Kastelen van de Loire: de 3 beroemdste

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Loire
Vakantie met mooi weer Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen Kamperen in Frankrijk

Ik ben toch enigszins gespannen. We zijn op weg naar één van die plekken, waar ik gewoon heel graag naartoe wil. ‘Ja!’, roep ik daarom onverwachts uit. Mijn vrouw zit bijna bovenin haar stoel van de schrik. ‘Wat?’, vraagt ze. ‘Daar’, zeg ik, ‘daar recht voor ons, kan je ‘m zien!’. Ik heb het natuurlijk over Chambord. We komen vanuit het zuiden. Vanaf de hekken waarmee ze het landgoed van het kasteel kunnen afsluiten, zijn de torens al te zien. En het lijkt alsof we in een sprookje terecht zijn gekomen. In dit reisverhaal wil ik je meenemen naar de 3 beroemdste kastelen van de Loire.

Kastelen van de Loire: de beroemdste is Chambord!

Château de Chambord: de beroemdste van de kastelen van de Loire

Vanaf de parkeerplaatsen krijgen we langzaam maar zeker een beter beeld van wat eerst een allegaartje van een heleboel torens lijkt. Dichterbij valt de perfecte symmetrie van het geheel steeds beter op zijn plaats.

Wat een immens gebouw en wat moet dit wat gekost hebben! Dat is precies ook de reden dat het lang heeft geduurd voordat het kasteel af was.

Naar Praktische informatie over de kastelen van de Loire
Chenonceau laat op ons direct vanaf de ingang al een meer vriendelijke indruk achter.

Wat is de historie van Château de Chambord?

Francois I die Chambord liet bouwen, was gedurende de bouw in allerlei conflicten gewikkeld, van militaire operaties tot de ontvoering van zijn zoons. De bouw had daarom niet altijd voorrang. Op zich wel logisch.

Bovendien moest hij zijn geld ook verdelen, want naast de bouw van Chambord, liet hij het kasteel van Blois (zie verderop) en Fontaineblue renoveren.

Verder werd het Louvre totaal opnieuw opgebouwd onder zijn bewind, in de vorm zoals wij deze nu kennen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Een jachtslot…

Chambord was eigenlijk een projectje dat er een beetje tussendoor liep. Het was uiteindelijk alleen bedoeld voor jachtpartijen…

Daar moet je toch niet te lang over nadenken. Uiteindelijk werd het kasteel pas tijdens het bewind van Lodewijk XIV definitief afgebouwd (en deels gerenoveerd, omdat delen alweer in verval waren geraakt).

Kastelen van de Loire: Château De Chambord vanuit de tuin aan de voorkant van het kasteel
Uitzicht op Chambord vanuit de tuin
De trap van François I van Château de Chambord
De trap van François I aan het binnenhof van Chambord

De beroemde wenteltrap in Château de Chambord

Goed, Francois I was door deze bouwdrift wel een enorme kracht achter de ontwikkeling van de bouwkunst richting de renaissance. We zien dat even later terug in de indrukwekkende dubbele wenteltrap.

Deze wenteltrap is eigenlijk de kern van een grote donjon die precies in het midden van het paleis is geplaatst. En waar omheen de rest van het kasteel volkomen symmetrisch is vormgegeven.

Op deze manier is de franse gotiek van de opbouw van kastelen ook versmolten met de strakke symmetrie van de Italiaanse renaissance. 

Dit gaan we vaker terug zien in de kastelen van de Loire.

De beroemde wenteltrap van Chambord op de begane grond
De beroemde dubbele wenteltrap van Chambord op de begane grond
De binnenkant van de beroemde dubbele wenteltrap van Chambord
De binnenkant van de wenteltrap

Van de begane grond naar de eerste verdieping

Voor de rest vinden we het interieur van de begane grond af en toe wat kaal. Gelukkig hebben ze door middel van een Histopad daar een leuke draai aan gegeven. Het is een iPad waarmee je heel veel kamers in 3D kan zien en ook het verschil kunt zien tussen toen en nu.

Mijn jongste zoon krijgt er geen genoeg van en kan hier daardoor wel uren ronddwalen.  

