Wandelen in de Shropshire Hills
Vakantie in Engeland, Vakantie in Oxford en The Cotswolds
Ten noordwesten van de Cotswolds heffen de rollende heuvels van deze streek zich langzamerhand op. Het toerisme wordt minder. En het wordt minder druk. We komen hier in de Shropshire Hills. Eén van de minder bevolkte gebieden van Engeland. En ook wel een beetje een verademing na de drukte van de Cotswolds. Doordat de heuvels hier hoger worden, is het ook meer een wandelgebied. Waarbij er ook nog genoeg te ontdekken valt qua dorpen en stadjes. In Shropshire liggen ook de wortels van de Industriële Revolutie. Dat laten wij vandaag aan ons voorbij gaan. Wij gaan wandelen in de Shropshire Hills! Via een mooie route met de auto om er te komen vanuit de Cotswolds.

Cotswolds
Wij hebben de afgelopen dagen voor het eerst de Cotswolds verkend. En na een lekkere rustdag wil ik een stap buiten deze streek zetten.
En ook een flinke stap. Ik wil heel graag een stuk van Shropshire zien. Eén van de meest dunbevolkte delen van Engeland. Dat prachtig moet zijn.
We pakken daarvoor de M5 richting Worcester, om daar de A44 te pakken richting Leominster. Dat doen we omdat de A44 een groen randje heeft in de Michelin-gids. En dat soort wegen wil ik graag volgen.
Zonder uitzondering staat dat garant voor mooi uitzicht. En ook in dit geval stelt het niet teleur.
Het is een prachtige weg, waarbij we de heuvels in de verte steeds hoger zien worden. We naderen hier Herefordshire met daarachter de heuvels van de Cambrians Mountains van Wales.
Naar Praktische informatie over de Shropshire Hills
On Wenlock Edge
Op de A49 rijden we naar het noorden, waarbij we Ludlow eerst links laten liggen om vanmiddag te bezoeken.
Langzaam zien we voor ons de hoge heuvels van de Shropshire Hills vorm krijgen. En dan eerst in de vorm van On Wenlock Edge. Wat een epische naam voor een berg!
De naam was mij al bekend van een prachtige liederen cyclus van Ralph Vaughn Williams. Atmosferisch wordt hier een schets van de omgeving gegeven. Weliswaar op een romantische wijze, waardoor het vooral gaat over de indruk die de omgeving maakt op de dichter. In dit geval A.E. Housman. En daar komt natuurlijk ook een hoop weltschmerz bij kijken…

The Long Mynd
Even verderop komen we aan in het pittoreske Church Stretton. Vanaf daar pakken we de Bur Way om in The Long Mynd te komen.
We komen al snel in een fijne omgeving terecht.
Een omgeving van kale heuvels met heide. We voelen ons meteen midden in en dichtbij de natuur. Wat een ruigheid zo opeens!
Jaren later realiseer ik mij dat dit mijn eerste kennismaking is met de typische, ruige en ronde, moor-achtige heuvels en bergen van Engeland. Zoals we die ook in Dartmoor en Exmoor zullen zien. De ruigheid en desolaatheid van dit soort gebieden is geweldig.

Heide
Het is een smalle en avontuurlijke weg om te rijden. Langzaam maar zeker komen we midden tussen de heide terecht. Die door het seizoen ook prachtig paars is. En met de schapen die er tussendoor lopen, ziet het er allemaal heel idyllisch uit.

The Marches
Maar wanneer we dat idyllische scenario hebben verwerkt, dient het volgende, zo mogelijk nog idyllischer scenario zich aan.
Over de Long Mynd heen, krijgen we nu zicht op het patchwork van rollende heuvels en weilanden van de Marches van Wales en Shropshire.
Het is een in-en-in Engels gezicht wat we hier voor ons zien.

Wandelen in de Shropshire Hills
In de inleiding had ik het over wandelen… daar kwam in deze vakantie niet zoveel van. Wanneer we 20 jaar later vanuit Snowdonia dwarsdoor dit gebied rijden, willen we die Long Mynd toch wel eens verkennen.
In Church Stretton pakken we daarom de weg naar de Carding Mill Valley. Vanuit daar beheert de National Trust dit mooie heuvelgebied.
We hebben geluk, want we kunnen nog net onze auto kwijt op deze parkeerplaats. Het is zaterdag in de zomervakantie en vooral veel Engelsen zijn hier vandaag voor een dagje uit.


