La Route des Cols en de Vallée d’Aspe

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Pyreneeën
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Wandelen op vakantie Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners

Ik had het idee opgevat om deze vakantie over meerdere, historische cols van de Tour de France te rijden. Dat is op zich gelukt. We hebben alleen op de eerste twee cols (de Aspin en de Tourmalet) nagenoeg niks gezien. Ondanks dat we ze op 2 dagen na elkaar hebben gereden, was het op beide dagen mistig. Gelukkig is het weer sinds deze dagen flink opgeknapt. En zo rijden we eindelijk met prachtig weer richting de Col d’Aubisque. Over de Route des Cols in de Pyreneeën.

Col d’Aubisque

Ook deze col is net als veel cols in de Pyreneeën prachtig groen. De Pyreneeën zijn net als de bergen in bijvoorbeeld de Auvergne oude bergen. Veel ouder dan de alpen. Ze zijn daardoor meer afgesleten en glooiend. Hier en daar steekt er natuurlijk wel een flinke rotspunt bovenuit. Het aanblik is veel tinten groen.

Route des Cols in de Pyreneeën: de kale heuvels van de Aubisque
De kale heuvels van de Aubisque

Wil jij op vakantie in de Pyreneeën? En wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Klik dan hieronder op de link voor het reisplan voor de Franse Pyreneeën!

Klik hier voor ontspanning, voorpret en gemak!

Vallée d’Osseau

Onderaan de Aubisque rijden we de Vallée d’Osseau binnen. Ik heb gezien dat daar twee leuke dorpjes moeten zijn. Daar moeten we vast wel wat vinden voor de lunch. Eerst rijden we Bielle binnen. Daar blijkt weinig te beleven.

We rijden dan maar door naar Castet. Ondanks dat dit dorpje er leuker uit ziet, is het ook nog geen dorpje waar we makkelijk uit eten kunnen. We besluiten gewoon maar door te rijden. De Vallée d’Osseau is kortom geen aanrader. 

Uitzicht vanaf de Col d'Aubisque
Uitzicht vanaf de Col d'Aubisque

Route des Cols naar de Vallée d’Aspe

We nemen nu de lange en snelle route naar de Vallée d’Aspe, via Oloron-Sainte-Marie. Wanneer we Oloron achter ons laten, wordt het dal langzaam maar zeker nauwer. Er gaat een prachtige, bochtige weg doorheen die hier en daar prachtig uitzicht geeft op de bergen om ons heen. Hier kunnen we wel een plek vinden om te picknicken!

Na de lunch rijden we nog een klein half uurtje naar onze camping in Lescun. Wanneer we van de N134 afslaan, wordt ons al snel duidelijk dat we hier ook in een prachtig keteldal terecht komen. En vanaf onze camping hebben we op een groot deel van dat natuurlijk theater goed zicht.

Uitzicht op de Cirque de Lescun
Uitzicht op de Cirque de Lescun

Wandelen in de Vallée d’Aspe bij Lescun

In Lescun is het buitengewoon warm. We willen hier graag nog een mooie wandeling maken, als waardige afsluiting van onze vakantie voor dit jaar. Vanwege het weer doen we het toch maar rustig aan. We laten daarom de wandeling naar het Lac de Lhurs aan ons voorbij gaan.

Wij klimmen gestaag naar het Plateau de Sanchèse. Dat gaat grotendeels door de schaduw. Op heel veel punten nemen we rustig de tijd om van de omgeving te genieten. En die is hier prachtig. Groen met daar bovenuit een rand van hoge rotsen en rotspunten. 

Plateau de Sanchèse

Op het Plateau zelf is het bijzonder druk. Het is het jaar 2020; Corona dus. En de Fransen hebben net als onze landgenoten in Nederland vakantie in eigen land ontdekt. We vermoeden dat het hier normaal gesproken rustiger is.

Ondanks de drukte is het een leuke plek om te picknicken. Wat we dan ook doen.

Even later lopen we op ons gemak weer terug. Met steeds dat mooie uitzicht voor ons. In die zin is het een waardig afscheid van de bergen.

Praktische informatie over de Route des Cols in de Pyreneeën en de Vallée d’Aspe

La Route des Cols in de Pyreneeën

De Route de Cols gaat eigenlijk over alle cols van de Pyreneeën heen en loopt dus van oost naar west (of van west naar oost, wat je maar wilt). Het wegnummer is bijna overal de D918.