Van schilder- naar beeldhouwkunst

De af en toe wat kale aankleding maakt de symmetrie wel voelbaar. En het wordt ook anders wanneer we op de 1e verdieping komen.

Daar zijn de slaapkamers ruimer gemeubileerd en krijgen we een goede indruk van het leven in dit paleis. Wat hier verder opvalt is het prachtige beeldhouwwerk.

Eigenlijk is dat ook de grote attractie. Weg is de aandacht voor tapijten en schilderijen, het gebouw is hier zelf het kunstwerk en niet langer de versieringen er overheen.

Tuurlijk, het is regelmatig een grote egotrip van Francois I, omdat zijn letter en wapen echt overal terugkomen. Het is toch heel mooi. 

Het indrukwekkende beeldhouwwerk in Château de Chambord
Het stenen canvas van Château de Chambord

Wil je op vakantie in de Loire? En wil je het gemak van een volledig uitgewerkt reisplan?

Klik dan hieronder op de link voor mijn reisplan voor de Loire en Loirevallei!

Klik hier voor voorpret, gemak en ontspanning!

Een dak als bezienswaardigheid…

Verder omhoog komen we op het dak terecht. Daar kunnen we uitgebreid overheen lopen en zo de architectuur van alle kanten bekijken.

Het is wel heel warm vandaag, dus we maken ook weer dat we binnenkomen.  Voor een jachthuis is het toch een verbluffend stukje bouwkunst. 

7 leukste dingen om te doen in de Loire: het dak van Château de Chambord
Torentjes tellen op het dak van Chambord...

Château de Blois

We rijden weer terug naar onze camping in de omgeving van Blois. Daar hebben we eerder deze week het gelijknamige chateau al bekeken. Ook één van de beroemdste kastelen van de Loire.

Net zoals Chambord is Blois in belangrijke mate door Francois I aangepakt.

We komen er achter dat hij Blois niet heeft gerenoveerd, maar heeft aangebouwd. Op deze manier is heel goed het verschil tussen het gotische, laat-gotische deel en renaissance deel te zien.

Een betere geschiedenisles in bouwkunde krijgen we bij de kastelen van de Loire niet!

Kastelen van de Loire: hier het Château de Blois vanaf de stadskant gezien
Het laatgotische deel van Château de Blois

De zaal van de Staten-Generaal en weer de wenteltrap

Het hoogtepunt van het gotische deel is de zaal van de Staten-Generaal die prachtig is versierd. In het renaissance deel dat dus door Francois I is aangebouwd, vinden we ook weer de kenmerkende, strak symmetrisch vormgegeven wenteltrap terug.

En we zien later bij Chambord dat een van de torentjes van Blois precies is vormgegeven zoals de meeste torens van Chambord.

Welke Henri?

In deze vleugel liet Henri III zijn aartsrivaal Hertog de Guise doden. We zitten dan middenin de godsdienstoorlogen, want de machtige De Guise-familie was fel katholiek.

We komen er achter dat deze De Guise ook Henri heette. En stellen ons voor hoe dit bijvoorbeeld in Blackadder een doldwaze sketch met allerlei naamsverwarringen en uiteindelijk een verkeerde moord zou opleveren.

Als klap op de vuurpeil is er nog een vleugel die geheel in classicistische is opgebouwd. Om de geschiedenisles compleet te maken.

De wenteltrap uit de Renaissance van Château de Blois
De wenteltrap uit de Renaissance
Kastelen van de Loire: de classicistiche vleugel van Château de Blois
De classicistiche vleugel van Château de Blois

Het stadje Blois

Wij lopen vanaf het kasteel het stadje in. En komen er achter dat Blois in totaliteit eigenlijk een hartstikke leuke bestemming is. De sfeer is goed, er is veel te zien, van een mooie kathedraal tot mooie oude huizen.

Erg leuk om doorheen te lopen. En je kunt hier ook goed eten. Alles met alles een prima manier om onze dag door te brengen.

Kastelen van de Loire: Château de Chenonceau gefotografeerd van de tuin van Catherina de Medici
Château de Chenonceau met op de voorgrond de tuin van Catherina de Medici

Chenonceau: de mooiste van de kastelen van de Loire?