Pipe Walk
We kunnen hier verschillende wandelingen maken. De zogenaamde Burlap-route van 8 kilometer lonkt. Alleen hebben we vandaag niet zoveel tijd, omdat we op doorreis zijn.
We kiezen daarom voor de Reservoir Walk. Ik heb iets gelezen over de Pipe Walk, maar die zie ik hier niet op het kaartje aan het begin van de wandelroutes staan.
Eerst zakken we in het NT-café nog even neer voor een bak koffie en een flapjack.


Reservoir
Dan starten we met de wandeling. Die is aan het begin niet zo interessant.
Het is een breed pad dat verderop wel wat smaller wordt, maar het blijft wat onavontuurlijk. Hoewel we om ons heen wel een breed uitzicht hebben op de met varens bedekte, ronde heuvels van de Shropshire Hill.
Eenmaal bij het reservoir dat op het laatst nog even een klein klimmetje inhoudt, zien we dat er wel een pad loopt over de heuvel, op hoogte. Dat blijkt toch de Pipe Walk te zijn. En we besluiten die te pakken.
Met dit pad wordt het echt leuk. Een smal paadje en we hebben nog veel beter uitzicht op de heuvels om ons heen.
Lightspout Waterfall
Eenmaal om de hoek, lopen we richting de Lightspout Waterfall. Onderaan dat pad komen meerdere paden bij elkaar. We lopen nog een klein stukje richting de waterval, maar besluiten niet verder te lopen, omdat het anders teveel tijd kost.
Vanaf dat punt is het wel klimmen. En kunnen we ook de loop lopen van de Lightspout. Dat zou nog ongeveer een half uur extra in beslag nemen. Nu zijn we met een kleine 3 kwartier weer terug bij de auto.


Ludlow
Weer terug naar de 00’s. Vanzelfsprekend stappen we regelmatig uit om een stukje te lopen. En om foto’s te maken. Voldaan aanvaarden we dan ook de terugreis. Waarbij we vanzelfsprekend ook in Ludlow willen kijken.

Ludlow Castle
Ludlow wordt gedomineerd door het Normandische kasteel dat bovenop de oevers van de Teme en Corve staat. Het is al in de 11e gebouwd ten tijde van de Normandische overheersing.
Het was toen bedoeld om samen met een aantal andere kastelen de grens met Wales te bewaken. En dat is ook lange tijd de functie van dit kasteel gebleven.
De achterliggende ‘Marches’ en Wales waren een moeilijk doordringbaar gebied. Dat ook moeilijk onder controle was te krijgen door de Engelse kroon.
Geen wonder dat diezelfde Engelse Kroon door middel van een titel de band met Wales graag beter wilde maken. Niet voor niks wordt de eerstgeboren prins daarom ook vrij snel tot Prins van Wales gebombardeerd.
Vanzelfsprekend is het strenge militaire uiterlijk in de loop van de eeuwen deels omgezet naar een meer paleisachtig geheel. Met de nodige Tudor-elementen. De sterke muren bleven. En geven nog steeds het aanzien van een moeilijk doordringbare vesting.
De audiotour geeft ons een mooi idee van de historie en de wetenswaardigheden van dit kasteel.

Tudor-style
Ludlow is verder een erg leuk stadje om doorheen te lopen. Om ons heen zien we weer allerlei bouwstijlen terug. Waarvan in het oude centrum de Tudor-style weer overheerst.
Ludlow is duidelijk in de jaren daarna ook relevant gebleven. Getuige de Georgian en Victiorian-style gebouwen.


Church of Saint Laurence
Noemenswaardig is ook nog de Church of Saint Laurence. Deze kerk is een wonder van gotische architectuur. En dan op een niet-kathedraleske manier.
Dus geen enorm hoge plafonds met enorme pilaren die dat dak ondersteunen. Wel mooie, gotische spitsbogen die een prachtig houten dak omhoog houden. Met name in het koor.
De kerk is bovendien aan de achterkant ingericht als café. Dat het allemaal een gezellige sfeer geeft. Dat zouden meer kerken moeten doen!




Michelin
Ludlow is verder vooral een belangrijk centrum voor de gastronomie. Er zijn veel winkeltjes waar je allerlei soorten eten kunt kopen. En het heeft diverse restaurants met Michelin-sterren.
Het is kortom een uitstekende plek voor ons om avond te eten en deze gave rondrit af te sluiten.


