Stedentrip in Italië

Een land dat zo doordrenkt is van historie heeft natuurlijk heel veel mooie steden en stadjes. Een stedentrip in Italië is dan ook een uitstekend plan. Tuurlijk neem ik je mee door Rome; want door Rome slenteren is een ervaring op zich. Ik neem je ook mee naar een paar mooie steden in het zuiden van Toscane. Waaronder in ieder geval het prachtige en uitstekend bewaard gebleven Siena. De grootste verrassing ligt meer naar het zuiden: de gouden stedendriehoek in het zuiden van de Marken, met Ascoli Piceno, Fermo en Macerata. Hieronder vind je al die verhalen terug. Eerst geef ik je wat tips voor een stedentrip in Italië.

Stedentrip in Italië

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat je zelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Piazza’s dei Popolo of di Priori

In nagenoeg alle steden van Italië kan je het beste eerst naar het Piazza di Popolo of Piazza di Priori lopen. Historisch gezien zijn dat de pleinen die zijn aangelegd om het middelpunt van de stad te vormen in de middeleeuwen.

Vaak vind je hier de mooiste paleizen. Waar vaak veel kunst live is te zien. Of die zijn omgebouwd tot museum. Klik hier voor een reisverhaal over dit soort mooie pleinen in de Marken. En hier voor Toscane.

Stedentrip in Italië is zoeken naar de Duomo

In de buurt van die pleinen vind je ook altijd wel ergens de Duomo (kathedraal) of Collegiata (wanneer de stad geen bisdom is). En die is bijna zonder uitzondering in alle steden die ik tip de moeite waard. Zoals die van Orvieto. Of die van Siena.

Stedentrip in Italië: rij door…

In de grotere steden moet je zorgen dat je assertief rijdt. Behalve wanneer je voor eeuwig op een rotonde of een kruispunt wilt staan. De gemiddelde Italiaan heeft maling aan voorrang geven.

Ik moet altijd weer wennen wanneer ik in Nederland terug ben. Dan valt op hoe ongelooflijk lomp je de hele vakantie hebt gereden.

Mmmm…

In Italië kan je natuurlijk bijna overal lekker eten. Oriënteer je van tevoren wel even (dat kan via mijn blogs!), want er zit op die Piazza del Popolo’s en dei Priori’s wel wat kaf tussen het koren.

En vergeet niet na de lunch of het diner een lekker Italiaans ijsje te eten…

Stedentrip in Italië: bijvoorbeeld in het bijzondere Orvieto met die prachtige Duomo
Stedentrip in Italië: tuurlijk moet je dan naar Siena. Hier met het Palazzo Publico aan het Piazza del Campo

Verwante thema's