Een paar dagen later koersen we richting Chenonceau. Samen met Chambord en Blois nog een koninklijk hoogtepunt van de renaissance-bouwkunst in de Loire. En daarmee ook een hoogtepunt in de kastelen van de Loire.

Chenonceau laat op ons direct vanaf de ingang al een meer vriendelijke indruk achter. De tuinen staan prachtig in bloei en het kasteel heeft ook meer elegantie dan Chambord.

Lees meer over Chenonceau in mijn reisplan voor de Loire!

Kastelen van de Loire: de beroemde vleugel over de rivier de Cher van Château de Chenonceau
De beroemde vleugel over de rivier de Cher

Praktische informatie over de 3 beroemdste kastelen van de Loire

Hieronder vind je een kaartje van de verschillende bestemmingen uit deze blog.

Overal kan je tegenwoordig online reserveren en dat is zeker bij Chambord ook echt aan te bevelen. Doe het anders nog in de rij… Kijk voor meer informatie op Château de Chambord.

Het is al weer heel wat jaren geleden dat we in Blois zijn geweest. Daar bieden ze tegenwoordig ook de Histopad aan. Zeker doen.

Uit eten bij Chambord

Zowel in Chambord als bij Chenonceau zijn er op of direct bij het terrein eetgelegenheden. Wij hebben bij Chambord bij Le Cave de Roi gegeten. Dat is een wat luxer restaurant. Het valt mij op dat deze maar een 3,5 van 5 krijgt, terwijl wij hier heel goed hebben gegeten. Ik zou er zo weer terug gaan. Kijk voor meer informatie op La Cave des Rois.

Uit eten in Blois en Chenonceau

Tips om uit eten te gaan in Blois en bij Chenonceau kan je in mijn reisplan voor de Loire vinden. Klik daarvoor op de link voor meer informatie. Daar kan je ook via een video zien wat een reisplan precies inhoudt.

Lunchen bij Le Cave de Roi bij Château de Chambord
Koninklijk lunchen bij Le Cave de Roi bij Château de Chambord

Kamperen in de Loire

Wij hebben in de omgeving zowel gekampeerd als in een huisje gezeten. Ik zou kamperen willen aanbevelen, omdat je dan vanuit deze streek bij Blois kan doortrekken richting het westen.

Zie daarvoor ook mijn andere blogs over de Loire. Of nog beter: mijn reisplan over de Loire. Dan weet je meteen hoe je in de Loire een hele vakantie kunt vullen! Klik daarvoor op de link!

Wij hebben in de omgeving ook gekampeerd bij Les Saules in Cheverny. Dat is letter D op bovenstaande interactieve kaart.

Dat geeft ook de mogelijkheid om het mooie kasteel van Cheverny te bekijken. Wanneer het niet een nog veel mooier kasteel vlakbij had gehad, had dit kasteel vermoedelijk nog veel meer bezoek gekregen.

De camping is aangesloten bij Sites et Paysages, een keten die veel aandacht geeft aan groen op de camping. Dat is ook wel te zien. Het is een beetje parkachtig. Kijk op Camping Les Saules in Cheverny.

Door de opzet is het midden op de camping wel druk. Boek daarom bij voorkeur de plekken F11-13. Kan dat niet, dan in ieder geval in de rijen E of F.

Op de camping kan je ook chalets en leuke tenthuisjes huren. Het sanitair is goed voor elkaar en de camping heeft een zwembad. Let op: niet toegankelijk met zwemshorts! Kijk ook op Zoover Camping Les Saules.

Camping les Saules vlakbij Chevery
Uitzicht vanaf onze plek op camping les Saules in Cheverny

Hotel in de Loire

Een andere, toch wel fantastische optie is slapen naast Chambord bij Relais de Chambord. Dat kost natuurlijk wel wat meer… Maar wat een uitzicht! Er zit ook een kleine sauna bij. Kijk verder op Le Relais de Chambord.

Informatie over de Loire

Meer informatie over deze streek en de kastelen van de Loire vind je via de Handige Links hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!