Ludlow 18 jaar later
Vanaf de Long Mynd rijden we ook 18 jaar later via de A49 richting Ludlow. Het kasteel blijkt nu door een festival niet te bezoeken zijn. Met als hoofdact Madness.
Dat maakt eigenlijk niet uit, want Ludlow is nog altijd een erg leuk stadje. Een zogenaamde ‘Historic Markettown’. We hebben in Wales heel wat van dit soort markettown’s gezien en historic betekent nog niet automatisch dat ze mooi zijn. Ludlow dus wel.
We lopen hier nog even rond om in een gezellige pub van een late lunch te genieten. En om vervolgens onze reis vanuit Wales naar de Cotswolds te vervolgen via de A456 en de A449. Ook de A456 is zo’n groene route op de Michelin-kaart en het rijden zeker waard!

Praktische informatie over wandelen in de Shropshire Hills
Hieronder vind je een interactieve kaart van de bestemmingen uit deze blog. Daaronder vind je nog meer informatie over deze zelfde bestemmingen.
Wandelen in de Shropshire Hills
Vanzelfsprekend moet die Long Mynd beklommen worden. The National Trust heeft daarvoor een prachtige wandeling van 8 kilometer uitgestippeld. De hierboven genoemde Burlap Walk. Die is erg de moeite waard! Klik daarvoor op de link.
Parkeren doe je dus bij Carding Mill. Dat is letter C op bovenstaande kaart.
Andere opties zijn dus de Pipe Walk en de Longsprout Waterfall Walk die te combineren zijn. De Pipe Walk staat niet op de kaarten aangegeven aan het einde van het parkeerterrein. Op de site wel. Klik daarvoor op de link.
De Pipe Walk is 2,4 kilometer. Met de Waterfall Walk erbij ben je ongeveer 6 kilometer bezig. Dat is in geaccidenteerd terrein, dus ga zeker uit van 1,5 uur.
Wil je echt ver weg van alles wandelen, ga dan richting de Stiperstones. Dit is het gebied dat tegen de grens met Wales aan ligt. Hier zijn nauwelijks grote nederzettingen te vinden. Een ruig en desolaat gebied.

Ludlow
Parkeren kan vlakbij het centrum aan Upper Galdeford. Dat is letter F op het interactieve kaartje hierboven. Via de link vind je meer informatie over Ludlow Castle.


Shrewsbury en de Industriële Revolutie in Iron Bridge
Shrewsbury is de hoofdstad van Shropshire. En dat is een levendige provinciestad. Het heeft geen grote bezienswaardigheden en wel een lekkere sfeer.
Wat verder weg ligt zo’n beetje de bakermat van de Industriële Revolutie bij de kloof van Iron Bridge. In deze vallei valt veel te ontdekken over deze belangrijke mijlpaal en dit tijdperk. Klik op de link voor meer informatie.

Uit eten in de Shropshire Hills
In de buurt van de Long Mynd is in Church Stretton de King’s Arms een rechttoe-rechtaan Engelse pub. Een heerlijke plek voor of na een wandeling. Bij het begin van de wandeling vind je ook een National Trust-café bij de Carding Mill.
In Ludlow is onderaan Broad Street en net over de brug van de Teme The Charlton Arms een leuke plek. Een wat chique pub en met lekker eten. En wanneer je op het terras kan zitten, heb je prachtig uitzicht op het stadje.
Net wat uit het centrum hebben wij in recente tijd gegeten in de Queens. Een heerlijke lokale pub met goed pub-eten en een gezellige sfeer.

Hotels in de Shropshire Hills
In dit gebied is The Clive Arms een erg mooi en leuk hotel. Mooi gelegen tussen Ludlow en de Long Mynd in.
Klik voor hotels in de Cotswolds op de link.
Vakantiehuisje in de Cotswolds
Hieronder vind je een aantal tips voor cottages in de Cotswolds, omdat dit streek is waaruit ik ook naar Shropshire ben toe gereden.
Houdt in de gaten dat dit een dure streek is. Überhaupt is Engeland duur wanneer het om huisjes gaat. Onder de € 1.000 per week iets leuks vinden, zit er zeker in deze streek niet in.
De eerste is Windrush House in Bourton-on-the-Water. Een huisje met veel Engelse charme en ook wat chique ingericht. Te huren via Holiday Cottages. Het leuke aan dit huisje is dat het midden in het centrum van een dorpje ligt. Dan heb je de hele Cotswolds-experience op je drempel!
Ook Coolstays heeft een aantal leuke cottages in deze omgeving. Zoals deze leuke Spring Cottage. Of de wat dure Culls Cottage.
Tenslotte is er nog de ontzettend leuke en ook dure Shepherd’s Cottage. Te huren via Boutique Retreats.
Informatie over de Shropshire Hills
Via onderstaande link vind je meer informatie over de Shropshire Hills.
Handige links
Meer informatie over de Shropshire Hills vind je hier:
Reacties