7 leukste dingen om te doen in de Loire

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Loire

In deze blog vertel ik jou meer over de 7 leukste dingen om te doen in de Loire en het Loiredal. En dat begint natuurlijk met kastelen. Want daarom staat de Loire bekend. Maar er is nog zoveel meer leuks te doen in deze streek! Want wist jij dat de Loire één van de meest fietsvriendelijke streken in Frankrijk is? Lees snel verder!

Kastelen van de Loire: Château de Chenonceau gefotografeerd van de tuin van Catherina de Medici

1. Kastelen bekijken in het Loiredal

Dit is de nummer 1 attractie van het Loiredal. De meeste Franse koningen hebben op deze plek een kasteel neergezet of grondig verbouwd.

En niet alleen de Franse koningen. De Loire was eeuwenlang bezit van de Engelse kroon. Dus ook de Engelse koningen hadden hier hun Franse residenties.

Je struikelt hier dus nagenoeg over de kastelen. In mijn blog over de beroemdste kastelen van het Loiredal lees je daar meer over.

In deze blog bespreek ik de meest bekende kastelen. De kastelen waar je naartoe wilt, wanneer je hier voor het eerst bent. In deze blog geef ik nog een belangrijk tip voor een mooi kasteel in de Loire.

 

7 leukste dingen om te doen in de Loire: het dak van Château de Chambord
Torentjes tellen op het dak van Chambord...

2. Burchten en vestingen

Met kastelen ben je er nog niet in het Loiredal. Er zijn een aantal prachtige, versterkte stadjes te vinden in deze streek. De mooiste zijn Chinon en Loches. Via de link ga je naar mijn blog daarover.

In mijn reisplan dat ik gemaakt heb voor de Loire geef ik hierover alle informatie die je nodig hebt. Klik voor meer informatie over dit reisplan op de link.

Een voordeel van deze burchten ten opzichte van de kastelen is het gegeven dat je hier lekker kan rondslenteren. En meer de sfeer van de omgeving ook kunt opsnuiven. En natuurlijk lekker lunchen.

In mijn blogs en reisplannen geef ik overigens ook uitgebreid tips voor lunch en diner in de Loire!

7 leukste dingen om te doen in de Loire: De Rue du Grand Carroi met op de achtergrond de smalle, hoge Tour d'Horloge en op de voorgrond een patriciërswoning aan de Rue Haut
De Rue du Grand Carroi in Chinon met op de achtergrond de smalle, hoge Tour d'Horloge

3. Fietsen langs de Loire

Er is qua bouwkunst nog veel meer te zien in de Loire. Daarover hieronder meer. Eerst wil ik je even informeren over de fietsmogelijkheden in de Loire.

Daarvoor verwijs ik je naar deze site over het fietspad dat langs de Loire loopt. Op deze site vind je wat meer naar beneden ook een kaart van het fietspad. Ik raad vooral het stuk rondom Amboise, Chenonceau en Chaumont aan.

 

7 leukste dingen om te doen in de Loire: de gieren van Bioparc Doué-la-Fontaine
De gieren van Bioparc Doué-la-Fontaine

7 leukste dingen om te doen in de Loire: Dierentuin

Het Loiredal heeft ook een mooie dierentuin. Dat is het Bioparc Doué-la-Fontaine. Wij hebben daar een zeer aangename dag doorgebracht.

Wat vooral is bijgebleven is de show met de gieren. Die kwamen tijdens de show heel erg dichtbij. Wat een grote en prachtige vogels zijn dat!

Kathedralen in de Loire met Chartres als hoogtepunt: de kathedraal van Chartres in de avondzon
De kathedraal van Chartres in de avondzon

5. Kathedralen

De mooiste bevindt zich wat buiten het Loiredal. Maar die moet je wel gezien hebben: de kathedraal van Chartres. Kom je er tijdens de vakantie zelf niet aan toe. Ga er dan even langs op de heen- of terugreis!

Verder zijn Orléans, Le Mans en Tours op dit vlak noemenswaardig. De laatste behandel ik niet in mijn blog over de kathedralen van de Loire. Daarvoor verwijs ik je naar mijn reisplan over deze streek.

7 leukste dingen om te doen in de Loire: de buitencategorie van de kathedralen in de Loire: Chartres
De buitencategorie in kathedralenland: Chartres

7 leukste dingen om te doen in de Loire: wijn proeven

De Loire kent ook enkele mooie wijngebieden. De bekendste is wellicht de Touraine. Hier komen heerlijke witte wijnen vandaan. Met de Vouvray als goede tweede.

In mijn reisplan over de Loire geef ik informatie over een bezoek aan een château.

 

7 leukste dingen om te doen in de Loire: de abbaye van Fontevraud
De beroemde keuken van de abbaye van Fontevraud

7. Abdijen

Een aparte vermelding moet de Abbaye royale de Fontevraud nog krijgen. Vooral bekend vanwege zijn goed bewaard gebleven keuken.

De abdij is verder ook goed gerestaureerd. En je kan hier heel goed een aangename middag doorbrengen. Ook vanwege het restaurant in het complex zelf.

Ook hierover geef ik meer informatie in mijn reisplan.

De kaart van de omgeving rondom tours, loire. Zoomniveau 9, lengtegraad 0.68484, breedtegraad: 47.394144

7 leukste dingen om te doen in de Loire: de kaart

Op dit kaartje vind je in vogelvlucht de meest bekende locatie in de Loire. De marker staat op Tours.

Naar het oosten en noordoosten daarvan vind je Chenonceau, Chambord en Blois. Naar het zuidwesten Azay-le-Rideau en Chinon. En naar het zuiden Loches.

Doué ligt ten zuiden van Saumur, dat je in het westen vindt.

Overnachten en uit eten in de Loire

In al mijn blogs over de Loire geef ik uitgebreid tips voor campings, restaurants, etc. Klik daarvoor onderaan deze pagina op één van de blogs.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!