Een stuk daarvan is ook geclassificeerd als Route historique de Tour de France. Daar hoort dan eigenlijk de col de Peyresourde ook nog bij. De Aspin en de Tourmalet zijn eenvoudig mee te pakken vanuit of naar de Vallée de Gave. Lees via de link mijn blog daarover.

Route des Cols in de Pyreneeën: uitzicht op de Cirque de Gavarnie in de Vallée de Gave
Uitzicht op de Cirque de Gavarnie in de Vallée de Gave

Wat ik van de Aspin heb kunnen zien, was heel mooi. De Aspin is niet zo hoog en ook vrij makkelijk te rijden. Overal om ons heen was of leek het groen.

De Tourmalet is van een andere orde. Die is een stuk hoger en er zitten flink steile stukken tussen. Wat we er van konden zien, gaf ons de indruk dat de oost kan mooi was en een stuk minder aangetast door het wintertourisme. De westkant deed ons denken aan Alpe d’Huez; historische grond om over te rijden en wat maakt dat skiën de omgeving toch lelijk.

Vanzelfsprekend rijd je hier niet alleen. Overal passeer je wielrenners of wordt je gepasseerd.

Route des Cols in de Pyreneeën: uitzicht vanaf de Col du Soulor
Uitzicht vanaf de Col du Soulor
De kaart van de omgeving rondom col d'aubisque. Zoomniveau 10, lengtegraad -0.3396728, breedtegraad: 42.9765697
De marker staat op de Col d'Aubisque. In het oosten ligt bij Aucun de Vallée d'Estaing, waar we op de camping zaten. Wat meer naar het oosten ligt bij Beaucens, de Vallée de Gave. In het westen zie je de Lescun en de N134; de weg door de Vallée d'Aspe naar Lescun.

Wandelen in de Vallée d’Aspe

Plateau de Sanchèse

De wandeling naar het Plateau de Sanchèse is niet moeilijk. Hier en daar zit er wel een wat steiler stuk tussen, maar vanaf de parkeerplaats is het een klein half uurtje. En de terugweg doe je in ruim een kwartier. Je kunt er overigens ook naartoe rijden. Daarvoor moet je wel voorzichtig rijden. En met een wat sportief geveerde auto zou ik het niet doen. 

Lac de Lhurs

De wandeling die we niet hebben gedaan en graag hadden willen doen naar het Lac de Lhurs duurt ongeveer 2,5 uur heen en terug. Ik denk dat dit echt een leuke wandeling en boven heb je volgens mij een mooi uitzicht over het Cirque de Lescun.

Voor beide wandelingen parkeer je op de parkeerplek die ik hieronder weergeef op de kaart.

Kijk voor meer wandelingen op de site van de streek: de Pyrenées-Béarnaises.

Dus...
De kaart van de omgeving rondom Bois de Bresme et Larrangu, 64490 Lescun, Frankrijk. Zoomniveau 15, lengtegraad -0.660080909729, breedtegraad: 42.927614133108
De marker staat op de parkeerplaats.

Stadjes en dorpen in de Pyreneeën

Lescun zelf is een klein, leuk plaatsje. Zo’n dorpje waar je op veel plekken een leuke foto kan nemen.

Verder is in dit (westelijke) deel van het Parc national des Pyrenées wat minder te doen op cultureel vlak. Zoals beschreven vallen de dorpjes wat tegen. Dat wordt in de Vallée d’Aspe en zeker bij Lescun ruimschoots goed gemaakt door de natuur. Dat betekent wel dat het vooral wandelen is wat de klok slaat.

Onze plek op camping Lauzart
Onze plek op camping Lauzart

Kamperen in de Pyreneeën

Wij hebben op Camping du Lauzart gestaan. Dat is een echte trekkerscamping. Het uitzicht vanaf de meeste plekken is prachtig. Ook al zit je ergens in het midden. De faciliteiten zijn beperkt. Zoek hier dus geen zwembad. Het sanitair is prima in orde. Houdt ook in de gaten dat je niet kunt pinnen…

Kijk ook op Zoover Lauzart. Er zijn een beperkt aantal recensies. En die wisselen. Eentje geeft een laag cijfer vanwege het sanitair. Dat vonden wij dik in orde. Wellicht net pech gehad met schoonmaken…

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!