Miguelete van de kathedraal zijn daarvan het bewijs.

Piraten en opvolging

De eeuwen daarna zijn een stuk minder rooskleurig. De 16e en de 17e eeuw kenmerken zich door piraterij vanuit Noord-Afrika. Waar Valencia flink last van heeft.

En in de 17e eeuw kiest Valencia min of meer de verkeerde (historisch gezien…) kant tijdens de Spaanse Successieoorlogen in de 17e eeuw. En verliest daardoor haar relatieve onafhankelijkheid.

Het zorgt wel voor economische groei in de 18e eeuw. Wanneer Valencia de grootste Spaanse stad wordt in de handel van zijde.

Ook in de 19e eeuw blijft het niet rustig. Napoleon weet de stad te veroveren. Totdat de Engelsen en Spanjaarden zegevieren in de Peninsular War.

20e eeuw

In de 20e eeuw groeit Valencia flink door. De overdekte markten (Mercat Central en de Colón) worden aan het begin van de vorige eeuw gebouwd. Evenals het station Estácion del Norte.

De stadsmuren worden afgebroken met uitzondering van de beroemde Torres dels Serrans.

In 1957 overstroomt de rivier die door Valencia stroomt. De Turia. Daardoor starten de plannen om de rivier om te leiden. In 1980 wordt de daardoor drooggevallen rivierbedding getransformeerd in één, groot stadspark. De Jardín del Turia.

In 1989 begint de bouw van de prestigieuze en peperdure Ciutat de les Artes i Ciències. Daarover lees je meer in de blog via de link.

Valencia is inmiddels uitgegroeid tot de derde grootste stad van Spanje. Achter Madrid en Barcelona. Voor het vergelijk: Amsterdam is net wat groter.

Stedentrip naar Valencia met kinderen

In mijn blogs die je hierboven vindt, beschrijf ik twee wandelingen door Valencia. Waarmee je zowel het middeleeuwse Valencia als het moderne/20e eeuwse Valencia verkent.

Valencia heeft geen ontzettend goed bewaard, middeleeuws centrum. Zoals bijvoorbeeld Brugge. Ook in Barcelona is het oude centrum veel beter bewaard gebleven.

Hier en daar staan in het centrum wel oude gebouwen. En de sfeer in het centrum is mediterraan relaxt.

Dat maakt Valencia, in combinatie met de andere, bijzondere plekken zoals de Jardín del Turia en de Ciutat de les Arts i Ciències tot een fijne stad voor een stedentrip.

Een stedentrip naar Valencia is ook leuk voor het hele gezin. Voor kinderen is er genoeg te doen. Daarover geef ik ook meer informatie in mijn blogs.

Voorbeelden zijn het Bioparc (de dierentuin, mooi gelegen in de voormalige bedding van de Turia), de Oceanogràfic (aquarium) en het Museu de les Ciències (wetenschapsmuseum).

De laatste zijn allebei onderdeel van het Ciutat de les Arts i les Ciènces. Daarover lees je meer via de link.

En natuurlijk kan je een paar uur lekker aan het strand gaan liggen. Las Arenas is het strand dat het dichst bij ligt. Vanuit het centrum gezien. Ten noorden van de haven van Valencia.

Hotels in Valencia

Vanzelfsprekend geef ik in mijn blogs ook tips over hotels in Valencia. Zoals dit hotel in het oude centrum van Valencia.

Wandeling door het oude centrum van Valencia: De Llotja de la Seda vanaf de binnenplaats
Stadswandeling door het moderne Valencia: De Palau de les Arts en de Hemisfèric

Streken in de buurt

Verwante thema's